A situación é preocupante, o leite en po e a manteiga están a 35 céntimos equivalentes e o queixo posto aquí de Alemaña ou Polonia a 3€"O leite en po e a manteiga están a 35 céntimos equivalentes e o queixo posto aquí de Alemaña ou Polonia a 3€ o quilo. A situación é preocupante porque temos un desfase moi importante con Europa e mentres iso non se corrixa hai moita incertidume e iso sempre é malo tanto para o gandeiro como para a industria", recoñece o xefe de compras dunha empresa que opera en Galicia e que apostou por renovar contratos a moi curto prazo. Analizamos a continuación unha serie de condicionantes que están a influir na decisión das industrias de baixar o prezo ás granxas para os vindeiros meses: 1. Os produtos industriais frean a caída pero non acaban de remontar
Portugal aumentou a súa produción nos primeiros catro meses deste ano nun 0,6% mentres España perdeu un 0,7%A rexión da Europa Central, na que se atoparía tamén Francia ou Irlanda, é a principal área produtora de leite e acapara 2 de cada 3 litros muxidos na UE. O incremento de produción nesta zona fixo que os excedentes lácteos se incrementaran un 4% desde xaneiro, pasando así Europa Central de producir un 30% de leite máis do consumido a un 34% na actualidade. Esta tendencia de incremento de produción entre os países máis leiteiros de Europa repítese este ano tamén no resto das principais zonas produtoras a nivel mundial: EEUU +0,8%; México +1,8%; Nova Zelandia +2,9%; Rusia +4,3%; Bielorrusia +4,6%; Turquía +3,8%; Reino Unido +1%. Tan só Australia (-2,5%), Brasil (-1,6%) e Arxentina (-0,3%) amosan índices negativos. 3. Situación interna: a produción en España non se recupera
Os gandeiros galegos cobraron en maio 5,5 céntimos menos polo leite que os de AsturiasEn canto aos prezos, a media no conxunto de España en maio situouse de 54,3 céntimos (para un 4% de grasa e 3,30% de proteína), mentres en Galicia o prezo medio foi de 52,2. Na parte alta están novamente Asturias (57,7 céntimos), País Vasco (57), Cataluña (56,4), Castela e León (55,6) e Andalucía (55,4), mentras Galicia é das comunidades onde menos cobran os produtores, xunto con Murcia e Baleares. 4. Distorsión do mercado polo incremento das importacións de leite
Están a entrar pola fronteira unha media de 33 cisternas diariasEstas entradas están motivadas polo aumento da produción láctea europea desde o mes de xaneiro. Os excedentes están a ser canalizados cara a países deficitarios coma España en forma de queixo barato fabricado en Alemaña ou Holanda e de leite líquido, procedente neste caso sobre todo de Francia e Portugal. 5. Leite barato de Europa: oportunidade para pagar máis en Galicia? A correción de prezos á baixa en Europa foi anterior á seguida en España, cun par de meses de antelación na decalaxe. Por exemplo, o prezo medio da UE en maio situouse en 46,64 céntimos, un prezo similar ao que anticipan os novos contratos en Galicia a partir de agosto. O diferencial de prezo existente neste momento a favor do leite e do queixo importados está tensionando o mercado interno, tanto para as queixerías como para as industrias envasadoras de leite para consumo.
A corrección dos prezos á baixa en Europa foi anterior á seguida en España, cun par de meses de anticipación na decalaxePara aproveitar a coxuntura, en Galicia, algunhas empresas cambiaron a etiquetaxe das súas botellas e bricks de Orixe España a Orixe UE para poder envasar leite procedente de fóra. Pero ao mesmo tempo, o leite que chega ás fábricas galegas a un prezo máis competitivo está a permitir incrementar a conta de resultados das industrias, aumentando a marxe coa que traballan ao reduciren o prezo medio de compra da materia prima, o que daría pe a pagar máis aos gandeiros galegos polo seu leite. É o mesmo que fai CAPSA, pero á inversa, en Asturias, pagando máis o leite aos seus socios aproveitándose do leite barato que merca en Galicia.
A produción no conxunto da UE de xaneiro a abril foi un 0,8% superior á do mesmo período de 2022Pola contra, a perda de produción dos países do sur de Europa no que vai deste ano, caso de Italia, España ou Grecia, fixo que se elevase aínda máis o seu grado de dependencia das importacións de leite e derivados, como países deficitarios que son a nivel de produción.
A UE acabou o ano 2022 con 144,5 millóns de toneladas de leite producidas, un 17% máis do que consumeA produción láctea conxunta dos 27 países acadou en 2022 os 144,5 millóns de toneladas, 25 máis das que se consomen dentro da UE. Alemaña produce o 22% do leite da UE, Francia o 17%, Holanda o 10%, Polonia e Italia o 9% cada un, Irlanda o 6%, España o 5%, Dinamarca o 4% e Bélxica o 3%.
Unha vez máis, a estratexia da industria é engordar os seus beneficios a costa de estrangular o elo máis desprotexido da cadea: as granxas"Dende o Sindicato Labrego Galego-Comisións Labregas estamos a facer un seguimento polo miúdo desta estratexia de presión operada polas industrias lácteas, a través da cal procuran aumentar inxustificadamente a súa marxe de beneficios nun contexto comercial no que non se produciron baixadas de prezo ás persoas consumidoras, nin unha baixada do consumo, nin existe un aumento da produción suficiente para influír na demanda", considera. "Coaccións" ás granxas para que acepten a oferta presentada "Esta situación de coacción ás gandeiras e gandeiros estase agravando coa chantaxe que algunhas industrias están a realizar cos propios contratos. Lonxe de respectar a obriga vixente dende o 30 de xuño de inscribilos no rexistro de contratos na Axencia de Información e Control Alimentarios (AICA) antes da súa entrada en vigor, están a comunicalles por escrito ás granxas que no caso de non asinar os contratos e entregar o leite asumen a aceptación automática da proposta de contrato ofertada pola industria", denuncian. O Sindicato Labrego Galego xa procedeu a denunciar esta práctica ante a AICA, dependente do Ministerio de Agricultura, xa que considera que non é un método válido para dar por aceptada a relación contractual entre produtores e industrias. Xuntanzas cos grupos políticos ás portas das eleccións Ao longo desta semana o SLG manterá xuntanzas con representantes dos grupos políticos a fin de trasladarlles que o "desequilibrio de forzas na cadea de produción láctea está impactando unha vez máis no elo máis débil: as granxas".
A prórroga da supresión do IVE do leite está a privar de certa liquidez ás granxas"Dende o SLG defendemos o establecemento de prezos de abaixo cara arriba, que tomen como punto de partida os custos de produción e a remuneración do traballo da base da cadea produtiva, as gandeiras e gandeiros, e que os beneficios ao longo da cadea sexan articulados, como en calquera eido profesional, en base ao respecto da normativa a aplicar. Neste caso, canto menos, a Lei da Cadea Alimentaria, que de contar coa vontade da Xunta de Galicia e o Ministerio para a súa aplicación, debería ter impedido estratexias colectivas de baixada de prezo como as que as industrias lácteas nos están a impoñer arestora", conclúe Xulio Fernández.
As industrias están a impor unilateralmente os prezos que lles peta"Cada vez vemos máis incumprimentos da Lei da Cadea: empresas que tratan de impoñer unilateralmente prezos abusivos mesmo por debaixo de custos de produción, empresas que non fan as ofertas no prazo que indica a Lei, contratos a curto prazo, etc", denuncia o Sindicato Labrego. Ademais, engade, "nos últimos tempos estase a ver novamente a entrada de leite e derivados lácteos de fóra, sen que a Administración sexa transparente e aclare esta situación, nin tome medidas ao respecto, no que supón outra ameaza para a supervivencia do sector". O conselleiro, "calado e desaparecido" Xulio Rodríguez lembra que "até o de agora, nas puntuais ocasións nas que houbo subas de prezos do leite, ao conselleiro faltoulle o tempo para saír de contado afirmando que era mérito do traballo da Consellaría. Agora, na que a imposición de prezos á baixa, a entrada de leite de fóra e os flagrantes incumprimentos da Lei da Cadea condicionan o escenario a favor das Industrias, o conselleiro e a Xunta están desaparecidos, mentres a sangría de peche de granxas de leite continúa agravándose: das 6.251 que había fai un ano, xa só quedamos 5.892", detalla. "O que necesita o sector é transparencia e unha Administración que pare as baixadas de prezo e cumpra coa súa responsabilidade de facer respectar a Lei da Cadea. Pero a Xunta, lonxe de cumprir coa súa responsabilidade de velar por unha aplicación real da Lei, vai na contra do obxectivo propio da mesma, introducindo modificacións para que poidan acceder ás axudas empresas sancionadas en firme por incumprir a Lei da Cadea Alimentaria. É o caso, por exemplo, de Inleit, que incumpriu os contratos asinados coas explotacións e agora a Xunta vai premiala con axudas públicas", critica o SLG.
O 20 de decembro de 2022 aprobouse o Real Decreto 1028/2022, polo que se desenvolve o Rexistro de Contratos Alimentarios en España. Trátase dun rexistro dixital no que deben inscribirse obrigatoriamente aqueles contratos alimentarios que subscriban as empresas cos produtores primarios e as agrupacións destes, e as súas modificacións, antes da entrega do produto obxecto do contrato (leite, carne, uva…etc).
Aínda que xa é posible subir documentos a ese rexistro, é desde o pasado venres, do 30 de xuño, cando é obrigatorio que os compradores de materias primas usen este Rexistro de Contratos Alimentarios, coa carga de traballo administrativo que iso vai implicar.
O non cumprimento desta normativa implicará importantes sancións de entre 3.000 e 1.000.000 de euros. “Existe unha gran preocupación e incerteza por parte de moitas empresas produtoras e comercializadoras, especialmente aquelas que moven volumes importantes, xa que, coa nova normativa, cada vez que realicen calquera compra aos seus provedores terán que cumprimentar o contrato ou adenda correspondente, realizar a sinatura dixital e subilo ao Rexistro de Contratos Alimentarios da AICA, o cal podería consumir moito tempo e retardar significativamente o negocio”, conta Daniel Cerqueiro, CEO de Docuten Tech, unha empresa galega que ofrece solucións a industrias agroalimentarias e produtores para cumprir dunha forma sinxela, eficaz e rápida con esta nova obrigación legal.
Así, Daniel destaca que “esta nova normativa fará que as xestións administrativas limiten o ritmo das operacións destas compañías, que é o realmente importante. Afortunadamente, esta tarefa, que levará aproximadamente uns 15 minutos por cada contrato de compra se se fai de maneira manual, pode reducirse a segundos grazas a Docuten, unha solución completa que desenvolvemos con varios dos nosos clientes no sector alimentario”.
De acordo co representante deste software, con Docuten pódese automatizar o proceso, desde a sinatura dixital dos contratos e adendas até o envío automático desa documentación e modificacións ao rexistro, garantindo o cumprimento da normativa vixente. “A verdade é que estamos a recibir un gran interese por parte do sector”.
O proceso de automatización comeza co contrato entre comprador e provedor. Docuten é unha ferramenta que permite enviar os contratos e asinalos dixitalmente por ambas as partes, comprador e provedor, de forma totalmente legal e segura.
“As empresas do sector deben ter en conta que a propia Lei da Cadea Alimentaria indica unha serie de campos que deben estar incluídos, de forma obrigatoria, nos contratos cos provedores. En caso de facelo de maneira física, en papel, é complexo asegurar que eses campos serán cumprimentados polos provedores antes de ser asinados e rexistrados na AICA. En Docuten, contamos cun sistema de plantillas que favorece que eses campos sempre sexan cubertos correctamente, a través da creación de contratos tipo editables e a validación dos campos obrigatorios”, sostén Daniel Cerqueiro.
“Despois de que os documentos estean asinados dixitalmente, a nosa solución permitirá comunicarse automaticamente co rexistro alimentario, sen necesidade de acceder á páxina web do Rexistro Alimentario e subir os contratos un a un”, engade.
Deste xeito, “o cliente só terá que iniciar o proceso clicando nun botón da aplicación e o noso sistema realizará automaticamente estes 3 procesos”, asegura o representante deste software.
“Ademais, a normativa recolle a obrigatoriedade de conservar, durante 4 anos, non só o contrato, senón tamén a documentación relacionada, incluída a correspondencia. En Docuten, como Prestador Cualificado de Servizos de Confianza, axudamos a cumprir co anteriormente exposto, xa que podemos evidenciar as comunicacións dixitais, os anexos, así como garantir a inalterabilidade do documento asinado e a súa custodia, durante 4 anos, como obriga a lei, nunha plataforma 100% segura e legal”, afirma Daniel.
O mércores 12 de xullo, celebrarase no edificio FEUGA, en Santiago de Compostela, un seminario sobre “Como automatizar o Rexistro de Contratos alimentarios na AICA e cumprir coa lexislación vixente”.
Este evento presencial, organizado por Clusaga en colaboración con Grant Thornton e Docuten, quere aclarar as cuestións que máis preocupan ás compañías do sector respecto ao novo rexistro de contratos alimentarios.
Así, no evento informarase sobre as seguintes cuestións:
-En que consiste o novo Rexistro de Contratos Alimentarios: obrigacións e obxectivo.
– Marco legal da nova lei e obrigacións legais que teñen as empresas do sector alimentario en relación co novo rexistro alimentario.
– Solución tecnolóxica que permite dixitalizar e automatizar todo o proceso, cumprindo coas esixencias da nova lei. Desta maneira, ademais das multas correspondentes, redúcense custos e erros.
Podes inscribirte no evento nesta ligazón
Daniel CerqueiroDocuten Tech S.L.,T: (+34) 655 679 169
daniel.cerqueiro@docuten.com
www.docuten.com
Reny Picot sitúase de novo como unha das industrias que menos paga o leite en GaliciaO grupo catalán TGT, propietario das queixerías Ferrado Verde en Santa Comba e Ruta Xacobea no Pino, tamén está a ser das primeiras en asinar contratos, con baixadas de prezo de ente 2 e 3 céntimos. As 25 ganderías ás que recolle nas comarcas de Arzúa e o Xallas recibiron un contrato para os meses de agosto e setembro a 47 céntimos máis prima por cantidade. Contratos de 2, 3 e 4 meses Para non collerse os dedos do que poida acontecer tralo verán, as empresas que están a asinar contratos de renovación están a facelo a moi curto prazo, unha das características que se repite con respecto á renovación efectuada en maio. De feito, aínda que a maioría de ofertas presentadas até o de agora cumprían co prazo mínimo legal establecido de vixencia (1 ano), agárdase que ao final os contratos que se asinen durante este mes se prolonguen, como moito, até decembro, que sería cando tocaría de novo renegociar.
As industrias prefiren negociar coas ganderías todas ao mesmo tempo e foron acompasando neste ano tanto os prazos como os prezos de renovaciónAs industrias prefiren facelo, ademais, todas ao mesmo tempo e foron equiparando neste ano prazos e prezos para que iso sexa así. A disparidade nas datas de renovación, en función da empresa que se tratara, deron paso a unha situación de renovación acompasada nos meses de maio e agosto por parte de todos os compradores. Tan só Nestlé segue manténdose un mes por diante da competencia, con contrato en vigor até o 31 de agosto, pero Leche Celta e Naturleite, que renovaban tradicionalmente un mes máis tarde que o resto de industrias asentadas en Galicia, foron converxendo nas datas de renovación, tocándolles tamén facelo agora en agosto, logo dun contrato actual de tan só 3 meses de duración (maio, xuño e xullo). Terceira baixada neste ano En canto aos prezos, malia que as distintas empresas negan ningún tipo de acordo entre elas, unhas e outras míranse de reollo á hora de ofertar as súas propostas, baixo o argumento de “non quedar fóra de mercado”. Todas as ofertas feitas até o da agora sitúanse por baixo dos 50 céntimos, 10 menos dos acadados no mes de decembro, o que augura unha sinatura de contratos na horquilla dos 45-50 céntimos para a segunda metade do 2023, logo de varias correccións á baixa consecutivas sufridas polas granxas: marzo, maio e agora agosto.
O prezo do leite en orixe baixou 10 céntimos desde decembroEn principio, non se agardan movementos de prezos á alza de cara aos vindeiros meses, a non ser que a produción caia no norte de Europa, o que tiraría de novo dos prezos cara arriba (de feito o leite spot en Italia xa comezou a subir), como aconteceu o ano pasado, cando en outono se deu unha situación de escaseza de oferta; pero polo momento as industrias apostan por achicar as marxes de beneficio actuais das explotacións co argumento de que hai dispoñibilidade de leite noutros países, unha situación que podería cambiar tralo verán debido, entre outros factores, á caída de prezos producida tamén a nivel europeo. Nestlé e Inleit ceden explotacións a favor do grupo Lence
Lactalis precisa manter a súa recollida en Galicia para compensar a perda de 90 millóns de litros anuais na súa planta de Granada trala rotura coa cooperativa Alba GanaderosTrala compañía propiedade da familia Besnier, o grupo galego Lence, propietario das marcas Río e Leyma, sería a industria con máis capacidade de recollida, cun 11% do volume total de leite producido en Galicia, movéndose neste momento en case 900.000 litros diarios (uns 330 millóns ao ano), logo de incorporar na primavera granxas que deixou Inleit e Nestlé. No ránking de recollida en Galicia, a continuación situaríase Larsa, propiedade da cooperativa asturiana CAPSA, cuns 800.000 litros diarios, e Reny Picot, con arredor de 700.000. Leche Celta estaría en 670.000 litros , Entrepinares en 600.000 e Naturleite en 350.000. O leite líquido gaña rendibilidade Aínda que as circunstancias de cada empresa son diferentes en función da súa orientación de produto, as industrias enfocadas aos produtos industriais son as que peor o están a pasar neste momento, fronte ás que se adican ao leite líquido, tradicionalmente con menor marxe no mercado.
O consumo e os prezos do leite e o queixo mantéñense sen apenas oscilacións nos supermercados, mentres os produtos industriais seguen sen remontarInleit baixou de maneira importante a súa recollida directa, na que chegou a contar con 200 explotacións, e moito do leite que a compañía hispanoamericana procesa actualmente na súa planta de Teixeiro é leite de oportunidade, ben sexan excedentes doutras empresas galegas como tamén cisternas importadas.
Inleit reduciu a recollida directa para procesar máis leite de oportunidadeNo caso de Nestlé, a multinacional suíza deixou de recoller esta primavera 25.000 litros diarios á cooperativa de Ordes, que foron parar a Río e Lactalis. Eses 9 millóns de litros ao ano que mingua Nestlé supoñen arredor do 10% dos 90 millóns de litros que procesa ao ano na planta de Pontecesures.
Nestlé deixou de recoller á cooperativa de Ordes uns 25.000 litros diarios, reducindo nun 10% a capacidade produtiva da súa planta de PontecesuresTamén houbo cambios na cadea de aprovisionamento de Danone, que recolle o leite a unhas 60 ganderías en Galicia. A multinacional francesa non conta con planta de transformación en Galicia e o transbordo que facía en Monforte, na planta propiedade agora da chinesa Yeeper Dairy, está a facelo agora nas instalacións de Leite Río no Ceao, tras un acordo co Grupo Lence.
"Ou se prorrogan os actuais contratos dous meses máis ou as industrias teñen que recibir multas contundentes por un grave incumprimento de prazos na presentación de ofertas" (Roberto García, Unións Agrarias)Ante este escenario, o secretario xeral de Unións Agrarias, Roberto García, emprazou hoxe ó Ministerio de Agricultura e á Consellería do Medio Rural a actuar con urxencia. Dado que a normativa establece que as industrias tiñan que ter presentadas as súas ofertas a día 1 de febreiro, dous meses antes de expirar os contratos, García plantexa unha disxuntiva: ou solución negociada ou multas de ata 100.000 euros a cada industria, “como establece a lexislación vixente en materia de cadea alimentaria”. “As axencias de control alimentario, tanto a estatal como a galega, deben emprazar ás industrias a manter en vigor dous meses máis os actuais contratos, a fin de que cumprir cos prazos que establece a normativa, que sinala claramente que os contratos se teñen que presentar con dous meses de antelación e que a granxa ten 15 días para respondelos”. defende García. “Se eses contratos non se prorrogan, a única solución é impoñer as sancións correspondentes. A Agencia de Información y Control Alimentario (Aica) ten xa desde febreiro escritos nosos nos que lle advertimos do incuprimento de prazos na presentación de contratos”, lembra o secretario xeral de Unións.
"Sospeitamos que as industrias teñen un acordo para baixar o prezo que pagan no campo, como xa ocurriu no pasado" (Antonio Sufuentes, gandeiro de Agromuralla)En similar modo exprésase Agromuralla, que pediu hoxe en rolda de prensa a intervención inmediata da Aica ante os “graves incumprimentos” das industrias no proceso de renovación de contratos. “A poucos días de que venzan os contratos, as industrias non nos trouxeron aínda oferta de renovación, incumprindo o establecido pola normativa. Isto fainos sospeitar que as industrias teñen un acordo para baixar o prezo que pagan no campo, como xa ocurriu no pasado”, sinalou na rolda de prensa de Agromuralla o gandeiro Antonio Sufuentes, de Guntín (Lugo). Acusacións dun novo Cártel Lácteo “Estamos ante un novo Cártel do Leite encuberto”, coincide José Manuel Díaz, gandeiro de Láncara socio de Agromuralla, que denunciou a “total indefensión” dos produtores por non ter recibido a oferta das distintas empresas con 2 meses de antelación, como fixa a normativa. De existir este acordo tácito entre as distintas industrias, “estaríamos ante un novo Cártel Lácteo”, asegura Agromuralla, pois “este tipo de prácticas son contrarias á normativa reguladora da competencia”. A mesma visión é compartida con Unións, que sinala o feito extraño de que todas as industrias tendan a un prezo similar. “Se este escenario de baixadas similares e prezos copia uns dos outros se confirma, teremos que acudir á Comisión Nacional da Competencia”, advirte o secretario xeral de Unións Agrarias, Roberto García. “Se como argumentan as industrias, a baixada de prezos no campo se debese a motivos de mercado, xa se terían ido anunciando con tempo as ofertas das distintas empresas, pero todas agardaron a última hora para facer un mesmo movemento común”, reflexiona García. Situación de mercado A análise sobre a situación de mercado que trasladan as industrias no campo tamén é cuestionada polas organizacións agrarias. “É certo que os prezos dos produtos lácteos industriais baixaron, pero tamén hai que dicir que no supermercado mantense alto o prezo do leite líquido, que é o principal produto que condiciona o prezo do leite en España. Loxicamente, se as industrias baixan o prezo do leite no campo, as cadeas de supermercados aplicarán as correspondentes baixadas nos seus contratos coas industrias, co que estase destruíndo de novo valor na cadea do leite. Destrúese todo o que se avanzara nos últimos meses”, lamenta Roberto García.
"Se baixa o prezo no campo, baixará no supermercado, co cal se destrúe valor ó longo de toda a cadea" (Roberto García)Outro factor que Unións considera que as industrias deberían ter en conta é a baixa produción de leite no campo. “A produción séguese mantendo baixa. Se agora caen os prezos no campo, máis que baixará a produción e pecharán máis granxas, co que as industrias atoparanse de novo no outono con que lles falta leite”, pronostican en Unións Agrarias.
Agricultura propón que os contratos a prezos variables se referencien a índices públicos e obxectivosEn contratos con prezos variables, o Ministerio propón que a evolución do prezo se axuste a "parámetros obxectivos, verificables, facilmente identificables polas partes (") e que procederán de fontes públicas e accesibles, que deberán ser tamén especificadas no contrato". O Ministerio precisaba que "as análises e informes publicados polo Ministerio de Agricultura ou as Comunidades Autónomas poderán utilizarse para apoiar a información sobre os custos de produción que no seu caso sexa achegada". Postura da Comisión Nacional da Competencia O informe de Competencia comeza sinalando que o organismo é consciente dos desequilibrios que se producen na cadea alimentaria, dada a distinta capacidade de negociación dos actores, pero é contraria ás garantías que pretende introducir o Ministerio de Agricultura para as granxas.
Competencia defende que as partes teñen que ser libres para decidir como queren marcar os prezosEn concreto, Competencia sinala "a necesidade de garantir a libre vontade de elección das partes a este respecto, tanto á hora de establecer prezos variables como de mecanismos de revisión dos prezos fixos nos contratos". Competencia non cuestiona que a información sobre custos de produción publicada polas diferentes administracións poida ser de utilidade para concretar parámetros obxectivos, pero advirte de que o regulamento europeo da Organización Común de Mercado, no seu artigo 148, permite que nos métodos de cálculo do prezo final se teñan en conta tanto indicadores públicos como "outros que consideren pertinentes" as partes.
A Comisión Nacional teme que haxa unha inflación nos prezos do leite no campoSobre a revisión de contratos a prezo fixo no caso de que durante tres meses os custos de produción superen ao prezo do leite, Competencia tamén se mostra contraria. A Comisión considera que esa medida pode provocar unha inflación no prezo do leite, "posto que se obriga a axustar os prezos dos contratos á alza, pero non á baixa". Competencia tamén sinala as dificultades de auditar os custos de cada gandeiro, pois é unha "información que pertence en exclusiva ao vendedor (granxa) e sobre a que este pode influír (por exemplo coas súas decisións de compra de insumos). Iso pode conducir a inseguridade xurídica entre as partes", valora Competencia. "Unha posibilidade alternativa" -completa o informe- "é que ambas as partes utilicen referencias externas para constatar aumentos nos custos de produción, pero debe terse en conta que unha variación nos prezos dos insumos non ten porque afectar na mesma medida aos custos de todos os produtores", considera. Conclusións Ante esta situación, Competencia permítese recomendar como mellor opción, tanto para os contratos a prezo fixo como a prezo variable, que industrias e gandeiros, por acordo contractual, establezan "de boa fe" as cautelas debidas para axustar os prezos (do leite) ante cambios nos prezos dos insumos (...) Iso deixaría ás partes liberdade para concretar o modo de cumprir coa obrigación legal", conclúe Competencia.
Se se segue espremendo así ao produtor imos quedar sen granxas familiares (Andoni García, COAG)“As leis están para cumprilas e non se poden tolerar prácticas comerciais ilegais e abusivas que atentan de forma reiterada contra os gandeiros. Se se segue espremendo así ao produtor imos quedar sen granxas familiares. No último ano, 733 gandeiros víronse obrigados a botar o peche. Hoxe quedan apenas 12.500 gandeiros lácteos en España. A AICA ten que abrir unha investigación para evitar novos atropelos e garantir un prezo xusto para os gandeiros que lles permita vivir dignamente“, reclama Andoni García, responsable de Mercados Agrarios de COAG. Pagos a mes vencido A lei 3/2004 de medidas de loita contra a morosidade establece que “os aprazamentos de pago de produtos de alimentación frescos e dos perecedoiros non excederán en ningún caso de trinta días”. Nos exemplos de contratos denunciados por COAG, varias industrias lácteas especifican que se agruparán as facturas de todas as entregas de leite realizadas no período dun mes e abonaranse por parte da empresa, antes do día 30 do mes seguinte. "Por tanto, prodúcese un incumprimento da lei de morosidade en canto aos aprazamentos de pago, que se pode sancionar a través da Lei de Cadea Alimentaria", argumenta a organización agraria. Aínda que COAG prefire non facer público neste momento o nome das industrias denunciadas, da documentación remitida á AICA despréndese que unha delas sería Reny Picot.