Leite

A sementeira: momento clave na produción do silo de millo

Loading ad.
Ad could not be loaded.
24/05/2016 9:01 p.m.

A produción final de silo dunha parcela de millo é resultado dos factores de produción do millo: número de mazarocas/ha, número de grans/mazaroca e peso dos mil grans (PMG). O número de grans e o PMG está definido pola agronomía do cultivo pero ten un importante compoñente xenético característico de cada variedade. Doutra banda, o número de mazarocas/ha é o factor que ten máis efecto sobre o rendemento final e afortunadamente é tamén o factor en que podemos influír máis

Durante todo o cultivo aparecen varios factores limitantes que nos van reducir a produción final da parcela como as condicións climáticas, a dispoñibilidade de auga, as enfermidades, os insectos, as malas herbas, etc.. Pero un momento clave onde podemos ter ata un 50% de perdas no rendemento final é a implantación do cultivo. Para unha correcta implantación debemos ter en conta varios aspectos no momento de sementalo e tamén na preparación do terreo.

Importancia da densidade da sementeira

Unha das primeiras decisións que debemos tomar é o número de sementes por hectárea que debemos sementar: a densidade. Este valor definiráo principalmente o híbrido que escollamos, a data de sementeira e o obxectivo de produción (relacionado co tipo de parcela na que facemos a sementeira). Cada variedade ten unhas características propias que definen o número de plantas/ha óptimo pero non todas as parcelas teñen o mesmo potencial produtivo, así que a densidade tamén debe ir relacionada co tipo de solo no que imos sementar. É importante consultar esta información aos técnicos da casa comercial do híbrido que decidísemos sementar. O noso equipo de asesores dispón dunha App de densidades que pode recomendar a densidade óptima para cada caso particular.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Acertar na densidade pode aforrarnos entre un 2 e un 15% de perdas de rendemento final

A data de sementeira tamén é moi importante, xa que define as condicións de humidade e temperatura do chan que son claves para a germinación da semente. O millo necesita un mínimo de 10 graos no chan para empezar o proceso de xerminación. Así que deberiamos sementar cando a temperatura do chan sexa a adecuada para non ter a semente parada na parcela durante demasiado tempo a mercé de animais, insectos ou climatoloxía que poida diminuír o número de plantas finais.

Debemos axustar a densidade para conseguir que na colleita o número de mazarocas por hectárea sexa o desexado. Acertar nestas decisións pode aforrarnos entre un 2 e un 15% de perdas de rendemento final.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Distribución e homoxeneidade da sementeira

Outra parte moi importante é a distribución e a homoxeneidade da sementeira. Neste momento debemos fixarnos na preparación do leito de sementeira e na regulación da sementadora. Cando a nascencia é desigual, as plantas que nacen tarde compiten coas plantas que xa están implantadas, e o mesmo cultivo compórtase como o faría unha mala herba. Para evitar estas perdas debemos asegurarnos que a profundidade de sementa sexa estable, así a nascencia será máis homoxénea. Hai estudos que demostran que podemos perder ata un 25% de produción cando o 50% das plantas nacen 3 semanas despois que as primeiras emerxencias e un 41% cando o 50% das plantas nacen 1 semana e media despois*.

A distribución podemos manexala tamén no momento da sementeira regulando adecuadamente a sementadora e adaptando a velocidade de sementeira ao tipo de terreo e a máquina.

Despois da sementeira tamén hai factores climáticos e ambientais que non controlamos e que poden afectar ao número final de plantas nadas. Nese caso Dekalb dispón do Programa Semente Segura que permite a resemteira das parcelas sementadas cos híbridos Xene20 que por causas climáticas e/ou insectos ou animais o número de plantas finais non sexa suficiente para chegar ao obxectivo de produción esperado.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Hai moitos factores para ter en conta no momento da sementeira, pero é tamén un momento clave para conseguir o máximo rendemento produtivo das parcelas. Sementar a dose correcta en función do híbrido e das condicións da parcela é clave, así como asegurar a correcta distribución e homoxeneidade de nascencia. Hai moitos factores que non poderemos controlar, pero si que hai pequenas operacións que cun pouco de atención pódennos asegurar unha maior colleita, con máis cantidade e mellor calidade de silo.

Selección do híbrido

Á hora de seleccionar o híbrido para sementar debemos ter en conta o obxectivo final do cultivo, de forma que se a finalidade do millo é a produción de silo, é tan importante a parte cualitativa (Almidón, Dixestibilidade, etc.) como a parte cuantitativa (kg de materia seca). E, do mesmo xeito que pasa coa produción, a calidade da forraxe tamén depende en gran medida da xenética do híbrido.

Dos parámetros de calidade da forraxe, algúns poden ser corrixidos a posteriori. Poñamos como exemplo un silo de millo cunha baixa concentración de Almidón ou Proteína: introducindo maior cantidade de fariña de millo ou fariña de soia no concentrado solucionaremos o devandito problema, aínda que cun custo engadido.

Outros parámetros non poden ser corrixidos, como pasa coa dixestibilidade das fibras: un silo cunha mala dixestibilidade de fibras non é posible corrixilo a posteriori. Cabe lembrar que aproximadamente un terzo da enerxía do silo de millo provén das fibras, por tanto a calidade das mesmas (dixestibilidade) é de vital importancia á hora de alimentar gando vacún leiteiro.

Dado que en gran parte das explotacións lácteas a base da alimentación é o silo de millo, é de vital importancia seleccionar con criterios técnicos o híbrido para sementar, porque del vai depender a calidade da forraxe coa que alimentaremos ao gando.

Departamento de desenvolvemento de Dekalb.

*Carter, P. R. Nafziger E. D, Lauer J. G.. Uneven emergence in corn. North Central Extension Publication Nº 344

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada