Viña

A FEV pide unha prórroga dos fondos comunitarios para o viño máis aló de 2018

Os adegueiros piden ao Ministerio aprobar canto antes a Extensión de Norma que permita á Interprofesional empezar a traballar en recuperar o consumo nacional . A nivel europeo, a prórroga dos fondos comunitarios e manter a especificidade do sector na revisión regulamentaria, claves para o sector

Loading ad.
Ad could not be loaded.
10/03/2016 7:18 p.m.

O presidente da Federación Española do Viño (FEV), Christian Barré, trasladou onte á ministra de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente, Isabel García Tejerina, a necesidade de aprobar canto antes a Extensión de Norma da Interprofesional do Viño, que permitirá a súa posta en marcha definitiva. Ademais, pediu o apoio do Ministerio para traballar conxuntamente e lograr que se prorroguen os fondos europeos de apoio ao sector do viño contemplados na OCM máis aló do seu final previsto en 2018.

Estes foron algúns das mensaxes que o presidente da FEV expuxo á ministra durante clausúraa da Asemblea Xeral que a organización adegueira celebrou onte en Barcelona e na cal Barré fixo un repaso polos principais asuntos nos que traballou a FEV en 2015 e enunciou as principais prioridades para 2016 en defensa dos intereses das adegas españolas. “As cousas non se fan nun día pero temos os obxectivos bastante claros e co apoio do seu Ministerio os temas avanzarán”, asegurou o presidente.

A nivel de regulamentación, Barré destacou que existe unha vontade de simplificación de regulamentos a nivel comunitario que, aínda que en principio puidese parecer positiva, para o viño pode supoñer unha maior complicación e, sobre todo, un risco enorme de perda de especificidade, xa que hoxe en día o viño conta con normativa específica para asuntos tan importantes como etiquetaxe, prácticas enológicas, trazabilidad, etc., que garante a seguridade dos produtos e a información ao consumidor.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Respecto ao novo sistema de autorizacións de plantación que se puxo en marcha este ano, apuntou que se trata dun tema que afecta as rexións vitivinícolas e aos consellos reguladores e son eles os que, co pleno coñecemento do que ocorre nas súas respectivas zonas, deben recomendar o que máis lles convén e trasladarllo ao Ministerio. Despois será o propio Ministerio o que terá que xustificar por que se autoriza unha cantidade por baixo do límite do 1% nacional de novas plantacións que marcou Bruxelas.

Preocupación pola fiscalidade do viño en España

Christian Barré manifestou a súa preocupación ao falar de fiscalidade pola incerteza no ámbito político e pola experiencia que ten o sector de que cada novo Goberno trata de modificar o sistema impositivo vixente. Por iso, a prioridade da FEV será asegurar que se mantén o statu quo fiscal do viño tanto en impostos especiais (tipo cero) como no IVE en hostalería (10%).

Loading ad.
Ad could not be loaded.

No ámbito das políticas de saúde pública, o presidente da FEV defendeu o papel que a FEV xogou na difusión en España do programa europeo Wine in Moderation, que avoga pola educación e a formación sobre patróns de consumo moderado e responsable de viño como principal vía para loitar contra os efectos negativos do consumo abusivo de alcol. “Estamos convencidos de que a autorregulación é a mellor forma de promover o consumo responsable”, afirmou.

“Agora ben, non debemos mesturar a prevención coa posibilidade de comunicar dun sector”, apuntou o presidente, polo que a asociación seguirá traballando para que se flexibilicen os horarios nos que o viño pode facer publicidade en televisión, sempre no marco de espazos dirixidos a adultos. “Porque o viño é cultura e parte da nosa vida e consumido con moderación é saudable”, lembrou

O presidente da FEV mostrouse optimista ao falar de medio ambiente, lembrando o apoio do Ministerio durante a presentación do certificado Wineries for Climate Protection o pasado mes de novembro. Un certificado que permite ás adegas demostrar de maneira concreta e medible a súa pegada climática e comunicarllo á sociedade. Para Barré, esta ferramenta é un punto de partida para logo mellorar cada ano e axudará ás adegas para estruturar os seus pasos na loita activa contra o cambio climático.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada