Ademais de apoiar a renda dos agricultores e de garantir á sociedade europea alimentos nutritivos e seguros, a Política Agraria Común busca unha transformación do sistema produtivo nos vindeiros anos cara á mellora da eficiencia, a sustentabilidade e a dixitalización.
Para acadar estes obxectivos, é fundamental a transferencia de coñecementos e novas técnicas cara aos produtores, algo no que fai fincapé a nova PAC para o período 2023-2027 a través do denominado AKIS, o sistema de asesoramento e innovación agraria do que forman parte tanto entidades de carácter público como privado.
Entre as submedidas que compoñen a PAC hainas que focalizan directamente o esforzo sobre a investigación e, en concreto, a investigación de tipo aplicado destinada a agricultores, gandeiros e selvicultores.
“O principal obxectivo da PAC non é a investigación agraria; aínda así contribúe de forma decidida á investigación a través dos fondos de cooperación”, destaca Javier Iglesias, do sindicato Unións Agrarias.
A PAC contribúe de forma decidida á investigación a través dos fondos de cooperación
No ámbito da PAC búscase unha investigación eminentemente aplicada para resolver problemas concretos do sector e para mellorar a súa posición nun mundo cada vez máis competitivo. Esta medida específica de cooperación integra tanto proxectos piloto como grupos operativos.
“Son distintas maneiras de enfocar dun xeito colaborativo problemas ou melloras para aportar solucións ao mundo agrario”, defende Manuel López Luaces, xefe da Área de Formación, Innovación e Investigación Agraria da Axencia Galega de Calidade Alimentaria (AGACAL) a entidade pública dependente da Xunta de Galicia encargada da coordinación dos fondos da PAC para formación agraria na comunidade.
A AGACAL é o organismo encargado de desenvolver as submedidas da PAC relativas a investigación, formación e asesoramento agrario en Galicia
A AGACAL conta con 350 traballadores e dela dependen centros de investigación agraria de referencia en Galicia, como o CIAM de Mabegondo, ou 6 centros de Formación e Experimentación agraria repartidos polo territorio (Ribadeo, Becerreá, Monforte, Guísamo, Sergude e Lourizán), que ofrecen formación regrada complementada con formación continua.
“No último ano fomos capaces de ofertar ata 299 prazas para ciclos formativos do ámbito agrario e forestal. Estamos facendo unha aposta moi importante por conseguir man de obra para o sector agrario a través da formación dos nosos futuros mozos e mozas agricultores”, destaca Manuel.
En Portugal, os proxectos de formación e investigación financiados a través da PAC obrigatoriamente teñen que integrar aos produtores e ás súas asociacións, conta María Custódia Correia, xefa de división da Dirección Xeral de Agricultura e Desenvolvemento Rural e responsable da Rede Rural Nacional de Portugal. “Apóiase o desenvolvemento experimental con proxectos de innovación en consorcio nos que participan investigadores e produtores”, explica. Deste xeito, di, “están dirixidos cara ás súas necesidades”.
En Portugal desenvólvense proxectos de innovación en parcería que ademais de investigadores teñen que integrar obrigatoriamente a produtores
A investigación que se financia coas axudas da PAC é tanto básica como aplicada, dirixida aos problemas que realmente lles preocupan aos produtores. “En xeral en Galicia a investigación agraria está moi próxima á realidade e necesidades do sector, non só produtor, senón tamén agroindustrial e, de feito, algunhas iniciativas empresariais xurdiron da investigación”, lembra Javier.
Agás a viticultura e a enoloxía, así como o sector forestal, que contan con instalacións específicas (a Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia, EVEGA, e o Centro de Investigacións Forestais de Lourizán, respectivamente), o resto da investigación agraria da AGACAL desenvólvese no CIAM de Mabegondo, o buque insignia en materia de investigación agraria en Galicia.
Entre o ano 2020 e 2022 desenvolvéronse no CIAM un total de 54 proxectos de ámbito español e europeo, buscando sobre todo proxectos colaborativos que involucren ao sector nunha investigación de carácter aplicado.”O 90% da investigación que se realiza é investigación aplicada e a petición do sector”, explica Manuel.
Dentro do universo agrario existente en Galicia, o CIAM investiga sobre produción de leite, novas tecnoloxías, puríns, mitigación de gases de efecto invernadoiro, secuestro de carbono, estratexias para frear o mato, producións gandeiras, recursos autóctonos, cereais, etc.
En Galicia temos unha capacidade investigadora moi grande e os resultados poñémolos ao servizo do sector
As instalacións de Mabegondo dispoñen de 320 hectáreas de terreo con campos de ensaio, invernadoiros e distintos tipos de rabaños de gando. “Somos capaces de abarcar todo o abano de necesidades que nos demanda o sector”, insiste Manuel.
No bienio 2020-2022 o EVEGA estivo implicado en 16 proxectos relacionados coas variedades minoritarias, a valorización de residuos, a viticultura ecolóxica, uso de fitosanitarios, cultivos sostibles, resistencia a enfermidades, etc. Destaca a parte de conservación de recursos fitoxenéticos, con preto de 60 variedades galegas de vide.
A produción de castaña en Galicia foi desenvolta en grande medida grazas a Lourizán. As 23 variedades galegas de produción de castaña foron propostas para rexistro grazas ao traballo deste centro, que tamén desenvolveu 32 clons para madeira e patróns híbridos. No período 2020-2022 Lourizán estivo involucrado en 22 proxectos de carácter nacional e europeo.
“Hai un esforzo moi importante pola transferencia dos coñecementos que realmente se poden trasladar ao campo. Do que se trata é de poñer en contacto a través dunha comunicación directa dos centros de coñecemento, a través dos seus investigadores e tecnólogos, co sector, non só co produtor final, senón tamén cos asesores que ao final teñen que facer de cadea de transmisión deses coñecementos cara ao ámbito agrario”, opina Manuel.
Nos últimos anos as novas tecnoloxías están acelerando o proceso de transferencia e variando as formas de traslado. Pero desde Unións Agrarias Javier Iglesias reprocha que “en xeral os mecanismos de transferencia do coñecemento desde os grupos de investigación non son de todo eficientes, sobre todo no relativo á inmediatez”, afirma.
Tamén a responsable da Rede Rural Nacional de Portugal recoñece que “o sistema precisa e pode ser mellorado con novas formas de divulgación, especialmente reforzando a aprendizaxe entre iguais, de produtor a produtor, apoiando visitas técnicas a explotacións e granxas de referencia tanto dentro do país como noutros Estados membros da UE”, defende.
A nova PAC promove o intercambio entre produtores a través de visitas e estancias formativas en explotacións modelo
A transferencia de coñecementos cara ao produtor final vaise reforzar neste novo período con medidas específicas para iso. “A PAC apoia claramente a transferencia do coñecemento xerado, tanto pola vía dos apoios aos grupos operativos como tamén a través de apoios dirixidos á cualificación dos produtores”, asegura María Custódia.
En Portugal, a Rede Rural Nacional promove o espallamento da información e o coñecemento entre os distintos axentes. “A divulgación aos produtores ten sido unha das prioridades. Creáronse os Centros de Competencia, 24 en total, que reúnen a produtores, empresas, centros de I+D, entidades públicas, organizacións do sector, municipios e outros socios, co fin de desenvolver axendas de innovación que expresen as necesidades reais dos produtores e axuden á transferencia do coñecemento xerado”, explica. “Na definición de prioridades, na programación de plans de acción formativas e no desenvolvemento de actividades o que se busca é crear e diseminar coñecemento útil”, asegura María Custódia.
En Galicia, no período 2020-22 desenvolvéronse máis de 1.000 accións formativas financiadas a través da PAC e dirixidas ao sector e no novo período haberá máis de 3 millóns de euros focalizados exclusivamente na formación a demanda dos agricultores, avanza Manuel. “As solicitudes parten precisamente de entidades e organizacións de produtores. Polo tanto, estes programas de formación teñen un enfoque eminentemente aplicativo e práctico”, insiste.
A PAC financia e promove unha formación continua que permite aos agricultores e gandeiros adaptarse aos novos desafíos, como son a dixitalización e o coidado do medio ambiente
Dous dos ámbitos nos que a formación promovida pola PAC fai fincapé son o da sustentabilidade medioambiental e o da dixitalización dos sistemas produtivos. “A sustentabilidade foi xa unha prioridade no período comunitario 2014-2020, apoiando tanto desde o segundo piar como desde o primeiro medidas na procura de técnicas de produción máis sustentables e ese esforzo aínda foi reforzado na nova PAC. No caso da dixitalización, en Portugal existe unha Estratexia Nacional para a dixitalización da agricultura e o Plan Estratéxico da PAC inclúe varias medidas que buscan afondar na utilización das novas tecnoloxías por parte dos produtores”, destaca María Custódia.
Pero aínda que “as tecnoloxías chegaron para quedar”, Manuel insiste en que “as novas tecnoloxías hai que interpretalas para converter os datos que proporcionan en información útil e, por iso, a formación dos equipos humanos é fundamental”.
Lourizán traballa sobre a densidade básica e o módulo de elasticidade, dous parámetros demandados pola industria da madeiraNestes dous últimos anos, o equipo de investigadoras de Lourizán centrouse en dous novos parámetros nos seus traballos de mellora xenética en coníferas: a densidade básica e o módulo de elasticidade. O obxectivo é conseguir material xenético mellorado non só nos parámetros máis básicos (rectitude, crecemento e con madeira sen nós), senón tamén incluír aquelas variedades que teñan un mellor desenvolvemento destes dous parámetros que tamén son apreciados pola industria. Noutros países coma Nova Zelanda, Estados Unidos ou Francia, a resistencia a enfermidades é un dos piares nos que levan anos traballando. Esto tamén é así no caso de Galicia. “Dende o 2013 estivemos traballando en conseguir exemplares resistentes ó nematodo, unha das principais afeccións dos piñeiros en Galicia, e agora xa temos no mercado proxenitores resistentes a esta enfermidade. Aínda que seguimos traballando para obter piñeiros cun maior grao de resistencia, decidimos iniciar outra liña de investigación complementaria e estudar outros parámetros que poidan ser tamén de utilidade”, concreta Díaz.
Nos últimos anos avaliaron preto de 4.000 piñeiros do país e 250 de piñeiro insigne para comprobar a densidade e elasticidade que ofrecenNos últimos tempos participaron tamén no proxecto Genmac, un grupo operativo suprautonómico creado para procurar recursos xenéticos para o abastecemento sostible de madeira de calidade de coníferas. Participar nesta iniciativa fixo que incrementasen o número de parcelas nas que avaliar a calidade da madeira e que, á marxe de contar con piñeiro do país (Pinus pinaster), incluíran tamén piñeiro insigne (Pinus radiata). Desta forma, estudaron estes parámetros noutras 2 parcelas de piñeiro do país, dous dos hortos sementeiros que se deron de alta nos últimos anos e cuxas árbores teñen uns 25 anos. Nestas medicións avaliaron unhas 1.000 árbores máis de piñeiro do país. Tamén avaliaron preto de 250 piñeiros insigne noutras dúas parcelas desta especie. Ter datos de case 4.000 árbores das 116 familias do programa de mellora ubicadas en 5 sitios distintos e con dúas idades diferentes permítelles determinar que familias teñen maior densidade ou módulo de elasticidade, así como comprobar se a clasificación obtida coa información ós 13 anos é a mesma que ós 25. Esto último permitiríalles seleccionar xenotipos pola súa calidade de madeira a idades relativamente temperás.
Os estudos confirmaron que a densidade e elasticidade son caracteres herdables e sen relación entre eles, co que facilitará a súa selección“Coas primeiras avaliacións, que fixemos nun estudo de máis de 1.900 árbores, constatamos que tanto a densidade como a elasticidade son caracteres herdables, cunha boa herdabilidade, co que, de confirmarse nas análises definitivas, será doado transmitilos de pais a fillos. Se seleccionamos exemplares con boa densidade, as sementes que se recollan desa árbore terán tamén boa densidade”, concreta a especialista.
Descubriron que non hai relación xenotipo-ambiente, o que simplifica a selección xenética para obter mellores piñeirosAs últimas avaliacións, realizadas en dúas parcelas, tamén amosan que os novos caracteres estudados non gardan relación co ambiente, o que para os investigadores tamén resulta favorable. “Nestas análises provisionais, descubrimos que non existe interacción xenotipo – ambiente, o cal é moi positivo, xa que simplifica o traballo de selección xenética e favorece os avances en mellora”, apunta a investigadora. En concreto, confirmaron que as familias con maiores densidades ou elasticidade eran as mesmas nas dúas parcelas de estudo, a pesar de que estaban en condicións ambientais diferentes. Esta información, tal e como indica Díaz, será clave para continuar apostando por exemplares de mellores caracteres. “É moi difícil lograr que unha sóa árbore cumpra con tódolos parámetros que estamos a ter en conta, pero a mellora xenética ponnos nese camiño. Xa fomos conseguindo árbores cun bo crecemento e resistentes a pragas como o nematodo e seguimos traballando para incluír tamén novos parámetros como a densidade e o módulo de elasticidade”, conclúen dende Lourizán.
Ademais das árbores e a broza (incluídas as raíces), a madeira morta funcionan como almacéns de carbono dentro dun ecosistema forestalNa análise do papel que os montes exercen como almacéns de carbono téñense en conta distintos depósitos.“Centreime na estimación da fixación que fai o arborado, incluíndo as súas raíces, pero hai outros elementos dos ecosistemas forestais que exercen como sumidoiros de carbono”, explica o experto. Nos montes establécense 5 depósitos que actúan coma sumidoiros: a parte aérea vexetal viva, a parte das raíces, a madeira morta, os restos vexetais depositados no solo e os solos. “Actualmente non é doado facer unha estimación rexional da evolución do carbono fixado na madeira morta, nos restos vexetais ou nos solos. No caso de que non haxa cambio de uso ou cobertura simplifícase e considérase que o balance de carbono nestes depósitos é neutro (non hai ganancias nin perdas)”, indica o investigador.
As árbores absorben grandes cantidades de carbono durante o seu crecemento. Cando a masa se estabiliza, as cifras baixanSegundo as estimacións realizadas polo investigador, o arborado do monte galego absorbe cada ano o 30% das emisións de dióxido de carbono que se producen na comunidade galega. “Durante o período entre o segundo Inventario Forestal Nacional para Galicia (1987) e o terceiro (2009), o 28% das emisións que se produciron en Galicia foron absorbidas polo crecemento do arborado”, concreta Gómez García. Ademais esta porcentaxe podería ser maior na actualidade logo do peche e transformacións dalgunhas das industrias que emitían unha importante cantidade de gases de efecto invernadoiro, como son as centrais térmicas de carbón.
Realizar os labores de silvicultura axeitados prevén incendios e pode favorecer o incremento da capacidade de fixación de carbono do arboradoDentro das solucións tecnolóxicas a implantar o monte tamén xoga un papel fundamental. O carbono está secuestrado nos produtos extraídos do monte, como pode ser a madeira, mentres ese produto está en uso. Ademais, pode usarse madeira en substitución a outros materiais que causan maiores emisións como o ferro e o formigón. Por último, a biomasa forestal tamén pode empregarse como combustible no canto de combustibles fósiles. Cómpre ter en conta que as árbores máis novas son as que teñen unha maior capacidade para actuar coma sumidoiros. “Os bosques fixan carbono mentres están medrando, unha vez que o seu crecemento se estabiliza, a emisión e a absorción de CO2 case se anula entre si”, especifica o experto. O ritmo de crecemento é un factor determinante polo que as especies de crecemento rápido xogan un papel preponderante. “Sen entrar noutro tipo de consideracións as plantacións forestais de alta produtividade son mais determinantes como sumidoiros de carbono”, apunta o investigador. Así, os eucaliptos e os piñeiros teñen o maior potencial para a captación de carbono no monte galego.
“O pino e o eucalipto son as especies que están acumulando máis carbono no monte galego”Nesta valoración o ritmo de crecemento da especie é un factor determinante, o que fai incrementar a capacidade de converterse en sumidoiro de carbono de especies coma o eucalipto. Pese a que o impacto das plantacións forestais pode ser negativo en temas como a biodiversidade do monte, a contribución que están realizando na xestión dos gases de efecto invernadoiro pode resultar significativa. Así, o estudo evidencia que o eucalipto é a unha das especie con maior potencial para a captación de carbono que ten no monte galego.
“É positivo darlle valor ó monte, aínda que se xeren menos ingresos”, indica Manuel Soaxe, secretario da CMVMC“Cremos nun monte multifuncional onde se aproveite máis que a produción económica e forestal da madeira”, explica Manuel Soaxe, secretario da actual xunta reitora da comunidade de montes. Xestionan unhas 60 hectáreas de monte periurbano, o que fai que sexan espazos moi visitados. “No monte hai xente de mañá e de tarde, aprovéitase moito como un espazo de lecer, pola súa proximidade ós núcleos de vivendas”, concreta Soaxe. Un dos obxectivos da comunidade de montes é manter e incrementar o aproveitamento, tanto produtivo como de ocio destes espazos. “É positivo darlle valor ó monte, independientemente de que nos dea máis ou menos cartos”, reivindica o secretario da comunidade.
Solicitaron a anulación do consorcio pola falta dunha silvicultura axeitada, entre outros motivosCoa anulación do consorcio, agora traballan xa na organización das tarefas para manter produtivos estes montes. “Celebramos a anulación do consorcio como se fose unha festa, mesmo tivemos unha comida cos veciños, porque realmente estábannos impedindo xestionar o monte e facer un aproveitamento real del”, concreta. Por unha parte, dispoñen dunhas 30 hectáreas de plantacións de piñeiros e eucaliptos, que representan arredor da metade do seu monte, mentres o 30% son frondosas e o resto monte baixo. Nestes meses atópanse rematando o plan de ordenamento para poder establecer quendas de corta e volver replantar estes espazos. “Somos conscientes de que estamos a cortar o que no seu momento os nosos avós e pais plantaron e queremos seguir proporcionándolle un aproveitamento para os que veñan detrás”, explican.
“Somos conscientes de que non podemos eliminar todo o eucalipto, pero tampouco podemos seguir aumentandoo”Castiñeiros, carballos, sobreiras, nogueiras e faias conforman os bosques autóctonos da zona. Ademais, dende comezos deste ano contan tamén cunha plantación de cerdeiras autóctonas, dentro dun proxecto en colaboración co Centro de Investigación Forestal (CIF) de Lourizán (Pontevedra). “Eles buscaban un monte periurbano para probar as variedades de cerdeiras autóctonas nas que están a traballar e nós procurabamos un aproveitamento forestal de man de especies autóctonas e sabiamos que nesta zona tamén se daban ben as cerdeiras polos exemplares de gran tamaño que hai”, apunta Soaxe.
“Traballamos cos centros educativos para involucrar ós máis novos na comunidade de montes”Na comunidade de montes tamén organizan distintas actividades cos rapaces para darlles a coñecer este espazo natural que teñen a carón da casa. “Os cativos son os futuros comuneiros e temos que transmitirlles o potencial deste monte. Ademais, o monte é unha escola viva que nos pode ensinar de tódalas materias”, reivindica Soaxe.
Puxeron en marcha un servizo de vixilancia veciñal do monte que permitía a moita xente ter unha escusa para ir ó monteNa prevención dos lumes, as frondosas autóctonas estanse convertendo nunha ferramenta máis. Así, nos últimos tempos están a facer devasas con frondosas para, en caso de incendio, tentar retrasar o avance das lapas, dado o perigo que supón ó tratarse de montes periurbanos. “Vimos que as devasas sen vexetación non estaban a resultar de utilidade para frear o avance do lume, por iso quixemos probar con outras opcións”, indica.
“Hai un interese xeral en que as frondosas autóctonas teñan maior presenza no monte”, (Pedro López, xefe do Distrito Forestal XIX)O interese pola recuperación das frondosas autóctonas vén, en moitos casos, da man das comunidades de montes, que están a apostar por incluír novas plantacións, á marxe de piñeiro e eucalipto. Entre esas opcións, a cerdeira é unha alternativa que ofrece unha oportunidade de aproveitamento forestal e que, ademais, é viable en zonas restrinxidas a outras especies, como as proximidades ós núcleos rurais, onde piñeiros e eucaliptos non teñen cabida pola normativa de prevención de lumes. A comunidade de montes veciñais de Coiro, en Cangas (Pontevedra), é un exemplo desa aposta por contar cun monte diverso, pois acaba de realizar, a comezos deste ano, unha pequena plantación de 70 cerdeiras. Trátase de exemplares procedentes do Centro de Lourizán, que terán seguemento do Centro para estudar o resultado das diferentes variedades nun monte periurbán como o desta comunidade.
“Estamos a apostar por un monte multifuncional onde teñan cabida diferentes aproveitamentos” (Manuel Soaxe, da CMV de Coiro)“Na comunidade de montes estamos a apostar por un monte multifuncional onde teñan cabida diferentes aproveitamentos e onde se valore a función social do monte, como lugar de ocio e entretemento, e mesmo a súa función terapéutica”, reivindica Manuel Soaxe, secretario da xunta reitora da comunidade de montes de Coiro.
Media ducia de viveiros galegos comercializan planta de cerdeira das variedades autóctonas xa rexistradasAs investigacións enfócanse tamén a conseguir variedades máis resistentes ós retos asociados ó cambio climático, como a seca ou as inundacións. “Estivemos a realizar probas con distintos exemplares someténdoos a situacións extremas de asolagamento e de seca para comprobar como responden ante estas condicións adversas”, explica Miranda. Así, entre as cinco variedades rexistradas, hai clons que presentan distintas adaptacións. O Lourizán 2, por exemplo, tolera mellor os encharcamentos, pero non a seca; en tanto o Lourizán 3 está máis adaptado á seca. A maioría deles presenta ademais unha baixa incidencia de enfermidades fúnxicas. En canto ao crecemento, os últimos tres clons rexistrados (Lourizán 3, 4 e 5) incrementan os crecementos e diámetros dos dous primeiros (Lourizán 1 e 2). O que mellor comportamento amosou na plantación clonal de Lourizán é o Lourizán 3, que chegou ós 18 metros en 19 anos, mantendo un crecemento sostido de case un metro anual. Xunto ós 5 clons, no centro agardan poder presentar e rexistrar nos próximos meses outras tantas variedades que amplien a oferta para os produtores. Na actualidade, media ducia de viveiros galegos comercializan planta de cerdeira destas variedades autóctonas xa rexistradas.
O aproveitamento da madeira de cerdeira está ligado a unha produción de calidadeO aproveitamento desta madeira está ligado a unha produción de calidade, xa que é unha madeira moi apreciada para a ebanistería, así como, para a construción de instrumentos ou toneis. Na actualidade o mercado galego desta madeira é case inexistente. “Os produtores que queren dispor deste tipo de madeira teñen que optar por importala doutros países, pero si está habendo unha demanda desta madeira”, concreta o enxeñeiro de montes Braulio Molina. Saber se as plantacións de cerdeira en fase de crecemento ou as que se planten nos vindeiros anos poderán ter un oco no mercado da madeira é unha cuestión clave. Neste senso, os expertos coinciden en sinalar que “aínda que é unha especie máis arriscada ca outras de ciclo curto, todo parece indicar que vai haber oportunidades para ela, sempre que se produza madeira de calidade”.
O vindeiro 6 de novembro celebrarase no salón de actos do Centro de Investigación Forestal de Lourizán unha xornada técnica de transferencia de coñecemento sobre o aproveitamento resineiro en piñeiros destinados á produción forestal.
Baixo o título A resinación en Galicia: Sistemas de resinación que compatibilicen a produción combinada de resina e madeira, diversos expertos analizarán durante toda a mañán as posibilidades desta actividade que pouco a pouco se vai abrindo paso nos montes da nosa comunidade.
Logo de explicar os distintos métodos para a resinación de piñeiros, como o tradicional de pica de cortiza e o método máis innovador de taladro basal, denominado borehole, os asistentes farán unha visita ao campo de ensaio experimental ubicado na finca do CIF de Lourizán.
As xornadas, que son abertas previa inscrición e contan cun aforo limitado de 35 prazas, van destinadas a propietarios forestais e representantes da industria madeireira, membros de comunidades de montes, mulleres e mozos agricultores e traballadores en activo ou desempregados dos sectores agrícola e forestal.
A xornada é de balde e para poder asistir é necesario anotarse cubrindo o seguinte formulario e enviándoo por correo electrónico ao enderezo Infolourizan.mr@xunta.gal. A reserva de prazas será por orde de inscrición.