Leite

A limitación voluntaria da produción de leite en España, á espera de fondos públicos

O sector recoñece que a única vía para regular o mercado pasa por incentivos aportados por Agricultura. Hai preocupación pola posible entrada de excedentes doutros países, ben leite líquido, ben produtos elaborados a baixos prezos

Loading ad.
Ad could not be loaded.
G.B. 15/04/2016 8:42 a.m.

O posible establecemento de límites voluntarios á produción de leite en España está no aire. O Ministerio de Agricultura traballa con organizacións agrarias, cooperativas e industrias para valorar as posibilidades. A día de hoxe, o sector ten claro que o único xeito posible de regulación pasa por unha forte implicación do Ministerio, é dicir, pola aportación de fondos públicos para incentivar a autolimitación de entregas de leite. Queda por ver se haberá eses fondos.

O desequilibrio que rexistra o mercado lácteo europeo, cunha produción superior á demanda interna e externa, só ten unha vía de solución firme. Reducir a oferta ata que se equipare coa demanda. Para lograr iso, a Comisión Europea primeiro apelou ó libre mercado como vía de regulación e, unha vez constatado que o mercado non se autorregula ben, decidiu autorizar que cada Estado membro poida establecer límites voluntarios á produción, pero sen aportar fondos para o proceso.

Eses límites poden xestionarse ben a través de organizacións de produtores, cooperativas ou da Interprofesional Láctea. En España, dada a febleza de cooperativas e organizacións de produtores, a única opción realista agora está na Interprofesional, un organismo que aglutina a industrias e produtores.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

"Traballamos na liña de que se poidan establecer límites incentivados polo Ministerio" (Javier Iglesias, Unións Agrarias)

Valoracións
“A única posibilidade real de que en España se establezan límites voluntarios á produción pasa porque o Ministerio se implique profundamente a través da Interprofesional, tratando de aglutinar ó máximo de industrias e de territorios no proceso” -valora Javier Iglesias, de Unións Agrarias.- “Traballamos na liña de que poidan establecerse límites incentivados polo Ministerio”.

Entre as cooperativas, o director xerente de Agaca, Higinio Mougán, é excéptico sobre a posibilidade de que Agricultura aporte os fondos suficientes para o proceso. Outras alternativas, como a autofinanciación a través do mecanismo de extensión de norma da Interprofesional, están case descartadas. Sobre a mesa aparece tamén a posibilidade de que as comunidades autónomas aporten fondos.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

"Se hai límites, haberá que protexer a actividade nas distintas zonas para evitar a deslocalización da producción" (Isabel Vilalba, SLG)

Resto de Europa
En calquera caso, o sector coincide en ver complicacións na financiación dunha medida para a que non hai fondos europeos. A secretaria xeral do Sindicato Labrego (SLG), Isabel Vilalba, é pesimista sobre o proceso. “O establecemento de límites debería facerse a escala europea e de xeito obrigatorio. Se poñemos límites en España, pode haber outros países que sigan aumentando a produción e que canalicen cara nós eses excedentes, ben a través de leite líquido ou de produtos lácteos transformados”, cuestiona.

Outro punto sobre o que chama a atención o Sindicato Labrego é na necesidade de protexer a actividade nas distintas zonas produtoras, de cara a evitar unha deslocalización da produción. “Terían que manterse en todo o territorio as mesmas porcentaxes de volume de produción”, defende Vilalba.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada