Archives

Empeza unha nova era para a fertilización orgánica con VIZURA® de BASF

Debido ao desenvolvemento do sector gandeiro nos últimos anos, en España actualmente xérase un volume considerable de xurros e dexeccións. Grazas ao seu importante contido en nitróxeno, maioritariamente amoniacal, o xurro representa un recurso importante ao dispor do agricultor á hora de abonar.

Porén, a aplicación de xurro en chans agrarios en 2020 xerou o 28% das emisións nacionais (principalmente de amoníaco) derivadas das actividades agrarias.

Resulta lóxico entón, que a fertilización e o bo estado agronómico dos  solos se teñan en consideración nas estratexias relacionadas co Pacto Verde europeo, así como nas directrices marcadas polos gobernos nacionais. España acaba de publicar o Real Decreto, 1051/2022, cuxo obxectivo é regular o uso sostible da fertilización de cultivos, e concretamente, o uso de xurro para reducir de forma contundente o seu impacto ambiental e maximizar o seu potencial fertilizante. O decreto autoriza o uso de produtos inhibidores da nitrificación, como Vizura® de BASF.

Con Vizura® o agricultor ten ao seu dispor unha ferramenta que lle permite mellorar a eficiencia do nitróxeno do xurro, obtendo incrementos medios de colleita do 7% de materia seca producida de cultivo (media calculada entre máis de 400 ensaios) respecto a un xurro convencional, mentres reduce considerablemente as emisións ligadas á súa aplicación.

O uso de Vizura® no xurro como fertilizante supón un aforro considerable de insumos para o agricultor e moita máis flexibilidade á hora de organizar o traballo de campo. Vizura® retén no chan o nitróxeno achegado co xurro no abonado de fondo durante máis semanas, permitindo que o cultivo o vaia aproveitando a medida que se desenvolve.

Nitrificación, proceso clave do nitróxeno no solo

Ata o 50% do nitróxeno achegado no abonado (mineral ou orgánico) pode perderse sen que as plantas o aproveiten. O nitróxeno do xurro transfórmase en nitrato que, por acción da auga de rega ou choiva, acaba disolto co risco de alcanzar por lixiviación as augas subterráneas. Ademais, cando chega a determinada profundidade, xa non pode ser aproveitado polas raíces do cultivo.

Pero os problemas do nitróxeno non acaban aquí: este nitrato pode ser transformado en óxido nitroso (N2O) e desprenderse na atmosfera pola súa volatilidade.

Esta perda do nitróxeno por lavado ou emisión á atmosfera provoca perdas económicas, xa que reduce a eficacia do nitróxeno achegado, o potencial produtivo e a rendibilidade do cultivo. Tamén hai prexuízos de índole ambiental e social debido a que o lavado e acumulación de nitratos nas augas subterráneas pode chegar a limitar ou impedir o uso de auga de recursos freáticos e a emisión de gases con efecto invernadoiro ten un impacto a longo prazo no cambio climático.

Grazas a Vizura® a redución destas perdas é importante e varía moito en función do solo, podendo mesmo superar o 65%. Doutra banda, dun xurro mesturado con Vizura® tamén se reducen as emisións de gases nitroxenados ata un 45%.

Empeza unha nova era para a fertilización orgánica, onde o xurro pódese utilizar como fertilizante dunha maneira máis eficiente e rendible para o agricultor e máis respectuosa co medioambiente.

Incremento medio dun 7% nas colleitas grazas a VIZURA®, o estabilizador de BASF para xurro

Debido ao desenvolvemento do sector gandeiro nos últimos anos, en España actualmente xérase un volume considerable de xurros e estercos. Grazas ao seu importante contido en nitróxeno, maioritariamente amoniacal, o xurro representa un recurso importante a disposición do agricultor á hora de abonar.

Porén, a aplicación de xurro en solos agrarios en 2020 xerou o 28% das emisións nacionais (principalmente de amoníaco) derivadas das actividades agrarias.

Resulta lóxico entón, que a fertilización e o bo estado agronómico dos solos se teñan en consideración nas estratexias relacionadas co Pacto Verde europeo, así como nas directrices marcadas polos gobernos nacionais.

España acaba de publicar o Real Decreto, 1051/2022, cuxo obxectivo é regular o uso sustentable da fertilización de cultivos, e concretamente, o uso de xurro para reducir de forma contundente o seu impacto ambiental e maximizar o seu potencial fertilizante. O decreto autoriza o uso de produtos inhibidores da nitrificación, como Vizura® de BASF.

Mellora a eficiencia do nitróxeno do xurro, obtendo incrementos medios de colleita do 7%

Con Vizura® o agricultor ten á súa disposición unha ferramenta que lle permite mellorar a eficiencia do nitróxeno do xurro, obtendo incrementos medios de colleita do 7% de materia seca producida de cultivo (media calculada entre máis de 400 ensaios) respecto dun xurro convencional, mentres reduce considerablemente as emisións ligadas á súa aplicación.

O uso de Vizura® no xurro como fertilizante supón un aforro considerable de insumos para o agricultor e moita máis flexibilidade á hora de organizar o traballo de campo. Vizura® retén no solo o nitróxeno achegado co xurro no abonado de fondo durante máis semanas, permitindo que o cultivo o vaia aproveitando a medida que se desenvolve.

Nitrificación, proceso clave do nitróxeno no chan

Até o 50% do nitróxeno achegado no abonado (mineral ou orgánico) pode perderse sen que as plantas o aproveiten. O nitróxeno do xurro transfórmase en nitrato que, por acción da auga de rega ou choiva, acaba disolto co risco de alcanzar por lixiviación as augas subterráneas. Ademais, cando chega a determinada profundidade, xa non pode ser aproveitado polas raíces do cultivo.

Pero os problemas dunha incorrecta aplicación do nitróxeno non acaban aquí: este nitrato pode ser transformado en óxido nitroso (N2O) e desprenderse na atmosfera pola súa volatilidade.

Esta perda do nitróxeno por lavado ou emisión á atmosfera provoca perdas económicas, xa que reduce a eficacia do nitróxeno achegado, o potencial produtivo e a rendibilidade do cultivo. Tamén hai prexuízos de índole ambiental e social debido a que o lavado e acumulación de nitratos nas augas subterráneas pode chegar a limitar ou impedir o uso de auga de recursos freáticos e a emisión de gases con efecto invernadoiro ten un impacto a longo prazo no cambio climático.

Grazas a Vizura® a redución destas perdas é importante e varía moito en función do chan, podendo mesmo superar o 65%.

Doutra banda, dun xurro mesturado con Vizura® tamén se reducen as emisións de gases nitroxenados até un 45%.

Empeza unha nova era para a fertilización orgánica, onde o xurro pódese utilizar como fertilizante dunha maneira máis eficiente e rendible para o agricultor e máis respectuosa co medioambiente.

Máis información sobre Vizura® 

BASF adquire a innovadora compañía Horta para reforzar a súa carteira de produtos dixitais para a agricultura

Con data 30 de maio de 2022 BASF adquire oficialmente Horta S.r.l., unha empresa italiana especializada en solucións dixitais para a agricultura. Fundada en 2008 como spin-off da Universidade Católica del Sacro Cuore, Horta é un referente no desenvolvemento de Sistemas de Apoio á Toma de Decisións (DSS) moi innovadores para os cultivos de viña, tomate, cereais e oliveiral.

Tras a adquisición, que chega despois dunha longa colaboración entre as dúas empresas, e para asegurar a continuidade do negocio, Horta seguirá operando no mercado mantendo a estrutura e o equipo directivo actual, así como a súa marca, moi recoñecida no sector agroalimentario.

O sector agrícola conta cada vez máis con servizos dixitais, que permiten optimizar o emprego dos insumos e lograr así unha agricultura máis sustentable e de precisión. Esta transacción confirma o compromiso da División de Solucións Agrícolas de BASF para expandir a súa carteira investindo en solucións dixitais que dan soporte ao traballo dos agricultores e fan a agricultura máis produtiva e respectuosa co medio ambiente.

“En BASF cremos firmemente que a innovación e a dixitalización son factores chave para alcanzar colleitas obtidas de forma máis sustentable e contribuír aos obxectivos marcados polo Pacto Verde europeo e a estratexia ´Da Granxa á Mesa´, comenta Gustavo Palerosi Carneiro, Vicepresidente Senior, División de Solucións Agrícolas EMEA & CIS. “BASF esfórzase para aproveitar o potencial de crecemento e as oportunidades da dixitalización en beneficio dos nosos clientes. Neste sentido as solucións de Horta son complementarias á nosa carteira para a agricultura dixital e estou moi contento de dar a benvida a todo o equipo de Horta, que trae consigo un extenso saber facer dixital e unha oferta tecnolóxica única”, salienta.

Horta, unha empresa italiana líder en solucións agroalimentarias intelixentes

Horta é unha empresa italiana líder en solucións agroalimentarias intelixentes e un excelente exemplo de transferencia da innovación desde a I+D e as universidades á práctica agrícola.

“Somos unha empresa fortemente innovadora e guiámonos por unha constante e intensa actividade de investigación. Para facer que o noso negocio medrase, tanto en Italia como a nivel global, necesitabamos un partner forte, que compartise connosco a nosa visión e tivese acceso a mercados internacionais”, explica Pierluigi Meriggi, Presidente e Socio Fundador de Horta.

“Xunto a BASF, nos próximos anos imos poder medrar de forma consistente”, engade Franco Anelli, reitor da Universidade Católica, quen tamén destaca que “o interese de BASF en Horta, unha das nosas empresas spin-off, representa un recoñecemento importante da calidade e o potencial innovador das nosas actividades de investigación. Reafirma ademais a idea dos nosos investigadores da Facultade de Ciencias Agrarias, Alimentarias e Ambientais de unir o coñecemento científico cun profundo entendemento das necesidades da cadea de valor agroalimentaria e coas habilidades necesarias para desenvolver propostas de aplicacións operativas. Isto demostra o noso sentido de responsabilidade e coidado cara ao medioambiente que inspira ás actividades da nosa Facultade. Esta colaboración é unha demostración da calidade dos nosos licenciados e doutores (PhD), cuxas competencias e habilidades contribuíron ao desenvolvemento de Horta.”

A innovación e o desenvolvemento son factores clave tanto para a División de Solucións Agrícolas de BASF como Horta e serán esenciais para todos os proxectos de desenvolvemento en Europa e a nivel global. Como explica Alberto Ancora, Vicepresidente da División de Solucións Agrícolas Sub-Rexión Sur: “O foco na innovación e o forte compromiso cara a unha agricultura sustentable sempre foron o selo da nosa colaboración. Hoxe estamos listos para empezar unha nova etapa e intensificar as nosas iniciativas de agricultura dixital para apoiar a introdución das solucións tecnolóxicas de Horta en novos mercados”.

Ambas as empresas acordaron non facer público o prezo da compra.

Sercadis®, o antioídio máis persistente, chega ao cultivo vitivinícola da man de BASF

Sercadis® é a novidade antioídio de BASF que chega ao cultivo da viña para a campaña 2022. Este persistente antioídio saíu ao mercado en España en 2018 para froiteiras de óso e pebida e, desde entón, leva protexendo estes cultivos con excelentes resultados. No cultivo da viña, o oídio é unha enfermidade moi importante, sendo endémica no noso país.

Para facer fronte ao oídio, este produto único garante unha eficacia superior pola súa elevada persistencia, o que se traduce nun aforro no número de tratamentos. Sercadis® é unha solución que achega flexibilidade, primeiro pola súa ampla xanela de aplicación e segundo pola súa eficacia baixo calquera condición climática. Ademais, dá tranquilidade ao agricultor porque conta cunha única materia activa e un excelente perfil ecotoxicolóxico. Estas características converten esta solución na mellor ferramenta para o control do oídio no cultivo da viña.

Sercadis® será unha peza indispensable para o futuro dos produtores de todas as zonas máis representativas de produción vitivinícola de España. Destacando as rexións da Rioxa, País Vasco, Cataluña, Galicia, Castela e León e Castela a Mancha, Xerez, Córdoba e Estremadura e Valencia. Sen deixar atrás a zona de Murcia e Alacante, unhas zonas ricas na produción de uva de mesa, onde Sercadis® pode ser un elemento clave para os agricultores.

Sercadis® é un funxicida de máxima persistencia e eficacia grazas á molécula Xemium® de BASF. Xemium® é unha materia activa do grupo dos SDHI, que optimiza o control do oídio grazas aos seus dous estados enerxéticos activos de diferente polaridade, o hidrofílico (afinidade coa auga) e lipofílico (afinidade coas ceras). Os dous estados intercámbianse con facilidade ofrecendo unha estrutura molecular nunca vista no mercado.

Esta solución encaixa perfectamente nos programas de tratamento dos agricultores, xa que pode sacar o máximo partido á súa aplicación grazas á súa persistencia, chegando a protexer o cultivo por un longo período de tempo de forma eficaz, ademais cumpre cos últimos estándares regulatorios, á vez que ofrece un excelente perfil de residuos.

Para Adriana Martins, Responsable de Mercadotecnia para os cultivos de viña e froiteiras en España: “Con Secardis® o agricultor non só poderá ter un viñedo máis forte e preparado para facer fronte a calquera problema fitosanitario, senón tamén un maior control da enfermidade de principio a fin”.

Xarvio Scouting introduce unha nova funcionalidade para a análise de precisión das trampas de feromonas

Xarvio Scouting, ferramenta dixital de BASF Digital Farming GmbH, introduce unha nova funcionalidade para unha análise instantánea das trampas de feromonas, o que representa unha axuda para os produtores europeos de viña, froiteiros de óso e de pebida nesta campaña.

A nova función pódese descargar gratuitamente a través da aplicación xarvio Scouting para smartphones. Está destinada aos agricultores de España, Francia, Alemaña, Grecia, Italia, Polonia e Reino Unido e utiliza unha tecnoloxía moi avanzada para o recoñecemento automático de imaxes, cun sistema de aprendizaxe automática e algoritmos que identifican e contan con precisión os exemplares de carpocapsa, lobesia e grafolita atrapados nas trampas de feromonas.

A nova funcionalidade de Xarvio Scouting para a análise das trampas de feromonas recoñece e conta ó instante os insectos de pragas como carpocapsa, lobesia e grafolita.

O seu funcionamento é intuitivo e simple: os usuarios de Xarvio Scouting só teñen que tomar unha foto da trampa de feromonas co seu smartphone e enviar a imaxe para a súa análise. En poucos segundos e a través da aplicación, recibirán os resultados con información detallada sobre o tipo de praga e o número de insectos capturados. Ter acceso a este tipo de información axuda aos agricultores a tomar decisións máis rapidamente con respecto á xestión dos seus cultivos, ademais de proporcionarlles unhas indicacións sobre o potencial de infestación no seu cultivo e arredores. Así mesmo, a nova funcionalidade rexistra automaticamente todos os resultados.

“Grazas a Xarvio queremos focalizarnos en achegar unha maior practicidade e valor aos agricultores e asesores, axudándolles a maximizar as producións, incrementar a rendibilidade e alcanzar maior sustentabilidade. Isto é posible porque as nosas solucións dixitais empregan de forma máis eficiente as aplicacións desenvolvidas para a xestión dos cultivos”, afirma Eva Hill, Global Product Manager de Xarvio Scouting.

“A nova funcionalidade de Xarvio Scouting demostra o noso compromiso en ofrecer ao mercado unha solución testeada en campo que dea resposta ás necesidades dos agricultores. Estamos convencidos de que os viticultores e fruticultores apreciarán o valor que achega esta nova opción, en particular a súa precisión e o aforro de tempo e enerxía que lles implica poder deixar de contar manualmente os insectos atrapados nas trampas”, conclúe Hill.

A nova funcionalidade de Xarvio Scouting para a análise das trampas de feromonas representa unha axuda para os viticultores e fruticultores.

Xarvio Scouting está deseñado para adaptarse ás condicións agronómicas locais. Ademais da nova funcionalidade de análise das trampas de feromonas, esta ferramenta permite monitorear a asimilación do nitróxeno, analizar o dano a nivel das follas, detectar máis de 400 malas herbas diferentes e recoñecer os danos causados por máis de 400 enfermidades, pragas e falta de nutrientes en máis de 60 cultivos. A aplicación Xarvio Scouting está dispoñible xa para descargar na App Store e en Google Play.

Acerca de Xarvio Dixital Farming Solutions, unha marca de BASF Dixital Farming GmbH

Grazas á súa contribución a unha produción agrícola optimizada, Xarvio sitúase en primeira liña na transformación dixital da agricultura. Xarvio ofrece solucións dixitais baseadas nunha plataforma de modelos agronómicos líder a nivel global, que proporciona asesoramento agronómico independente e específico por parcelas/área xeográfica, que permite aos agricultores producir de forma máis eficiente e sustentable.

Produtores de máis de 100 países xa están a usar as solucións Xarvio Scouting, Field Manager e Healthy Fields. Na actualidade 80.000 agricultores de 16 países diferentes (por unha superficie total de máis de 11 millóns de hectáreas) confían en Xarvio Field Manager, mentres que a aplicación Xarvio Scouting foi descargada máis de 6 millóns de veces. Para máis informacións, visite xarvio.com ou calquera das súas redes sociais.

Acerca da División de Solucións Agrícolas de BASF

A agricultura é fundamental para proporcionar alimentos saudables e alcanzables a unha poboación mundial en constante e rápido crecemento. Ao mesmo tempo, está a reducir o seu impacto sobre o medioambiente. Colaborando con partners e agricultores expertos e integrando os criterios de sustentabilidade na toma de todas as decisións sobre o negocio, as Solucións Agrícolas de Basf axudan aos agricultores para que poidan contribuír a unha agricultura sustentable. Por esta razón BASF inviste fortemente en I+D e en novos produtos, así como en ideas innovadoras que se transforman en accións concretas no campo.

A carteira de BASF inclúe sementes e características xenéticas especificamente seleccionadas, produtos para a protección de cultivos de orixe química e biolóxica, solucións para a xestión do solo, a sanidade vexetal, o control de pragas e solucións dixitais para a agricultura. Grazas a equipos altamente profesionais traballando en laboratorio, no campo, nas oficinas e na produción, BASF traballa para atopar o equilibrio adecuado entre os agricultores, a agricultura e os intereses das xeracións futuras.

En 2021 a División de Solucións Agrícolas de BASF xerou un volume de negocio de 8.200 millóns de euros. Pode atopar máis información na web www.agriculture.basf.com ou a través das redes sociais de BASF

A colza, un cultivo que agroma en Galicia

No ano 2019, o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación reportou que en España houbo arredor de 70.000 hectáreas adicadas á produción de colza. A maior parte desta superficie agrícola correspondía a Castela e León, con 25.000 desas hectáreas, seguida de preto por Andalucía con case 20.000 e Castela a Mancha tamén orlando esas cifras. Se ben é certo que dende 2016 hai unha tendencia á baixa no conxunto do Estado —relacionada, principalmente, coa redución das expectativas do biodiésel—, agora, algúns agricultores galegos estanse a introducir no cultivo desta oleaxinosa polos beneficios que ten na rotación e no control de malas herbas.
En Europa, dentro das sementes oleaxinosas, o cultivo da colza é un dos máis presentes. Por riba incluso do xirasol e da soia
<<Sen ningunha dúbida, fóra de España é un cultivo moi importante. Aquí, en troques, é ao revés, predomina o xirasol e logo, en moita menor medida o de colza. A soia ten un papel testemuñal.>>, explica José Ramón Gallego, enxeñeiro agrónomo de Basf e especialista na implantación deste cultivo en Galicia. Máis alá de que no imaxinario social da sociedade española haxa certo rexeitamento ao aceite de colza pola intoxicación masiva de aceite desnaturalizado nos anos oitenta, desta volta, a colza estase comezando a cultivar como gran para producir pensos cunha alta porcentaxe de proteína, así como pola súa influencia positiva na rotación de cultivos.
 En Galicia, contamos que hai algo menos de 300 hectáreas cultivadas con colza
<<Malia que en Galicia no 2019 non hai reflectido oficialmente ningún cultivo, a día de hoxe, nós contamos na zona da Limia con preto de 200 hectáreas de cultivo de colza para gran. Ademais, hai algunha pequena explotación na zona da Coruña na que aínda non temos nin vinte hectáreas. En total, contamos que hai algo menos de 300 hectáreas en total en Galicia>>, concreta José Ramón. Semente de colza xerminada

A colza na rotación de cultivos

<<A colza ten unha importancia maiúscula na rotación dos cultivos cerealeiros. De feito, por iso está a triunfar tanto en Castela e León, Castela a Mancha e Andalucía, que son agricultores principalmente cerealeiros e que utilizan este cultivo por tódalas súas vantaxes agronómicas>>, especifica José Ramón. Unha das características principais desta crucífera é que ao ter un sistema radicular pivotante, conta con grandes capacidades para desfacer ben o solo e facilitar a formación adecuada da súa estrutura. <<Ademais, estanos axudando a evitar o abuso de herbicidas sobre certas malas herbas que teñen complexidade á hora do control, como poden ser as gramíneas. Deste xeito, sérvenos para limpar certos tipos de bancos de terra sen abusar de químicos>>, explica Francisco Rodríguez, agricultor da Limia que comezou o pasado setembro a cultivar colza. Logo de moitos anos con cultivos exclusivamente cerealeiros de trigo e cebada, as malas herbas das explotacións de Francisco xeraron tales resistencias aos herbicidas que agora son <<practicamente incontrolables>> e por iso estase a meter de cheo na introdución da colza nas súas rotacións.
Os técnicos estiman que un cereal plantado logo dun cultivo de colza pode chegar a incrementar a súa produción nun 10%
Ademais, neste cultivo existe outro factor clave que é a influencia na colleita do seguinte cultivo de cereal. Segundo os datos de Basf, recollidos noutras experiencias da península, <<estímase que un cereal plantado logo da colza pode chegar a incrementar a súa produción ata un 10%. Moito máis que se plantamos consecutivamente cereal sobre cereal>>, concreta José Ramón Gallego. <<Tamén ten un excelente barbeito. Bótase en setembro e recóllese entre xuño e xullo, dependendo da climatoloxía da zona. Polo tanto tes cuberto o solo durante todo o ano e, deste xeito, estás fixando dunha maneira moi eficiente os nutrientes ao solo>>, engade. Cultivo de colza en fase intermedia

A colza en Galicia

A colza, igual que outras crucíferas como o grelo ou o nabo, dáse moi ben en certas zonas de Galicia. Mais ten un handicap debido aos sistemas de produción galegos. <<Moitas gandarías pregúntanme polo cultivo para forraxe, pero aínda non temos a experiencia suficiente como para realizar un ensilado eficiente>>, explica Gonzalo Peláez, técnico agrónomo de Fitoagraria, unha das empresas que está a asesorar aos agricultores da zona da Limia.
En realidade, a colza para o sector gandeiro vai vir pola vía forraxe. Aquí o gandeiro é máis gandeiro que agricultor
<<A maioría dos profesionais adoitan centrar máis o cultivo en millo forraxeiro e herba. Entón, para ter que meter colza e sacarlle beneficio como gran, tería que ocupar parte desa superficie e renunciar ao millo e á pradeira en rotación e a maioría non están dispostos>>, afonda o enxeñeiro de Basf. https://www.campogalego.gal/colza-unha-alternativa-de-proteina-para-o-gando-fronte-soia/ <<Este tipo de cultivo de gran é para un agricultor tipo cerealeiro. Polo de agora só na Limia están acostumados a rotar pataca e cereal, polo tanto é un dos poucos lugares de Galicia nos que está a entrar como parte da rotación>>, conclúe. Cultivo de colza avanzado

Claves para ter éxito no cultivo da colza

Un dos puntos clave para ter éxito no cultivo da colza é a sementeira. Tanto enxeñeiros, como técnicos e agricultores están de acordo en que o factor máis importante a ter en conta é facer a sementeira antes das primeiras chuvias de setembro. Máis ou menos nos derradeiros días de verán. <<Como a semente é moi pequena, ten moi pouco poder de xerminación. Entón hai que soterrala a non máis de un ou dous centímetros do chan. Dun xeito moi superficial, non coma o millo que o podes meter máis fondo. Esta semente é máis coma o nabo ou o grelo. Se a soterras demasiado, vaille custar saír e pode, incluso, frustrarse>>, especifica José Ramón.
Se se ten unha boa labranza e se aproveitan as chuvias de setembro, o cultivo vai ter altas probabilidades de éxito
Outro punto fundamental a ter en conta é que a colza non soporta solos encharcados nin apelmazados. Precisa un chan con certa aireación que non estea agrupado en terróns. <<Se se ten unha boa labranza e se aproveitan as chuvias de setembro, o cultivo vai ter altas probabilidades de éxito>>, augura Gonzalo, técnico especialista de Fitoagraria. <<Necesitamos que, logo da xerminación, haxa un estado fenolóxico que se denomina como roseta. Se antes do período de frío chega a este estado, a colza é un cultivo que consegue adaptarse a climas bastante fríos como pode ser o do interior de Ourense. De feito, incluso no seu ciclo, necesitaría deste frío para se desenvolver adecuadamente>>, explica o enxeñeiro de Basf.
Se botas a colza en outubro ou novembro é moi pouco probable que o cultivo aguante a chegada do frío
Este foi un dos problemas máis graves aos que se enfrontaron os primeiros agricultores ourensáns: <<Se botas a colza en outubro ou novembro é moi pouco probable que o cultivo aguante a chegada do frío. Unha pequena xeada podería matalo. Ademais, isto non é algo teórico, xa o observamos empiricamente con algúns agricultores que se desviaron moito da sementeira e non tiveron éxito. É un tema de manexo agronómico que a xente, aos poucos, irá aprendendo e corrixindo>>, conclúe Jose Ramón. Por último, outro aspecto bastante importante, nas primeiras semanas de xerminación e crecemento é necesario controlar as malas herbas para evitar que compitan coa colza. Así e todo, este problema é menor e só acontece ao comezo do cultivo, xa que, máis adiante, cando a planta xa ten algo de porte comeza a afogar ás súas competidoras. Polo tanto, débese calcular unha boa colocación na sementeira.
Sílicua de colza

Pragas e enfermidades perigosas

En canto ás pestes, existe unha moi concreta que, dende logo, é a máis perigosa, xa que ataca ás follas facéndolle pequenas perforacións. Chámase vulgarmente pulguiña (Epitrix argentinensis) e é relativamente doado tratala con solucións fitosanitarias, mais cunha previa e profunda análise do cultivo afectado. Dende BASF tamén reportan novos problemas que, loxicamente, irán aparecendo con máis forza a medida que se amplíen as superficies: <<Agora estamos a constatar outras pestes que se meten dentro da flor e poden producir algúns abortos, pero tamén teñen un arranxo sinxelo con produtos fitosanitarios. Outras veces, tamén estamos a atopar certos pulgóns. É dicir, teñen certa propensión a algunhas pestes, pero dependen moito —como en case tódolos cultivos— da climatoloxía>>. Cultivo de colza en estado avanzado

Á hora da colleita

No tempo da colleita é importante que os agricultores traballen con variedades que aguanten o gran na planta e que non encamen. Se a planta é débil en canto a nutrición, ou ten algunha enfermidade como a Phoma (pé negro) que lle ataque ao talo, pode truncar a súa capacidade de elasticidade e romper. <<Acontece como cando tes un trigo do país de porte moi alto, ven algo de choiva e o tomba. No caso da colza, a solución pasa por escoller variedades que sexan resistentes ao encamado e, por suposto, controlar tódalas pestes que lle atacan>>, explica José Ramón. Tanto na sementeira como na colleita, toda a maquinaria agraria usada para os cereais é válida. Unicamente hai que lle cambiar pequenos elementos do sistema de criba e algúns detalles na potencia do ventilador para evitar que sopren os grans.
Xa existe algunha empresa nos Estados Unidos que no canto de deixala madurar na planta, córtana un pouco antes e fan un secado previo no chan
<<Xa hai algunha empresa máis avanzada nos Estados Unidos que no canto de deixala madurar na planta, córtana un pouco antes e fan un secado previo no chan e logo xa a recollen coa mesma máquina do cereal. Deste xeito, conseguen que a sílicua, que é a vaina onde está o gran, non perda moito gran>>, engade o enxeñeiro de BASF.

Previsión de crecemento en Galicia

Aínda que apenas hai datos oficiais das producións de colza en Galicia, tanto dende BASF como dende Fitoagraria téñeno claro: <<En Xinzo de Limia temos constancia de que, logo da boa experiencia dos agricultores, incluso podería chegarse a triplicar a produción. Os agricultores non estaban confiados ao cen por cen no sistema, porque nalgún caso houbo algunha mala experiencia coa xerminación, pero imos mellorando e aprendendo. Vaise aumentar a produción seguro, pero nas zonas de cereais>>, conclúen.
O prezo está arredor dos 33 céntimos, pero chegou a estar a 40. Mentres que o trigo está entre os 18 e 20
A colza que se produce en Xinzo está adicada, case integramente, á fabricación de pensos: <<Vendémolo case todo a gandeiros da contorna porque, ata o momento, a produción é modesta e pódena absorber os gandeiros de aquí. É un cultivo con moita proteína e, ademais, para o agricultor ten moito máis beneficio económico. Estano pagando moito mellor que o trigo ou a cebada. O prezo está arredor dos 33 céntimos, pero chegou a estar a 40. Mentres que o trigo está sobre 18 e 20>>, explica o técnico de Fitoagraria. https://www.campogalego.gal/altramuz-e-colza-cultivos-forraxeiros-que-chegan-en-rotacion-co-trigo/ Sexa como for, o prezo habitual da colza soe estar sobre 10 céntimos por riba do trigo. <<En condicións normais non produce tanto como o trigo, pero temos un cliente que chegou a producir entre 4 e 5 toneladas por hectárea e así é altamente rendible, claro>>, remata Gonzalo.

BASF presenta Agrigenio Vite by Horta: A nova ferramenta que axuda ao viticultor

BASF presenta nesta campaña xunto con Horta srl. (https://www.horta-srl.it/es/), spin-off da Università Cattolica del Sacro Cuore especializada en solucións tecnolóxicas para o sector agrario, Agrigenio Vite, un sistema de apoio á toma de decisións (DSS) para viña.

A ferramenta dispoñible en dúas versións, unha plataforma web (Agrigenio Vite PRO) e unha aplicación móbil para teléfonos intelixentes e tabletas (Agrigenio Vite GO), proporciona aos viticultores e técnicos especializados información útil para predicir o risco asociado aos principais patóxenos do viñedo e tomar decisións racionais no manexo do cultivo

Agrigenio Vite ten un enfoque holístico, xa que ofrece información dos aspectos claves do manexo do viñedo, entre eles a fenoloxía do cultivo e o desenvolvemento vexetativo, o risco de infección das principais enfermidades (mildiu, oídio, botrytis e black rot) e pragas (couza do acio, planococcus e escafoideos), a protección debida ao último tratamento funxicida, o balance hídrico ou o risco de xeadas.

Fotos de estacións agroclimáticas de Agrigenio Vite que se están colocando en leiras de adegas en diferentes denominacións de orixe de Galicia

Agrigenio Vite PRO consta de dúas partes principais: un sistema de seguimento e recollida de datos en campo (condicións meteorolóxicas, variedade cultivada, tipo de chan, etc.) e unha plataforma web que, baseada en modelos matemáticos avanzados de predición, analiza os datos e devolve ao usuario alertas en tempo real dos principais compoñentes do viñedo.

Desenvolvida para un uso simplificado e unha consulta aínda máis inmediata, a aplicación Agrigenio Vite GO é particularmente adecuada para pequenas e medianas empresas, o que permite ao viticultor ter control sobre o viñedo en todo momento. Conectándose a estacións agrometeorolóxicas ou baseándose en datos de satélites, a aplicación proporciona información sintética acerca da fenoloxía da planta, o risco das principais enfermidades e pragas e sobre a dinámica de protección dos tratamentos funxicidas.

Grazas á continua actividade de I+D que leva a cabo Horta srl., as versións de Agrigenio Vite actualízanse e enriquecen constantemente con novas aplicacións orientadas a xestionar cuestións críticas específicas na xestión do viñedo.

Así funciona Agrigenio Vite: 

Máis información sobre Agrigenio Vite

 

BASF comprométese a reducir as emisións de CO2 por tonelada de colleita nun 30%

BASF marcouse obxectivos claros e medibles para impulsar a gricultura sustentable até o 2030. Centrándose nos principais factores que farán a agricultura máis sustentable e que contribuirán a satisfacer as necesidades máis urxentes da sociedade, a empresa axudará aos agricultores a lograr unha redución do 30% nas emisións de CO 2 por tonelada de colleita producida.

A división incrementará así mesmo nun 7 % anual a cota de vendas das solucións que contribúen de forma importante á sustentabilidade ao longo de toda a cadea de valor. Ademais, BASF quere levar as tecnoloxías dixitais a máis de 400 millóns de hectáreas de terras agrícolas e acompañará a venda dos seus produtos co asesoramento adecuado para que se utilicen de forma segura. Estes novos obxectivos reforzarán a implementación da estratexia de BASF para a agricultura, lanzada en 2019.

“A agricultura é fundamental para o benestar a nivel mundial. Nas próximas décadas o sistema de produción agrícola que coñecemos experimentará unha transformación acelerada para poder proporcionar alimentos saudables e alcanzables a unha poboación crecente. Ao mesmo tempo, necesitaremos mitigar o impacto que a agricultura ten no noso planeta. Esta transformación está impulsada pola necesidade de obter mellores e maiores colleitas, producidas adicionalmente a través de prácticas que a sociedade recoñeza como valiosas, respectuosas co planeta e que sexan rendibles para os agricultores”, declarou Vincent Gros, Presidente da División de Solucións Agrícolas de BASF.

Comentando sobre como se traducen os novos compromisos globais de BASF dentro do panorama agrícola europeo, Livio Tedeschi, Responsable da División de Solucións Agrícolas de BASF en Europa, Oriente Medio e África declarou: “Un sistema alimentario máis saudable e máis sustentable é un alicerce fundamental do Pacto Verde europeo. Aínda que a folla de ruta e os obxectivos da estratexia Da granxa á mesa e da estratexia sobre a sustentabilidade están aínda en fase de definición, a dirección da viaxe é clara: aos agricultores europeos esíxeselles seguir optimizando os recursos, contribuír a incrementar a biodiversidade e mitigar o cambio climático, cunha énfase especial nunha maior dixitalización e na agricultura biolóxica”.

Agricultura respectuosa co clima

BASF axudará aos agricultores a reducir as emisións de carbono e a ser máis flexibles fronte a condicións climáticas volátiles a través de tecnoloxías que incrementen a produción, fagan máis eficiente a xestión das explotacións e reduzan o impacto ambiental.

Ao mesmo tempo, a empresa está a estudar como incentivar a eficiencia nas emisións de CO 2 e está a explorar novos fluxos de valor para os agricultores. Entre os produtos e solucións que axudarán a lograr unha redución do 30% nas emisións de CO 2 por tonelada de colleita producida atópanse as variedades de cultivos con alto rendemento, resilientes ao clima e resistentes á estrés que poden reducir os impactos ecolóxicos e incrementar a rendibilidade das explotacións nunha contorna agrícola esixente. As variedades de trigo híbrido , por exemplo, traduciranse nun aumento importante da produción e mellorarán a calidade do gran.

Solucións sustentables

É obxectivo de BASF incrementar cada ano o número de solucións sustentables que ofrece aos agricultores. Por esa razón a compañía segue investindo fortemente na investigación , que se rexe sistematicamente por criterios de sustentabilidade. Na liña de desenvolvemento de BASF atópanse solucións que apoian o uso eficiente dos recursos e reducen a pegada ambiental.

Como, por exemplo, as solucións baseadas no fungicida Revysol ®, que logran incrementar as producións de trigo nun 4% nas explotacións existentes, permitindo así aos agricultores protexer as áreas naturais que, pola contra, deberían converterse en terras para uso agrícola para a obtención de tal incremento da produción.

Outro exemplo son as solucións biolóxicas como as feromonas RAK® , que alteran o apareamento dalgunhas polillas protexendo as plantas ao longo do seu ciclo natural e que se empregan como complementos biolóxicos aos produtos de orixe química para a protección de cultivos.

Adicionalmente, BASF avalía toda a súa carteira de produtos fronte a criterios de sustentabilidade claramente definidos e validados por terceiros, utilizando o método Sustainable Solution Steering (Xestión de solucións sustentables). A División de Solucións Agrícolas contribuirá de forma importante ao obxectivo de vendas do Grupo BASF de 22.000 millóns de euros de vendas para 2025 grazas aos seus produtos aceleradores, que supoñen unha contribución substancial á sustentabilidade na cadea de valor.

Así mesmo, a División de Solucións Agrícolas, ten o obxectivo de incrementar nun 7 %  as vendas dos produtos que teñen unha contribución importante á sustentabilidade.

Agricultura dixital

A dixitalización pode facer que a agricultura sexa máis inclusiva, sustentable e eficiente á hora de empregar recursos. Por esta razón BASF ofrecerá aos agricultores ferramentas dixitais que lles axuden a aumentar a rendibilidade dos seus negocios mentres reducen a súa pegada ambiental. A utilización de tecnoloxías dixitais permite aos agricultores producir máis con menos e aumentar a eficiencia dos procesos agrícolas, desde a monitorización do campo até a cadea de subministración de alimentos.

As solucións para a gricultura dixital xarvio de BASF permiten unha aplicación máis precisa dos produtos para a protección dos cultivos, xestionar os nutrientes, zonas de protección automatizadas e o monitoreo da biodiversidade. Ademais, as ferramentas dixitais teñen a capacidade de chegar a un gran número de agricultores, incluíndo a aqueles que se atopan en países menos desenvolvidos, impulsando así o coñecemento e a importancia da sustentabilidade nas explotacións. BASF comprométese a levar as tecnoloxías dixitais a máis de 400 millóns de hectáreas de terras para uso agrícola para o ano 2030.

Uso intelixente

BASF tómase moi en serio o seu compromiso coa saúde humana e o medio ambiente e quere garantir o uso seguro dos seus produtos fose e dentro do campo. Por iso ofrece asesoramento sobre o manexo adecuado de cada un deles. A empresa proporciona acceso a ferramentas e servizos de asesoramento e xestión personalizados para o traballo diario de cada agricultor.

Estes inclúen equipos de protección, formación personalizada, solucións dixitais e novas tecnoloxías de aplicación orientadas ao futuro.

O sistema de transferencia pechado easyconnect, por exemplo, foi desenvolvido en colaboración con outras empresas produtoras e introducirase nos primeiros mercados da man de partners clave do sector agrícola a partir do 2 021/22.

Pode atopar máis información na web www.agriculture.basf.com

Novo rodenticida: BASF Storm® Ultra, con maior eficacia contra ratas e ratos

BASF lanzou en Europa o seu novo rodenticida Storm® Ultra. Trátase dun cebo en bloque de inxesta única dúas veces máis apetecible que os principais cebos anticoagulantes en bloques de cera.

A súa innovadora formulación sen cera faino moi apetecible tanto para ratas como para ratos, unha gran vantaxe en situacións nas que outras fontes de alimento están facilmente dispoñibles para os roedores.

Dispoñible agora en España, Storm® Ultra lanzarase noutros países europeos nun futuro próximo. “A nosa ampla experiencia no control de pragas, unida a un equipo dedicado á investigación e desenvolvemento, axudounos a seguir desenvolvendo a actual carteira de rodenticidas de BASF”, dixo Leon van Mullekom, Xefe do Departamento de Control Profesional de Pragas para Europa, África, Oriente Medio e Asia Central.

Con menos de 30 partes por millón (ppm) de sustancia activa, Storm® Ultra estará dispoñible para o seu uso tanto no mercado profesional e profesional especializado como non profesional (uso amateur).

O novo rodenticida foi deseñado para ser tan efectivo como Storm ® Secure e ter un perfil para a saúde humana máis favorable en comparación con outros rodenticidas anticoagulantes. Por tanto, Storm® Ultra non está clasificado como reprotóxico nin como STOT RE (toxicidade específica nos órganos diana despois dunha exposición repetida).

“Os nosos clientes terán unha nova ferramenta sen cera con maior apetencia para ratas e ratos, proporcionando un control completo das infestaciones”, destacou Leon van Mullekom. BASF comprométese a proporcionar solucións novas e eficaces para o control de pragas tanto en zonas urbanas como rurais.

Para máis información sobre os produtos de BASF, visite www.pestcontrol.basf.es

Chega ao mercado Delan® Pro: o último antimildiu sistémico de BASF

O mildiu é unha enfermidade moi grave da vide que, baixo condicións favorables para o seu desenvolvemento, pode chegar a afectar a todos os órganos verdes e causar perdas de até practicamente toda a colleita.

Os primeiros síntomas visibles da infección danse en follas coas típicas manchas de aceite na superficie da folla e pelusilla esbrancuxada no envés. Sen embrago, ao final do período vexetativo as manchas adquiren a forma de mosaico.

A enfermidade tamén afecta aos acios, onde os síntomas danse ao comezo da floración: o raspón cúrvase en forma de S e posteriormente recúbrese por pelusilla branca se hai humidade relativa alta. O mesmo ocorre en flores e bagos recentemente callados. Por iso é recomenda protexer do mildiu a planta da vide na súa totalidade.

Delan® Pro: A novidade antimildiu de BASF nesta campaña

Delan® Pro é a novidade antimildiu de BASF que chega ao mercado na campaña de viña 2019. É un produto único porque garante a eficacia sistémica, impulsa a Resistencia Sistémica Adquirida (RSA) e prevén de maneira eficaz a aparición de resistencias. Todo isto é posible grazas á combinación de dous ingredientes activos diferentes que se complementan á perfección: a Ditianona e o Fosfonato Potásico (KHP).

Con Delan® Pro o agricultor pode sacar o máximo partido á súa aplicación antimildiu porque:

-Protexe os brotes que están no momento da aplicación e os que virán, xa que é un produto sistémico.

-Non ten que preocuparse do tempo e pode planificar con máis precisión os tratamentos en campo , xa que o produto é eficaz en calquera situación climática.

-Aforra custos en fitosanitarios e recursos por reducir o número de aplicacións, xa que Delan® Prol controla tamén outras enfermidades como o Black Rot e a fomopsis.

-Consegue máis e mellor colleita grazas a un viñedo máis forte e preparado para facer fronte a outros problemas fitosanitarios, xa que o produto activa as defensas naturais da planta.

En definitiva, un produto todo nun, único, como a arte de facer un bo viño.

Así funciona Delan® Pro de BASF:

Gandaría Cotelo SAT: Experiencia positiva no uso de Vizura®

Gandaría Cotelo SAT, situada no termo municipal da Laracha, A Coruña, é unha empresa familiar formada por tres irmáns que contan na actualidade con 240 vacas, das cales 120 están en muxido.

Óscar Cotelo é responsable da explotación xunto cos seus dous irmáns José Manuel e Carlos. A súa granxa conta cunha base territorial de 75 hectáreas das cales 55 son destinadas ao cultivo de millo forraxeiro e 20 hectáreas a pradaría.

Contan cunha balsa de xurro con capacidade para almacenar 1,7 millóns de litros. Son conscientes que deberían dispor de máis almacenamento de xurro para poder abonar as súas leiras con fertilizante orgánico, e están a traballar nesta liña para reducir todo o posible os abonados químicos e así minimizar custos de produción.

Neste sentido, en Cotelo SAT están convencidos que para reducir custos de produción hai que estar atentos ás novas tecnoloxías que presentan as empresas e consideran que Vizura® será unha tecnoloxía clave para a xestión óptima do xurro nas explotacións gandeiras.

O xurro é moi rico en amonio, pero parte deste amonio pérdese de modo que menos dun 50% do nitróxeno queda dispoñible para o cultivo. Esta perda de nitróxeno débese á acción das nitrosomonas, unhas bacterias presentes no solo que son as responsables do proceso de nitrificación (paso de amonio a nitrito e nitrato, que son as formas que se perden no medioambiente en forma de gases de efecto invernadoiro á atmosfera e en forma de nitrato por lixiviación ás augas subterráneas). Estas perdas poden ocorrer mesmo nunha semana dependendo da temperatura do solo e da temperatura ambiente.

Neste sentido, Vizura® é un inhibidor da nitrificación que estabiliza o amonio do xurro, de modo que o nitróxeno queda dispoñible para o cultivo cando este máis o necesita

Óscar Cotelo comenta que “despois de ver os beneficios achegados por Vizura®, estamos convencidos que debemos xestionar mellor os nosos recursos propios”. “Na nosa explotación non estabamos a realizar ningunha analítica de xurro nin tiñamos un criterio definido no uso eficiente do nitróxeno, así que o técnico de BASF propúxonos facer unha demostración na nosa explotación”, explica.

“Primeiramente, analizouse a calidade de N-P-K do xurro (obtívose unha concentración de 4,04-1,34- 4,70, respectivamente), e en base á analítica, o técnico de BASF recomendou a cantidade de xurro (en m3) que necesitabamos para o cultivo de pradaría. Aplicamos Vizura® á cisterna do xurro (3l/ha de Vizura®) e os resultados foron sorprendentes. A diferenza saltaba á vista. Notamos que a pradaría enraíza moito mellor ao dispor de máis nitróxeno no solo, ademais do incremento de produción que foi maior. Agora si que estamos convencidos de Vizura® e usarémolo agora no millo”, destaca este gandeiro.

“Os resultados de Vizura® en pradaría foron sorprendentes e agora utilizarémolo en millo”

Desta forma, con Vizura® conseguiron en Gandaría Cotelo SAT estabilizar o nitróxeno do xurro, co que se pode reducir ou substituír por completo o nitróxeno da fertilización química, co consecuente aforro do elemento fertilizante máis caro no mercado.

Ademais do aforro de insumos que supón non ter que aplicar un fertilizante mineral, Vizura® xera un incremento de entre o 5 e o 7% da materia seca producida respecto dun xurro sen tratar con este produto.

“A nosa experiencia con Vizura® foi moi positiva -continua Óscar- e recomendamos sen dúbida a súa utilización para así estabilizar o nitróxeno e que os cultivos dispoñan deste macronutriente no momento de maior demanda. Estamos a valorar a posibilidade de instalar na nosa cisterna un dosificador de Vizura® para poder ser máis eficientes no uso destas novas tecnoloxías”, conclúe Óscar Cotelo.

Vizura®: Máis capacidade fertilizante do xurro e menos impacto ambiental

O xurro é un fertilizante que se usa grazas a que teen un alto contido de nitróxeno en forma de amonio. Pero parte deste amonio pérdese de modo que menos dun 50% do nitróxeno está dispoñible para o cultivo.

Neste sentido, Vizura® estabiliza o nitróxeno inhibindo a actividade das nitrosomonas, unhas bacterias presentes no chan, que son as que se encargan de converter o amonio a nitrito e nitrato, que son os compostos de nitróxeno que se perden no medioambiente por volatilización en forma de gases de efecto invernadoiro e por lixiviación ás augas subterráneas.

A parte dos prexuízos ambientais debido ao lavado e acumulación de nitratos nas augas subterránea polo lavado ou polo emitido á atmosfera, estas perdas de nitróxeno provocan uns prexuízos económicos, xa que a baixa eficiencia do nitróxeno achegado leva unha perda de potencial produtivo do cultivo.

Grazas a Vizura® o xurro pódese utilizar como fertilizante dunha maneira máis eficiente e rendible axudando a protexer o medio ambiente xa que o nitróxeno queda a disposición do cultivo por un período de tempo máis longo.

Beneficios

Con Vizura® o nitróxeno achegado co xurro no abonado de fondo mantense retido no solo durante semanas, permitindo que o cultivo o aproveite a medida que se desenvolve.

Ademais do aforro de insumos que supón non ter que aplicar un fertilizante mineral, Vizura® xera un incremento de entre o 5 e o 7% da materia seca producida respecto dun xurro sen tratar con este produto.

Gandaría La Corona, exemplo de eficiencia dos recursos dispoñibles

Gandaría La Corona, situada no termo municipal de Gozón (Asturias), é unha empresa familiar que conta actualmente con preto de 500 vacas frisoas e máis de 200 hectáreas de cultivo , das que 75 destínanas ao cultivo de millo para ensilar, e 30 hectáreas de raygrass. O resto son pastos permanentes, tamén de gran utilidade para esta cabana gandeira.

Unha das características que definen a esta explotación é a súa capacidade de autosuficiencia; é dicir, que son capaces de pechar o ciclo, alimentando ao gando coas colleitas das súas propias parcelas e non dependendo de ningunha empresa externa para a xestión dos cultivos.

Emilio Fernández, responsable da explotación xunto cos seus dous irmáns está convencido de que as boas prácticas agrícolas son fundamentais para conseguir uns bos rendementos de millo picado. Consegue unhas medias de 53 t/ha, facendo os labores no seu momento, controlando as doses e datas de sementeira, con variedades adaptadas á produción de forraxe e cun abonado adecuado aos grandes requirimentos que ten o cultivo de millo nestas terras.

 En Gandaría La Corona empregan Vizura® e logran unhas medias de 53 toneladas de millo por hectárea

Neste sentido, realiza todos os anos un abonado orgánico cos xurros que recolle das naves do seu gando. Estes xurros lévaos a unha gran fosa (de 2,5 millóns de litros) onde os acumula para aplicalos posteriormente nas súas parcelas de cultivo. É na mesma fosa na que aplica Vizura®, a razón de 3 litros por cada 65.000 litros de xurro (que é a cantidade de xurro que despois aplica nas súas parcelas de millo por hectárea).

Emilio considera moi reducida o investimento que lle supón Vizura® fronte aos beneficios que este produto lle achega: fixar o nitróxeno ao solo de maneira que os seus cultivos sexan capaces de aproveitalo no momento no que realmente o necesitan.

A dose recomendada de Vizura® é de 2-3l/ha segundo a tecnoloxía coa que se aplique o xurro, e pode usarse en todos os cultivos en que se aplique xurro, e en calquera época do ano.

Antes de aplicar xurro é recomendable realizar unha analítica de solo e do xurro para coñecer a concentración de N, P e K de ambos, e facer un plan de fertilización orgánica para ver se só co xurro dispoñible é posible satisfacer as necesidades do cultivo.

Máis información:

jose-ramon.gallego-boquete@basf.com

Teléfono 607 51 71 60

Enervin®, a protección máis completa do viñedo fronte ao mildiu

O cambio climático xera unha gran preocupación en todos os ámbitos da sociedade, pero a súa incidencia directa sobre o campo fai que sexa un asunto sensible para a agricultura.

O aumento global das temperaturas provoca cambios no réxime das precipitacións que afectan directamente a todo tipo de cultivos, sendo a vide un dos máis afectados. De feito, segundo un estudo auspiciado pola Cátedra UNESCO de Ciclo de Vida e Cambio Climático (ESCi), o ciclo vinícola adiantouse entre 2 e 5 días nos últimos 30 anos, dependendo da variedade e a rexión.

Estas variacións térmicas, sumadas a outros fenómenos meteorolóxicos extremos, fan que as vides sexan máis proclives a enfermidades como o oídio, a botrite ou o temido mildiu.

O mildiu, terror do viticultor

O mildiu é un fungo cuxa actividade se inicia na primavera, provocando unha das enfermidades máis graves en viticultura, xa que pode afectar a todos os órganos verdes da viña.

Pode afectar as follas, traducíndose nunha defoliación prematura, ou pode producirse antes ou no momento da floración, comprometendo a formación dos acios e os grans novos. Ademais, se as condicións climáticas son favorables, o ciclo do fungo repetirase unha e outra vez ata que entre en fase de repouso no outono.

As consecuencias desta enfermidade son devastadoras para o viticultor, que pode perder parte importante da súa produción ou obter viños de mala calidade, ácidos e que se conserven mal.

Enervin®, protexe o acio

BASF pon a disposición do viticultor a gama máis completa para protexer as viñas fronte ao mildiu e obter os acios perfectos, a Familia Enervin®. Unha xeración de produtos que ofrece ao viticultor a tranquilidade de conseguir o mellor acio, a flexibilidade de contar cunha ferramenta que se adapta a calquera circunstancia e a seguridade de estar a empregar unha solución eficaz e, ao mesmo tempo, respectuosa co medio ambiente.

O Enervin® Pro achega a protección sistémica para reforzar as defensas da viña. Grazas á súa combinación de Initium® e Fosfonato Potásico, obtén un maior control en bagos, follas e novos gromos para reforzar a resistencia ao mildiu e outras enfermidades. Debe aplicarse ao comezo da brotación para garantir as defensas necesarias para o desenvolvemento do cultivo.

Enervin® Top blinda a viña desde o exterior. A conxunción de Initium® e Metiram forma unha barreira protectora infranqueable para todo tipo de mildiu O tempo indicado para empregalo é a floración.

Finalmente Enervin® Duo SC combina o poder curativo do Dimetomorf e a acción preventiva de Initium® e garante que a viña estea sempre protexida por dentro e por fóra, polo que se converte na mellor ferramenta en situacións de alta presión de mildiu.

Domina a meteoroloxía con BASF

Por se isto fose pouco, e xunto a toda a gama da familia Enervin®, BASF puxo en marcha Agro-Radar, un sistema de alertas gratuíto polo que o agricultor recibirá no seu e-mail avisos personalizados sobre o estado dos seus cultivos, recomendacións sobre sanidade vexetal e a previsión meteorolóxica da súa zona a cinco días vista.

Ata o 9 de xullo todos aqueles que se rexistren neste servizo gratuíto poderán participar no sorteo dun Quad Hummer de 250cc.

Inscríbete aquí

Enervin®, a nova familia de produtos para combater o mildiu en viñedo

A multinacional BASF presentou o pasado venres en Cambados a Enervin®, a súa nova familia de produtos para combater o Mildiu en viñedo

Ante un público composto por profesionais do sector vitícola, Lidia Paredes Cañadas, Crop Manager de Viña e Froiteiras, e Miquel Sans, responsable técnico de BASF España para Viñedo, informaron dos avances que supoñen os produtos da familia Enervin® de cara a lograr un acio perfecto.

Neste sentido, Miquel Sans destacou que o tres produtos da familia Enervin® -Enervin Top, que foi presentado o pasado ano, e os novos Enervin Pro e Enervin Duo SC- “comparten que teñen Initium®, unha nova materia activa rexistrada por BASF e que presenta como principal novidade que é de carácter preventivo e específica para oomicetos, a familia botánica á que pertence o mildiu, provocando a morte do fungo ao inhibir a súa actividade enerxética”.

Ademais, ao tratarse dunha nova molécula, “non provoca resistencias cruzadas, polo que se pode empregar sen problemas con outros fitosanitarios”. Outras vantaxes da familia Enervin® son, segundo Miquel Sans, “a súa baixa toxicidade para o ser humano e para o medioambiente e a súa alta efectividade na prevención e loita contra as enfermidades fúnxicas”.

Esta alta eficiencia, comprobada en distintos estudos, baséase en que a molécula Initium® adhírese moi ben ás ceras das follas, do pedicelo e das uvas da vide, co que resiste ao lavado pola choiva ou polo orballo. Isto permite que actúe durante un longo período e que sexan necesarios menos tratamentos, co aforro económico e menor risco fitosanitario que isto supón para o viticultor.

En canto aos resultados, o responsable de BASF explicou que “realizamos un ensaio de campo o pasado ano en Llodio, en Áraba, e os resultados foron moi positivos”.

3 produtos para 3 momentos diferentes da vide

Enervin Pro: É un produto sistémico indicado para inicio de brotación, que reforza e activa as defensas da viña.

Combina Initium® con Fosfonato Potásico (KHP) como materias activas. Este último é de rápida absorción, activando o mecanismo de defensa natural da planta, de forma que pode afrontar mellor o fungo.

No estudo realizado por BASF o pasado ano Enervin Pror mostrou un mellor comportamento que os outros produtos estándares existentes no mercado. Así, nunha situación na que a parte do viñedo sen tratar era do 100% de afectación, a frecuencia de aparición de mildiu en folla na parte do viñedo tratada con Enervin Pro foi do 27% en folla e do 13% en acio. Sen embargo, co produto estándar sobe ao 37 e ao 19% respectivamente a porcentaxe de vides afectadas por mildiu.

Enervin TOP: Ideal para aplicar en floración para previr a aparición de mildiu. Recoméndanse ata 3 aplicacións cada 10 ou 12 días, cunha dose de 2,5 quilogramos por hectárea.

Neste caso, a conxunción de Initium® máis Metiram, a outra materia activa, forma unha barreira protectora por contacto que illa do mildiu a todo o tecido vexetal, tanto follas como bagos.

“Combina unha dobre protección preventiva ante o mildiu, para estar sempre seguro. De feito, o estudo que realizamos confirma a súa eficacia. Así, ante un ataque de mildiu, na parte sen tratar da finca de ensaio o 80% das plantas tiveron un ataque severo, pero na que tratamos con Enervin Top baixou ao 11% no caso de acio e ao 2% en folla, mentres que cun tratamento doutro funxicida estándar o grao de afectación subiu ao 19% en acio e ao 5% en folla”, explicou Miquel Sans.

Enervin Duo SC: está indicado para os momentos de máxima presión do Mildiu, a partir de que o froito está callado e ata o envero. Neste sentido, xunto ao poder preventivo de Initium®, este produto incorpora o poder curativo do Dimetomorf (DMM), para anos complicados con elevada humidade.

“Initium® adhírese á capa cerosa de follas e bagos, mentres que o DMM penetra na folla e difúndese aos puntos próximos”, explican desde BASF.

En canto ao modo de aplicación, recoméndase realizar unha nos momentos de máxima presión do Mildiu, cunha dose de 1 litro por hectárea. Non presenta tampouco problemas de resistencias ao mesturarse con outros produtos.

Miquel Sans: “Nos ensaios a eficacia de Enervin foi superior á doutros antifúnxicos”

Os resultados en campos de ensaio tamén confirman a eficacia do produto. Así, nunha parcela da Rioxa, localizada en Alcanadre, o cultivar -da variedade Tempranillo- sen tratar rexistrou unha incidencia de mildiu do 100%. Porén, na parte tratada con Enervin Duo a porcentaxe de severidade baixou ao 16% en folla e ao 1% en acio, uns datos que soben na parte de viñedo na que se empregou un funxicida estándar ata o 22% e 17%, respectivamente.

“En resumo, este tres produtos da familia Enervin® permiten unha protección da viña fronte ao mildiu nas distintas etapas, desde a floración ata o envero, de forma eficaz para lograr o acio perfecto e con total seguridade para o operador, para o medioambiente e para o consumidor”, concluíu Lidia Paredes.