Kovital®, o novo programa nutricional de De Heus para o cebo de tenreiros, foi deseñado para adaptarse de forma precisa e eficiente ás diferentes fases do cebo e os tipos xenéticos dos animais, incorporando o sistema de formulación exclusivo da compañía, que garante un funcionamento óptimo do rume. Isto tradúcese nun triplo beneficio para o gandeiro: máis rendibilidade, máis benestar animal e menor impacto ambiental.
O seu desenvolvemento baséase na experiencia que acumulamos durante anos de traballo, concibíndoo como ferramenta para a mellora dos resultados produtivos dos cebadoiros e a súa rendibilidade.
En De Heus somos conscientes de que un dos principais desafíos que se presentan ao gandeiro durante o cebo de tenreiros apunta ás cada vez máis esixentes demandas dos consumidores de carne, que mostran unha crecente sensibilidade pola rastrexabilidade dos produtos, a súa calidade nutritiva, o benestar animal e o impacto ambiental.
Por esa razón, propuxémonos que o produtor poida rendibilizar esta etapa o máximo posible, en consonancia sempre coas necesidades do mercado, ofrecendo un maior compromiso coa sustentabilidade, reducindo as emisións de nitróxeno e incrementando o benestar animal, preocupados sempre por mellorar a saúde ruminal.
O novo plan baséase nunha alimentación máis equilibrada e eficiente grazas a o sistema de formulación SFOS, unha ferramenta exclusiva de De Heus que garante a sincronización da degradación do proteínas e carbohidratos no rume e favorece o funcionamento óptimo do mesmo.
Desde o punto de vista produtivo, o noso obxectivo é obter granxas nutricionalmente máis eficientes grazas a un axuste máis equilibrado dos nutrientes das dietas e da mellora da dixestibilidade das mesmas. No que respecta ao compromiso coa sustentabilidade e o benestar animal da compañía, o programa Kovital® asegura unha alimentación equilibrada e de precisión que mellora a función inmune dos tenreiros e reduce o risco de padecer enfermidades, aumentando o seu grao de benestar. Coa absorción eficaz de nutrientes lógrase diminuír a emisión de nitróxeno ao medio ambiente, reducíndose considerablemente o impacto ambiental das explotacións.
Neste contexto, prodúcense dúas melloras sustantivas na explotación:
-Por unha banda, os tenreiros ben alimentados convértense en animais máis sans, fortes e sen problemas dixestivos que desenvolven todo o potencial de crecemento que poden ofrecer. Presentan un óptimo estado desde o punto de vista do benestar animal.
-Ademais, conseguimos reducir o nivel de emisións ao medio ambiente, en liña coa estratexia de medicións cero enmarcada nos Obxectivos Sostibles Globais da compañía.
A gama Kovital® de De Heus confórmaa unha relación de pensos formulados en función do tipo xenético dos tenreiros. A eles súmanse dous lactorremplazantes, Bacilactol Absolut® e Benefit®, dentro do programa específico para cebo de tenreiros mamóns.
O Plan Kovital® susténtase sobre a base de Nutriexpert, un sistema integral de traballo que permite deseñar estratexias en granxa para cada categoría, manténdoas en constante monitorización e avaliación. No caso do proceso de cebo de tenreiros, componse dun pack de ferramentas de control e xestión de datos para a súa optimización: cálculo de necesidades, comparación de dietas, estrutura de custos e control de resultados.
Ademais, De Heus pon ao dispor dos seus clientes Pascar®, o programa de comercialización de carne de vacún que achega asesoramento e valor engadido ao gandeiro, baseado na transparencia de todo o proceso de compravenda de animais.
Todos os proxectos mencionados contan co respaldo do noso equipo técnico, cuxo grao de especialización achega un gran valor engadido aos nosos servizos, e dunha ampla rede de distribución.
Ao someter ao gran do millo a un proceso de fermentación láctica mellórase a dixestibilidade dos amidónsA tendencia nos últimos anos é facer só gran húmido. Debido á menor dificultade na súa elaboración (non é necesario debullar a espiga), inicialmente facíase sobre todo pastone, onde se introduce tamén fibra (procedente do corozo), pero desde fai uns anos imponse o gran húmido. "É unha boa idea este cambio, porque esa fibra ten moi pouco valor e concentrar é interesante para maximizar amidóns, é un produto mellor, hai un diferencial de calidade moi importante. Ademais, meter só gran é tamén unha forma de limpeza, porque no corozo acumúlase humidade e o produto é máis inestable e delicado", explican desde as cooperativas catalás de Gissona, dedicada á cría de pitos, e Ivars, onde o usan en cebo de xatos, en vacún de leite e en porcino como unha forma de abaratar custos.
O gran húmido de millo pode usarse en todas as especies, pero é un produto especialmente interesante na alimentación de ruminantesEn Galicia unicamente unas poucas ganderías de produción de leite fan gran húmido, pero en granxas catalás emprégase tamén en vacún de carne para o período de engorde dos tenreiros, onde a ensilaxe de gran de millo é maioritaria, aínda que hai explotacións que empezaron a probar tamén a ensilar gran de trigo ou cebada. O gran húmido de millo pode usarse en todas as especies (a cooperativa de Gissona utilízao en avicultura e en Aragón ou Castela é habitual en porcino), pero é un produto especialmente interesante na alimentación de ruminantes.
A Cooperativa Avícola de Guissona comezou a súa andaina en 1959 e hoxe, integrada en bonÀrea Agrupa, é a maior empresa da provincia de LleidaNa cooperativa de Ivars apostouse por este produto hai 8 anos, promovendo o seu cultivo e a súa utilización a gran escala. "Para iso, incorporamos o gran húmido nas nosas fábricas de pensos como ingrediente en todos os pensos granulados, como unha materia prima máis", explican. A Cooperativa d’ Ivars, creada en 1915 por un grupo de agricultores para a comercialización de alfalfa, conta hoxe con 4 fábricas de produción de penso para vacún, porcino e avicultura. A construción da Canle de Urgell, na segunda metade do século XIX, transformou estas terras de secaño en fértiles regadíos e os cultivos de millo e cereal de rega propiciaron novos cambios de orientación e servizos da cooperativa, xa que a gandería apareceu con forza na comarca.
A Cooperativa d' Ivars, creada en 1915, usa desde hai 8 anos o gran húmido de millo nos seus pensos para aves e porcino, pero sobre todo en cebo de tenreiros"Se o gran húmido é de calidade, pode incorporarse en todos os pensos, desde o de mamóns ata o da fase de acabado. A porcentaxe de inclusión virá determinada polo método de fabricación e pola humidade do penso ou mestura fnal. Se o gran húmido vai incorporarse á dieta en carro unifeed, pódese chegar ata o 40%; en cambio, se se incorpora no penso granulado como unha materia prima máis, non poderemos exceder o 15% de incorporación", detallan. Normalmente trátase dunha materia prima máis económica por unidade de MS que o millo seco e de maior valor nutricional, polo que contribuirá a abaratar o custo dos pensos sen prexudicar a súa calidade nutricional.
O gran húmido pode incorporarse a todos os pensos, desde o de mamóns ata o da fase de acabado, nunha porcentaxe que vai do 15 ao 40%"Aínda que pode ensilarse millo de primeira colleita para pastone, o millo que reúne as condicións ideais para ser ensilado é o de segunda colleita; é dicir, aquel que foi sementado no campo despois dun cultivo de inverno, normalmente cebada, chícharos ou unha forraxe. O ideal é sementar un millo de ciclo curto a finais de xuño ou primeiros de xullo e colleitalo en novembro", explican na cooperativa catalá, que ensila máis de 20.000 toneladas de gran húmido ao ano. "A nosa experiencia en Cooperativa d’Ivars nos últimos 8 anos, desde que empezamos a promover o cultivo para grao ensilado como segunda colleita no territorio, é que aumentamos as entradas de cereais de proximidade en máis dun 55%, sobre todo en millo e cebada. Isto permitiunos mellorar o noso autoabastecimiento pasando de ser do 18% ao 28%, e, á súa vez, baixar a pegada de carbono nos nosos pensos", destacan.
A humidade ideal no momento da recolección debe estar ao redor do 32%. É neste punto onde se alcanza un equilibrio entre a completa madurez do gran e unha humidade sufciente para fermentarA humidade contribúe a mellorar a degradabilidade do amidón, proteína e outros compoñentes da MS. Unha humidade constante durante todo o proceso de ensilaxe sería o óptimo, pero isto é moi difícil que ocorra de maneira natural. Algunhas estratexias para conseguilo son reconstituir con auga o millo que entra demasiado seco ou mesturar con millo máis seco o que entra con excesiva humidade.
Un tamaño de partícula fino mellora tanto a dixestibilidade do amidón como a da proteínaO tamaño de partícula pode oscilar entre 900 e 1.240 micras e vai depender das condicións de entrada do millo e de cal sexa o seu posterior uso. Se o imos a utilizar nun carro unifeed o tamaño de partícula non será tan crítico coma se o gran húmido vai ser usado como un ingrediente dun penso en pellet ou gránulo. Ademais, un tamaño medio de partícula fina permitiranos unha mellor compactación do produto, evitando que queden bolsas de osíxeno que poidan prexudicar os procesos de fermentación anaeróbica. A compactación está estreitamente relacionada coas perdas de MS: a máis compactación, menores perdas de MS.
O proceso de fermentación necesita 30 días ou máis en ausencia total de osíxeno para completarseSe isto ocorre significa que hai máis superficie afectada da que vemos e por tanto unha perda de calidade. Este oscurecimiento non debe confundirse cunha coloración máis escura debido á oxidación da graxa polas altas temperaturas que se alcanzan nalgunhas rexións no verán. Esta última non é tan daniña para os animais, mentres que a primeira si. Outro factor que nos axudará a minimizar a fase aerobia é o inoculado do gran de millo ensilado. O millo de seu xa ten unha carga de bacterias acidófilas no momento da recolección, así que, a diferenza doutras ensilaxes, non é imprescindible inoculalo, aínda que si é recomendable. Se o inoculamos dirixiremos a fermentación láctica desde o primeiro momento e reduciremos o tempo que a ensilaxe necesita para baixar o pH ata 4. Desta forma evitaremos o crecemento doutros organismos prexudiciais na primeira fase da fermentación. O uso de inoculantes tamén parece reducir as perdas de MS durante o desensilado. En defnitiva, se inoculamos obteremos un produto de maior calidade, aseguran.
O millo empeza a fermentar practicamente desde o momento en que é ensilado, pero non alcanzará a súa plenitude ata os dous mesesAdemais, algúns estudos demostran que canto máis tempo teñamos ensilado o gran de millo maior será a súa dixestibilidade. As proteínas hidrofóbicas (proteínas zein) que encapsulan parte do amidón do millo solubilízanse en ácido láctico e en ácido acético, e son degradadas mediante a actividade proteolítica da ensilaxe, liberando así o amidón, que será moito máis accesible ás bacterias do rumen. Por esta razón, a medida que avanza o tempo de ensilaxe mellora tanto a dixestibilidade da MS como a da proteína.
Gran cantidade do produto que se ofrece ao consumidor na actualidade na hostalería son canais conxeladas en pleno confinamentoAínda que a finais de 2020 produciuse unha recuperación progresiva dos prezos da carne de vacún nas lonxas de referencia, e tamén dos pasteiros para cebo, estes aumentos de prezo comezaron a reverterse desde o mes de maio debido ao descenso estacional das exportacións tras o fin do Ramadán. En Galicia, non obstante, os prezos están repuntando lixeiramente nas últimas semanas, da man da tradicional maior demanda do verán. Encarecemento dos custos de produción A pesar de que a situación de prezos é mellor que a de hai un ano, non se transformou en rendibilidade que poida repartirse ao longo da cadea, debido a un destacado aumento dos custos de produción, especialmente do prezo da alimentación animal. Segundo datos do propio MAPA, o custo medio do penso de cebo de tenreiros incrementouse en máis dun 26% con respecto a 2019.
O custo medio do penso de cebo de tenreiros incrementouse en máis dun 26% con respecto a 2019"Desde Cooperativas Agro-alimentarias de España trasladamos esta análise ao Ministerio e ao Observatorio da Carne da Comisión Europea, e a nosa preocupación polo aumento dos custos de produción que empurra ás nosas explotacións de vacún a unha situación insostible", conclúen.
Co obxectivo de obter unha boa conformación e a maior ganancia diaria de peso dos tenreiros lactantes durante as súas primeiras semanas de vida, De Heus desenvolveu varios produtos específicos que coidan especialmente a súa saúde dixestiva.
Esta semana a compañía presenta o Plan Kovital para tenreiros lactantes composto polo lactoreemprazante Bacilactol Absolut, para subministrar durante os dous primeiros meses de vida ao que se engaden dous concentrados: Kovital Iniciación e Kovital Arranque, cos que se favorece o máximo desenvolvemento das paredes e as papilas ruminais mediante o consumo de alimento sólido durante a lactación.
Falamos con Xosé Lois García Saco, membro do Equipo Técnico de De Heus, para coñecer os detalles dos novos produtos e as súas vantaxes de cara ao momento do destete, así como recomendacións de manexo para esta etapa crucial para os resultados produtivos no cebo de tenreiros.
-Cales son os requirimentos nutricionais dos tenreiros durante as primeiras semanas?
-Sabemos que, desde o punto de vista dixestivo, un tenreiro compórtase como un animal monogástrico até a terceira semana de vida, polo que o seu crecemento depende principalmente dos nutrientes proporcionados polo leite. Até ese momento, o abomaso xunto co intestino é o principal compartimento do tracto dixestivo, mentres que o retículo-rumen apenas presenta actividade fermentativa. A partir da cuarta semana, o rume comeza a ter unha actividade dixestiva máis importante e o abomaso vai perdendo relevancia até alcanzar as oito semanas de idade.
É importante que o proceso de formación do coágulo sexa rápido para favorecer a dixestión e un bo ritmo de baleirado abomasal. Desta forma evitaremos problemas dixestivos.
Doutra banda, o incremento da poboación bacteriana do retículo-rume, así como a fermentación ruminal irá aumentando gradualmente pola inxesta de penso. Un bo programa de alimentación permitiranos destetar tenreiros sans e ben conformados.
-Cales son as recomendacións de manexo que darías para obter a máxima Ganancia Media Diaria (GMD) dos tenreiros?
-A nosa estratexia de alimentación é potenciar o máximo consumo de leite durante o primeiro mes e medio de vida para posteriormente diminuílo gradualmente, favorecendo o consumo de alimento sólido. Desta forma, conseguimos o máximo desenvolvemento ruminal. De aí en diante, a alimentación dos tenreiros até o seu destete consistirá nunha mestura de alimentación liquida combinada con penso prestarter e palla picada.
Sempre recomendamos aos nosos clientes prestar especial atención á preparación do lactoreemprazante, tanto na cantidade utilizada como na temperatura de preparación e de subministración aos tenreiros. A dosificación do lactoreemplazante a baixas concentracións implica desnutrición nos tenreiros xa que non cubriremos os seus requirimentos enerxéticos e proteicos, penalizando a súa ganancia de peso. Polo contrario, altas concentracións do sustitutivo lácteo, pode provocar problemas dixestivos pola diminución da velocidade de baleirado do abomaso. Por iso é importante seguir as recomendacións do equipo técnico de De Heus.
A hixiene é fundamental. É necesario limpar a fondo e regularmente calquera material que entre en contacto co leite (cubo, tetina, etc.) para previr incidencias na saúde dos tenreiros como diarreas. Merece a pena controlar diariamente as feces xa que son un indicativo de boa saúde dos tenreiros.
Outro punto que destacar é que os tenreiros mamóns deben ter concentrado a libre disposición desde o primeiro día, renovándoo diariamente para mantelo fresco. Tamén é importante proporcionarlles fibra en forma de palla picada a libre disposición xunto con auga limpa e fresca para favorecer o consumo de concentrado.
En canto ás instalacións, recomendamos aloxar aos tenreiros individualmente durante os primeiros días do período de alimentación con leite. Unha vez que os xuntamos en currais colectivos, buscaremos que os grupos sexan o máis homoxéneos posible para evitar competencia e asegurarnos a inxesta de alimento dos tenreiros máis novos.
-Como poden axudar os leites maternizados ao proceso de dixestión e desenvolvemento do rume? Cales son as vantaxes de Bacilactol?
-O proceso de produción dos leites maternizados inflúe no rendemento produtivo dos tenreiros lactantes. Os procesos de produción diferéncianse principalmente polo método de adición de graxa. Para a fabricación de Bacilactol Absolut aplicamos a tecnoloxía Spray Cooling mediante a que a graxa altamente emulsionada quéntase e aspérxese sobre unha nube de partículas de po lácteo que se arrefrían cunha corrente de aire a -20°C. A cristalización da graxa ten lugar moi rápido debido á alta diferenza de temperatura entre a graxa e o po.
Como consecuencia, obtense un lactoreemprazante cunha estrutura altamente homoxénea, con maior dixestibilidade da graxa e que mantén tódalas propiedades das proteínas. Grazas a estas propiedades do Bacilactol Absolut, o tenreiro mamón absorbe de forma simultánea as proteínas e graxas para cubrir os seus requirimentos nutritivos, obtendo un elevado rendemento produtivo: maior inxesta de alimento, maior ganancia media diaria e maior peso vivo ao destete. O resultado final é tenreiros sans e fortes, cunha mellor resposta fronte ás enfermidades.
-Que destacarías da súa formulación?
-A elección e combinación correcta das materias primas do sustitutivo lácteo son esenciais para o seu éxito en granxa. Por iso, Bacilactol Absolut está formulado en base a materias primas de alta calidade cun contido nutricional adaptado aos requirimentos dos tenreiros mamóns. Incorporamos un alto contido de leite en po como fonte de proteína, o que nos asegura a formación do callo no abomaso e a posterior dixestión a nivel intestinal durante as primeiras semanas de vida nas cales o tenreiro apenas pode dixerir proteínas de orixe vexetal.
Outro punto que destacar do noso leite é a inclusión de aceite de coco e aceite de palma na composición, ácidos graxos de cadea media cunha dixestibilidade máis alta en tenreiros novos que outro tipo de graxas. Ademais, estes ácidos graxos presentan propiedades antibacterianas a nivel intestinal, o que fortalece o sistema inmune dos tenreiros. Formulamos con niveis de aminoácidos máis elevados para favorecer o desenvolvemento muscular e engadimos unha serie de probióticos e un emulsionante nutricional que melloran a dixestión e a dispoñibilidade de nutrientes.
Doutra banda, os pensos Kovital están deseñados especificamente para adaptar o rume de forma gradual ao consumo de penso. Para iso é clave o sistema de formulación Sfos desenvolvido por De Heus, co que se garante a sincronización da degradación do alimento no rumen e favorécese o funcionamento óptimo do mesmo evitando incidencias dixestivas. O obxectivo é cubrir todos os requirimentos nutricionais dos tenreiros lactantes de forma segura.
-Como mellora a rendibilidade das explotacións o Plan Kovital para Tenreiros Lactantes?
-En De Heus estamos comprometidos coa sustentabilidade e o benestar animal ademais de, por suposto, coa rendibilidade dos nosos clientes. Por iso, tivemos en conta ambos factores para lanzar o programa Kovital. Un tenreiro ben alimentado mellora a súa función inmune e reduce o risco de padecer enfermidades. Ofrecendo unha alimentación equilibrada e de precisión logramos aumentar o seu grao de benestar e mellorar os seus rendementos produtivos. Se aseguramos unha absorción eficaz de nutrientes, logramos diminuír a emisión de nitróxeno ao medio ambiente, reducindo considerablemente o impacto ambiental das explotacións.
Todo iso ofrecendo ademais unha optimización dos resultados produtivos, a través de ferramentas de control e xestión de datos para a optimización do proceso de cebo de tenreiros: cálculo de necesidades, comparación de dietas, estrutura de custos e control de resultados. Se aos gandeiros lles vai ben, a nós vainos ben. En De Heus apostamos polo sector e os nosos equipos de profesionais e asesores nutricionais van da man cos nosos clientes, comprometidos co seu desenvolvemento profesional.
A empresa que lle levaba os xatos, que outros anos lle subía o prezo 10 céntimos na Semana Santa polo aumento da demanda, baixou este ano en 15 días 40 céntimos"Vendíalle a unha empresa da Coruña a 4,40 euros o quilo todo o ano, marcado e sen marcar, porque teño gando moi bo, culón e semi culón. Sempre que viña a Semana Santa mesmo me subían 10 céntimos e saía todo o gando, logo empatabamos coa ponte do primeiro de maio, co San Xoán e co verán. Febreiro e marzo eran sempre os meses máis baixos do ano e como este ano, desde o 1 de febreiro Ternera Gallega ampliou a idade de sacrificio dos 10 até os 12 meses, decidín aguantar os xatos de febreiro e marzo, que antes saían con 10 meses, para vendelos na Semana Santa cun ano", explica.
Como Ternera Gallega ampliou o prazo de sacrificio a 12 meses aguantei o gando de febreiro e marzo esperando a Semana Santa, así que agora non poido quedarme máis con eles porque me pasarían do ano"Cando empezou isto fai un mes e se decretou o estado de alarma houbo un boom de animais, a xente empezou a comprar coma tola nos supermercados e a primeira semana chamábante os matadoiros para que lles adiantaras o gando, na segunda semana houbo saída normal pero na terceira semana xa baixou 20 céntimos en quilo", conta este mozo. A empresa cárnica coa que traballaba levoulle esa semana 5 becerros a 4,20 os de Ternera Gallega e a 4 euros os que estaban sen marcar. Pero a seguinte semana, a semana pasada, ofrecéronlle 20 céntimos menos alegando menor demanda. Jonathan considerou aquilo unha desconsideración por parte da empresa cárnica á que levaba tantos anos subministrando (xa lle mandaba becerros o seu pai), así que decidiu cambiar o destino final dos seus animais e mandalos a Novafrigsa, a onde enviaba sacrificar os xatos pintos.
A cousa pinta mal, esta semana foron a 4 euros pero como a cousa siga así penso que baixarán aínda máis, porque empeza a haber saturación"Pero Novafrigsa cólleme como peregrino, que é como lle chaman eles aos que non lles subministran habitualmente e penalízame cun prezo un pouco máis baixo. Os que mandei esta semana penso que virán a 4 euros o quilo pero como siga así a cousa penso que baixarán aínda máis porque comezan a estar saturados tamén. Eu mandei só os que me cumpren o ano", explica. "Custa máis un paquete de tabaco que un quilo de carne de tenreira"
Con 20 euros en animal despois de telo todo un ano pouco fas. A min cústame entre 1.000 e 1.100 euros poñelo no matadoiro desde que o traio. Son cartos que estás adiantandoPero aínda que a saída se ralentice, "tampouco podemos parar", advirte este mozo gandeiro. "Que fago co silo que está aberto, déixoo podrecer?", pregunta. Jonathan prevé unha redución das vendas de carne de tenreira xa a curto prazo nos supermercados e carnicerías "porque cando a xente non ten cartos deixa de mercar tenreira para pasarse a outras carnes máis baratas como o porco ou o polo", o que acaba provocando unha sobreoferta de carne de xato e unha baixada de prezos xeralizada. "Novafrigsa empeza xa a estar saturada, esta semana tiña unha oferta de costeletas de tenreira a 5 euros, custa máis un paquete de tabaco que un quilo de costeletas de tenreira, é lamentable", di. Proxectos de futuro que se ven truncados Jonathan e Silvia están a traballar na nave que o seu pai, José, puxo en marcha no ano 2000. "O establo ten 20 anos e foi feito a cachiños", explican. Por iso, tiñan previsto construir unha nave nova na que traballar máis cómodos, poder ampliar o número de animais e telos máis amplos. "Compramos unha finca e iamos facer unha nave nova para 600 animais. Queremos aguantar a instalación que temos e ampliar alí. Son 400.000 euros de investimento. Temos solicitado un Plan de Mellora con 23 puntos e agora temos un empregado e colleriamos outro máis para a nave nova", contan.
Se isto me colle dentro de dous anos coa nave nova feita con 600 animais e pagando as instalacións, arruínamePero agora eses plans están en risco debido á incertidume. "A baixada de prezos estanos arruinando nas explotacións pero menos mal que isto me colleu sen ese investimento feito. O establo que temos está pagado pero se isto nos chega a ter collido dentro de dous anos coa nave nova con 600 animais e pagando as instalacións, arruíname", recoñece. Jonathan fixo o curso de incorporación fai 2 anos. Acabou o ano pasado no mes de maio e en setembro creou a empresa xunto a Silvia, pero aínda non cobraron a axuda de incorporación. A baixada dos prezos en orixe empeora a situación e failles repensar os seus proxectos de futuro.
Se nós os cebadeiros perdemos cartos iso vai repercutir nas explotacións, porque se eu perdo nun animal o que vou facer é deixar de comprar ou comprar a máis baixo custoA baixada vai ser xeralizada, pensa, pero onde máis se vai notar é nos becerros lactantes procedentes das explotacións leiteiras. "Os cebadeiros que compran para fóra de Galicia e que antes ao mellor levaban 200 animais cada semana agora levan 100 e escollidos, así que os tratantes están levando os xatos pintos sen prezo das gandeirías", conta. Baixadas de 30 a 40 euros nos becerros mamóns
Viñeron pintos bos a 80 euros que antes valían 110 e os azul belga chegaron máis grandes e de máis peso, incluso desde Asturias, e a 40 euros menosEste cebadeiro ubicado no Arneiro conta con dous terzos dos seus animais marcados como Ternera Gallega e o outro terzo é azul belga. Venden todo o ano a Novafrigsa, que lles baixou uns 15 céntimos en quilo. "Somos proveedores habituais de Novafrigsa, mandamos todo o ano para alí. Antes desta crise do coronavirus, o prezo podía estar de media en 4,35 euros o quilo e agora anda entre 4,10 e 4,20 dependendo de como sexa o animal", explican. O cebo de menos valor está substituíndo á carne de vaca A carne amparada baixo a IXP Ternera Gallega está a notar máis a baixada de prezos que a que non conta con este distintivo, mais aínda mantén prezos superiores ao resto. "O azul belga -que non entra na IXP- baixou menos comparativamente, arredor duns 7 céntimos e está agora a 3,80 ou 3,90 o quilo", indica Elio López, o fillo de Eliseo. "A Suprema baixou moito, porque é un produto máis gourmet e as vacas boas valen o mesmo que as flacas de todo porque van para o mesmo sitio ao non haber hostelería. Para os animais de menos valor segue habendo saída", explica.
Serán os cebadeiros de Cataluña e Castela e León os que se beneficien maioritariamente da suba de prezos dos becerros carniceiros pintos mentres os cebadeiros galegos sofren a caída de cotización da Ternera GallegaÉ algo que tamén constatan no resto de cebadeiros. "Os pintos ían a 3 euros e seguen a 3 euros, eses non baixaron", conta Jonathan. Pero é fóra de Galicia, en cebadeiros de Cataluña ou Castela e León a onde marchan todas as semanas a maioría dos xatos pintos das explotacións leiteiras galegas, mentres que os becerros de cruces cárnicos que poden ser marcados como Ternera Gallega son os que quedan nos cebadeiros galegos.
A Suprema si que baixou moito, case se puxo a prezo de cebadeiro. Antes andaba entre 4,70 e 5 euros o quilo pero agora baixou 50 céntimosEn Fonchave tamén tiñan previsto ampliar. "Queriamos aumentar un pouco, imos facer unha nave para 200 xatos máis", conta Félix. Constata que o mes pasado houbo "moito tirón", que agora hai "algo menos" e que o prezo na Ternera Gallega normal baixou uns 10 céntimos. "Dicían que esta semana ía baixar máis pero de momento segue a 4,15 os xatos normais de cebadeiro e a 4,20 se é algo mellor. O prezo quererán baixalo, pero saída para eles hai", di este mozo. Nesta explotación da montaña de Lugo sacaron o mes pasado uns 150 animais e ao adiantar o gando teñen menos para sacar este mes, uns 30. Ademais do cebadeiro de xatos, contan tamén con vacas coas que producen Ternera Gallega Suprema e nas que fan agrupación de partos. "Nestes meses non mandamos nada de Suprema, veñen todos para xullo e agosto. A Suprema si que baixou moito, case se puxo a prezo de cebadeiro. Antes andaba entre 4,70 e 5 euros o quilo e agora baixou 50 céntimos", explica.
Superaron a caída en picado de prezos pola crise das vacas tolas e chegaron a cebar 3.000 xatos ao anoNo ano 1978 fixo unha nave para vacas de leite que aínda se segue usando hoxe como unha máis do cebadeiro. Naquel momento era xa toda unha revolución. “Estes pórticos non se facían en Galicia, viñeron desde Valladolid. Era unha nave con pórticos de 40 metros de longo, poucas se facían daquela época así. Era unha cuadra ventilada, cun pasillo de alimentación amplo e puxen xa camas de goma, circuito de muxido, pescozeiras que soltaban soas e sistema para botar o xurro directamente ás fincas. Durante moitos anos viñan moitos gandeiros a ver estas instalacións cos técnicos de Extensión Agraria”, lembra Eliseo.
Merca uns 60 becerros á semana con 2 semanas de vida procedentes de explotacións leiteiras“Tiña 40 vacas pintas e no ano 85 fixen a primeira nave para 100 becerros. Aí naceu o cebadeiro. Logo fun subindo ao gando e facendo máis naves. Co paso dos anos funas reformando e aproveitando e hoxe todas as naves están en uso”, explica. “Chegamos a cebar 3.000 becerros por ano, agora baixamos un pouco porque queremos dedicarnos a outras cousas”, avanza. Pero o seu segue sendo un dos cebadeiros máis grandes de Galicia. “Eu compro todas as semanas, hai pouca xente que merque todas as semanas”, di. Todos os martes pola noite Eliseo acode ao mercado de Castro Riberas de Lea, un dos tres que moven xatos na comunidade. Compra uns 60 becerros cada semana. “Compro eu directamente e vendo tamén directamente, agora a Novafrigsa. A facturación total das vendas supera os 2 millóns de euros ao ano pero tamén invistes moito, só en mercar os xatos son 18.000 euros á semana”, explica.
Vende directamente a Novafrigsa, cun volume de facturación de máis de dous millons de euros ao ano“No sector en Lugo quedamos poucos, foron centos os que vin pasar por este sector en 35 anos de actividade”, di. “Agora buscamos algo con máis valor engadido, con máis marxe e onde poñas ti os prezos. Aquí póñenchos outros, tanto para mercar os xatos como para vendelos, e nas materias primas igual”, argumenta. Separados en lotes por idades
Comezaron a cebar 40 nais para Vaca e Boi de GaliciaAdemais do cebo de becerros, comezaron tamén a cebar vacas. “Teño 40 vacas de cebo para Vaca e Boi de Galicia. Lévanse mellor que os xatos porque non hai que dar leite nin destetar”, di. A partir do destete os xatos son cebados con penso, auga e herba seca. Tratan de abaratar custos fabricando eles mesmos o concentrado e producindo a forraxe. “Colleitamos 60 hectáreas de herba seca, unha boa parte delas alugadas”, explica Eliseo.
Dispoñen de 60 hectáreas de terreo onde producen herba secaEsta herba seca de produción propia é a que usan para a alimentación do gando que ceban e para estrar usan palla que mercan. O purín que xera o cebadeiro úsano para abonar as súas terras e o que lles sobra vai para as terras de gandeiros veciños que hai na zona.
Ademais de leite, danlles palla e penso desde o primeiro día e destétanos aos dous meses e medioNa nave número 1 os xatos e as xatas pasan entre 3 e 4 semanas en boxes individuais alimentados con leite, palla e penso. “Doulles palla e penso desde o primeiro día”, aclara Eliseo. Logo pasan a outra nave, na que acaban o periodo de destete xa en grupo até os dous meses e medio de vida. Na nave 2 maman 500 por hora, 120 de cada vez.
“Despois de 30 anos cheguei á conclusión de que o gando non se pode industrializar, moves moitas reses todos os días e hai que buscar solucións prácticas”“Os dous sistemas de amamantar que temos son simples pero funcionan moi ben, non dan complicacións. Íamos informatizalo pero era moito custo e ademais de meternos nun gasto era un posible foco de problemas e avarías. E despois de 30 anos cheguei á conclusión de que o gando non se pode industrializar, moves moitas reses todos os días e hai que buscar solucións prácticas”, asegura. “Hai momentos nos que chegamos a ter mamando 1.000 becerros”, engade. Fabricación propia do penso
"Cos xatos tes un capital enorme investido a unha soa carta e non pos ti os prezos"“Hai que diversificar máis e afrouxar algo nos xatos porque cos xatos móvense moitos animais, moitos quilos de carne, pero o rendemento é pequeno”, asegura. Ademais, di, “tés un capital enorme investido a unha soa carta. Cando viñeron as vacas tolas non ano 2000 e caeron os prezos en picado perdín moitos cartos. Pero volvín mercar, arrisquei e logrei recuperar. Pero queremos variar un pouco, afrouxar algo no cebadeiro para adicarnos a outras cousas, ter todo a unha carta non é interesante”, argumenta.
Será a primeira industria que fabrique en Galicia leite maternizado e produtos dietéticos como por exemplo sueros para diarreasEstará funcionando para 2020 e fabricará tamén hidratos líquidos, soros para diarreas e unha chea de produtos dietéticos que Eliseo leva anos producindo para si mesmo e consumindo no seu cebadeiro. “Hai unha gama moi ampla, eu fago leite xa para min, merco os produtos lácteos e fago eu mesmo o leite que consumimos, e estou importando da India os ingredientes para produtos dietéticos que tamén facemos para nós porque son formulados a base de plantas que non se dan aquí”, conta Eliseo.
"Eu con multinacionais atrévome a competir, con gandeiros e tratantes non"“Gústame máis isto da alimentación animal que a gandería e é algo do que entendo e no que teño experiencia”, afirma. Hai xa empresas interesadas en vender os produtos que agora fabrica para si e que foi desenvolvendo, testando e mellorando ao longo de anos no seu propio cebadeiro. É un mercado esixente e copado por grandes empresas pero Eliseo é rotundo: “Eu con multinacionais atrévome a competir, con gandeiros e tratantes non. Vas á feira e compites con xente pouco profesional. Ser vello tenche que servir para darte conta destas cousas”, bromea.
"En comparación con outras razas como a angus ou o kobe, esta carne ten tanto sabor, só que a vianesa está sen vender, non ten a mesma fama"As vacas vianesas coas que comezou Ovidio viñeron doutra explotación de Verín (12 animais) e de Ortigueira (outros 5). Hoxe conta con 29 reprodutoras que están sempre fóra, en extensivo. "É un animal moi duro, non ten problemas coas nevaradas. É unha raza de monte, son máis ariscas que a rubia galega pero se ven a xente a diario fanse mansas. Levo sen atender un parto un montón de meses, non dan ningún problema e para min, ao ter que atender o restaurante, é importante non ter que estar enriba delas", argumenta. 35 hectáreas de pasto en ecolóxico
"O cebo mellora a carne. Se matas directamente do prado é moi natural, pero menos saborosa""O cebo mellora a carne sen ningunha dúbida", asegura Ovidio. "Se matas directamente do prado é moi natural, pero menos saborosa, máis seca e máis dura", argumenta. E canta máis idade máis evidente é a mellora. "Unha vaca vella de 10 ou 12 anos saca un chuletón moi infiltrado e con moito sabor, aí si que xa nos imos a delicatesen", conta. A carne de vianesa é o verdadeiro reclamo do Catro Ventos. Está intermitentemente na carta e Ovidio vai informando no facebook do restaurante das novidades. "É unha carne que se vende moi ben. Nesta zona non se coñecía e a novidade e a curiosidade axudou a probala e a posicionala entre a clientela. Hoxe a xente xa pregunta por ela", asegura. Cecina e carne de boi
A vianesa é unha raza autóctona galega en perigo de extinción que conta cun censo de 2.800 animais repartidos en 79 explotaciónsOs dous, Amaro e Ovidio, seguen traballando en conxunto para aumentar as posibilidades desta raza autóctona en perigo de extinción que conta cun censo de 2.758 animais, dos que 1.795 son nais reprodutoras, repartidos en 79 explotacións, 6 delas na provincia de Lugo. "Mandamos cecina a curar, estamos facendo probas para aproveitar deste xeito a parte que no restaurante ten menos valor", explica Ovidio, que tamén vai capar 6 animais para facer carne de boi.
Noutro tempo as xugadas de bois de raza vianesa eran exportados en ferrocarril como forza tractora a outras rexións do estadoAs condicións orográficas desta comarca, a máis montañosa da provincia de Ourense, dificultaron a mecanización agrícola e favoreceron os sistemas de explotación tradicionais necesitados de animais cunha forte adaptación ao medio, polo que a raza vianesa, moi valorada pola súa rusticidade e vigorosidade, gozou do mellor censo das Morenas Galegas. Pero a situación rematou a partir da segunda metade do século XX coa evolución industrial e agrícola e o posterior desenvolvemento das vías de comunicación. As vacas e bois vianeses foron substituídos como forza tractora por maquinaria e desde o punto de vista produtivo por outras razas altamente especializadas para alcanzar maiores rendementos leiteiros e cárnicos, aínda que con maiores requerimentos para producilos.
"Para moitas explotacións en Galicia os xatos son un residuo máis, priman a produción de leite e están centradas só niso"Roberto leva 18 anos á fronte deste mercado. Desde esa experiencia acumulada lembra que "os xatos eran tradicionalmente un valor nas explotacións e hoxe son un valor desaproveitado". "Os gandeiros non se dan conta de que recriando os becerros teñen un valor engadido nas súas explotacións. Pero algún día igual nos pasa factura ás explotacións centrarse só no leite. Eu penso que é perfectamente compatible e complementario cebar nas explotacións e dedicarse ao leite", asegura. Esta é unha práctica moi pouco frecuente en Galicia, que se dá en moi poucas granxas leiteiras, con algunha excepción, como é o caso de SAT Gomelle, en Guntín, pero que é habitual noutros países. Por exemplo, en Portugal, as principais explotacións leiteiras do país, como Casal de Quintanelas ou Agro-Pecuária Afonso Paisana están a apostar na actualidade pola recría dos machos até a idade de sacrificio para abastecer directamente o mercado coa súa carne. Os becerros saen das explotacións con moi poucos días O mercado de Castro de Riberas de Lea, no concello lugués de Castro de Rei, celébrase os mércores e ten como mercado de referencia o de Pola de Siero, en Asturias. "Se o de Pola de Siero vai ben, aquí hai demanda", explica Roberto, que engade que "tamén os prezos fluctúan bastante en función da demanda". Un macho cruzado de vaca hosltein con touro de carne (limusín ou rubia galega) pode rondar os 330 euros e baixa aos 240 euros se é femia. No caso dos frisóns, "os pintos bos, que son contados, de entre 48 e 52 quilos, chegan aos 160 euros, pero os que son ruíns, duns 40 quilos, véndense en lotes e valen moi pouco, arredor de 35 euros", explica. "Ás veces veñen xatos con moi poucos días", recoñece Roberto, que engade que "en moitos mercados mesmo lles custa xa aceptalos".
"De Francia e de Holanda veñen xatos moito mellores a bos prezos. Eles mandan para aquí os seus excedentes e devalúan o mercado español, coma co leite"O interese por mandalos canto antes e a falta de atención e coidados fai que a súa calidade sexa baixa. "Os becerros galegos non os quere ninguén porque son ruiños. De Francia e de Holanda veñen xatos moito mellores, máis duros e a bos prezos. A política agraria europea fixérona eles á súa imaxe e semellanza. Mandan para aquí os seus excedentes e devalúan o mercado español. Vémolo co leite, pero tamén cos xatos", afirma. Case todo o que hai no mercado en Castro de raza frisoa son xatos. "Femias veñen poucas, só aquelas que non teñen valor leiteiro", explica o responsable das instalacións. A introdución de seme sexado para garantir a descendencia para recría das mellores vacas incide ademais nesta situación. Unha das tres lonxas de referencia en Galicia
A competencia con Amio, que cambiou de día do xoves para o mércores, e o nacemento hai uns meses dun mercado paralelo en Matodoso, a poucos quilómetros, feriu de morte a CastroA Castro acoden uns 50 tratantes de toda Galicia. A súa filosofía, explica Roberto é a de que "alí onde compras non podes vender", polo que o movimento entre os tres mercados galegos é habitual. Ademais, di, "compradores maioristas en Galicia hainos contados e acoden aos tres mercados". A isto hai que engadir outro feito que nos últimos meses fixo minguar aínda máis o número de becerros e de tratantes que acoden a Castro. A poucos quilómetros, en Matodoso, na parroquia de Triabá, xurdiu unha especie de mercado paralelo promovido por un grupo de tratantes. Os martes xúntanse nunha nave e fan compravenda directa entre eles. Contan con autorización da Consellería do Medio Rural na categoría de operador comercial.
A Castro acoden uns 50 tratantes de toda Galicia. A súa filosofía é: "alí onde compras non podes vender"Os xatos que chegan o martes pola noite ás instalacións de Castro de Riberas de Lea proceden de explotacións de toda a provincia de Lugo, desde a Mariña a Monforte, pero fundamentalmente da comarca da Terra Chá. A área que rodea a Castro, os concellos de A Pastoriza, Castro de Rei e Cospeito é unha das principais zonas leiteiras de Galicia cun importante número de cabezas de gando. O destino da mercadoría era tradicionalmente Asturias, Cataluña, Zamora e cebadeiros de Aragón pero cada vez máis os xatos quedan en centros de destete e cebadeiros en Galicia. "Agora mesmo ben deitamos dos cebadeiros e centros de destete galegos, Cataluña tira pouco", di Roberto, que engade que "ao cebarse en Galicia, moitos xatos xa non pasan nin polos mercados, van directamente das explotacións aos cebadeiros". O que o Eliseo López e o seu fillo Elio teñen no Arneiro, a poucos quilómetros de Castro, é un dos máis importantes da provincia de Lugo.
O Mercado de Castro Riberas de Lea xerou o ano pasado un volume de negocio de 5 millóns de euros, uns 100.000 euros á semanaPorcos, ovellas ou vacas adultas son case testemuñais hoxe en Castro, onde o 90% dos movimentos son de tenreiros. Un total de 29.697 xatos pasaron o ano pasado polas instalacións de Castro, fronte aos 31.584 de 2017, os 33.121 de 2016, os 38.432 de 2015, os 35.134 de 2014 ou os 43.123 de 2013. Medran por contra o número de cabalos, que teñen unha feira de ano específica no mes de setembro. Máis de 500 equinos foron vendidos en Castro o ano pasado. O Mercado de Castro Riberas de Lea xerou o ano pasado un volume de negocio de 5,1 millóns de euros, uns 100.000 euros á semana. A cifra foi minguando a medida que o facían o número de cabezas vendidas nel (5,3 millóns no 2017 e 6,7 millóns xerados en 2016). Cita inexcusable co polbo Pero máis alá da utilidade directa que o Mercado de Castro ten para as explotacións gandeiras da comarca, o que si supón é un estímulo para a vida económica da localidade, que todos os mércores se ateiga de xente que acode a mercar distintos produtos e a comer o polbo na carballeira onde antes era o campo da feira.
"Cobramos 1,30 euros por cada becerro que usas as instalacións, nós non encarecemos o animal""É un motor importante para o pobo, por iso o mantemos", admite Roberto, que lembra que o Concello de Castro de Rei é quen corre cos gastos de mantemento das instalacións, que ocupan unha superficie de 26.000 metros cadrados e foron obxecto de varias melloras nestas catro décadas: peche perimetral, muelles de carga, boxes para os animais, etc. "Gastamos 100.000 euros recentemente nas divisións para separar en lotes os becerros e agora precisamos investir outros 100.000 euros en poñer panel sandwich no teito para mellorar as condicións tanto de frío en inverno como de calor no verán", explica o responsable das instalacións. A maiores, tres operarios municipais limpan e desinfectan o recinto cada mércores ao rematar o mercado, que tamén conta con persoal administrativo. O Concello cobra unha taxa de 1,30 euros por cada animal que usa as instalacións para minimizar estes custos. "O que cobramos é pouco, nós non encarecemos o animal", argumenta Roberto. Os becerros cando saen á ruta levan un rehidratante para a viaxe. Chegan o martes pola noite e marchan o mércores a mediodía ou pola tarde para aproveitar deste xeito a ruta do transporte que vén de Amio.
“Se o becerro galego se pode sacar das ganderías onde estea ben encalostrado é un moi bo animal para o cebo”Cando o gando francés escasea, a explotación tamén merca parte dos becerros en Irlanda. “O barco é rendible e os animais irlandeses chegan cunha gran saúde e practicamente non hai problemas na súa adaptación. Porén, os pesos finais destes animais son inferiores ós dos becerros galegos”, explica Salse.
“Ter currais cun número reducido de animais permítenos facer un control diario rigoroso de cada animal”Os cebadoiros consisten en naves semiabertas, onde os animais contan cunha cama de palla, unha forraxe que lle mercan a produtores da zona. Unha vez á semana renovan as camas cunha máquina encamadora específica e o esterco que xeran derívano tanto a plantas de compostaxe como a terras propias. “Procuramos coidar o manexo ó máximo, xa que é o punto clave nun sistema de estabulación intensivo como o que temos”, comenta Xavier.
Con estes comedeiros eficientes conseguen un aforro de 65 quilos de penso por becerroA implantación dos comedeiros eficientes desenvolveuse no marco dos programas de colaboración que a explotación ten co Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria de Cataluña (Irta). Trátase duns comedeiros nos que o tubo que sae do transportador superior, que reparte a comida, queda a unha distancia de entre 2-3 centímetros da base do comedeiro. Deste xeito, o penso granulado queda almacenado no tubo e os animais van sacando a comida por esa marxe sen desperdiciala nin permitir que se acumule. “Con este sistema redúcese nun 6% o gasto de penso total respecto ós comedeiros tradicionais, sen que o crecemento dos animais se vexa afectado” -apunta o veterinario-. "Conseguimos un aforro de 65 quilogramos de penso por becerro".
Están revisando os protocolos de diagnóstico e vacinación para reducir a aplicación de antibióticos“Conseguimos unha redución importante do consumo de antibióticos, pero tamén se produciu un lixeiro aumento das baixas, que agardamos poder reducir axiña”, aclara Xavier.