O sector cunícola de COAG solicitou unha reunión urxente ao Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente para estudar unha serie de medidas que eviten a quebra das explotacións familiares de coellos ante a importante caída de prezos que arrastra o sector desde o inicio de 2015, que está a obrigar aos produtores para vender por baixo de custos.
Así mesmo, pedirase que no encontro participe a Axencia de Control e Información Alimentario (AICA) para poñer sobre a mesa as reiteradas infraccións da Lei de Cadea Alimentaria, que o sector cunícola de COAG xa trasladou no seu momento.
“Os produtores estamos a vivir unhas circunstancias inaceptables, como a negación de determinados matadoiros para absorber a produción das súas zonas de influencia, a inexistencia de contratos entre as partes e incumprimentos das condicións pactadas nos mesmos, razóns que dificultan aínda máis a negociación duns prezos remunerativos. Sentimos unha gran indefensión”, subliñou o responsable do sector cunícola de COAG, Xose Luís Santaclara.
Acusan á gran distribución de vender a perdas e á Comisión de Competencia de avalar esta práctica
Neste sentido, o responsable cunícola de COAG cualificou como lamentable e vergoñento o último informe da Comisión Nacional dos Mercados e a Competencia (CNMC) no que avala a venda a perdas. ?O que realmente prexudica ao consumidor é o peche de explotacións na súa contorna máis próxima e o aumento das importacións de terceiros países, cuxos métodos de produción están moi afastados dos altos estándares en materia de calidade, seguridade alimentaria e benestar animal que se esixen na UE?, apostilou.
O prezo medio rolda os 1,50 €/kg cando os custos de produción están en 1,80 €/kg
Esta situación está a provocar, segundo denuncia COAG, que “os prezos en orixe do coello levan meses caendo en picado, situándose, en moitos casos, por baixo dos custos de produción, o que provoca cuantiosas perdas mensuais para as granxas”. Xa en 2014, o prezo media do coello, segundo o MAGRAMA, situouse nuns 1,77 €/kg vivo, lonxe da media dos 2 últimos anos e por baixo dos prezos medios do ano 2012 (1,84 €/kg vivo) e 2013 (1,94 €/kg vivo).
Na actualidade, o prezo medio rolda os 1,50 €/kg vivo. Segundo un estudo desenvolvido pola interprofesional INTERCUN o custo de produción media estimada no sector cunícola en 2014 situouse en 1,80 €/kg vivo, o que, segundo COAG, “aboca ao sector para vender a perdas”.
Esta crítica situación obrigou a moitas granxas para botar o peche ante a imposibilidade de facer fronte a anos de perdas e débedas. Así, mentres que no ano 2007 contabilizábanse 5.195 granxas cunícolas, en 2014 o número de explotacións reducíase ata as 3.315, unha perda do 37%.