Aínda que non é un gas de efecto invernadoiro (GEI), o amoníaco é outro dos gases contaminantes xerados como consecuencia da actividade agrogandeira suxeito a limitacións de emisión (Directiva UE/2016/2284). O informe de proxección de emisións de amoníaco realizado polo Ministerio para a Transición Ecolóxica en marzo de 2019 propón unha redución do 45 % das emisións para o sector de vacún de leite.
Para completar o novo marco legal sinalaremos a entrada en vigor do RD 1051/2022 sobre Nutrición Sustentable dos Solos Agrarios que obriga ás granxas a estableceren plans de abonado en función dos rendementos forraxeiros esperados tendo en conta as analíticas de solo e do xurro.
Debemos considerar o xurro como o recurso principal e prioritario sobre o que debe gravitar a nutrición dos nosos cultivos. Será clave a xestión, o manexo e a valorización dos xurros
O desafío que expomos con Blue Cycle é aumentar o valor fertilizante dos nosos xurros á vez que nos minimizamos as emisións nocivas.
Unha UGM xera 20 m3 de xurro ao ano cun contido medio de MS do 12%, que pode variar se á fosa chegan augas pluviais ou de limpeza das instalacións, ou pola adición de material de camas ou outros restos vexetais (Castro, 2002).
En canto ao seu valor nitroxenado, o xurro contén dúas fontes repartidas ao 50%: unha de orixe inorgánica, en forma de amoníaco que procede da fracción líquida; e orgánico en forma de péptidos, aminoácidos ou N asociado a lignocelulosa contidos na fracción sólida.
O amoníaco caracterízase pola súa alta volatilidade. É en gran medida responsable dos cheiros, outro dos impactos que máis sensibiliza á poboación. O nitróxeno orgánico libérase máis lentamente despois de sufrir procesos de mineralización.
Con respecto ao nitróxeno do xurro, o desafío está en tratar de evitar as perdas por volatilización do amoníaco que contén. Cubrir as fosas ou aplicar o xurro con incorporación ao terreo son algunhas medidas que contribúen a mitigar as súas perdas.
Un paso máis nesta dirección é aditivar o noso xurro con Blue Cycle. Blue Cycle contén tecnoloxías que permiten fixar o amoníaco e retelo no xurro de forma estable. Grazas a iso, dispomos de máis N dispoñible para os cultivos e minimizamos os cheiros en granxa ou durante a súa aplicación ao chan.
En caso de porcino, acreditáronse diminucións do nivel de amoníaco no ambiente do 44%
En probas levadas a cabo en aplicacións directas de Blue Cycle á fosa de xurro, neste caso de porcino, acreditáronse diminucións do nivel de amoníaco no ambiente do 44% con aumentos do valor nitroxenado do xurro do 16% fronte a control.
Blue Cycle contén ademais tecnoloxías que contribúen a acelerar a descomposición da fracción sólida do xurro, facilitando o seu biodispoñibilidade para os cultivos. A consecuencia máis inmediata e visible é o aumento na fluidificación do xurro. Grazas a iso, podemos evitar en gran medida ter que bater na fosa antes de cargar. Tamén se minimizan as obturacións nos circuítos de aplicación localizada das cisternas. Desde o punto de vista agronómico, unha pradaría tratada cun xurro máis fluidificado vainos contribuír a obter mellores rebrotes. Tamén minimizaremos os riscos de contaminación clostrídica nos ensilados resultantes.
Como anticipamos, Blue Cycle é un mix de aditivos tecnolóxicos para o tratamento das dexeccións gandeiras. Trátase dunha presentación líquida para diluír en auga.
A dosificación farase atendendo ao volume de xurro xerado e ao desafío co que nos atopemos (costra relevante, fortes cheiros, etc). En todo caso, recoméndase que se sigan as prescricións do provedor.
Blue Cycle non necesita activación, podéndose preparar a dilución xusto antes da aplicación. A cantidade de auga empregada será a adecuada para garantir unha repartición homoxénea pola zona a tratar. Unha vez preparada a dilución, pode aplicarse nos corredores, emparrillados, canles ou directamente á fosa.
Daniel Baizán. Product Manager Blue Cycle Delagro
daniel.baizan@delagro.org / 636264718
“Aínda que nos últimos meses esteamos con prezos bos arrastramos perdas tanto do 2022 como do 2021”: Miguel Ángel Higueira, AnprogaporNos últimos meses estivéronse rexistrando prezos moi bos, unha tendencia que xa se demostraba no mes de marzo, cando se rozaban os 2 euros por quilo antes de Semana Santa, unha data que adoita marcar diferenza. “Aínda que agora esteamos con prezos bos arrastramos perdas tanto do 2022 como do 2021”, apunta Higuera. Así, lembraba como en 2021 se rexistraron unhas perdas de 20 euros por porco ou a comezos do ano pasado cifrábanse unhas perdas de entre un 30 e 10%. “Estes fluxos de tantos cambios afectan dunha forma moi significativa ás economías dos gandeiros”, explica.
España é un dos países onde menor caída da produción de porco se rexistrou, cunha baixada do 1%, mentres que en países como Alemaña foi do 10%Mentres, España foi un dos países onde esta baixada do censo total de animais foi máis contida, apenas un 1% no censo total e só un 0,9 % no número de nais. Cabe lembrar que España sitúase como o primeiro produtor de Europa, con practicamente o 20% da produción total. “Dentro do contexto europeo, España é un dos países que mellor está a aguantar”, valora Higuera. A situación de España está a xerar incluso certo rexeitamento nalgúns países de Europa aos que está a chegar carne de porco española a un prezo moi competitivo, o que limita o crecemento e que os propios produtores deses países poidan incrementar o seu prezo. “Estamos a atoparnos inimigos dentro do noso sector en países aos que exportamos a carne de porco. A nosa competitividade está a conquistar moitos mercados”, apunta Higuera.
“A competitividade do sector porcino español está a conquistar moitos mercados”: Miguel Ángel Higuera, AnprogaporTamén hai países onde os datos de Eurostat reflicten un destacado crecemento, como ocorre con Italia, que experimentou un aumento do número de nais de case un 25%, contando con 141.000 nais máis nun ano. Aínda que os datos italianos crean certa suspicacia entre o sector, debido a que Italia é un dos países onde xa se rexistraron casos de Peste Porcina Africana (PPA), o que adoita levar parello unha caída do número de animais, debido aos sacrificios que se derivan desta infección. Algunhas fontes apuntan a que este incremento pódese deber a un cambio no rexistro estatístico.
Preocupa que a soia poida verse afectada polas novas limitacións europeas aos produtos procedentes de zonas deforestadas e ter un impacto significativo nos pensos dos porcosTémese que as limitacións postas por Europa leven a que grandes produtores de soia como Brasil ou Arxentina se centren en exportar a países como a China, onde non existen limitacións neste sentido, tendo en conta ademais que o mercado europeo supón menos do 20% das súas exportacións. Así, conseguir soia a prezos competitivos pode resultar difícil e ademais podería ter un efecto rebote tamén nos custo doutros cereais.
“Seguimos sumando certificacións que ao final non retornan valor algún ao gandeiro, mentres que supoñen presións indirectas por parte da distribución”: AnprogaporCuestións como a xestión dos estercos ou a redución de consumo de recursos hídricos e de carbono son temas que tamén haberá non só que cumprir, senón que demostrar mediante certificacións. “Preocúpanos ter que seguir sumando certificacións que ao final non retornan valor algún ao gandeiro, mentres que supoñen presións indirectas por parte da distribución, como xa estamos a vivir agora”, matiza Higuera.
Solicitaron que as granxas actuais poidan ter un período de transición de 15 anos para axustarse aos cambios que se barallan nas novas normativas de benestar animalAínda que vaian coñecéndose as esixencias a finais deste ano, estímase que ata o 2027 non entrarán en vigor. “Está a pedirse que as granxas actuais poidan ter un período de transición de 15 anos para axustarse aos cambios que se barallan, pero as novas instalacións deberán cumprir coa normativa desde o 2027”, explica Higuera. Desde Anprogapor, así como desde outras organizacións do sector, recriminan que as recomendacións de expertos en materia de benestar animal non teñen en conta o impacto económico que estas medidas teñen no sector e que pode orixinar unha maior concentración das empresas e a eliminación das granxas de menor tamaño que non poden facer fronte aos investimentos que supoñen estas esixencias.
O cambio climático e os seus efectos é un dos maiores condicionantes da agricultura e gandería actual, por iso a redución da pegada de carbono e as prácticas sostibles ambientalmente son temas presentes tanto no día a día das granxas e explotacións agrícolas como nas políticas agrarias. Europa traballa sobre estes retos ambientais e climáticos con estratexias como o Pacto Verde, a iniciativa Da granxa á mesa e a de Biodiversidade para 2030. As novas políticas Agrarias Comúns (PAC) que se aplicarán entre 2023 e 2027 teñen tamén presente estes desafíos.
A agricultura xoga un papel fundamental para alcanzar a neutralidade do carbono no territorio comunitario da UE en 2050
Nesta liña, o Consello informal de Ministros de Agricultura da Unión Europea (UE), debatía a principios de febreiro sobre modelos agrícolas e forestais que contribúan a reducir a pegada de carbono, dado o papel fundamental do sector da terra e a agricultura para alcanzar a neutralidade do carbono no territorio comunitario da UE en 2050.
A versión inicial do Plan Estratéxico da PAC presentado por España a finais de novembro do pasado ano, coñecido como PEPAC, aborda a redución do impacto ambiental e inclúe entre os seus obxectivos a diminución das emisións de gases contaminantes de efecto invernadoiro (GEI), así como o aumento da captura de carbono. “O sector agrario é un sector moi vulnerable para os efectos do cambio climático. A adaptación é clave á sustentabilidade económica, social e ambiental”, recolle o PEPAC.
En concreto, o PEPAC inclúe o Obxectivo Específico 4, que busca contribuír á atenuación do cambio climático e a adaptación aos seus efectos, así como á enerxía sostible e no que se definen as prácticas máis axeitadas para conseguir unha agricultura baixa en carbono. A nova PAC mira á gandería en extensivo non só por ser unha vía para lograr esta redución das emisións, senón porque é ademais unha forma de aumentar a materia orgánica e a capacidade de sumidoiro de carbono no solo, posto que a mitigación da pegada de carbono tamén se consegue mediante a captura de carbono atmosférico e a súa fixación nos solos.
“Neste sentido o ecoesquema sobre pastoreo extensivo fomenta esta práctica sostible de xestión da terra e os recursos pastables, ademais contribúe a impulsar as producións sostibles, pois ao establecer criterios de xestión evita tanto o infrapastoreo como o sobrepastoreo, achegando materia orgánica ao chan e contribuíndo á captura de carbono”, detalla o Plan Estratéxico da PAC.
A gandería extensiva, a agricultura de conservación e as cubertas vexetais son métodos incluídos no PEPAC para incrementar a captura de carbono
Xunto coa gandería extensiva, a agricultura de conservación, con sementeira directa e unha xestión sostible dos insumos de regadío, tamén busca minorar as emisións de gases de efecto invernadoiro á atmosfera. “Este modelo agrícola consegue a mitigación mediante o aumento de carbono orgánico do solo e a optimización dos insumos de fertilización”, detalla o borrador inicial do PEPAC.
O mantemento de cubertas vexetais tamén é outro dos métodos incluídos no PEPAC para lograr a captura de carbono, á vez que contribúe a evitar a erosión e desertificación. “Mediante o impulso do pastoreo extensivo búscase aumentar o carbono orgánico do chan, obxectivo que tamén se procura coas cubertas vexetais espontáneas ou sementadas en cultivos leñosos”, recolle o PEPAC.
Ademais tanto a agricultura de conservación, como as cubertas vexetais espontáneas ou de cultivos leñosos, así como a rotación de cultivo cunha xestión sostible do regadío e o fomento da biodiversidade en terras de cultivo contribúen á mitigación do cambio climático pola boa xestión da fertilización e ó xerar deste xeito menos emisións de óxido nitroso e de amoníaco.
España conta xa cun rexistro de pegada de carbono, compensación e proxectos de absorción de dióxido de carbono, que recolle os esforzos das empresas e organizacións españolas no cálculo e redución das emisións de gases de efecto invernadoiro.
Á marxe da captura de carbono que poden supoñer determinadas prácticas agrarias, para diminuír a pegada de carbono están a centrarse esforzos en fomentar a redución de emisións de gases de efecto invernadoiro. Neste sentido, as granxas levan tempo traballando tanto no cálculo da súa pegada de carbono como en estratexias que lle permitan unha redución deste impacto ambiental. Nos últimos anos, en España impulsáronse normativas relacionadas tanto directamente coa granxa como coa xestión do esterco.
No que respecta ás actuacións nas granxas, destacan as revisións das normativas de ordenación gandeira, con novas normas para as ganderías porcinas (RD 306/2020), avícolas (RD 637/2021) e prepárase tamén unha para o gando vacún que se atopa aínda en plena tramitación. Todas elas buscan a redución das emisións de amoníaco na granxa con estratexias centradas na nutrición, os aloxamentos dos animais e o almacenamento do esterco.
As novas normas de ordenación gandeira e a xestión dos estercos e xurros están a ser ferramentas claves para reducir as emisións de gases contaminantes no sector agrogandeiro
En canto á xestión dos estercos e xurros, desde o Ministerio de Agricultura están a traballar nunha base legal para a nutrición sostible nos solos agrarios. Esta estratexia inclúe un plan de abonado baseado nun balance de nutrientes e que debe ser realizado baixo asesoramento técnico especializado. Este programa tamén inclúe a xestión conxunta de auga e fertilizantes. Ademais recolle a obrigación de aplicación localizada de xurros, a limitación no uso de urea e outros amoniacais e o apoio a prácticas favorables á protección do aire e o solo, para conseguir desta maneira unha redución das emisións de gases ao lograr unha optimización da fertilización dos solos.
Maior optimización produtiva e un rumen máis eficiente permiten reducir as emisións de metano entéricoOs avances no campo da xenómica e a mellora xenética, que abren a vía á selección non só por aspectos meramente produtivos senón tamén de eficiencia ambiental (emisións por quilo de carne ou leite producida), introducen un campo aínda incipiente pero prometedor en canto ao seu potencial para mitigar de forma considerable os gases de efecto invernadoiro imputados á produción gandeira.
As avaliacións xenéticas de caracteres relacionados coas emisións xa están dispoñibles, aínda que polo de agora estes datos raramente figuran nos programas de mellora xenéticaUtilizar animais con alto valor xenético (tanto femias como machos) axuda a mellorar a produtividade pero tamén pode contribuír a diminuír as emisións se un dos valores de selección que se teñen en conta é o da súa eficiencia na conversión, o que equivale a unha menor inxesta de alimento por quilo de carne ou de leite producido. As avaliacións xenéticas para algúns caracteres relacionados coas emisións xa están dispoñibles, aínda que estes datos non figuran por agora de forma xeneralizada nos programas de mellora xenética.
Seleccionar animais máis fértiles reduce os períodos improdutivos, do mesmo xeito que lograr un maior crecemento comporta menor tempo e, por tanto, redución de emisiónsOutro dos aspectos relacionados coa mellora da eficiencia produtiva tería que ver coa redución dos períodos improductivos dos animais, en aspectos como aceleración do crecemento da recría ou redución do intervalo entre partos. Mellorar o benestar As melloras no benestar animal contribúen a incrementar a produtividade e reducen a intensidade das emisións. A diminución da tensión do gando, avances na súa confortabilidade, mellora da súa saúde e lonxevidade, redución de enfermidades e mortinatalidade das crías son estratexias beneficiosas desde o punto de vista tanto produtivo como de descenso de emisións.
As enfermidades do gando teñen un potente efecto de incremento da intensidade das emisiónsCon todo, algúns aspectos relacionados co benestar animal, como é o caso do pastoreo, pode, en determinadas circunstancias, se non está xestionado adecuadamente, estar ligado a un aumento de emisións, especialmente de óxido nitroso. Ademais, se a densidade nos sistemas de pastoreo alcanza un determinado limiar (que variará co tipo de ecosistema de pasto) pódese exceder a capacidade dos pastos para operar como sumidoiro de carbono e provocar o efecto contrario. Estratexias de aloxamento
O aumento da densidade pode comprometer o benestar, debido ao incremento da competencia e tensión socialDoutra banda, un acceso ao pasto restrinxido (confinamento) diminúe a proporción de enerxía para o mantemento. Ademais, o confinamento permite capturar excretas o cal, en termos xerais, diminúe as emisións de óxido nitroso. Aumento da lonxevidade Aumentar a vida útil das femias reprodutoras axuda a reducir o número de animais de reposición necesarios. Os animais de reposición consomen recursos e emiten gases de efecto invernadoiro durante o seu período non produtivo, facendo que aumenten así as emisións do rabaño.
Os animais de reposición consomen recursos e emiten gases de efecto invernadoiro durante o seu período non produtivoMellora da fertilidade Aumentar a fertilidade das femias reprodutoras axuda a reducir o número de vacas nodriza no rabaño para ter unha determinada produción. Os animais improductivos que non paren no seu tempo consomen recursos e emiten gases de efecto invernadoiro durante o seu período non produtivo, facendo que aumenten así as emisións do rabaño.
Os animais improductivos cunsumen recursos e xeran metano e estercoMellora da saúde Un rabaño que goce de boa saúde maximiza a súa capacidade produtiva optimizando os recursos e diminuíndo os refugallos. Os problemas de saúde tales como enfermidades, pero tamén lesións, provocan que se necesiten máis animais para producir a mesma cantidade de produto. A mellora da saúde permite unha mellora da eficiencia produtiva do rabaño, de modo que se pode producir máis alimento con menos animais.
Un peor estado físico e de saúde do gando produce unha menor inxesta de alimento e maiores requirimentos de enerxía para o mantementoUn peor estado físico e de saúde do gando produce unha menor inxesta de alimento, unha redución na capacidade de dixerir os alimentos e maiores requirimentos de enerxía para o mantemento. Pola contra, as melloras na saúde dos animais tamén melloran os resultados produtivos, o que se traduce nunha maior eficiencia no uso dos recursos. Ademais, unha mellor saúde reduce a taxa de reposición por eliminación involuntaria, por tanto, esténdese a vida produtiva media do rabaño.
A redución pode chegar ata o 30-40%, expresada por quilogramo de materia seca inxerida, pero a súa utilización en doses elevadas reduce a inxesta do animalOs aceites esenciais posúen un efecto antimicrobiano, antioxidante e melloran a absorción de nutrintes e o índice de conversión. O modo de acción dos taninos consiste en evitar a degradación da proteína a nivel ruminal e posteriormente favorecendo a súa liberación no intestino. As saponinas posúen un efecto anti-protozoario como principal modo de acción. Froito diso reducen as emisións de metano en torno ao 6%, aínda que as bacterias ruminais desenvolven a habilidade para inactivar as saponinas tras un período de tratamento superior a 2-3 semanas. Na súa maioría estes suplementos non adoitan reducir as emisións de metano per se pero en moitos casos incrementan a produtividade e a eficiencia do rabaño; por tanto, a intensidade das emisións (por unidade de produto) vense reducidas. Hai moitos produtos xa no mercado (como é o caso de extractos de plantas) pero ningún está rexistrado oficialmente, ata a data, como aditivo zootécnico para reducir as emisións. O custo dos compostos é outro escollo para a súa utilización. Aditivos que optimizan a función ruminal Trátase do emprego de compostos (extractos de plantas fundamentalmente) que exercen un efecto modulatorio sobre a microbiota ruminal, de maneira que o perfil de fermentación anaerobia favorece a produción de propionato a expensas da de acetato.
A produción de propionato consome H2 mentres que a de acetato xérao, de aí o efecto redutor da produción de CH4Dentro dos aditivos para optimizar a función ruminal tamén estarían incluídos os probióticos. O máis utilizado en animais adultos para modular a función ruminal é o fermento (Saccharomyces cerevisiae). O seu principal modo de acción consiste en consumir osíxeno ruminal e favorecer un ambiente anaerobio estrito. O fermento non adoita reducir as emisións de metano. A vantaxe desta estratexia nutricional radica en que favorece a degradación da fibra e incrementa o pH ruminal, permitindo así evitar procesos de acidosis ruminal e a consecuente baixada nos índices de conversión. Moitos destes aditivos (como os fermentos ou os aceites esenciais) adóitanse utilizar de forma habitual nos pensos comerciais de animais de alta produción (caso das vacas leiteiras) debido a que melloran a produtividade e preveñen acidosis. A súa aplicación en tenreiros de cebo podería ser tamén rendible.
Esta estratexia ten por obxectivo acelerar o desenvolvemento anatómico, microbiolóxico e funcional do rumen para que o animal aproveite de forma eficiente, canto antes, o alimento sólidoNo caso de tenreiros mamóns procedentes de explotacións de leite, ao carecer de contacto con animais adultos o desenvolvemento do rumen atrásase pero se se consegue modular a microbiota ruminal nas primeiras semanas de vida, esta permanecerá no animal adulto, permitindo minimizar a tensión e retardación de crecemento durante o destete e mellorar os seus niveis produtivos. As estratexias a empregar incluirían aditivos fitoxénicos, probióticos ou cambios na alimentación e estarían especialmente indicadas para animais separados da nai tralo parto e criados con leite artificial.
As emisións de amoníaco durante o pastoreo son baixas, xa que o nitróxeno amoniacal total nos ouriños depositados directamente nos prados é absorbido rapidamente polo chanSerá importante controlar a intensidade do pastoreo dado que, cunha elevada carga animal, poderíase dar lugar a maiores emisións de óxido nitroso, debido a que as feces se atopan máis expostas ás condicións ambientais, pola compactación do chan provocada polo pisamento dos animais. Este efecto sería moito máis desfavorable en condicións de chan húmido e temperaturas tépedas, caso de Galicia, nas que se favorecen os crecementos microbianos en anaerobiosis e, por tanto, as emisións de metano e óxido nitroso.
Será importante controlar a intensidade do pastoreo dado que, cunha elevada carga animal, poderíase dar lugar a maiores emisións de óxido nitroso pola compactación do chan provocada polo pisamento dos animaisAínda que xeralmente considérase que unha dieta forraxeira se asocia a maiores emisións de metano do rumen, será preciso avaliar o posible efecto positivo do consumo de dietas forraxeiras de alta calidade ou dos taninos presentes en moitas das especies arbustivas existentes. Ademais, a alimentación dos herbívoros en pastoreo supón unha menor necesidade de suplementación con cereais, soia, etc, e deste xeito redúcense as emisións que é preciso imputar á produción e transporte destes insumos. Os pastos permanentes actúan como sumidoiro de carbono en maior medida que unha pradería de sega e as vantaxes do pastoreo increméntanse na medida que se realice en terras marxinais que non compiten coa agricultura, utilizando a gandería ligada ao territorio como sistema de limpeza de leiras ou montes, un método que reduce o uso de combustibles fósiles necesarios para a súa roza mecánica. Establecer pastoreo rotacional Considérase que os pastos, co manexo apropiado, teñen un importante potencial para a loita fronte ao cambio climático, xa que se considera que unha taxa de crecemento anual do 0,4% das reservas de carbono do chan nos primeiros 30-40 cm de chan reduciría significativamente a concentración de dióxido de carbono na atmosfera. Demostrouse que o pastoreo rotacional contribúe á fixación de grandes cantidades de carbono no chan, debido a que unha boa distribución do pastoreo aumenta o contido en carbono do chan, polo aumento en materia orgánica e pola redución da erosión das parcelas.
O establecemento dun calendario de pastoreo adecuado facilita a fixación de grandes cantidades de carbono no chan, o que mellora a cantidade e calidade do pasto de maneira considerableAdemais, as estratexias de pastoreo rotacional e o establecemento dun calendario de circulación do gando polas distintas parcelas optimiza o aproveitamento do pasto dispoñible na explotación, xa que permite o descanso das parcelas pastoreadas e, se a carga gandeira está ben axustada, mellórase a produción de pasto, en cantidade e calidade. Incorporar leguminosas Sementar pratenses leguminosas proporciona unha mellora na calidade do pasto, e unha redución na necesidade do uso de fertilizantes, xa que estas fixan nitróxeno no chan e contribúen a incrementar a súa fertilidade, coa consecuente resposta positiva na produción de pasto.
Os animais que pacen pastos con leguminosas producen menos emisións de metano que os que o fan en pastos ricos en gramíneas, lográndose reducir ata un 20% das emisións de metanoOs animais que aproveitan pastos ricos en leguminosas producen menos emisións de metano que os que o fan en pastos ricos en gramíneas. Esta redución de emisións explícase pola presenza de taninos condensados, unha menor proporción de fibra, unha maior inxesta de materia seca e un paso máis rápido polo rumen.
A estratexia de incrementar a cobertura de leguminosas fronte ao abonado nitroxenado é especialmente interesante en épocas ou zonas de maior secaA presenza de leguminosas reduce as emisións de óxido nitroso nos sistemas de pastoreo, xa que o nitróxeno atmosférico fíxase nos rizomas das leguminosas, e non queda libre para reaccionar. Ademais, en mesturas optimizadas de gramíneas e leguminosas, as gramíneas toman nitróxeno das raíces das leguminosas, polo que se depende menos da fertilización externa. A maiores dos beneficios ambientais e a redución de custos de fertilización, esta práctica pode supoñer tamén unha redución no custo de alimentación do gando ao suplir as leguminosas parte das necesidades proteicas que achegan insumos como o concentrado a base de soia.
Aínda que as leguminosas contribúen a fixar carbono, a necesidade de resembra cada poucos anos dalgunhas variedades provoca a liberación do carbono do chan e é pouco viable en zonas pendentes ou terreos pedregososA presenza de leguminosas nos pasteiros contribúe a fixar carbono, xa que esta fixación depende da dispoñibilidade de nitróxeno. Con todo, algunhas variedades de leguminosas, como a alfalfa ou algúns trévoles, requiren unha resembra cada poucos anos, de maneira que parte das vantaxes derivadas da redución de gases de efecto invernadoiro que achegan as leguminosas poderían verse penalizadas cunha liberación de carbono do chan cada vez que é labrado no proceso de resembra, algo que non é viable en zonas de montaña de gran pendente ou en terreos moi pedregosos. Uso de técnicas de non laboreo ou de mínima labra O manexo do chan ten influencia directa sobre as emisións de CO2, xa que se pode estimular a súa produción e acumulación na estrutura porosa do chan a través dos procesos de mineralización da materia orgánica. Pero a acción mecánica da labra supón unha rotura dos agregados do chan, coa consecuente liberación do dióxido de carbono atrapado no seu interior e a súa posterior emisión á atmosfera.
Ao manterse a estrutura do chan, diminúense as perdas de CO2 á atmosfera e auméntase a materia orgánica, o que aumenta a capacidade produtiva do terreoAs técnicas de non laboreo ou labra mínima baséanse na realización de sementeira directa,deixando que o chan quede cuberto en máis dun 30% da súa superficie. Desta forma, mantense a cobertura vexetal do chan durante todo o ano e prevens a erosión. Outra modalidade de resembra con menor impacto sobre a estrutura do chan é a sementeira en superficie e introdución posterior do gando para facilitar a incorporación da semente ao chan mediante o pisado.
Cando se xestiona a superficie de pastoreo de maneira optimizada, redúcense tanto as emisións de dióxido de carbono como de óxido nitrosoA magnitude do secuestro depende do tipo de chan, así como do tipo de vexetación existente e serve para compensar unha parte das emisións de gases de efecto invernadoiro producidas na propia explotación. Ademais, as superficies pastoreadas requiren menos traballos de maquinaria agrícola e necesitan igualmente menos achegas de fertilizantes inorgánicos de sínteses.
A preservación temporal das superficies de pastoreo dispoñibles durante a maior parte do ano implica unha redución da necesidade de conservar forraxesA mellora e preservación temporal das superficies de pastoreo dispoñibles durante a maior parte do ano implica unha redución da necesidade de conservar forraxes, dado que os animais teñen a posibilidade de consumir pasto fresco, coa consecuente diminución do uso de maquinaria e as perdas de nutrintes asociadas á ensilaxe ou á conservación de herba seca. Para iso deberá adoptarse unha estratexia multidisciplinar con diversas medidas a aplicar en cada caso: • Un plan integral de mellora do pastoreo, mantendo unha porcentaxe de leguminosas. • Un control da altura do pasto, tanto á hora da entrada do gando na parcela, que será duns 9-16 cm aproximadamente, como no momento da saída dos animais, que se fará cando a altura do pasto caese ata os 5 cm; o obxectivo destas decisións é evitar sobrepastoreo e permitir unha rexeneración do pasto na superficie pastoreada. • Mellorar a resiliencia do ecosistema fronte ás secas mediante a aplicación de técnicas que melloran a capacidade de retención de auga no chan, como pode ser o caso do deseño en liña clave (keyline) considerando as curvas de nivel. • Aumentar a diversidade vexetal para garantir a produtividade en distintas condicións climáticas e/ou momentos do ano (distintas fenoloxías). • Produción de cultivos (cereais, leguminosas, etc.) sobre praderías (pasture-cropping) ou outras superficies mecanizables. Aproveitamento e conservación da paisaxe agroforestal O uso de sistemas silvopastorís para a produción gandeira ten indubidables efectos beneficiosos en materia de mitigación do cambio climático. A compatibilidade de produción herbácea co mantemento das masas forestais aumenta o secuestro de carbono e evita a liberación en masa que se produciría de xerarse incendios forestais favorecidos pola falta de limpeza das leiras ou masas arbóreas.
As rozas da matogueira necesarias para o mantemento da superficie herbácea, faranse preferentemente mediante o uso de gando, evitando a introdución de maquinariaPero a conservación da paisaxe agroforestal debe seguir unha serie de recomendacións: • As rozas da matogueira necesarias para o mantemento da superficie herbácea, faranse preferentemente mediante o uso de gando, valorando a especie máis adecuada a introducir en función do estado inicial e a súa evolución, evitando na medida do posible os medios físicos ou mecánicos mediante a introdución de maquinaria. • Apostar pola diversificación de especies (cabalar, caprino, ovino, vacún e porcino) en función do tipo de parcela, para complementar o aproveitamento adecuado do pasto/mato • Han de conservarse as masas arbóreas, evitando que o gando as deteriore • Fomentar o aproveitamento estacional de pastos que favoreza o crecemento da vexetación herbácea • Deben manterse cargas gandeiras equilibradas en función do pasto xerado e tipo de gando Establecer plans de fertilización As doses de fertilizante por encima das necesidades dos cultivos conduce a un exceso de nitróxeno, coa consecuente redución da eficiencia no uso de nitróxeno e perdas ao aire e auga. En termos de contaminantes gaseosos, as aplicacións de fertilizantes nitroxenados están asociadas ás emisións de óxido nitroso e amoníaco, polo que se a dose se axusta ás necesidades do cultivo as emisións de amoníaco e as perdas por lixiviación de nitratos ser verán reducidas.
Un exceso de fertilización levará a perdas de nutrintes en forma de emisións, mentres que unha fertilización insuficiente provoca unha redución na produtividade, polo que axustar a fertilización ás necesidades reais dos curtivos permite gañar eficiencia e reducir custosNun Plan de Abonado, débese coñecer, mediante a realización de analíticas, con que nutrintes conta o chan e as necesidades nutricionais do cultivo segundo os rendementos previstos que se queiran alcanzar, para estimar a cantidade e tipo de nutrinte que será necesario aplicar. Teranse en conta as achegas do pastoreo, se as houbese, e priorizarase o uso de fertilizante orgánico producido na explotación fronte á adquisición de fertilizante nitroxenado mineral. Mellorar o pH do chan O último paso do proceso de desnitrificación nos chans, é dicir, de redución de óxido nitroso (N2O) a nitróxeno molecular (N2), depende en gran medida do pH do chan. Este proceso inhíbese progresivamente cando o chan se acidifica por baixo de 7. Así, isto quere dicir que o encalado de chans acedos a pH próximo a 7 fai que a redución de óxido nitroso sexa máis eficiente e, dese xeito, diminúan as emisións directas procedentes do chan.
En chans acedos con pH inferior a 7 o encalado demostrou entre un 49 e un 66% de redución en emisións de óxido nitrosoPor tanto, pódese mellorar a capacidade de absorción de nutrintes dos chans acedos e a emisión de gases de efecto invernadoiro encalando para axustar o pH aos niveis necesarios dos diferentes cultivos. Os beneficios do encalado en chans acedos, como os que abundan en Galicia, inclúen unha maior dispoñibilidade de nutrintes, unha mellor estrutura do chan e maiores taxas de infiltración, o que redunda nunha maior produtividade e menor risco de contaminación de augas. Uso de fertilizantes orgánicos O emprego de emendas orgánicas, abonos en verde mediante trituración de nabos ou chícharos, ou técnicas de rotación de cultivos fijadores de nitróxeno fronte ao uso de fertilizantes de síntese química permite optimizar os ciclos de nutrintes, evitando o custo económico e ambiental de utilizar fertilizantes sintéticos.
Os abonos orgánicos, a rotación de cultivos fijadores de nitróxeno e o abonado en verde mediante trituración de nabos ou chícharos son técnicas especialmente recomendadas en climas húmidos onde as perdas de nitróxeno nos fertilizantes de sínteses é maiorOs fertilizantes químicos son menos efectivos en climas húmidos que as achegas de emendas orgánicas, xa que se estima que o 1,6% do nitróxeno aplicado por fertilizantes de sínteses en climas húmidos vaise emitir en forma de óxido nitroso, fronte a un 0,6% para o resto de inputs de nitróxeno de procedencia orgánica. Nas zonas secas, sen embargo, calcúlase que aproximadamente se emite un 0,5% do nitróxeno, xa sexa procedente de fertilizantes de síntese ou de estercos ou xurros. Por tanto, substituír o uso de fertilizantes inorgánicos por orgánicos reduce as emisións directas de óxido nitroso, especialmente nos climas húmidos. Utilizar fertilizantes inorgánicos de baixa emisión As emisións de óxido nitroso provintes dos chans pódense reducir a través da aplicación de prácticas encamiñadas a mellorar a capacidade do cultivo en captar nitróxeno e competir con outros procesos que conlevan unha perda de nitróxeno no sistema chan-planta.
Os inhibidores da nitrificación poden reducir ata un 50% as emisións directas de óxido nitroso, aínda que en zonas máis húmidas a súa eficiencia é menorIsto pódese facer mediante o uso de fertilizantes de liberación lenta, o uso de fertilizantes amoniacais fronte aos fertilizantes con base de nitrato, a través do uso de inhibidores da nitrificación e combinacións de fertilizantes ureicos con inhibidores da ureasa. En xeral, estes fertilizantes adoitan ter un custo máis elevado, con excepción da urea, aínda que neste caso hai que considerar o custo engadido dos inhibidores da ureasa.
O uso de urea debe ir unido á aplicación de inhibidores da ureasa para evitar que se produzan emisións altas de amoníacoOs fertilizantes amoniacais ou os de base ureica, fronte aos fertilizantes con base de nitrato, reducen as emisións de óxido nitroso. Con todo, no caso da urea, pode darse como contrapartida unha emisión moi alta de amoníaco, polo que para evitar estas emisións de amoníaco, os fertilizantes ureicos deben ir acompañados sempre de inhibidores da ureasa.
O uso de leguminosas forraxeiras é unha estratexia que permite reducir as emisións ata un 10%A alimentación con forraxe de boa calidade permite incrementar a dixestibilidade do alimento e alcanzar maiores rendementos, orixinando unha redución das emisións por unidade de produto de ata un 30% en comparación coa alimentación con forraxe de baixa calidade. O uso de leguminosas forraxeiras é unha estratexia que permite reducir as emisións ata un 10%. Axustar os niveis de proteína O exceso de proteína é excretado (principalmente polos ouriños) en forma de urea. Unha parte desta urea volatilízase en forma de amoníaco (NH3) e, posteriormente, outra parte pérdese en forma de óxidos de nitróxeno (por exemplo óxido nitroso N2O) e lixiviación de nitratos en auga. Ademais, o animal ruminante precisa de gastar enerxía para desfacerse deste exceso de enerxía, o que podería mesmo ter efectos produtivos negativos.
O exceso de proteína é excretado en forma de urea mentres que os niveis baixos reducen a produciónPolo contrario, unha dieta excesivamente baixa en proteína pode limitar a síntese de proteína microbiana ruminal, así como os parámetros produtivos. Por tanto, é preciso axustar o nivel de proteína (e enerxía) en cada unha das etapas produtivas, mediante unha correcta estimación das necesidades nutricionais e a análise frecuente dos alimentos, e en animais de alta produción tamén se pode suplementar con aminoácidos esenciais se a calidade da proteína dietética é baixa. Utilizar fontes locais de proteína A proteína importada (soia principalmente) posúe unha elevada pegada de carbono debido a que a súa produción adoita implicar deforestación no seu lugar de orixe, elevado uso de fertilizantes industriais e un transporte intercontinental.
Substituír suplementos proteicos importados como a soia por produtos locais como chícharos, colza, alfalfa ou forraxes de leguminosas permite reducir a pegada de carbonoPor iso, o uso de alimentos proteicos locais ou rexionais tales como o uso de leguminosas en gran (chícharos, colza, etc.), pellet de alfalfa ou forraxes de leguminosas, permite reducir dita pegada de carbono. Neste sentido, alimentar con silo de millo ou de leguminosas permite reducir as emisións en comparación co silo de raigrás. A forraxe de colza tamén reduce as emisións aínda que os efectos son variados sobre a produtividade. Combinar millo e silo de legumes incrementa a inxestión e reduce as emisións por unidade de produto.
Alimentar con silo de millo ou de leguminosas permite reducir as emisións en comparación co silo de raigrásDada a menor calidade proteica das alternativas á soia, os niveis produtivos pódense ver afectados negativamente se non se fai un correcto racionamento da dieta. Doutra banda, a dependencia do mercado exterior de soia redúcese, o que permite traballar con prezos da ración máis estables. Utilizar subproductos agroindustriais, residuos vexetais e alimentos novos Os subproductos agro-industriais (bagazo de cervexa, destrío de froitas e verduras, como por exemplo mazá de sidra, subproductos de cítricos, polpa de remolacha azucareira, etc.) representan unha fonte barata de alimento para ruminantes xa que doutro xeito non poden ser utilizados por ningunha outra especie de animais.
O uso de alimentos novos como o penso alcalinizado ou o pellet de palla poden supoñer unha ferramenta en sistemas de ceboO problema é que na súa maioría deben ser consumidos a nivel local ou rexional xa que o seu transporte non é rendible (polo elevado contido en auga) e a iso hai que engadir que estes produtos son frecuentemente estacionais e de difícil almacenaxe ou conservación. Sen embargo, son produtos interesantes que permiten achegar carbohidratos facilmente fermentables (reducindo así a formación de CH4 no rumen) a baixo custo, facilitando diminuír a subministración de forraxe, e, ao tratarse de subproductos ou residuos doutros procesos industriais, a súa pegada de carbono é moi reducida. O uso de alimentos novos como o penso alcalinizado ou o pellet de palla poden supoñer unha ferramenta en sistemas de cebo. Alimentación de precisión As necesidades nutricionais dos animais cambian ao longo do ciclo de produción, polo que subministrar o nutrinte apropiado no momento apropiado pode representar unha estratexia para maximizar a produción e reducir as emisións de metano.
Observouse en vacún de leite que realizar racións personalizadas pode incrementar a produtividade e reducir as emisións de metano nun 15-20% e a excreción de nitróxeno nun 20-30%A monitorización do rabaño e o acceso ao big data facilita a toma de decisións e a xestión da explotación, pero en sistemas de alimentación combinada de pastos e dieta requírese de tecnoloxía avanzada para poder monitorizar os pastos.
Nos procedementos de ensilaxe prodúcense perdas de materia seca, que oscilan entre o 5 e o 25%Un mal proceso de secado e recollida da herba seca pode supoñer perdas de ata o 12% da materia seca dispoñible, mentres que na ensilaxe, dependendo de como fagamos as cousas, pode oscilar entre o 5 e o 25%. Mellorar estes procesos permite reducir a perda de materia seca e aumentar a calidade nutricional da forraxe co mesmo custo. Os aditivos que con frecuencia se utilizan para mellorar a preservación do silo, especialmente de millo, poden ser unha ferramenta de xestión importante para reducir as perdas durante o almacenamento, particularmente en ensilaxes de baixa calidade. Con todo, algúns aditivos poden contribuír significativamente ás emisións netas de gases de efecto invernadoiro do silo.
Metano, amoníaco ou nitratos son termos que estarán no día a día dos gandeiros nos próximos anosAínda que frear o quecemento global é unha necesidade humana a nivel planetario que afecta a todos os sectores económicos, desde distintos ámbitos e de maneira interesada focalizouse sobre a gandería a lupa das emisións de gases de efecto invernadoiro, unha mensaxe que calou mesmo nas elites gobernantes, de forma que as normativas europeas e estatais poñen xa o acento sobre a diminución de emisións, ao mesmo nivel que sobre os aspectos nutricionais dos alimentos, en documentos como a Estratexia da Granxa á Mesa, presentada o pasado mes de maio, en plena pandemia sanitaria, pola Comisión Europea. Metano, amoníaco ou nitratos son termos que estarán no día a día dos gandeiros nos próximos anos. A pesar de que os últimos datos do inventario do Ministerio de Transición Ecolóxica e Reto Demográfico feitos públicos o pasado marzo, atribúenlle ao sector da carne de vacún tan só o 3,6% das emisións totais de gases de efecto invernadoiro en España, o sector vacún está obrigado a reducir, por exemplo, as súas emisións de amoníaco un 40% na próxima década, segundo o listón legal colocado polo Goberno español no Plan de Proxeccións de Emisións de Gases Contaminantes á Atmosfera.
Aínda que están pensadas para explotacións de carne, moitas das medidas son tamén aplicables a ganderías de leiteTrátase dun obxectivo que non é doado de lograr e para o que ata o de agora non existía un documento de referencia, de carácter práctico, con medidas a aplicar nas explotacións. A través deste Código de Boas Prácticas que acaba de ser presentado, as explotacións contarán cunha ferramenta de base científica para saber que facer en cada caso, en función das características particulares de cada gandería, e os seus efectos.
As cubertas estancas permiten a recuperación de biogás e reducen as perdas de nutrintes do xurro, aumentando a súa capacidade fertilizadoraAdemais, ao reducirse as emisións de óxido nitroso (N2O), a súa capacidade como fertilizante increméntase ao aumentar o contido en nitróxeno do xurro, permitindo así reducir o uso de fertilizantes sintéticos.
A costra evita o contacto do xurro coa atmosfera e reduce as emisións de amoníaco ata nun 60% na fase de almacenamentoAdemais da redución de emisións de amoníaco, o metano pode verse tamén disminuído pola creación de zonas aeróbicas nos primeiros centímetros da superficie, onde o CH4 se converte en CO2 pola acción das bacterias metanotróficas.
Ao reducirse significativamente as perdas de nitróxeno en forma de amoníaco, a capacidade fertilizante do xurro vese incrementadaAo reducirse significativamente as perdas de nitróxeno en forma de amoníaco, a capacidade fertilizante do xurro vese incrementada, pero este feito obriga a optimizar a aplicación en campo para minimizar as perdas de amoníaco e óxido nitroso. Aplicación de xurro mediante tubos colgantes Consiste na aplicación localizada dos xurros mediante tubaxes que o depositan na superficie do chan. Trátase dunha técnica deseñada para reducir as emisións de amoníaco, e, por conseguinte, as emisións indirectas de óxido nitroso, e é unha das opcións permitidas para a aplicación do xurro trala restrición das aplicacións en abanico.
Destinado principalmente ao abonado de praderías, ao evitar emisións e perdas de nutrintes asociadas ao esparexemento mediante sistema de prato, permite aproveitar mellor a capacidade fertilizante do xurroO obxectivo desta técnica é reducir a superficie de xurro en contacto coa atmosfera. É aplicable principalmente en cultivos herbáceos en fases iniciais de crecemento e a súa principal vantaxe é ser un sistema pouco intrusivo co cultivo.
En comparación co método de tubos colgantes, é unha técnica que reduce máis as emisións de amoníaco, pero ten un maior custo enerxético e de desgaste de maquinaria, existindo dificultades para aplicala en chans pesados de textura arxilosaExisten dificultades ao realizar inxección de xurro en chans pesados de textura arxilosa pola súa menor permeabilidade e facilidade de encharcamiento, dado que a humidade do terreo é un factor que favorece as emisións. En comparación co método de tubos colgantes, é unha técnica que reduce máis as emisións de amoníaco, pero ten un maior custo enerxético e de desgaste de maquinaria.
A separación do xurro e a xestión diferenciada da parte sólida e líquida permite realizar un uso agronómico máis eficientePara ser máis efectiva, a separación ha de facerse canto antes, preferiblemente sobre xurro recentemente excretado ou que leve pouco tempo almacenado. Do mesmo xeito, para evitar a emisións secundarias de amoníaco deben usarse técnicas como a aplicación e enterrado rápido da fracción líquida resultante. Compostaxe A compostaxe é un tratamento aeróbico que se aplica sobre o esterco ou sobre a fracción sólida do xurro que permite lograr un abono orgánico estabilizado en termos de nitróxeno, cunha maior concentración de nutrintes (elevada concentración de nitróxeno de liberación lenta), diminución de patóxenos e redución de cheiros.
Compostar aumenta o valor fertilizante do esterco e reduce á metade as emisións de metanoRespecto a un almacenamento estándar do esterco, este sistema reduce á metade as emisións de metano e trala aplicación en campo o compost aminora de maneira significativa as emisións de óxido nitroso, compensando as emisións acumuladas durante o proceso de compostaxe.
Ao tratarse dun abono estabilizado con elevada concentración de nitróxeno de liberación lenta, as emisións de amoníaco en campo redúcense significativamente ata compensar as que se producen no proceso de compostaxeA compostaxe relaciónase co aumento das emisións de amoníaco debido á mineralización do nitróxeno orgánico durante o proceso. Estas emisións poden supoñer ata un 45% do contido inicial do nitróxeno incluído no esterco. Estas emisións nitroxenadas poden reducirse cubrindo a pila para compostar para limitar a transferencia ao aire, evitando un excesivo número de volteos no proceso e mediante a compactación do montón de esterco.
As plantas de biogás reducen en gran medida a emisión de metano procedente do xurro, non así a carga de nitróxeno e as emisións de amoníaco nos efluentes digestadosÉ importante someter o xurro a este proceso de dixestión anaeróbica canto antes para evitar emisións de metano anteriores que diminúan o seu potencial na planta de biogás. O habitual é utilizar a co-dixestión con outros substratos, idealmente de dispoñibilidade local, que complementan o potencial dos xurros para xerar biogás. Aínda que é unha tecnoloxía madura e dispoñible no mercado, a clave da súa viabilidade económica depende do valor da enerxía obtida. En España é, a día de hoxe, unha técnica pouco viable polo seu elevado custo e as limitadas primas existentes actualmente a este tipo de enerxía, polo que o investimento necesario só é asumible por granxas ou agrupacións de certo tamaño. Uso de adhitivos inhibidores da nitrificación Os procesos microbiolóxicos polos que se produce óxido nitroso pódense modificar grazas ao uso de aditivos químicos. Existen dous tipos de aditivos inhibidores: • Inhibidores da nitrificación: que inhiben a oxidación de amonio (NH4+) a nitrato (NO3-). Os animais que reciben estes inhibidores co alimento excretáno sen alterar os ouriños, polo que poden exercer a súa función sobre as excretas. • Inhibidores da ureasa: impiden o paso de urea a amonio, polo que presentan gran potencial para reducir as perdas de amoníaco por volatilización. Estes inhibidores téñense aplicado tanto ao chan como ao esterco almacenado. Os inhibidores da ureasa reducen a volatilización de amoníaco, xa que este non chega a formarse e, por tanto, tamén as de óxido nitroso, ao ser o amoníaco un precursor deste.
O uso de inhibidores da nitrificación reduce as emisións de óxido nitroso asociadas aos ouriños en máis dun 60% e pode aumentar a produción de pastos cando se utilizan con animais en pastoreoOs inhibidores da nitrificación reducen de forma directa a emisión de amoníaco, pero poden aumentar o amonio dispoñible no chan, polo que provocaría un aumento das volatilizacións deste gas a longo prazo.
Retirar polo menos unha vez ao mes o esterco das camas evitaría a emisión de óxido nitroso e metanoAínda que as emisións do esterco sólido son relativamente baixas, a súa retirada frecuente reduce a xeración de metano, ao diminuír as condicións anaeróbicas necesarias, así como de óxido nitroso, xa que estas redúcense pola menor cantidade de substrato orgánico dispoñible. Con todo, o problema destas emisións non desaparece, senón que se traslada aos estercoleiros, onde poden continuar se non se fai un adecuado manexo do esterco almacenado. Almacenamento de esterco sólido É recomendable o amontoado do esterco sobre unha superficie de formigón ou dun chan compacto e impermeable. En ambos casos, é convinte recoller as drenaxes mediante un canalización, para o seu almacenamento nun depósito específico, xa que recoller estes lixiviados reduce o risco de contaminación de acuíferos.
Protexer os estercoleiros cunha cuberta para impedir a acción directa do sol, ben sexa introducíndoos dentro dun alpendre ou cubrindo a superficie do esterco, reduce as emisións de amonio (NH4)Débese cubrir o estercoleiro cunha cuberta, con independencia da recomendación de cubrir tamén o propio esterco con palla ou cun plástico flexible para evitar o contacto directo co aire. A redución das emisións de gases producirase como consecuencia de impedir o contacto directo entre o esterco e o aire, que é o lugar o que se produce a liberación de metano (CH4). Dita emisión diminúe substancialmente por baixo dos 10ºC de temperatura ambiental e aumenta por enriba dos 25ºC.
A emisión de metano, que se produce en contacto co aire, diminúe por baixo de 10ºC e aumenta substancialmente por enriba dos 25ºCRealizáronse estudos sobre o impacto de distintas medidas de manexo do esterco e as porcentaxes de redución de emisións que se conseguen: cando se mantén o esterco sobre un chan impermeable, e cun sistema de drenaxe, a porcentaxe de redución de emisións oscila entre un 0 e un 3%; se cubrimos o esterco con palla ou cun plástico, estabilizado fronte á radiación ultravioleta, a porcentaxe de redución valorouse entre 2 e 5%. Todas estas medidas contribúen tamén a aumentar o valor fertilizante do esterco.
O esterco debe enterrarse ou mesturarse coa terra no momento da súa aplicación ou nas 4 horas seguintesOutras precaucións na aplicación do esterco son: • Non aplicalo en chans húmidos, ou en momentos de risco de choiva, nos que se facilita a liberación de óxido nitroso. O mesmo ocorre se se aplica en lugares asolagados, nevados ou xeados. • Analizar as características do terreo no que se vai a aplicar, especialmente se hai pendentes ou proximidade a leitos de auga, mananciais ou pozos, para previr que se produzan escorrentías ou arrastres. • Aplicar o esterco cando o requiran os cultivos e na dose apropiada.
A lexislación en materia de benestar animal, transporte e sacrificio será modificada no 2023"A Comisión está a levar a cabo unha revisión do programa de promoción da UE para produtos agrícolas, con miras a aumentar a súa contribución á produción e o consumo sostibles, e en consonancia coa evolución das dietas. En relación coa carne, esa revisión debería centrarse no modo en que a UE pode utilizar o devandito programa de promoción para apoiar os métodos de produción gandeira máis sostibles e eficientes en materia de carbono", propón Bruxelas.
Bruxelas pretende reducir a dependencia da soia importada con proteínas vexetais cultivadas na UE, así como con produtos de orixe mariña como as algas ou os desperdicios de peixePara axudar a reducir o impacto ambiental e climático da produción animal, evitar a fuga de carbono a través das importacións e apoiar a transición en curso cara a unha gandería máis sostible, a Comisión facilitará a comercialización de aditivos alimentarios sostibles e innovadores. Examinará as normas da UE para reducir a dependencia de materiais de alimentación críticos (por exemplo, soia cultivada en terras deforestadas en lugares como Brasil) mediante o fomento de proteínas vexetais cultivadas na UE, así como materiais de alimentación alternativos, por exemplo algas e subproductos da bioeconomía como o desperdicio de peixe. "Facilitarase asímesmo a introdución no mercado de aditivos sostibles e innovadores para pensos que axuden a reducir a pegada de gases de efecto invernadoiro e a contaminación da auga e do aire asociadas", anuncia o Executivo comunitario. Alternativas á carne na dieta Bruxelas pretende reeducar aos europeos na súa forma de comer, modificando hábitos de consumo e reequilibrando a dieta da poboación cara a un maior consumo de vexetais en detrimento de outros produtos de orixe animal, como a carne ou os derivados lácteos, argumentando beneficios para a saúde e o medio ambiente. "En xeral, as dietas europeas non están en liña coas recomendacións dietéticas nacionais, e a contorna alimentaria non garante que a opción saudable sexa sempre a máis doada. Se as dietas europeas estivesen en liña coas recomendacións dietéticas, a pegada ambiental dos sistemas alimentarios reduciríase significativamente", xustifica o Executivo comunitario.
Se as dietas europeas estivesen en liña coas recomendacións dietéticas, a pegada ambiental dos sistemas alimentarios reduciríase significativamente, afirma a Comisión EuropeaPero a UE dá mesmo un paso máis aló. De feito, o programa Horizonte Europa "fomentará a investigación para aumentar a dispoñibilidade e o abastecemento de proteínas alternativas, como as proteínas vexetais, microbianas, mariñas e baseadas en insectos, e os substitutos da carne", avanza a Comisión. Maiores restricións aos antibióticos na produción gandeira
As vendas de antibióticos en España en 2016 foron as segundas máis altas na UE despois de Chipre e son 2,5 veces superiores á media da UE"As vendas en axentes antimicrobianos veterinarios en mg por cabeza en España aumentaron ata 2014 e diminuíron en 2015 e 2016. As vendas en España en 2016 –350mg por cabeza– foron as segundas máis altas na UE (despois de Chipre) e son máis de 2,5 veces máis alta que a media da UE –que se sitúa por baixo de 150mg–", indica a Comisión Europea. España, moi lonxe dos obxectivos fixados para redución de amoníaco
España é o país da UE que máis se desvía dos obxectivos fixados no Protocolo de Gotemburgo, superando nun 47% os valores de emisións fixadosCon todo, no último inventario remitido en marzo de 2019, o Estado Español superaba, en 165 kt de NH3, o límite de 353 kt asignado na Directiva de Teitos para España entre 2010 e 2019, o que equivale a un 47% por encima do acordado, sendo España o Estado da UE que en maior proporción se desviaba dos valores de emisións fixados. Hai unha tendencia á baixa na emisión total de amoníaco da agricultura na UE desde 1999, cando roldaban os 4 millóns de toneladas anuais, aínda que están a aumentar desde 2013, situándose en 2016 en 3,6 millóns. "España está moi lonxe de alcanzar os obxectivos de emisión de NH3 para 2020 (-3% en comparación con 2005) e 2030 (-16%) segundo o establecido pola Directiva NEC. En 2016, as emisións de NH3 aumentaron un 0,8% en comparación con 2005. En xeral, a emisión en España é bastante estable no tempo, fluctuando entre 400.000 e 500.000 toneladas. Hai unha diminución na emisión de amoníaco entre 2003 e 2012, pero aumenta de novo a partir de 2013", reprocha a Comisión Europea a España.
Segundo a Directiva NEC, España debe reducir as emisións de amoníaco un 3% en 2020 e un 16% en 2030 en comparación con 2005A Directiva (UE) 2016/2284 de Teitos Nacionais de Emisión (NEC), relativa á redución das emisións de determinados contaminantes atmosféricos, en concreto, dióxido de xofre (SO2), óxidos de nitróxeno (NOx), compostos orgánicos volátiles non metánicos (COVNM), amoníaco (NH3) e partículas finas (PM2,5), impón a elaboración, adopción e aplicación, a cada Estado membro, de programas nacionais de control da contaminación atmosférica e o seguimento das emisións e os seus efectos. Co fin de cumprir os compromisos nacionais de redución de emisións e evitar as sancións de Bruxelas, o Goberno español aprobou en 2019 o Programa Nacional de Control da Contaminación Atmosférica, que fixa prioridades, obxectivos e medidas para os distintos sectores, entre eles a agricultura e a gandería. Deseñado para o horizonte 2020-2030, inclúe un catálogo de 50 medidas agrupadas en 8 paquetes sectoriais: mix enerxético; transporte; industria; eficiencia enerxética en vivendas, comercios e oficinas; residuos; agricultura; restos de poda e gandería.
O Programa Nacional de Control da Contaminación Atmosférica obriga a axustar o contido en proteína bruta da alimentación en función das necesidades dos animaisNo Programa Nacional de Control da Contaminación Atmosférica o Ministerio para a Transición Ecolóxica insiste en cargar sobre o sector de vacún a responsabilidade de reducir as “cotas de emisións” de amoníaco nos próximos anos, cos gastos para os gandeiros que isto suporá tal e como se expoñen algunhas das medidas, mentres permite que o porcino, o principal emisor deste gas contaminante en España, siga incrementando a súa cota nacional de emisións, segundo se contempla no Plan de Proxeccións por sectores presentado hai un ano. Balance de fósforo e nitróxeno No Programa Nacional de Control da Contaminación Atmosférica tamén se fixa o límite do 30% das necesidades de nitróxeno na achega de forma ureica, a prohibición de aplicación do xurro en abanico, o enterramento de estercos, o establecemento de plans de abonado, o balance de nitróxeno dos chans e o rexistro de operacións no caderno da explotación. O balance bruto de nutrintes proporciona unha estimación do impacto potencial da agricultura na calidade da auga e a súa posible contaminación. Os indicadores baséanse na contaminación por nitratos e fosfatos. "Cando o nitróxeno (N) e o fósforo (P) se aplican en exceso, poden causar contaminación e eutrofización das augas superficiais e subterráneas. O excedente de nitróxeno en España varía entre 27 e 40 kg N/ha por ano entre 1995 e 2015. O excedente de fósforo diminuíu lixeiramente co tempo de 6 kg/ha/ano en 1995 a 4 kg/ha/ano en 2015", indica a análise da Comisión Europea.
A medición das emisións por granxa e o establecemento de compromisos de redución é unha das cuestións que se establecerán na próxima PAC"A Comisión promoverá o obxectivo de cero contaminación por fluxos de nitróxeno e fósforo dos fertilizantes mediante a redución das perdas de nutrintes en polo menos un 50%, á vez que garante que non haxa deterioración na fertilidade do chan. Isto dará como resultado a redución do uso de fertilizantes en polo menos un 20%. Isto lograrase implementando e aplicando a lexislación ambiental e climática comunitaria na súa totalidade, identificando cos Estados membros as reducións de carga de nutrintes necesarias para lograr estes obxectivos, aplicando unha fertilización equilibrada e un manexo sostible de nutrintes, e administrando mellor o nitróxeno e o fósforo ao longo do seu ciclo de vida. Con esta fin, a Comisión traballará cos Estados membros para desenvolver un Plan de Acción de Manexo Integrado de Nutrintes en 2022", anuncia o Executivo comunitario no documento da Estratexia de Biodiversidade para 2030, a outra das patas fundamentais do Pacto Verde xunto á Estratexia Da granxa ao garfo.
Ademais das faixas de protección sen abono de 5 metros en leitos fluviais, primarase que en certas zonas non se supere un máximo 13 kg de nitróxeno, 40 de fósforo e 40 de potasio por hectárea de terra de cultivo ao anoA maiores, primarase a aplicación por parte das explotacións doutras medidas voluntarias, coñecidas como eco-esquemas, como a limitación da fuga de nutrintes mediante o establecemento dunha cuberta vexetal que evite o chan espido no inverno antes dos próximos cultivos de primavera ou a introdución de cambios nos sistemas de cultivos herbáceos cara a un enfoque máis eficiente no uso de insumos en certas áreas definidas en base á Directiva Marco da Auga, o que incluiría a limitación do uso de nutrintes a un máximo 13 kg de nitróxeno, 40 kg de fósforo e 40 kg de potasio por hectárea de terra de cultivo por ano e o uso reducido de pesticidas (un máximo 3 doses de produtos de protección de planta utilizados por hectárea durante unha tempada de cultivo). Aumento da carga gandeira por perda de superficie Bruxelas fai fincapé nos valores dos pastos permanentes tanto como reservorio de biodiversidade como sumidoiro para a captura de carbono, polo que fomentará este tipo de praderías na nova PAC 2021-2027, pero alerta de que en España, "o 30% dos pasteiros ten un estado de conservación desfavorable-inadecuado e só o 15% estaba nun estado favorable en 2012". Estas porcentaxes son valores medias para toda España, explicando que as áreas máis favorables atópanse no norte do país, mentres que a dehesa no suroeste de España indícase como máis desfavorable.
A Comisión Europea anuncia para o terceiro trimestre de 2021 a presentación dunha Iniciativa da UE sobre a captura de carbono en chans agrícolasO número total de ganderías diminuíu entre 2005 e 2016 en España de aproximadamente 1.080.000 a 945.000. O tamaño medio das explotacións mantívose estable entre 24 e 25 hectáreas no mesmo período de tempo pero en conxunto a área agrícola total diminuíu nestes anos de 25,7 millóns de hectáreas en 2005 a 23,7 millóns de hectáreas en 2016.
En 10 anos perdéronse 2 millóns de hectáreas de superficie agraria pero a cifra de cabezas de gando mantívose estable en 14,5 millónsDado que "o número de unidades gandeiras mantívose bastante estable no tempo en España, en ao redor de 14,5 millóns de cabezas, a densidade de gando (calculada como o número total de unidades de gando por área agrícola total utilizada) aumentou de 0,56 en 2005 a 0,61 en 2016", indica a Comisión Europea.
A área agrícola de pastoreo extensivo representa no conxunto español un terzo do total da Superficie Agraria Útil aínda que o estado de conservación dos pastos permanentes é inadecuado, destaca BruxelasEntre tanto, a área agrícola de pastoreo extensivo (área de baixa produción gandeira por baixo de 1 cabeza por hectárea de área de forraxe) mantívose estable entre 2005 e 2013, ao redor do 33% do total da Superficie Agraria Útil. Árbores, sebes e peches verdes para lograr maior biodiversidade "Cos anos, a Política Agrícola Común (PAC) agudizou o seu enfoque no coidado do medio ambiente e o clima, con certo éxito. Entre outras cousas, as emisións de gases de efecto invernadoiro (GEI) do sector agrícola da UE diminuíron, os agricultores reduciron significativamente o uso de fertilizantes á vez que aumentan os rendementos e, nalgúns aspectos, a protección dos hábitats de vida silvestre mellorou", destaca Bruxelas, que con todo chama a atención sobre a diminución das especies de aves e polinizadores. O indicador de aves de terras agrícolas está deseñado como un barómetro de cambio para a biodiversidade das paisaxes agrícolas en Europa. O indicador é un índice composto que mide a taxa de cambio na abundancia relativa de especies de aves comúns en sitios seleccionados e os recontos de poboación levanse a cabo por unha rede de ornitólogos voluntarios. A lista de especies da UE cobre actualmente 39 especies que dependen das terras de cultivo para alimentarse e aniñar e non poden prosperar noutros hábitats. En España, este índice de aves de terras agrícolas diminuíu un 16%, pasando de 100 en 2000 a 84,2 en 2008.
Non se poderán arar os pastos permanentes en Rede Natura e haberá que manter un mínimo dun 5% da SAU con árbores ou estanquesPara frear esta deterioración, a futura PAC incide na conservación de hábitats e paisaxes de forma que a actividade agrícola e gandeira contribúa á protección da biodiversidade. Entre outras medidas, na condicionalidade post 2020 será necesario manter un mínimo dun 5% das terras agrícolas dedicadas a sebes, árbores en liña, peches verdes ou estanques (de forma opcional, primado con máis fondos, poderá incrementarse esta porcentaxe de SAU da explotación ata o 10%) e prohibirase cortar sebes e árbores durante a tempada de reprodución e cría de aves (de abril a xullo). Ademais, prohibirase converter ou arar todos os pasteiros permanentes existentes nos lugares declarados como Rede Natura 2000, algo que nunha rexión como Galicia tamén terá enorme incidencia, dada a alta porcentaxe de territorio incluído dentro da Directiva Hábitats.
A gandería sería en España responsable do dobre de emisións que a agricultura, segundo os datos do Inventario Nacional de Gases de Efecto InvernadoiroSegundo un estudo recente elaborado pola consultora internacional Liken Carbon Hub e publicado pola Fundación Naturgy, en España a gandería sería a causante o 8% das emisións de gases de efecto invernadoiro, o dobre que as prácticas agrícolas, que equivalerían a outro 4% do total de gases causantes do quecemento global.
A emisión de CH4 e N2O por hectárea de SAU en España está por baixo da media da UEProcedentes da gandaría, as emisións de CH4 procedentes da fermentación entérica e da xestión de esterco constitúen, cunha achega de 44% e 22% das emisións, as dúas categorías con maior participación nas emisións totais.
O obxectivo do Pacto Verde Europeo é que a UE sexa climáticamente neutra en 2050O Pacto Verde Europeo é a folla de ruta para dotar á UE dunha economía sostible na próxima década, que inclúe accións en distintos ámbitos, tales como a industria, o transporte, a produción e eficiencia enerxética ou a agricultura e a gandería. "A UE é a única gran economía do mundo que estableceu unha lexislación que abarca todos os sectores da economía para reducir as emisións de gases de efecto invernadoiro de conformidade co Acordo de París e o sector agrícola europeo é o único no mundo que reduciu as emisións (un 20% comparado con 1990, de 543,25 millóns de xigatoneladas de CO2 equivalente en 1990 a 438,99 millóns de xigatoneladas en 2017 segundo os datos de Eurostat)", indica a Comisión Europea destacando os logros e o historial da UE en materia de acción polo clima. "A crise do coronavirus puxo de relevo a importancia dun sistema alimentario sólido e resiliente que funcione en todas as circunstancias e sexa capaz de garantir aos cidadáns o acceso a unha subministración suficiente de alimentos a prezos alcanzables. Tamén nos fixo moi conscientes das interrelacións entre a nosa saúde, os ecosistemas, as cadeas de subministración, as pautas de consumo e os límites do planeta. É evidente que debemos facer moito máis para manter a saúde, tanto a nosa como a do planeta. A pandemia en curso non é máis que un exemplo. O aumento recorrente das secas, as inundacións, os incendios forestais e as novas pragas é un recordatorio constante de que o noso sistema alimentario está ameazado e debe ser máis sostible e resiliente", defiendeu a Comisión o pasado 20 de marzo na presentación da súa Estratexia Da granxa ao garfo.
A UE é líder mundial na loita contra o cambio climático e o sector agrícola europeo o único que reduciu as súas emisións, destaca a Comisión EuropeaA Comisión Europea parece desta forma decidida a seguir reducindo as emisións contaminantes, non só na agricultura e a gandería, seguindo deste xeito un camiño xa iniciado timidamente desde os anos 90 e con máis ímpeto na última década, trala crise económica de 2008. Os datos corroborarían a modernización da economía comunitaria en base á redución de emisións e loita contra o cambio climático, pois no período 1990-2018 descenderon no conxunto da UE un 23% as emisións de gases de efecto invernadoiro mentres o PIB do conxunto da UE incrementouse un 61% neste mesmo tempo.
A crise do coronavirus demorou a aplicación dos cambios que introduce a nova normativaA opinión compártena outros profesionais do sector que aínda non viron que os cambios que introduce a normativa comezaran a estar presentes no día a día. “Polo momento non se viron cambios nas granxas, en parte pola crise do coronavirus e tamén debido a que moitas das medidas non serán obrigatorias ata o 2022”, indica Beatriz Toimil, veterinaria da Agrupación de Defensa Sanitaria de Porcino (ADS) Deza (Pontevedra). Mesmo hai certa preocupación dende a Federación Galega de Porcino porque a crise do coronavirus faga descoidar outras ameazas que afectan directamente ó sector, como a peste porcina africana. “Preocúpame que o coronavirus eclipse outros problemas, se baixe a defensa e poidan pagalo os nosos animais”, reflexiona Vidal.
Prevén que a instalación e a cobertura das fosas de xurro e de esterco sexa un dos cambios que provoque maiores gastos nas granxasDende a Federación apuntan que adaptarse ós novos requirimentos que estipula a normativa en materia ambiental suporá un desembolso económico importante para os gandeiros, aínda que polo momento non contan cunha estimación do que pode supor. “O único que temos claro é que cando os inspectores cheguen ás granxas, inicien un expediente e dean un prazo de 3 meses para realizalo, entón poderemos ver o custo real que vai supor, porque non será o mesmo para as granxas novas que para aquelas que xa teñen 25 anos”, valora o presidente da federación galega. Consideran que a instalación e cobertura das fosas do xurro e de esterco será un dos aspectos que vai supor maiores gastos para os produtores. Ademais, a obrigatoriedade de baleirar as fosas máis regularmente provocará unha maior necesidade de terra na que botar os xurros. Neste senso, Vidal critica a falta de apoio por parte da Administración para buscar solucións para os xurros. “Non hai un compromiso serio das Administracións para darlle saída ós xurros como poden ser as plantas de tratamentos, similares ás de destrución de cadáveres”, reclama. No sector tamén hai produtores que estiman que a nova normativa apenas suporá cambios. “En materia ambiental a norma autonómica xa estaba obrigando a levar a cabo accións como as que recolle agora o decreto, pode que noutras comunidades o noten máis, pero en Galicia xa estabamos traballando nesa liña”, apuntan.
“O raboteo en moitas ganderías é inevitable e demostralo vai ocasionar máis gastos e perdas ós produtores": José Antonio Vidal, presidente FegaporPrevese que os gandeiros, no caso de ter que optar polo raboteo para evitar lesións, teñan que presentar documentación que o acredite. “Atallar a caudofaxia nas granxas non é unha solución doada, non abonda con separar os porcos que comezan a morderse e pode provocar perdas importantes”, sinala. Nalgunhas granxas, como as de Nudesa, levan tempo traballando nesta liña para conseguir criar os animais sen ter que optar polo raboteo. “Xa non solo as granxas de cebo, senón nas de nais tamén estamos conseguindo evitar o raboteo”, detallan dende a firma, que leva anos probando diferentes estratexias para mellorar o benestar dos animais nas súas instalacións.
"A maioría das ganderías xa contaba con medidas de bioseguridade": Beatriz Toimil, veterinaria da ADSA norma tamén incide en incrementar as medidas de bioseguridade nas instalacións para reducir os riscos sanitarios, un campo no que as granxas galegas tamén implementaron nos últimos tempos. “Podía haber algunha granxa que aínda non contara cun peche perimetral axeitado, pero a inmensa maioría xa dispón destas medidas de bioseguridade dende hai anos”, explica a veterinaria. Ó igual que nas medidas de bioseguridade, a redución do uso de antibióticos tamén foi un dos cambios máis significativos que se levaron a cabo nos últimos tempos nas granxas de porcino en intensivo e sobre o que a nova norma segue a incidir, ó esixirlle ás ganderías un Plan de uso racional de antibióticos. “A redución dos antibióticos nos pensos foi moi importante e cada vez trabállase máis na prevención, con aportes de alimentos probióticos ou prebióticos cos que os animais estean máis sans e evitar ter que tratalos con antibióticos”, refire Toimil.
O Goberno está desenvolvendo normativas sectoriais en porcino e avicultura e prevé tamén unha regulación específica para o bovinoPara o director de Agaca, que botou en falta unha clase política máis comprometida co agro, é preciso que alomenos tódolos condicionantes que se aveciñan sexan consensuados co sector, de xeito que se poidan aplicar de xeito gradual e co menor impacto posible sobre as ganderías. O que sucedeu hai dous anos coa normativa que nun principio prohibiu de súpeto as aplicacións de xurro en prato ou canón é para Higinio Mougán un exemplo do que non debe volver a pasar. Medidas sen lóxica non abordadas previamente co sector. En Galicia, existe tamén un malestar claro pola proposta gubernamental de penalizar a gandería de vacún no plan de reducción de emisións, en tanto ó porcino, principal actividade emisora de amoniaco en España, permitiríaselle seguir medrando en emisións.
Na granxa producíanse unhas emisións de amoníaco de 3,93 quilos por tonelada de leiteDado que a súa intención non pasaba por reformas nas instalacións e xa empregaba un equipo de baixas emisións para inxectar os xurros, procurou unha estratexia para reducir o amoníaco nos seus campos.