Viña

¿Cal é o punto óptimo de madurez da uva para a vendima?

Loading ad.
Ad could not be loaded.
25/08/2017 5:19 p.m.

Esta semana marcou o inicio da vendima na maioría das comarcas, o que supón un adianto de 3-4 semanas, segundo zonas, fronte ao máis habitual debido ao clima seco e cálido deste ano. De feito, mesmo se pode comprobar que xa nas fincas máis adiantadas os rebuscos ou rebouzos (acios pequenos) están comezando a tomar a cor de maduración, o que é aínda máis sorprendente.

Neste sentido, dende a Estación Experimental de Viticultura e Enoloxía de Ribadumia – EVEGA informan de que “o estado fenolóxico é de maduración en todas as castes recomendadas e autorizadas en Galicia”.

Así se recolle na seguinte táboa cos índices de madurez:

Loading ad.
Ad could not be loaded.

As precipitacións que se prevén para os vindeiros días “resultarán beneficiosas para o equilibrio de azucre e ácidos da colleita e para a limpeza dos acios de restos fitosanitarios”, segundo a Evega.

En canto ás graduacións na variedade de referencia Albariño en Rías Baixas, informan de que nas parcelas da Denominación de Orixe, atópanse nun abano de entre os 10 e 13(% V).

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Neste sentido, engaden que esta semana constatouse unha importante baixada na acidez do mosto na maior parte das variedades mostreadas na Estación Experimental de Viticultura e Enoloxía de Ribadumia.

Polo xeral, o groso da vendima prevese a partires do 4 de setembro, comezándose nalgunhas zonas na vindeira semana.

Incidencias fitosanitarias

Loading ad.
Ad could not be loaded.

No período de maduración a enfermidade con maior risco potencial é a Botrite. Afortunadamente, co tempo seco e altas temperaturas rexistradas a incidencia de Botrite é de escasa consideración nas variedades con maior sensibilidade á enfermidade, destacando o bo estado sanitario do cultivo.

“Ata a vendima a evolución dependerá en gran medida da humidade e precipitacións que se poidan rexistrar”, aseguran dende a Evega.

[box style="0"]

Traballos a realizar estes días no viñedo e manipulación da uva na vendima

-Acondicionar os viñedos para a vendima, realizando segas onde haxa herbas desenvolvidas, así como poda en verde da gomariza se colga dos laterais dos emparrados.

-A vendima debe realizarse no momento óptimo da madurez, seguindo a indicación das adegas elaboradoras.

-É necesario que as operacións de vendima se realicen axeitadamente: envases unitarios de vendima limpos, tesoiras de vendima, selección dos acios en bo estado sanitario e de madurez, enchido das caixas e transporte das mesmas con coidado para que non se prexudique a calidade da uva e non se produza oxidación da colleita antes de chegar á adega.

[/box]

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada