Leite

A importancia dunha correcta ventilación do establo no benestar do gando vacún

Resumo do relatorio da veterinaria Yolanda Trillo no II Encontro dá Mocidade Gandeira. Este artigo céntrase na importancia dunha correcta ventilación da corte para mellorar o benestar do gando vacún.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Yolanda Trillo 17/02/2016 12:13 a.m.

O ambiente dos animais normalmente limítase ao que ocorre no establo e arredores, co cal se debería ter en conta ata seis áreas distintas: descanso, alimentación, muxido, circulación, ventilación e bioseguridade. Neste último capítulo centrámonos nos parámetros para monitorar na área de ventilación.

Orientación da nave: debe estar adaptada ás condicións climáticas da zona ou rexión. O eixo lonxitudinal debe ser perpendicular aos ventos dominantes. Débese protexer o norte da nave das choivas, se é o caso.

Correntes de aire a través do comedeiro: os ventos dominantes non deben cruzar o corredor de alimentación. A velocidade do vento no mesmo non debe superar os 8 ou 12 quilómetros por hora para evitar desperdicios de alimento.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Signos de ventilación escasa: débense evitar signos de ventilación escasa tales como humidade ou pingas de condensación nos teitos. Pódese consultar o índice combinado de temperatura/humidade relativa (THI).

Illamento dos teitos: colocando materiais illantes evítanse oscilacións bruscas de temperaturas e contribúen a manter unha temperatura constante no interior da nave. Neste sentido, a chapa sandwich pode ser un bo illante de frío e calor.

Deseño dos teitos: búscase facilitar o movemento e a circulación do aire (ventilación natural), de modo que a pendente dos teitos recomendada é de 12 centímetros de alto por cada 4 centímetros de ancho.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Abertura no cumio-cheminea: promove a renovación do aire. As medidas recomendadas son de 5 centímetros de alto por cada 3 cm de ancho.

Altura no cumio: medida desde o chan ao centro do teito. A maior altura maior mobilidade/intercambio de aire. A altura recomendable é igual ou maior a 7 metros ao longo do centro do cortello.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Altura da parede lateral: medida desde o chan ata a parte máis baixa do teito nos laterais do cortello. A maior altura maior facilidade para a entrada de aire. A altura mínima debería ser de 5 metros ao redor do cortello.

Aberturas laterais: as paredes laterais deben estar abertas entre o 75 e o 100% da súa altura para favorecer a renovación do aire. Como mínimo débense abrir 4 metros de alto en todo o perímetro.

Mallas nas aberturas: actúan como cortaventos. Débense utilizar segundo as necesidades.

Sistemas mecánicos: permiten manter as vacas frescas cando se superan os 20 graos. Para iso utilízanse ventiladores orientados sobre as vacas e fluxo de aire na mesma dirección. Recoméndase combinalo con aspersores sobre o dorso das vacas no comedeiro.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada