Viña

“Buscamos a naturalidade dos viños, respetando a terra e o medio”

Castro de Lobarzán é unha adega familiar da Denominación de Orixe Monterrei que se orienta á elaboración de viños persoais, baseados no traballo no viñedo

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Campo Galego 30/06/2017 10:25 p.m.

Os viñedos da adega Castro de Lobarzán queren ser o sinal de identidade dos seus viños. A adega, ubicada en Villaza (Monterrei), distínguese por un manexo no que prima a busca do equilibrio na viña, gardando o respeto á terra e ó entorno. “Queremos producir viños persoais que traduzan as características da terra na que están”, contan.

Castro de Lobarzán naceu no ano 2000, aínda que a tradición de cultivo das uvas e de elaboración do viño remóntase varias xeneracións. O pulo definitivo do que é hoxe a adega chegou a inicios dos anos 90, cando José Fernández comezou a renovar as plantacións para profesionalizalas. Instalou os primeiros viñedos en espaldera e seleccionou variedades, decantándose principalmente pola godello e treixadura en uva branca e pola mencía e a araúxa en tintos.

Planta local
Unha característica singular dos viñedos de Castro de Lobarzán é que a maior parte das súas 5,5 hectáreas están plantadas ou enxertadas con variedades obtidas da zona de Villaza. “Temos o pensamento de que as plantas con tradición no lugar están máis adaptadas ó microclima e ás condicións do entorno”, contan na adega, que na actualidade xestionan José Fernández, a súa muller, Isaura Justo, e o fillo de ambos, José Manuel Fernández.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

[caption id="attachment_48050" align="alignright" width="320"] José Fernández, eliminando malas herbas.[/caption]

A preocupación polo manexo do viñedo é unha constante no traballo da adega. “Buscamos o respeto á terra e a naturalidade dos viños, para o que evitamos cuestións como o uso de herbicidas ou de tratamentos sistémicos. Traballamos só con sulfatos de contacto e con xofre en po”, explican.

A obtención de rendementos equilibrados representa outro dos piares de Castro de Lobarzán. “Facemos vendimas en verde no intre do envero, normalmente en agosto, para deixar a carga de uva que mellor se axeita a cada planta e parcela. Hai fincas nas que o rendemento non pasa de 3.000 quilos hectárea. Poderiamos facer máis viño e ter máis clientes, pero queremos diferenciarnos pola calidade. En prezo, non queremos competir con ninguén. Pensamos que os viños persoais sempre van ter mercado”, valoran.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Mercados
A adega elabora cada ano arredor de 30.000 botellas. Este ano serán menos, pois a xeada tardía afectou á gran maioría das parcelas, igual que lle sucedeu a outros viticultores das denominacións ourensáns, se ben é aínda cedo para facer unha valoración final da campaña.

[caption id="attachment_48053" align="alignright" width="320"] A adega fai vendima en verde para mellorar a calidade da colleita.[/caption]

O 70% da súa produción adóitase vender en Galicia e o 30% restante noutros puntos de España e no estranxeiro, en países como Estados Unidos, Xapón ou Bélxica.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A principal referencia da adega é o Castro de Lobarzán de godello e treixadura. Cada ano elaboran tamén unha produción limitada do Lobarzán Isaura 100% godello, avellentado en carballo francés. “Fóra de Galicia, o mercado está máis interesado nos brancos galegos que nos tintos, que teñen un carácter fresco e atlántico menos integrado nos hábitos dos consumidores”, valoran.

En tintos, Castro de Lobarzán elabora principalmente un viño xove de mencía e araúxa. Tamén en ocasións, cando as características da produción o permiten, produce un viño de garda de mencía, araúxa e bastardo (ou merenzao). De cara ó futuro, traballarán tamén co sousón e coa zamarrica, unha variedade local que están a recuperar coa colaboración doutro viticultor da zona.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada