Alertan de que a carne de polo podería chegar a triplicar o seu prezo para los consumidoresEn consecuencia, desde organizacións agrarias como COAG alertan de que a aprobación desta norma suporía para os produtores a necesidade de realizar importantes investimentos e reformas nas súas instalacións, ademais dun aumento dos custos de produción, e para os consumidores un encarecemento de prezo destes alimentos, que poderían chegar a triplicarse no caso da carne de polo.
Afecta aos galiñeiros cun máximo de 30 galiñas poñedoras ou 50 polos de engorde sempre que non se comercialicen ovos, carne ou outros produtosEstas explotacións de autoconsumo non poderán, en ningún caso, comercializar os animais, carne, ovos ou outras producións. Enténdese como explotación de autoconsumo aquela que teña como máximo 30 galiñas poñedoras ou 50 polos de engorde. Cálculo máximo de animais O Real Decreto indica que as explotacións de autoconsumo non poden superar a capacidade de 0'15 Unidades de Gando Maior (UGM). Segundo unha táboa de equivalencias entre número de animais e UGM que figura no Anexo I do Real Decreto, 1 UGM son 0'005 galiñas poñedoras, 0'003 polos de engorde ou 0'005 pavos de engorde. A cifra de 0'15 UGM equivale a 30 galiñas poñedoras ou 50 polos de engorde, pero ese límite aplícase sobre todas as aves, de xeito que poderá haber varios tipos delas sempre que a suma total non supere as 0'15 UGM. Por exemplo, 10 poñedoras (0'05 UGM) e 20 polos de engorde (0'06 UGM) supoñen 0'11 UGM, polo que tampouco supera o límite de 0'15. Sen embargo, 20 poñedoras e 40 polos de engorde serían 0'1+0'12=0'22 UGM, que superaría este límite, polo que non sería posible clasificar a explotación como de autoconsumo. Comunicación para inscribir nun Rexistro da Xunta os galiñeiros para autoconsumo Para levar a cabo este rexistro será necesario acceder á páxina da Xunta e cubrir o modelo MR501A . Pode presentarse de forma telemática (se se dispón da Chave 365), ou ben de forma presencial na oficina de Extensión Agraria correspondente.
Case a metade das ganderías de vacún que hai en Galicia están adheridas ao selo Ternera GallegaA Indicación Xeográfica Protexida Ternera Gallega acapara o 55% do volume da carne que se comercializa en España baixo este selo de calidade. “Case a metade das ganderías de vacún que hai en Galicia están adheridas á IXP”, explica José Manuel Andrade Calvo, director da Fundación Juana de Vega. Así, baixo este selo atópanse unhas 7.266 ganderías e 389 cebadeiros activos. A comarca de Deza e o sur da provincia de Ourense son as principais zonas de produción porcina en Galicia. Na comunidade contabilízanse un total de 2.591 granxas porcinas que teñen 1.500.000 prazas. De media, cada granxa de porcino conta cunhas 591 prazas. Sacrificáronse 1 millón de exemplares, o que deixa unha produción dunhas 91.600 toneladas de carne. Porén, desde o ano 2009, a produción de carne de porcino experimentou unha caída significativa.
A produción de carne de porco e de ave concéntrase na comarca de Deza, a Terra Chá e o sur da provincia de OurenseXunto coa gandería de porcino, boa parte das 1.075 ganderías de aves que se contabilizan en Galicia tamén están situadas na comarca de Deza, a Terra Chá e o sur da provincia de Ourense. Cóntase con case 25 millóns de prazas instaladas e cada gandería dispón de media dunhas 23.000 prazas. Estas granxas xestionan unhas 4.744 hectáreas, segundo os datos extrapolados da PAC. Galicia é a terceira rexión produtora de carne de coello de España, cun total de 179 explotacións distribuídas no territorio galego, que acumulan 619.000 prazas e que xestionan unhas 300 hectáreas. De media, cada gandería cunícola conta cunhas 3.461 prazas. Dende 2017 rexistrouse un descenso da produción que obedece á caída xeral que se está producindo neste sector. “Entre 2001 e 2019 reduciuse a produción de carne de coello nun 34% a nivel mundial, unha tendencia que se está vendo tamén a nivel nacional”, detalla Andrade Calvo.
Galicia é a terceira rexión produtora de carne de coello en España, con case 180 ganderías repartidas polo territorioEn termos de volume de produción de carne, tanto o caprino e ovino como o sector equino manexan cifras mínimas de volume de negocio en comparación cos outros subsectores. Aínda que, en canto ao número de ganderías, as primeiras representan case catro veces máis. En total, contabilízanse 15.783 ganderías de caprino e ovino, que congregan uns 165.000 animais. De media, cada unha conta con 10 animais e xestiona unhas 3,44 hectáreas. En canto ao sector equino, en Galicia contabilízanse un total de 4.314 ganderías, con case 18.000 animais, situadas boa parte delas no norte da provincia de Lugo. É un sector, no que caeu notablemente tamén a produción de carne.
“Evidénciase un grave problema de sucesión e continuidade da actividade, dada a elevada idade de boa parte dos produtores en activo”: José Manuel Andrade, Fundación Juana de VegaEn Galicia, un dos principais retos que se presentan ao sector é a elevada idade media dos titulares das ganderías de carne e a falta de substitución que afecta a todos os subsectores centrados na produción de carne. “Evidénciase un grave problema de sucesión e continuidade da actividade, dada a elevada idade de boa parte dos produtores en activo”, señala José Manuel Andrade. No vacún de carne, a media de idade dos produtores é de 57 anos, aínda que no 49% destas granxas os titulares teñen xa 62 anos de idade, segundo os datos presentados dende a Fundación Juana de Vega. Entre os titulares de granxas de porcino, a media de idade redúcese aos 52 anos, mentres que os máis novos son os produtores de granxas de aves, cunha media de 49 anos. Nunha situación semellante atópase o sector cunícola, onde os produtores teñen de media 51 anos. Os gandeiros de equino sitúanse nos 54 anos de media.
Os produtores de ovino e caprino son os máis maiores, cunha media de idade que se sitúa nos 60 anosMentres, sen dúbida o sector onde a media de idade é máis elevada e a continuidade está máis en xogo é o ovino e caprino, xa que boa parte dos produtores están xa nos 60 anos. Outro dos retos da produción de carne é a volatilidade dos prezos das materias primas para alimentar o gando, o que lastra a competitividade das ganderías. Neste sentido entra en xogo o acceso a terras, que permita incrementar a produción propia de forraxes nas ganderías. “A nova Lei de recuperación da terra agraria abandonada aprobada en Galicia abre unha nova oportunidade a acceder a terras para estas ganderías”, recorda Andrade.
As ganderías de vacún de carne xestionan unha superficie agraria útil dunhas 214.000 hectáreasTamén é significativo o labor que realizan as ganderías de ovino e caprino, que manexan unhas 54.000 hectáreas ou as ganderías de equino, que xestionan unha superficie de 36.195 hectáreas.
A produción cárnica representa o 34% da produción agraria e está formada 43.000 explotacións cárnicas de todos os subsectoresComparando a industria cárnica galega coa española e a europea detéctase un déficit en produtos elaborados. Galicia ten un maior peso na carne de bovino e ave fresca e refrixerada. Só na carne de bovino, o 25% comercialízase en fresco, mentres que esta cifra no conxunto de España redúcese a un 9% e se se mira en Europa elévase ata un 13%. En canto á carne de ave, en Galicia o 30% comercialízase en fresco, sen transformación industrial, mentres que esta cifra en España é do 11% e o 12% na UE.
O sector porcino galego destaca polo seu maior nivel de transformación industrial con respecto á industria españolaOcorre o contrario coa produción de porcino, onde Galicia destaca polo maior nivel de transformación industrial con respecto á industria cárnica española ou europea.
As industrias cárnicas máis rendibles en Galicia son as empresas de mediano tamaño, seguidas das pequenas“As industrias cárnicas españolas sitúanse cunha marxe de resultados de explotación superior ás galegas. Resulta relevante como a galega ten uns maiores niveis de rotación, pero ao traballar con menor marxe non é capaz de compensar esa rendibilidade. O efecto do volume con marxe baixa non lle permite obter a rendibilidade económica da industria cárnica española, e iso explícase en certa medida polo déficit de produtos transformados que hai na galega”, valora Andrade. Hai unha clara correlación entre maior tamaño e rendibilidade das industrias españolas, mentres que no caso galego o comportamento é completamente diferente. Así, as industrias cárnicas máis rendibles en Galicia son as empresas de mediano tamaño, seguidas das pequenas empresas. Mentres, as grandes empresas e as microempresas sitúanse en igualdade de rendibilidade.
Galicia é a terceira en canto a vacún, aves e produción cunícola e apenas representa case un 2% da produción porcina españolaEn España o porcino é o principal subsector de produción en millóns de toneladas, seguido das aves. En terceiro lugar sitúase a produción de carne de bovino e de maneira residual sitúanse tanto o ovino como caprino. Cataluña é o principal produtor de carne en España, con 2,5 millóns de toneladas (33%), seguida de Aragón, Castela e León e Andalucía. Galicia ocupa o oitavo lugar, cun 5,45% da produción cárnica nacional. “Galicia sendo a oitava rexión a nivel nacional, é a terceira en canto a vacún, aves e produción cunícola, mentres que apenas representa un 1,83% da produción porcina española”, explica Andrade.
Os asinantes consideran importante a unión do sector para enfretar novos retosA crise provocada pola COVID aparece cando en España estaba a realizarse “un dos maiores esforzos en modernización, profesionalización, capacidade de produción e de comercialización xamais realizados”. Isto colocaría ao sector avícola español no terceiro posto de produción avícola en Europa e con proxección internacional. Con todo, desde 2020, o sector avícola español viuse “sometido a un contexto permanente de presión e asfixia” que reduciu a súa capacidade de produción e rendibilidade, e por conseguinte, a súa viabilidade económica. O aumento de prezos en materias primas, enerxía e demais insumos, ademais da inflación, levaron ao sector ao momento en que se atopa hoxe. Todo iso “nun sector que polas súas características ten ciclos moito máis curtos de produción que outros análogos, e que lle converten nun dos máis vulnerables”.
Pide ter en conta os máis de 2.500 millóns de euros achegados ao PIB español e os máis de 40.000 postos de traballo directos e indirectosOs asinantes lembran o alto grao de resiliencia do sector e cumprir coa súa responsabilidade. É por iso que esixen corresponsabilidade aos integrantes da cadea de valor para que os produtos avícolas teñan prezos alcanzables para a maioría da poboación. Por iso pediuse á Distribución adaptar contratos de comercialización aos custos de produción. A resposta, para os asinantes, chegou tarde provocando o peche de granxas. Aínda así, o diálogo construtivo entre as principais organizacións agrogandeiras e as compañías de integración, coa intermediación de AVIANZA, permitiu progresivos acordos de actualización dos custos, que aínda que seguían sen ser correspondidos coa Distribución, permitían actuar de forma solidaria ao sector de produción de carne avícola.
Por iso pediuse á Distribución adaptar contratos de comercialización aos custos de produción.Lembran ademais, a aplicación de “novas ameazas”. como son as obrigacións en benestar animal. O sector considéraas excesivas e que, ademais, reducirían a capacidade produtiva das granxas e o aumento de custos. No caso de que as novas medidas se volvan “máis duras” sobre a produción avícola europea, a consecuencia máis inmediata sería a importación de carnes procedentes doutros lugares e que non cumprirán os estándares que marca a UE. Piden ao Goberno de España que defenda o sector de carne avícola español ante as administracións supranacionais para evitar o declive e peche de explotacións en territorio nacional.
Coñecedores das esixencias da cría caseira de aves e coellos, en Nanta desenvolveron unha liña específica de pensos, Camper, que se consolidou durante a última década como referente para a crianza artesanal de galiñas, polos, pavos e coellos. Trátase dunha gama elaborada 100% con materias primas nobres e extractos naturais, sen uso de aditivos químicos.
Camper caracterízase pola súa excelente palatibilidade e dixestibilidade, o que permite que aves e coellos expresen todo o seu potencial produtivo, cunha óptima calidade de canle e ovos.
A base de extractos naturais de plantas e aceites vexetais, a gama Camper destaca polo seu Plan Extract. É un innovador concepto nutricional que asegura o equilibrio da flora e a saúde dixestiva das aves e coellos, permitindo o seu adecuado desenvolvemento e crecemento, e garantindo o seu benestar.
A gama de Camper desenvolveuse nos últimos anos coa incorporación de produtos especializados e funcionais, como o Camper Functional, un alimento premium para galiñas de posta reforzado con Omega 3, cos beneficios asociados que isto supón non só para elas, senón tamén para o consumidor, que logra ovos enriquecidos en Omega 3, ácidos graxos cardiosaudables.
A gama de Camper inclúe tamén CamperCuni, un alimento 100 % vexetal para os coellos; Camper Aves Starter, para o correcto arranque de todo tipo de aves (poliños, pavos, perdices); CamperBroiler para o engorde tradicional do pito campero, CamperBroiler Iniciación, para o primeiro mes de vida dos poliños, e CamperPuesta, para as galiñas poñedeiras caseiras. Así como os suplementos vitamínicos e minerais para aves e coellos, CamperVit e CamperFort, respectivamente, para aqueles momentos de maiores requirimentos nutricionais.
Nanta é a compañía líder na fabricación e comercialización de pensos compostos na península ibérica. Comezou a súa actividade no 1968 e desde entón o alto grao de compromiso cos seus clientes e o mundo da produción gandeira en xeral, a tecnoloxía empregada e os seus programas de I+D+i e calidade supuxeron un auténtico motor de avance para este sector industrial. Unha clara vocación e aposta pola innovación que a compañía mantén e manterá no futuro.
Englobada dentro da multinacional Nutreco, Nanta conta con 22 centros de produción dotados de tecnoloxía punta e todos eles certificados na norma ISO 14001 de medio ambiente e ISO 45001 de prevención de riscos laborais.
Cabe destacar sobre todo a certificación de seguridade alimentaria FSSC 22000, garantía da seguridade e a calidade dos produtos da compañía. No seu portfolio de máis de 200 produtos atópanse alimentos para porcino branco e ibérico, para cunicultura e avicultura, para vacún de carne e de leite, ovino e caprino, e para a alimentación de cans, gatos e cabalos.