O Grupo de Desenvolvemento Rural Comarca de Lugo aprobou na súa última Xunta Directiva as axudas solicitadas polas persoas empresarias, emprendedoras, asociacións e entidades locais que presentaron as súas solicitudes en 2021-2022 dentro das zonas rurais Leader que xestiona: os municipios de Castroverde, Friol, Outeiro de Rei, Guntín, Rábade, O Corgo e a zona rural de Lugo.
Segundo explica o presidente do GDR-4 Comarca de Lugo, o Alcalde de Friol, José Ángel Santos, en total aprobáronse axudas por un importe de 470.124,84 euros, todas elas destinadas a loitar contra o despoboamento e conseguir a dinamización de zonas rurais, que son dous dos principais obxectivos deste grupo operativo.
Loitar contra o despoboamento e lograr a dinamización das zonas rurais son dous dos principais obxectivos
Estas subvencións van do 50% ao 90% a fondo perdido do orzamento total elexible de cada proxecto. Estas axudas, tramitadas e xestionadas polo GDR, están financiadas nun 75% polo FEADER (Fondo Europeo Agrario de Desenvolvemento Rural); un 2,5% polo Ministerio de Agricultura Pesca e Alimentación; e un 2,5% pola Axencia Galega de Desenvolvemento Rural (AGADER), dependente da Xunta de Galicia.
Na convocatoria 2021-2022 (última ata o momento deste período) disponse dun orzamento equivalente ao das axudas concedidas, unha cifra totalmente insuficiente para o montante de proxectos solicitados a través do GDR Comarca de Lugo, evidencian.
A Asociación para o Desenvolvemento Rural da Comarca de Lugo, constituída o 3 de xuño de 2016, busca fomentar o desenvolvemento rural no seu territorio como promotora de todo tipo de proxectos. Ademais, ao estar constituída como Grupo de Desenvolvemento Rural (GDR-4), tamén é o axente encargado de xestionar os fondos LEADER no seu territorio, conxuntamente coa Axencia Galega de Desenvolvemento Rural (AGADER), dependente da Xunta de Galicia.
Os investimentos en dinamización rural desde a creación do GDR-4 Comarca de Lugo ascenden a 3.048.179,73 €, sendo algúns exemplos destacados de proxectos realizados durante estes anos a Casa da Galbana, Hotel Cultural con Encanto; a clínica Mourin Saúde; o Punto de Atención á Infancia (PAI) do Corgo; ou as Xornadas do Cidadán Dixital; entre outros.
Cursos de formación e iniciativas de sensibilización social
Ademais de investimentos en proxectos produtivos e non produtivos, este ano desde o GDR-4 organizaron unha serie de actividades formativas coa colaboración da AGACAL, tales como inseminación de gando bovino; curso de aplicador de produtos fitosanitarios; transporte no benestar animal; iniciación e mellora da gandería de vacún de carne; e iniciación e mellora da gandería de ovino/caprino.
Con independencia do plan Leader, o GDR-4 participa en iniciativas tanto a nivel galego como a nivel estatal, estando adherido á Rede de Normalización Lingüística da Secretaría Xeral de Política Lingüística, e estando tamén involucrado na loita contra a violencia de xénero, organizando talleres e actividades para axudar a identificar situacións deste tipo no ámbito rural.
Cada granxa galega ten de media 25 hectáreas, repartidas nunhas 60 parcelas, cunha superficie de 0,4 hectáreas por fincaÁ fragmentación da propiedade (que fai que sexa pouco rendible traballar moitas leiras polo seu pequeno tamaño e a súa dispersión) engádese a escasa mobilidade de terras en Galicia, o que dificulta o crecemento e redimensionamento das explotacións que continúan en activo ao impedir o incremento parello das cabezas de gando e da superficie agraria útil da que dispoñen. As explotacións de leite galegas dispoñen dunha media dunhas 25 hectáreas de superficie agraria, a metade do que manexa de media unha granxa leiteira no resto de Europa. E esa imposibilidade de incrementar a superficie agraria en paralelo ao número de cabezas de gando levou á intensificación do sector lácteo galego, acentuando a súa dependencia de factores externos, como os incrementos de prezos dos cereais a nivel internacional.
Galicia continúa unha tendencia á concentración produtiva que evidencia as dificultades existentes para a mobilidade da terraGalicia segue incrementando a súa produción láctea e, con case 2,9 millóns de toneladas anuais, produce preto do 40% do leite de todo o Estado e sitúase como décima rexión produtora de leite da UE. Con todo, esta produción está concentrada cada vez máis nunha menor superficie do territorio. Os 20 concellos maiores produtores de leite en Galicia (por esta orde: Mazaricos, A Pastoriza, Lalín, Castro de Rei, Santa Comba, Frades, Sarria, Arzúa, Cospeito, Mesía, Guntín, Pol, Chantada, Trazo, Rodeiro, Lugo, Silleda, Taboada, Guitiriz e Tordoia) suman a metade da produción de leite de Galicia.
Trátase da primeira iniciativa para a reorganización da propiedade mediante permutas agrarias ao amparo da Lei de 2015 de Mellora da Estrutura Territorial Agraria de GaliciaEste proxecto definirá a propiedade mediante permutas voluntarias entre particulares reorganizándose unha vez finalizado unha superficie total de máis de 30 hectáreas de terreo, poñendo en práctica por primeira vez un instrumento definido legalmente desde 2015. A iniciativa busca propiciar o intercambio de parcelas entre os titulares con modificación da xeometría das mesmas, seguindo a normativa de aplicación en vigor nestes momentos, a Lei 4/2015 de Mellora da Estrutura Territorial Agraria de Galicia (Metaga). "O Proxecto Piloto de Permutas Agrarias Voluntarias, que se inicia no Concello de Friol, definirá as parcelas a permutar, e abarcará unha superficie aproximada inicial de 30 hectáreas. A reestruturación da propiedade mediante permutas voluntarias, levará a cabo o intercambio de terras agrarias entre particulares a nivel local, mellorando a superficie agraria das explotacións da comarca", explica Paz Rodríguez, xerente do GDR da Comarca de Lugo. Reorganización das parcelas nun prazo de 6 meses A ferramenta permitirá executar nun prazo aproximado de 6 meses a reorganización de terras nunha zona, coa modificación da xeometría das parcelas agora existentes, e por tanto dos lindes, accesos e valados existentes e da propiedade das mesmas. As zonas para o proxecto piloto sitúanse no Concello de Friol e os traballos para realizar consistirán na aproximación ao perímetro de actuación, estudo de caracterización da zona, análise da titularidade dos terreos, anteproxecto de reestruturación, coa súa posterior tramitación ata obter a resolución aprobatoria da Dirección Xeral de Infraestruturas, para finalmente proceder á reformulación, marqueado e traslado a catastro, protocolización notarial e inscrición rexistral. O rexedor municipal de Friol, José Ángel Santos, impulsa este proxecto co obxectivo de dar maior rendibilidade ás explotacións do concello, como leva anos facendo xa a entidade local coa subvención do 50% dos gastos notariais a aqueles veciños que permuten as súas fincas, medida que tivo unha gran acollida desde a súa implantación. Agora, con este proxecto piloto, dáse un paso máis, tratando de poñer en práctica por primeira vez en Galicia un instrumento xa definido desde 2015 na actual Lei de Mellora da Estrutura Territorial Agraria e que aínda non se puxo en práctica ata o momento. "A posta en marcha de iniciativas coma esta, de permutas agrarias entre particulares é unha necesidade evidente que se vén detectando desde fai anos, e agora, desde o Concello de Friol, e co apoio da Consellería do Medio Rural, e de Agader, vaise converter nunha realidade. Queremos dar resposta ás demandas dos gandeiros, dar a coñecer un dos moitos instrumentos que temos para a reorganización da propiedade, facela máis rendible e que vexamos que é unha realidade nun prazo curto de tempo", destaca.
Tras 8 anos de investigación e probas, prepáranse para incrementar a produción e colleitar 200 hectáreasAgora prepárase para dar o salto a unha maior profesionalización e volume e pasar a contar con 200 hectáreas en distintas zonas do interior de Galicia, principalmente na comarca do Deza, así como en Pontevea ou Vedra. Contará tanto coas terras propias, así como con fincas alugadas, ademais de formalizar contratos con distintos produtores. “É moi importante manexar un volume grande para poder ofrecer ós compradores, xa que con pequenas cantidades é moi difícil a súa comercialización”, concreta Gerardo Lázara.
É unha planta cun ciclo semellante ó do millo, pero no que acada os 4 metros de altitude en pouco máis de 100 díasTen un ciclo moi semellante ó do millo pero con menos esixencias e sen apenas depredadores. Seméntase no mes de marzo e recóllese a mediados de agosto, aínda que pode prolongarse en función da meteoroloxía. “É unha planta cun desenvolvemento moi rápido, cun ciclo de pouco máis de 100 días acada os 4 metros de altura”, comenta. Pese a que lle gustan as zonas con humidade, non precisa de rego. “Abóndalle coa humidade ambiental, por iso desenvólvese mellor en fincas próximas a ríos ou regatos”, aprecia o produtor.
“Cun marco de plantación axeitado conseguimos que a herba non supoña un problema para o desenvolvemento das plantas”Así, aínda que conten cunha produción en ecolóxico, polo momento tampouco teñen este distintivo do Consello Regulado de Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega), dada a pouca presenza que ten o cultivo en Galicia. “No canto de poder ofrecernos asesoramento dende o Craega, eramos nós os que a raíz das nosas investigacións tiñamos información e aínda tiñamos que pagar por este selo”, recrimina o produtor. Outra das vantaxes do cultivo é que en Galicia, polo momento, non ten moitos depredadores. O carácter acaricida e fúnxico da propia planta, sumado ó olor que desprenden, convérteno nun repelente para moitos insectos. “Detectamos que na floración hai moitas abellas que van a elas, pero non hai moscas, nin mosquitos, nin vespas velutinas...”, indica.
Nin o xabaril nin outra fauna salvaxe lle causou danos, polo momento, nas plantaciónsTampouco para a fauna silvestre de maior tamaño é unha alternativa apetecible, polo momento. A diferenza doutros cultivos, como o millo, tampouco o xabaril fai estragos nas plantacións de cáñamo. “Vimos algúns carreiros de atravesar as fincas, pero non tivemos danos en ningunha das parcelas”, comenta.
“Nos primeiros anos tiven que mercar a semente a 14 euros o quilo”Todo isto provoca que se incremente o prezo da semente que oscila entre os 7 e os 12 euros o quilo, aínda que estes prezos poden aumentar polo efecto dos especuladores e a alta demanda cando se achega a época de sementeira. “Nos primeiros anos xa tiven que mercar a semente a 14 euros”, recorda. Gerardo adoita empregar uns 40 quilos de semente por hectárea que planta cunha sementadora da herba ou do millo.
A recolleita da flor e a semente realízaa cunha colleitadora de gran de millo, con pequenas adaptaciónsA recollida faise no mes de agosto e nestes primeiros anos Gerardo estivo a empregar unha colleitadora do gran, semellante ás utilizadas para o millo, aínda que “tivemos que facerlle algunhas modificacións para adaptala”, concreta. Agora, co previsible incremento da produción, para a próxima tempada tamén agarda adquirir unha nova máquina. Tanto a semente como a flor deben someterse a un proceso de secado que, sen dúbida, é o punto máis crítico do cultivo. “Ata o de agora faciámolo case dun xeito artesanal, co que implica moita man de obra”, detalla. Na última campaña contratou 8 persoas que se encargaron da colocación das plantas para o secado. Boa parte deste proceso realizouno nas instalacións de Viveiros Marcos Antonio, tamén de Silleda. “Cando nós precisamos secar a planta, o viveiro está xa en tempada baixa, polo que puidemos aproveitar os invernadoiros”, comenta. A ventilación da que dispoñían e a elevada temperatura que lograban permítelle secar a planta en 5 ou 7 días. “O ideal sería secala a escuras, pero polo momento estivemos empregando este sistema con bos resultados”, apunta.
“A fibra consérvase moitos anos e mesmo mellora co paso do tempo”Polo momento, Gerardo está centrado na comercialización da semente e da flor, ambos a granel, mentres que a fibra está a almacenala. A parte da fibra pódese tanto empacar, como facer rollos con ela ou gardala na palleira. “A fibra consérvase moitos anos e mesmo mellora co paso do tempo”, explica. O problema para a comercialización da fibra están sendo os baixos volumes que ata o de agora manexaba e o feito de que os principais mercados para estes produtos estean no estranxeiro ou esixan grandes cantidades e regularidade. “Preferimos almacenala ata contar cunha cantidade que nos permita garantir unha produción mínima ó ano”, especifica. A demanda para a fibra chega tamén por parte de empresas moi relacionadas con Galicia. “Distintas filiais que traballan para Inditex están interesadas na nosa produción polo auxe que están tendo as fibras naturais e pola calidade que ofrecen as nosas”, reivindica Gerardo. Mentres, no caso das sementes e das flores, boa parte da produción destínase a países como Estados Unidos, Suíza ou Alemaña, onde foron abrindo mercado.
O cáñamo está a ser moi valorado como unha alternativa sostible ó plástico, así como polas súas propiedades terapéuticasAs flores teñen na industria farmacéutica e cosmética o seu principal mercado e o seu prezo de venda a granel sitúase entre os 5 e os 8 euros o quilo. As propiedades dos cannabinoides están a resultar moi interesantes para tratamentos contra o cancro, ó provocar unha resposta das células contra os tumores. “En países como Estados Unidos xa levan tempo empregándoos mesmo con terapias combinadas coa quimioterapia”, indica Gerardo. Os seus efectos relaxantes fan que sexa unha opción en tratamentos para doenzas como o párkinson, a fibromialxia, a hipertensión ou as dores menstruais. O sector da cosmética está a atopar tamén importantes aplicacións para o cáñamo.
“As plantas de cáñamo son un potente purificador tanto do aire como da terra”Pero ademais destes usos, Gerardo reivindica as vantaxes desta planta para a recuperación de terras contaminadas. “É un potente purificador tanto do aire como da terra, xa que é a que máis CO2 é capaz de absorber e transformar en osíxeno. E na terra fai un proceso semellante, de aí que se estea a empregar en ambientes contaminantes como Chernóbil ou Fukushima”, detalla. Ademais, Gerardo tamén destaca que se trata dun cultivo que pode servir como barreira natural fronte ós lumes, ó poder sementarse en zonas de monte e coincidir o seu ciclo coas épocas de maior risco de incendios forestais. Pese ós aproveitamentos que se poden facer do cáñamo industrial e o estendido que poida estar o seu uso, a gran semellanza coas variedades psicotrópicas fai que os produtores opten por identificalas e notificalas á Garda Civil para evitar confusións. “Nós preferimos colocar sempre sinais indicando que é cáñamo industrial”, apunta. Son plantacións ás que se lle esixe extremar a trazabilidade das sementes e que tamén se someten a distintas analíticas trala súa recollida.
A Axencia Galega de Desenvolvemento Rural (Agader) vén de convocar as axudas do Plan Leader, que están dotadas de 6,6 millóns de euros para o periodo 2020 e 2021. As subvencións oriéntanse a apoiar proxectos no rural, tanto produtivos coma non produtivos. Calquera persoa ou entidade que queira recibir apoios do Leader deberá presentar o seu proxecto ante o Grupo de Desenvolvemento Rural (GDR) que corresponda a súa comarca antes do 31 de xaneiro do 2020.
O presuposto previsto para a convocatoria das axudas Leader procede nun 75% de fondos europeos, nun 22,5% da Xunta e nun 2,5% de fondos estatais. O prazo de presentación de solicitudes é permanente durante todo o periodo de execución do Leader (2014-2020), pero a esta convocatoria concurrirán só aqueles proxectos presentados ata o 31 de xaneiro do 2020.
Serán subvencionables proxectos de natureza produtiva que supoñan a realización dunha actividade económica con fins lucrativos e tamén proxectos de natureza non produtiva, consistentes na realización dunha actividade que sexa de interese público ou colectivo. A concesión das axudas tramitarase en réxime de concorrencia competitiva a través de cada GDR e as persoas beneficiarias de proxectos produtivos poderán solicitar un anticipo de ata un importe máximo do 50% da subvención concedida. No caso dos proxectos non produtivos, esta porcentaxe pode chegar ata o 90%.
Os fondos do Leader para o 2020 distribúense entre os 24 Grupos de Desenvolvemento Rural segundo se indica no cadro de abaixo. Para o ano 2021 está previsto que cada GDR conte con idéntico presuposto ó deste ano. Entre os que reciben maior volume de fondos destacan o GDR Montes e Vales Orientais, con 273.000 euros; Sil Bibei Navea, con 254.000 euros, e Ribeira Sacra Courel con 237.000.
Crearán un Banco de Explotacións para pór en contacto produtores que cesen a actividade con persoas interesadas en mantelaPérez Dubois tamén adiantou que neste marco normativo crearanse novas ferramentas legais para fomentar a mobilización da terra. Unha destas ferramentas son os polígonos agroforestais, cos que se pretende recuperar o uso produtivo de terras que están abandonadas ou que se atopan por debaixo das súas posibilidades de uso. Ademais, esta medida tamén se contempla para o aproveitamento de terras que proporcionen produtos de valor engadido ou para a produción de forraxes en zonas abandonadas e que poidan ser empregadas por parte de cooperativas agrarias. Os proxectos de uso comunitario das terras é outras das ferramentas que dende Medio Rural pretenden pór en funcionamento. Trátase dun aproveitamento da terra que levarán a cabo os propietarios sen acometer ningún tipo de proceso de reestruturación. “Manteranse as mesmas parcelas salvo naquelas circunstancias nas que sexa preciso abrir camiños ou realizar obras para o desenvolvemento do proxecto”, concretou Dubois. Estas iniciativas contemplan un reparto dos ingresos e gastos do proxecto entre as persoas implicadas en función da situación e valor da terra. “Non se vai levar a cabo un intercambio de propiedades, salvo no caso de trocos voluntarios, nin se van asinar contratos de venda”, detalla o director xeral. Este tipo de proxectos están pensados para asociacións ou fundacións agroforestais sen ánimo de lucro centradas na xestión destas terras.
Medio Rural está a estudar a implantación das aldeas modelo en 20 núcleos ruraisA terceira das ferramentas que detallou Dubois son as chamadas aldeas modelo. Una iniciativa que a Consellería de Medio Rural xa está a estudar en 20 núcleos rurais. Un destes plans piloto levouse a cabo no concello de Cualedro (Ourense). “Trátase dun proxecto integral para a recuperación e a mellora das terras que se atopan nas proximidades dunha aldea”, indica Pérez Dubois. Ademais da recuperación da terra, a aldea modelo leva parellas outras actuacións nos núcleos para frear a despoboación, iniciativas que se levarán a cabo por parte doutros organismos do goberno baixo a coordinación de Agader.
"O abandono da terra é un proceso complexo e gradual onde, ás veces, é difícil definir que é unha terra abandonada" (Margarida Ambar, enxeñeira agrícola)No marco deste encontro internacional, tamén se puxo de relevo que o abandono da terra é unha problemática global e contra a que están actuando tamén noutros países. A enxeñeira agrícola Margarida Ambar encargouse de realizar un percorrido por distintos encontros internacionais que se levaron a cabo nos últimos 10 anos en Portugal, Budapest ou Belgrado para abordar esta problemática. Ambar matizou que "o abandono da terra é un proceso complexo e gradual, xa que ás veces, é mesmo difícil establecer o marco para definir cando unha terra se considera abandonada". A experta destacou que, ó longo destas sesións internacionais de análise, se ten incidido en que o abandono da terra non é unha cuestión centrada na agricultura ou a gandería, senón que é preciso abarcar un ámbito máis amplo e outros enfoques para poder propor estratexias para atallalo.
Decidiron crear os seus cosméticos naturais a base do viño que elaboraban nun viñedo familiar de LeiroFillas de emigrantes galegos, regresaron á terra dos seus pais e dos seus avós, e puxeron en marcha unha iniciativa que comezaron a argallar xa no 2014. “Levounos moito tempo desenvolver e afianzar as bases do proxecto, por iso até 2017 non constituímos a empresa, pero en xullo dese mesmo ano xa saímos ao mercado”, explica Patricia Rodríguez. Así foi como comezou a funcionar LevinRed, pero a idea xurdira anos atrás nunha colleita abundante de viño do viñedo familiar que teñen en Leiro (Ourense), en pleno corazón do Ribeiro. “Ese ano tivemos unha colleita moi boa e foi cando valoramos aproveitar o viño dalgunha maneira. Pensamos entón en utilizar as propiedades antioxidantes do viño, grazas aos polifenoles da uva, para elaborar cosmética natural”, comenta Patricia.
Contan cunhas 1.500 cepas con variedades como Caíño, Brancellao, Tintilla ou Ferrol das que elaboran o seu viñoO coidado do viñedo, do que procede o ingrediente principal da súa cosmética, é unha tarefa fundamental. “Esmerámonos todo o ano en coidar do viñedo e procuramos que todo siga sendo o máis tradicional e natural posible”, comenta. Contan cunhas 1.500 cepas de distintas variedades de uva como Caíño, Alicante, Brancellao, Tintilla ou Ferrol. Con elas, adoitan elaborar entre 1.500 ou 2.000 litros de viño. Apenas utilizan tratamentos fitosanitarios para o coidado do viñedo co fin de conseguir un produto o máis natural posible e a vendima segue sendo unha tarefa familiar e veciñal. “A vendima é un dos momentos que máis nos gusta porque seguimos reuníndonos en familia para colaborar, de maneira que unha vez que terminamos coa nosa toca axudar ao resto”, indica Patricia. O viño segue o procedemento habitual baixo as indicacións dun enólogo para lograr a calidade que precisan e que queren transmitir aos seus cosméticos. Unha vez que teñen o viño, o laboratorio Iuvenor Lab, do Carballiño, encárgase de elaborar os distintos produtos. “Tamén tardamos en atopar un laboratorio que comprendese ben a nosa filosofía de traballo e co que conseguir un produto natural e que tivese todas as propiedades do viño”, detalla.
No último mes sacaron ao mercado o seu último produto, un labial, do que xa venderon máis de 1.500 unidadesHai pouco máis dun mes sacaron ao mercado o primeiro labial elaborado con viño tinto e xa esgotaron existencias. “Sempre sacamos unha primeira produción de 1.500 unidades, e en boa parte dos nosos produtos xa imos pola segunda remesa”, concreta. Nestes momentos atópanse xa traballando en novos produtos como un contorno de ollos, un peeling corporal, así como unha crema corporal que agardan saian ao mercado no próximo ano.
Comercializan os seus produtos en Suíza e ultiman os preparativos para vender en LatinoaméricaAos poucos estanse abrindo camiño tamén no mercado internacional, e a súa cosmética está presente xa en Suíza da man dunha tenda especializada en produtos galegos. “A marca Galicia é moi valorada fóra das nosas fronteiras pola calidade dos produtos pero aquí aínda custa que a xente o aprecie”, recoñece. Nos últimos meses iniciaron unha nova expansión dos seus produtos cara ao mercado latinoamericano onde esperan ter presenza en breve na República Dominicana, así como en México ou Florida. “América Latina é un mercado que nos interesa especialmente pola importancia que o mundo da cosmética ten alí e polo que valoran os produtos naturais”, concreta Patricia.
“Nós non somos exemplo de nada pero si queremos ser inspiración para quen baralle asentarse no rural”Patricia lembra que, no seu caso, non puideron optar a ningún tipo de axuda e a falta de financiamento e a demora nas tramitacións burocráticas foron os maiores obstáculos que atoparon. “Nós non somos exemplo de nada pero si queremos ser inspiración para aqueles que barallen asentarse no rural, porque hai posibilidade de sacar adiante proxectos novos que respecten a tradición e que ofrezan un medio de vida e á vez eviten o abandono”, reivindica. A curto- medio prazo, o obxectivo destas emprendedoras non é só afianzarse no mercado e incrementar a súa gama de produtos, senón crear emprego no rural. Agora, a súa actividade inflúe nunha trintena de postos indirectos. “Gustaríanos contribuír a seguir creando futuro no rural”, destacan desde LevinRed.
Elaboran marmeladas, xeleas, licores e mesmo cervexa a base do froito do sabugueiro e tamén coas floresFoi entón cando empezaron a investigar sobre o sabugueiro e comezaron a ver que no resto de Europa se estaba a empregar moito, sobre todo en alimentación e farmacéutica. Así foron buscando as súas receitas propias e hoxe elaboran marmelada a base das vagas do sabugueiro pero tamén combinadas con laranxa e mazá. Empregando o froito tamén preparan licor e mesmo cervexa. Para esta última, eles axustaron as proporcións dos ingredientes e unha firma cervexeira encárgase de preparala.
Trasdeza Natur busca ser sostible e autosuficiente. Ademais, procura alternativas para ofrecer produtos da horta non só en frescoDende sempre houbo horta para autoconsumo na casa de María José pero foi ó quedar sen traballo, nun dos últimos reaxustes de persoal da Semana Verde no 2014, cando comezou a pasar máis tempo na horta. Decidiu entón empezar a formarse para profesionalizar a súa horta de autoconsumo e convertela nunha oportunidade laboral. Varios cursos de agricultura ecolóxica, cooperativismo ou elaboración de conservas déronlle a esta economista de formación unha nova base sobre a que asentar o seu proxecto de horta sostible. “Non me vía con gran extensión de terreo, senón que enfocábao máis a transformar o produto, podendo desestacionalizalo para vendelo o resto do ano”, apunta Tallón.
Un convenio coa USC permítelles contar cunha deshidratadora solar, namentres aportan datos do prototipo á Universidade“Investigamos sobre este tipo de máquinas, pero aquí en Europa non había nada, en cambio en Sudamérica xa as están empregando. Estabamos a punto de mercar unha cando soubemos que na Universidade de Santiago tiñan un prototipo solar”, explican. Trátase dun aparato autónomo, cunha estrutura transparente case na súa totalidade e que dispón dunha placa solar que fai funcionar un ventilador en base á temperatura que se rexistre no interior. “Eles precisaban comprobar que se lle adaptaba a Galicia e nós podiamos ofrecerlles esa parte práctica”, detalla Tallón. A finais do ano pasado selaban un convenio de colaboración coa Universidade e esta é a primeira colleita que deshidratan. Os técnicos da USC visitan as instalacións periodicamente para comprobar o funcionamento do prototipo e eles apórtanlles tamén datos e mostras de froitas e hortalizas deshidratadas. Comezaron a principios da tempada deshidratando fresas e xa están probando tamén con tomates, pementos, cabazas e leituga.