A Moexmu, Traloagro, Muuhlloa ou a asociación Soutos do Courel concorren este ano ao premioUnha vez rematado o prazo de presentación de candidaturas e tras validar todas as iniciativas presentadas a concurso por parte da organización, o xurado responsable de avaliar as propostas formalizadas, un comité presidido polo reitor da USC, Antonio López Díaz, reunirase en Lugo o vindeiro mércores 31 de xaneiro no lugués Pazo de Montenegro para determinar a candidatura gañadora desta edición logo de examinar e valorar os distintos méritos acreditados. Do mesmo xeito que en anteriores edicións, o Premio Aresa contempla unha dotación económica de 10.000 euros para o gañador, ademais de diploma de mérito.
O xurado responsable da concesión deste galardón terá en conta para súa decisión aspectos ligados ao carácter innovador e á creación de valor engadido e emprego no medio ruralO vicerreitor de Organización Académica e Campus de Lugo da USC, Francisco Fraga López; o presidente de Aresa, Álvaro Rodríguez Eiras, ou, no seu caso, Carlota López, na súa condición de vicepresidenta; a conselleira e directora de Marketing e Exportación de Aceites Abril, Elena Pérez Canal, e a catedrática de Tecnoloxía dos Alimentos da USC, Ángeles Romero, completan a composición do xurado encargado de avaliar os proxectos empresariais e de I+D, así como as propostas empresariais que concorren a esta convocatoria. O xurado responsable da concesión deste galardón terá en conta para súa decisión aspectos ligados ao carácter innovador de cada candidatura, a creación de valor engadido e emprego no medio rural, a súa viabilidade económica, a posta en valor dos produtos da terra de tradición galega, a recuperación de subsectores agrícolas e gandeiros tradicionais ou o potencial de desenvolvemento de novos produtos, entre outros parámetros estreitamente ligados coas liñas estratéxicas do Campus Terra da USC.
O premio está dirixido a iniciativas que contribúan á mellora do benestar das persoas que viven e traballan no medio ruralAs bases da nova convocatoria, que contempla unha dotación económica de 10.000 euros e placa conmemorativa para a candidatura gañadora, xa están accesibles en liña na web www.premioaresa.com e o prazo de presentación de propostas permanece aberto ata o 12 de xaneiro de 2024 nos rexistros da USC, adiantou López Pardo. Pola súa parte, o reitor, Antonio López, amosou de parte da Universidade a satisfacción de ter confiado dende o principio nunha iniciativa como o Premio Aresa, que calificou como “un exemplo de conexión entre a Universidade e a empresa privada, relación cada vez máis demandada por toda a sociedade”. Xerar valor engadido e emprego no rural Tras a sinatura protocolaria deste convenio, explicaron que na avaliación das candidaturas o xurado prestará especial atención aos proxectos que xeren valor engadido e emprego no rural galego, á súa viabilidade económica, á creación de postos de traballo, á posta en valor dos produtos da terra de tradición galega, á recuperación de subsectores agrícolas e gandeiros tradicionais e á innovación en produtos que teñan potencial de desenvolvemento. Do mesmo xeito que en edicións anteriores, o Premio Aresa antóllase como unha convocatoria aberta á presentación dun amplo abano de propostas. Logo de 23 edicións, o Premio Aresa logrou xa un dos seus obxectivos, o de que “se fale do campo”, dixo López Pardo, quen tamén manifestou o seu agradecemento polo apoio recibido da USC, “un socio indispensable que achega valor e prestixio ao premio”, dixo.
O xurado responsable da concesión deste galardón terá en conta no proceso de avaliación de candidaturas aspectos ligados co seu carácter innovadorA vicepresidenta de Aresa aproveitou o acto de sinatura do convenio para a convocatoria do XXIV Premio Aresa para avanzar a composición de xurado que procederá a avaliar as candidaturas que concorran a esta nova edición. O reitor da USC, Antonio López; o presidente de Aresa, Álvaro Rodríguez Eiras, e o vicerreitor de Organización Académica do Campus de Lugo, Francisco Fraga López, formarán, do mesmo xeito que en anos anteriores, parte dun tribunal que nesta edición contará tamén como integrantes coa catedrática da Área de Tecnoloxía de Alimentos da USC no Campus Terra, Ángeles Romero, así como coa conselleira delegada e directora de márketing de Aceites Abril, Elena Pérez Canal.
Onde hai vacas, persoas e traballo non hai incendios nin abandonoTorreiro enumerou algunhas cifras alarmantes sobre perda de biodiversidade constatadas pola Unión Europea para logo reclamar que “se deixen de ver as vacas como un problema, porque son parte da solución". "Onde hai vacas, persoas e traballo non hai monocultivos nin incendios nin abandonos”, dixo Torreiro, quen tamén demandou a aposta das Administracións pola produción en ecolóxico. A importancia da muller no rural
Dúas de cada tres persoas que deixan o rural son mulleres en idade fértil e, se elas se van, o rural non ten futuro; así de simple“O medio rural ten unha importancia capital en cuestións vitais como son a loita contra o cambio climático, o despoboamento ou a subministración de alimentos frescos”. Lence subliñou asemade o valor de manter a muller no campo e de atraer a máis, porque “dúas de cada tres persoas que deixan o rural son mulleres en idade fértil e, se elas se van, o rural non ten futuro; así de simple”, sentenciou. O reitor da USC, Antonio López, afondou nesta idea e dixo que "é un orgullo e un motivo de felicidade que este ano se lle conceda este galardón a unha empresa liderada por unha muller, en alusión a Cristina Fernández-Armesto, que decidiu vir da cidade ao rural a investir e a promover e dar continuidade a unha iniciativa emprendida no seu día polos seus avós”.
O prazo de presentación de candidaturas permanecerá aberto ata o 13 de xaneiroAs persoas interesadas en promover candidaturas a este premio en favor do desenvolvemento rural poderán presentar a documentación requirida ata o 13 de xaneiro de 2023 en calquera dos rexistros xerais de que dispón a USC nos seus campus de Lugo e de Santiago, tal e como se recollen nas bases deste premio, que xa están accesibles na web www.aresa-agricola.com. Xeración de emprego e valor engadido no rural O presidente de Aresa, Álvaro Rodríguez Eiras; a adxunta á Presidencia de Aresa, Carlota López Pardo; o reitor da USC, Antonio López; a CEO do Grupo Lence, Carmen Lence; e o presidente da Comisión Científica Externa do Campus Terra, Marius Rubiralta, completan a composición do xurado encargado de fallar a edición deste ano. Na avaliación das candidaturas os membros xurado prestaranlle especial atención aos proxectos que xeren valor engadido e emprego no rural galego, á súa viabilidade económica, á creación de postos de traballo, á posta en valor dos produtos da terra de tradición galega, á recuperación de subsectores agrícolas e gandeiros tradicionais e á innovación en produtos que teñan potencial de desenvolvemento. Carlota López resumiu o obxectivo que persegue o Premio Aresa: “Premiar diferentes iniciativas e proxectos presentados por empresas, grupos de investigación, asociacións ou calquera outro tipo de entidade que contribúan á mellora do benestar das persoas que viven e traballan no medio rural”. Historial de premiados Na traxectoria deste importante galardón, que xa ten acadado un recoñecido prestixio no sector, figuran como premiados Novafrigsa (2000), o catedrático da USC Javier Guitián Rivera (2001), a Aula de Produtos Lácteos da USC (2002), o ex director xeral de Agricultura da Comisión Europea, José Manuel Silva (2003); a IXP Ternera Gallega (2004), o programa da TVG O Agro-Labranza (2005), a DO Ribeira Sacra (2006), os impulsores da queixería Casa Macán (2007), a Facultade de Veterinaria de Lugo (2008), Ingapan (2009), Acruga (2010), a SAT Monte de Trabada (2011), Champivil (2012), Alibós Galicia (2013), a DOP Queixo San Simón da Costa (2014), Agroamb (2015), a Asociación de Criadores de Ovino e Caprino de Galica, Ovica (2016), a Escola Politécnica Superior de Enxeñería de Lugo (EPSE) (2017), o Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega) (2018), a Asociación de Criadores da Raza Porcina Celta (Asoporcel) (2019), a Cooperativa A Carqueixa, que resultou gañadora do premio na edición de 2020, e o Centro de Promoción Rural EFA-Fonteboa, galardoado o pasado ano.
Non podemos renunciar ao sector que nos proporciona alimentos, debemos ser capaces de garantir un medio rural rendible e sostibleAfirmou que “a situación é complexa, pero non nos queda máis remedio que afrontala. Non podemos renunciar ao sector que nos proporciona alimentos, debemos ser capaces de garantir un medio rural rendible e sostible e, nesta liña, traballaremos desde Aresa”, asegurou.
Non se trata de capacitar para emigrar, senón para quedarse na terra, con compromiso social para mellorar a vida do rural“A nosa razón de ser é a inserción profesional dos estudantes no propio territorio, pois non se trata de capacitar para emigrar, senón para quedarse na terra, con sentimento de pertenza e compromiso social para mellorar a vida do rural e salvagardar o patrimonio e os valores identitarios”, engadiu. O palmarés do Premio Aresa Na traxectoria deste galardón, que xa acadou un recoñecido prestixio no sector, figuran Novafrigsa (2000), o catedrático da USC Javier Guitián Rivera (2001), a Aula de Produtos Lácteos (2002), o exdirector xeral de Agricultura da Comisión Europea, José Manuel Silva (2003), a IXP Ternera Gallega (2004), o programa da Televisión de Galicia O Agro-Labranza (2005), a DO Ribeira Sacra (2006), os impulsores da queixería Casa Macán (2007), a Facultade de Veterinaria de Lugo (2008), Ingapan (2009), Acruga (2010), a SAT Monte de Trabada (2011), Champivil (2012), Alibós Galicia (2013), a DOP Queixo San Simón da Costa (2014), Agroamb (2015), a Asociación de Criadores de Ovino e Caprino de Galica, Ovica (2016), a Escola Politécnica Superior de Enxeñería de Lugo, EPS (2017), o Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia, Craega (2018), a Asociación de Criadores da Raza Porcina Celta, Asoporcel, (2019) e Cooperativa A Carqueixa, que resultou gañadora do premio na edición de 2020.
O Premio Aresa, convocado polo grupo empresarial lucense conxuntamente coa USC, contempla unha dotación en metálico de 10.000 eurosA maioría das persoas formadas en Fonteboa están xa incorporadas como profesionais en explotacións agrarias e contribúen así ao fortalecemento do tecido económico e social dos concellos rurais, segundo puxo de manifesto o xurado do XXII Premio Aresa, que se referiu ao Centro de Promoción Rural EFA Fonteboa como unha iniciativa social capaz de dar resposta ás necesidades de formación advertidas no medio rural. Máis de 1.000 alumnos e alumnas formadas A actividade que realiza a EFA Fonteboa é especialmente importante para facer fronte a un dos grandes problemas que está a rexistrar o medio rural galego, como é o da falta de relevo xeracional, salientou Antonio López, para logo cifrar en máis de 1.100 o número de estudantes graduados nos distintos programas de Formación Profesional Agraria que se imparten neste centro.
O Premio Aresa mantén o mesmo espíritu co que foi creado hai 22 anos: contribuír ao progreso e ao benestar do rural galegoO reitor da USC, Antonio López, presidiu o tribunal encargado de resolver a vixésima segunda edición deste galardón nunha sesión celebrada na Vicerreitoría de Coordinación do Campus de Lugo. Completaron o xurado o presidente fundador de Aresa, Álvaro Rodríguez Eiras, e Carlota López Pardo, adxunta á presidencia; a presidenta da Asociación Nacional de Enxeñaría Agrónoma, Mª Cruz Día; a CEO de Galchimia e presidenta do Clúster Tecnolóxico Empresarial das Ciencias da Vida, Carmen Pampín; e a vicerreitora de Coordinación do Campus de Lugo, Montserrat Valcárcel.
A entrega do galardón terá lugar, previsiblemente, o venres 11 de marzo no auditorio da Facultade de Veterinaria de LugoA cerimonia de entrega deste galardón desenvolverase o vindeiro 11 de marzo, a partir das 20.00 horas, no auditorio da Facultade de Veterinaria do Campus de Lugo, aínda que o desenvolvemento desta gala, a través do que se busca recuperar o formato tradicional que de sempre caracterizou a entrega do Premio Aresa, podería rexistrar cambios en función da evolución da pandemia. Méritos dos finalistas Ademais de salientar os méritos da candidatura gañadora, os membros do xurado recoñeceron a calidade do resto de propostas presentadas: Proxecto de gandería extensiva de carne de vacún de Dolores Vázquez Carballés; Tres Fuciños SCG; Muuhlloa; Timbersoul; Traloagro; Amarelante; Consello Regulador da Denominación de Orixe O Cebreiro; Sistema comunal de xestión da Comunidade Montes Veciñais en Man Común de Couso (Pontevedra); Estratexia de loita ecolóxica fronte a praga da rata toupa; Carabuñas e Belacolmea.
A calidade, a innovación e a variedade de candidaturas presentadas dan conta da riqueza e da vida que agocha o medio rural de Galicia e do seu prometedor futuro"A calidade, a innovación e a cantidade de candidaturas presentadas ao XXII Premio Aresa dan conta da riqueza e da vida que agocha o medio rural de Galicia así como do seu prometedor futuro", dixo Carlota López. Dacordo coas premisas establecidas nas bases da convocatoria do premio, o xurado valorou con especial atención as iniciativas e proxectos que contribúen a favorecer o desenvolvemento socioeconómico do medio rural, ao tempo que melloran a calidade de vida e o grao de benestar das persoas que viven nel, segundo indicou a adxunta á presidenta de Aresa.
“Non hai mal que por ben non veña”. O refraneiro é sabio e aínda que ás veces a realidade non é como nos gustaría podemos tentar ter unha visión positiva e sacar algo bo de momentos complexos como o que estamos a vivir. Convídovos a pararnos un momento e que reflexionemos xuntos. De feito, reflexionar debe ser parte do noso traballo e ás veces é mellor facelo en compañía, sobre todo se é xunto a profesionais do sector que poidan achegar solucións nesa continúa toma de decisións que esixen os animais e o campo.
A toma de decisións en base a criterios técnicos e novos coñecementos levou ao noso sector a experimentar un espectacular aumento de produtividade nas últimas décadas, unha especialización que se intensificará nos próximos anos
Esa toma de decisións en base a criterios técnicos e novos coñecementos levou ao noso sector a experimentar un espectacular aumento de produtividade nas últimas décadas. Esa evolución segue hoxe en día e probablemente nos próximos anos se intensifique, polo que teremos que adaptarnos a novos cambios e necesitaremos especializarnos cada vez máis. A demanda de alimentos segue crecendo e a superficie cultivable é limitada, iso unido a outros factores fai que os prezos das materias primas teñan oscilacións. Isto non é nada novo, pero nesta ocasión prodúcese nun contexto inquietante e cun aumento tan radical de prezos que preocupa ao sector.
A demanda de alimentos segue crecendo e a superficie cultivable é limitada, iso fai que os prezos das materias primas sufran oscilacións
Si, os prezos actuais das materias primas son alarmantes. A obriga de afrontar ese problema pode ser unha boa oportunidade para fomentar melloras, para eliminar produtos obsoletos e impulsar novas formas de facer as cousas coa axuda da tecnoloxía e os novos coñecementos. Pero, por onde empezamos?
Asesoramento profesional
Que estás a facer mal? Como mellorar?
Como aproveitar mellor os recursos propios?
Que comprar? Que necesitas e que non necesitas?
A quen comprar? Que provedor é o máis adecuado?
Prezo ou calidade? Alternativas en momentos de prezos elevados
CECOAGRO conta cun equipo multidisciplinar dedicado a axudar aos profesionais para mellorar o rendemento dos seus negocios
É o momento de buscar alternativas de mellora cun asesoramento profesional que se basea en criterios técnicos e nos resultados económicos para poder reducir custos e, sobre todo, para aumentar o beneficio mesmo nestes tempos. CECOAGRO conta cun equipo multidisciplinar dedicado a axudar aos profesionais a mellorar o rendemento dos seus negocios.
Confianza nun grupo líder
Nestes tempos de inestabilidade é máis importante ca nunca confiar as nosas decisións e as subministracións da nosa gandería a unha empresa solvente. Máis de 50 anos axudando aos agricultores e gandeiros avalan a traxectoria do grupo Aresa neste sector.
CECOAGRO dispón dunha ampla gama de produtos de calidade para todo o sector agrícola e gandeiro
E no contexto actual de extremada volatilidade, tratamos de achegar certeza, seguridade e garantía aos nosos clientes. Desde o nacemento de CECOAGRO en 2003, a división dedicada a central de compras, complementamos a fabricación propia de pensos e fertilizantes cunha ampla gama de produtos de calidade para todo o sector agrícola e gandeiro:
– FERTILIZANTES
– EMENDAS CALIZAS
– FITOSANITARIOS
– SEMENTES
– ENSILAJE E ADITIVOS
– PENSOS DE GANDERÍA
– PENSOS DE MASCOTAS
– HIXIENE GANDEIRA
– XARDINERÍA
Aposta pola calidade
Anos de experiencia no sector agrícola-gandeiro fan que comprendamos e coñezamos á perfección as necesidades dos nosos clientes para adaptarnos a elas. Un dos piares do noso negocio é garantir un bo servizo. Os nosos produtos sempre chegarán no prazo, a forma e as condicións acordadas.
Non nos conformamos con cubrir as túas necesidades, queremos superar expectativas e innovar cada día. Os nosos produtos e servizos están en constante mellora e máis que un provedor, queremos ser un socio estratéxico.
Os nosos produtos sempre chegarán no prazo, a forma e as condicións acordadas
Creamos produtos e servizos da máis alta calidade para mellorar a produtividade e a sustentabilidade das explotacións. En definitiva, con solucións que che permitan xerar máis valor.
Producimos e comercializamos pensos naturais de alta calidade, destinados a todas as especies. Facémolo sempre elaborando fórmulas personalizadas, seguras e sostibles. A adaptación ao cliente é a nosa base, tomamos nota dos seus requisitos nutricionais para, a continuación, desenvolver os mellores produtos en cada ciclo produtivo dos animais.
Desenvolvemos fórmulas personalizadas para cada ciclo produtivo dos animais
A nosa aposta pola calidade é total. Desde a selección de materias primas, pasando por todos os procesos produtivos, asegurando desta forma a trazabilidade en todo momento. Os nosos produtos elabóranse con materias primas 100% naturais, cos máis altos estándares de calidade, que perseguen o coidado e o benestar do chan, dos cultivos e dos animais. Un coidado no que tamén queremos participar mediante un asesoramento técnico e personalizado que permite ao cliente optimizar o uso de todos os nosos produtos.
Centrándonos na alimentación, que facemos coa alimentación animal en tempos de crise? Sabemos que é o principal gasto e que o que compramos segue subindo. Pero os animais non entenden de crises, para eles non cambiou nada e seguen tendo exactamente as mesmas necesidades nutricionais para alimentarse e ter un bo rendemento. Se non queremos reducir o noso beneficio hai que alimentalos ben, pero a xestión é clave, necesitamos ter datos para tomar decisións e maximizar o índice de conversión co mínimo custo posible.
Os animais non entenden de crises, para eles non cambiou nada; se non queremos reducir o noso beneficio hai que alimentalos ben
O nutrólogo, ademais de formular ben, debe estar informado e implicado nas medidas que se toman na explotación e facer un seguimento da granxa para conseguir os obxectivos marcados. Ademais, é indispensable ter unha planificación dos alimentos que necesita a granxa, tanto propios como comprados, para ter unha estratexia que permita dar estabilidade e conseguir o que queremos ao mellor prezo.
É indispensable ter unha planificación dos alimentos que necesita a granxa, tanto propios como comprados, para ter unha estratexia que permita dar estabilidade e conseguir o que queremos ao mellor prezo
En CECOAGRO queremos achegar o noso traballo e coñecemento para contribuír ao futuro desenvolvemento do sector. Temos un servizo de asesoramento técnico e dispoñemos dunha fábrica de pensos multiespecie localizada en Begonte (Lugo) para ofrecer todo tipo de materias primas, mesturas e pensos para toda Galicia adaptándonos ás necesidades de cada cliente.
Se queres unha opinión técnica para mellorar a rendibilidade da túa explotación ou resolver calquera dúbida en alimentación animal podes contactar con nós.
CECOAGRO
Lugar de Uriz, Carretera N-VI km 518 (Begonte)
Teléfono: 982390052
Email: info@cecoagro.com