A Oficina Agraria Comarcal de Ferrol acollerá dende o 27 de xuño un curso de formación e adquisición de competencias sobre as diferentes alternativas aos minifundios e as producións de froitos alternativos aos principais cultivos. A acción formativa levarase a cabo ata o 9 de xullo e terá unha duración total de 45 horas ao longo de 7 días, con horarios tanto de mañá coma de tarde.
O obradoiro aborda aspectos teóricos e prácticos sobre diferentes áreas de coñecemento relacionadas co sector forestal, o minifundio e o aproveitamento de soutos, maceiras e plantacións de arandos, incluíndo unha serie de viaxes os días 2 e 9 de xullo a diferentes tipos de producións forestais. Esta iniciativa está dirixida ás persoas vinculadas profesionalmente cos sectores produtivos relacionados coa agricultura, gandería, industria agroalimentaria e cadea forestal-madeira, e tamén ás persoas con expectativa de incorporación, en concreto a xuventude do medio rural.
A Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Consellería do Medio Rural), a través da formación non regrada e dentro do Plan de formación continua 2022, pretende mostrar solucións e alternativas ao minifundio, ademais de dar a coñecer cultivos alternativos ás principais especies forestais coma os arandos, as mazás de sidra ou as castañas, e que os participantes adquiran coñecementos para saber aproveitalos.
Cómpre lembrar que a Consellería do Medio Rural conta cun plan de accións formativas e de transferencia para este ano 2022 que pode consultarse nesta web. Precisamente nesta páxina pode atoparse o referido curso e facer a pre-inscrición en liña cubrindo os datos necesarios. O coordinador poñerase en contacto coas persoas interesadas a través do correo electrónico, comunicándolle se está ou non admitido. Para consultar calquera dúbida, pode chamarse ao teléfono 981 33 70 49, ou enviarse un correo a oac.seca.ferrol@xunta.gal.
Nesta tempada, o prezo do arando en zonas como Huelva caeu por debaixo dos custos de produciónPorén, o cultivo do arando en Galicia aínda continúa a ser reducido se se compara con zonas do Levante coma Huelva onde boa parte dos produtores de fresa optaron por cambiar a este froito ou por compaxinar ambos o que fixo incrementar notablemente a produción. A produción en masa está levando a que o cultivo do arando deixe de ser rendible nestas zonas e dende o sector agardan que se produza un reequilibrio das producións logo de non haber un control previo que regulara a súa proliferación.
A campaña de recollida do arando en Galicia comeza a finais de xuño e prolóngase ata finais do veránAs variedades plantadas en Galicia comezan a producir, polo xeral, a finais de xuño e a tempada pode prolongarse ata outubro dependendo de como fose o inverno. A planta actívase cando a temperatura da terra chega ós 10 ou 12 grados e comeza o seu ciclo que determinará o comezo da produción do arando. “Dependendo de como veña o inverno, a tempada pode retrasarse entre unha ou dúas semanas ou adiantarse, pero adoita comezar arredor de finais de xuño”, explica Miguel Mato, un dos socios da maior plantación de arandos en Galicia, Horticina, que conta cunha extensión de máis de 80 hectáreas no concello coruñés de Cerdido, e cunha produción de arredor de 500 toneladas de arando. Entre as variedades con maior presenza en Galicia atópanse Aurora ou Duke, que son tamén diferentes ás plantas que se adoitan plantar no Levante, onde a produción comeza arredor de marzo e se prolonga ata o mes de xuño.
Certa preocupación ante unha caída de prezos polo incremento das plantacións en Galicia“Aínda que a campaña non coincide case coa de Galicia, e no caso da nosa finca nunca se solapan, xa que aquí é máis tardía, preocúpanos o que acontece no sur e que o prezo poida chegar a baixar tamén na nosa campaña xa que aquí tamén hai cada vez máis plantacións”, comenta Mariana Soldavini, propietaria de Melide Arándanos, unha plantación de 7 hectáreas situada nese concello coruñés.
Nos últimos anos incrementáronse as plantacións en países como Polonia ou Rumanía que compiten co arando galegoPola contra, os produtores galegos de arando contan con invernos máis estables que garante a produción, o que fai que os comerciais tamén prefiran optar polos arandos galegos. Ademais, algunhas destas plantacións galegas producen en ecolóxico o que para os produtores é tamén un valor para garantir os prezos. É o caso, por exemplo da plantación de Manuel Ángel Currás, de Ananos Organic, en Cerdedo-Cotobade (Pontevedra) de 1,5 hectáreas adicadas ó arando en ecolóxico.
O prezo do arando en orixe ronda os 5 euros por quilo e pode chegar a máis de 20 euros no mercadoAsí, a pesares de que o prezo do arando non será fixo ó longo da campaña, de media o ano pasado rondou os 5 ou 6 euros por quilo, según indican algúns dos produtores galegos. Porén, as variacións do prezo do arando en orixe ó do mercado chegan a ser do 200%, sendo habitual que acade os 20 ou 21 euros o quilo para o consumidor. Unha das claves ás que apelan os produtores para evitar, na medida do posible as variacións de prezos, é a profesionalización. “No noso caso apostamos por ter certificados de boas prácticas, como o Globalgap, que son garante de profesionalidade para o cliente e que nos axuda a conseguir un prezo que non sexa desfavorable para seguir producindo”, comenta Soldavini de Melide Arándanos.
“Prevese que a plantación produza 1,2 millóns de kilos de arandos ao ano”Este vai ser o primeiro ano no que parte da plantación de Horticina entre en produción. “Os dous primeiros anos despois de plantar quitámoslle os arandos para que a planta teña un bo desenvolvemento das raíces e de formación da estrutura, para poder dar a produción estimada no futuro”, explica Miguel. Unha produción que se calcula entre 4 e 6 kilogramos de froito por arandeira e campaña, polo que a produción estimada para a finca en pleno desarrollo calcúlana en 1,2 millóns de kilos anuais de arandos. Grazas a que dispoñen de oito variedades de planta, a produción sairá ao mercado de forma escalonada: un 30% cara finais de xullo e un 70% en setembro e nas primeiras semanas de outubro. Comercialización a través dunha multinacional chilena A comercialización desta inxente colleita está asegurada grazas ao acordo asinado por Horticina con Hortifruit, polo cal a multinacional se compromete a mercar e comercializar toda a produción, que irá destinada ao mercado europeo, fundamentalmente a Reino Unido, Alemaña e a Suíza. Non obstante, Miguel Mato confia nun aumento do consumo interno en España nos próximos anos, “que xa pasou de 5 gramos por habitante en 2013 a 11 gramos no ano 2015”.
“Toda a produción xa a temos vendida”Miguel Mato recoñece que o acordo de Horticina coa multinacional chilena, asinado por un prazo de 10 anos, foi estratéxico. “É moi difícil -recoñece- facer nós tamén a comercialización xa que, aínda que poderíamos ter maiores prezos, ao ter unha produción tan grande nun período tan curto de tempo poderíamos atoparnos sen ter a quen venderlla”. Os prezos de compra están entre 2,5 e 6 euros o quilo, dependendo da calidade do froito e da época na que sae ao mercado. Este será o primeiro ano no que os arandos de Horticina cheguen aos consumidores europeos. “Esperamos recoller entre un 15 e un 20% da produción estimada, que chegará ao punto pleno cara 2017/2018”, avanza Miguel. Será nese momento, cando Horticina poña en marcha o seu centro de recollida nas propias instalacións da empresa. Na recollida a plantación chegará a dar traballo a ata 750 persoas Outra das vantaxes deste sector, é o elevado volume de empregos que xera. E é que a parte dos 20 empregos fixos que ten Horticina durante todo o ano, para esta campaña prevén que participen na recolección entre 80 e 100 persoas, parte delas persoal experimentado de Hortifruit que traballa nas plantacións de arandeiras de Huelva e que se desprazará a Galicia para ensinar ás novas incorporacións. E é que a recolección do arando débese realizar con moita delicadeza para preservar o “proon”, a fina cera blanquecina que é moi apreciada por conter unha elevada concentración de antioxidantes. Neste sentido, a colleita debe facerse sen aneis nos dedos, sen pendentes, coa cabeza cuberta e desinfectando as mans con frecuencia. En plena fase de produción, Horticina calcula que traballarán arredor de 750 persoas na recolección das súas 82 hectáreas. Un revulsivo económico para este concello rural, que tamén suporá un reto loxístico. Neste sentido, a empresa xa está a traballar co concello de Cerdido para darlle aloxamento aos traballadores temporeiros en vivendas do municipio. Recomendacións para os interesados en entrar no sector En canto ás recomendacións para aquelas persoas que poidan estar interesadas en investir no sector en Galicia, Miguel Mato recomenda que “por debaixo de 5 hectáreas non faría unha plantación, xa que ás grandes comercializadoras tampouco lles interesa”. Neste sentido, no seu caso aconsella asociarse cun comercializador importante “xa que blinda a produción, aínda que temos que ser conscientes de que nos vai esixir un produto homoxéneo, cun calibre bo e un subministro garantido”. Por outra parte, lembra que “hai que agardar dous anos ata empezar a recoller” e que “aínda que o manexo non é complicado, si que hai que seguir unhas pautas”. “Se alguén quere meterse no sector do arando, penso que quizás este sexa o momento”, conclúe.