Carne

Cabuxa Natur: carne de cabrito de Raza Galega con 0% de penso

Gemma San Pedro cambiou hai seis anos a cidade polos prados de Guntín para poñer en marcha unha gandería de cabrún de carne, unha experiencia con éxito a base de traballo e supresión de intermediarios. A súa aposta é por producir unha carne de cabrito de alta calidade en base a pastoreo e de raza Cabra Galega

Loading ad.
Ad could not be loaded.
David Glez. Eirexas 10/05/2017 8:42 a.m.

Producir carne de cabrito de alta calidade exclusivamente a base de pastoreo e leite materno e da raza autóctona Cabra Galega. Isto é Cabuxa Natur, unha gandería que hai seis anos puxo en marcha en Guntín (Lugo) Gemma San Pedro, e que hoxendía xa é unha referencia no sector en Galicia.

Aínda que as orixes de Gemma non tiñan nada que ver co rural, tiña moi claro que unha vez rematada a carreira de Enxeñería Forestal quería dedicarse a traballar ao aire libre con animais. “No ano 2008 chegaron por unha herdanza estas terras ás mans da miña familia e empecei a proxectar unha actividade compatible con este tipo de terreo, tendo claro dende o principio que quería un tipo de gando o máis natural posible, que aproveitase os recursos do entorno ao máximo, e que non requirise facer grandes investimentos”, explica esta gandeira.

Finalmente decantouse polo gando cabrún de forma casual, xa que a súa idea nun principio era o Porco Celta, e comezou un arduo traballo para poñer en marcha unha gandería dende cero.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Hoxe conta cun rabaño duns 350 animais, dos que 260 son reprodutoras e 80 recría, principalmente de raza autóctona Cabra Galega, que pacen nunhas 34 hectáreas de pradeiras cercadas e noutras 1100 hectáreas de monte comunal.

Os comezos non foron fáciles pois agás 4 hectáreas ao redor da casa que estaban a prado, o resto era todo monte que houbo que ir transformando en pradeiras. “E os módulos dos plans de mellora tampouco se adaptan en Galicia ás necesidades das ganderías de ovino e cabrún”, engade.

“As dificultades e os atrancos son moitos cando empezas unha gandería dende cero e podo dicir que o máis importante para superalos foi a miña vontade de saír adiante”, subliña.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A súa incorporación foi no ano 2011, co asesoramento da Asociación de Criadores de Ovino e Caprino de Galicia (Ovica) e da Asociación de Gandeiros da Raza Cabra Galega (Capriga), que no seu vaso valora como “moi positiva”.

“Merquei en Celanova un rabaño de 170 cabras das que quedan 4 ou 5, pois todo o resto funo recriando. Do punto de vista sanitario, é moi importante traer os animais do mesmo sitio para non mesturar cabras de diferentes orixes”, explica Gemma.

Recomendacións: Desparasitación e boa alimentación

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Coa vista atrás da súa experiencia, esta gandeira incide tamén “na importancia de que o rabaño estea ben mantido”. “É mellor investir nun bo pasto que en ter un gran establo”, subliña.

A alimentación é exclusivamente en base a pastoreo, tanto en pradeira como no monte baixo. O día a día das cabras de Cabuxa Natur é pastoreo en pradeira pola mañá e no monte comunal pola tarde. “Pola noite recólloas nun cuberto e doulles herba seca durante o inverno, pero estou pensado en reducila porque comen moi pouca e a maior parte vai para estrar a corte”, asegura Gemma.

E penso ou cereal? 0%, tamén para os cabritos. “Ao facer coincidir os partos coa época de máis pasto as cabras teñen leite suficiente e os cabritos medran ben sen necesidade de complemento”, destaca.

"É mellor investir nun bo pasto que en ter un gran establo”

Xunto á alimentación, Gemma San Pedro considera moi importante “estar todos os días con elas, pois aínda que a cabra se asocia coa rusticidade, en realidade é un animal delicado”. “A prevención das enfermidades é clave: hai que mirar o rabaño como conxunto enteiro, pero tamén mirar animal por animal para ver se hai algún problema”.

A desparasitación tamén é crucial para o bo estado do rabaño de cabras. “Nótaselles no pelo”, subliña Gemma. No caso de Cabuxa Natur realiza entre tres e catro desparasitacións ao ano, segundo a climatoloxía: unha primeira en febreiro por boca con Apaxil, unha en maio por vía muscular con Ivermetina ou Albendazol, outra en agosto co mesmo produto e unha última en outono por vía oral con Apaxil.

En canto ás pulgas, un problema estendido en ganderías de cabras, Gemma considera que “a solución está en quitar o esterco con frecuencia e aplicar cal viva no establo a continuación”.

O rabaño desta gandeira goza dun excelente estado de saúde. No seu caso vacina unicamente contra a basquilla ou enterotoxemia e cando detecta coxeiras, realiza recorte de cascos e aplica un antibiótico mediante spray.

Programación dos partos e selección do rabaño

Unha das claves para a rendibilidade de Cabuxa Natur é, xunto o aproveitamento ao máximo do pastoreo, a programación de partos para facer coincidir a venda dos cabritos cos momentos de maior demanda.

“Aquí o mercado demanda cabrito sobre todo dende maio ata decembro, principalmente no verán, algo no San Froilán e principalmente en Nadal. Para simplificar a programación de partos o que fago é meter os castróns coas cabras durante seis meses, dende novembro ata maio, para ter partos repartidos nos seis meses seguintes e asegurarme de que non quedan cabras baleiras”, explica Gemma.

Os animais paren, a ser posible, nunha pradeira ao lado da casa, onde dispoñen tamén dunha establo cuberto para protexerse. “Ás veces dan a luz no monte e son eu quen as trae no colo durante kilómetros ata o establo”, confesa.

En canto á selección do rabaño, esta gandeira escolle as cabras que crían mellor. “É algo que se ve porque as cabras que crían ben teñen boa calidade do leite, coidan dos cabritos e estes están máis espelidos e medran máis rápido”, resume.

“En Galicia os custos de enviar a un matadoiro son inviables en caprino ou ovino”

Seguindo a máxima de “todo dentro, todo fóra” para garantir o bo estado sanitario do rabaño, recría algúns machos e cada dous anos cámbiaos por algún mercado para evitar problemas de consanguinidade.

Gemma non oculta que a súa predilección pola Cabra Galega e cara iso orienta o proceso de selección co obxectivo de ter un rabaño 100% desta raza autóctona . “Estou encantada con ela porque é a propia de Galicia, pero sobre todo porque é un animal moi duro, son moi boas nais que crían moi ben e non abandonan as crías, e non noto diferencia en rendemento de quilos con outras razas”, subliña.

[Best_Wordpress_Gallery id="164" gal_title="Cabuxa Natur"]

Venda directa para evitar intermediarios

A outra clave para a rendibilidade de Cabuxa Natur é apostar pola venda directa en vivo aos consumidores, para evitar tratantes e demais intermediarios.

Deste xeito vende uns 200 cabritos cun peso en vivo duns 7 quilos de peso canal e arredor de dous meses de vida a unha rede fixa de clientes. “A carne destes cabritos é de moi boa calidade, cun sabor e textura únicos, e funciona moito o boca a boca entre os clientes”, destaca.

“Para pequenas producións gandeiras como é a do caprino en Galicia é inviable neste momento mandar uns poucos cabritos a un matadoiro, neste caso o máis próximo en Taboada, e que che cobren 8 ou 12 euros por cada sacrificio”, advirte.

Neste sentido, Gemma San Pedro propón solucións alternativas como son os matadoiros móbiles ou a autorización de pequenos matadoiros nas propias explotacións, algo que incomprensiblemente non inclúe o borrador da Lei de Venda Directa de Producións Agropecuarios para as ganderías de ovino e caprino.

Plans de futuro: un cabrito diferenciado de Raza Galega

Como estratexia de futuro, esta gandeira está actualmente en proceso de conversión a ecolóxico no Craega, un proceso que prevé culminar en novembro coa súa plena incorporación. O proceso non lle está a supor case cambios, agás na compra de herba ecolóxica, nos períodos de seguridade tras os tratamentos e na non utilización de herbicidas.

Xunto a iso Gemma prevé completar o proceso de selección para lograr un rabaño 100% de Cabra Galega. “O obxectivo é ter o mesmo rendemento, pero con menos animais, máis seleccionados e con menos traballo”, asegura.

"O obxectivo é ter o mesmo rendemento, pero con menos animais e máis seleccionados”

A estratexia de Cabuxa Natur é, en último termo, “sacar o mercado un produto diferenciado: cabrito de raza Galega ecolóxico, para un cliente que valore a calidade desta carne”.

Como valoración global destes seis anos como gandeira en Guntín, Gemma considera que “aínda que ser muller nova e adicarse ao pastoreo de cabras faite de cara á sociedade ser un bicho raro cada día estou máis convencida de que o volvería facer”. “Aínda que balanza entre esforzo e beneficio está moi desequilibrada, hai cousas de vivir aquí que non se pagan con diñeiro e que non cambiaría”, conclúe.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada