Data inicio: 30/11/2020
Data fin: 03/12/2020
Lugar: Universidade da Coruña, Calle de la Maestranza, La Coruña, España
O Grupo Fisaplant da Universidade da Coruña organiza a próxima semana unhas Xornadas de Sanidade Vexetal e Sustentabilidade, que teñen por obxectivo divulgar o papel que xoga a sanidade vexetal na sociedade actual.
Debido á pandemia mundial do Covid-19, as sesións celebraranse por videoconferencia. Desde o luns 30 de novembro e até o xoves 3 de decembro en horario de tarde abordaranse algunhas das principais problemáticas en sanidade vexetal en cultivos hortícolas, como o pemento, así como no viñedo, o oliveiral ou as froiteiras. Tamén se tratarán alternativas sustentables aos herbicidas ou actuacións para controlar especies como a herba da pampa.
As persoas interesadas en participar nas sesións poderán inscribirse de forma gratuíta nesta ligazón. As prazas son limitadas de tal modo que os asistentes recibirán un correo cunha ligazón de acceso para cada día. Tanto as charlas como as mesas redondas impartiranse en castelán. Así mesmo, desde a organización facilitarase un certificado de asistencia a quen o necesite.
A continuación detallamos o programa das xornadas:
Luns 30 de Novembro
15:30 – 16:00 horas. Presentación das Xornadas
16:00 – 16:45 horas. “Problemática das pragas introducidas e estratexias de control sustentable” Pedro Mansilla, Estación Fitopatolóxica do Areeiro
16:45 – 17:30 horas. “Licenza para matar…a Verticillium: Cara a un control integrado da verticilose en pemento” José Díaz, Grupo Fisaplant, Universidade da Coruña
17:30 – 17:45 horas. Pausa
17:45 – 18:30 horas. “O virus do bronceado: impacto no cultivo de pemento e tomate e o seu control” Javier Veloso, Grupo Fisaplant, Universidade da Coruña
18:30 – 19:15 horas. ” Viticultura atlántica: sanidade e sustentabilidade” Cristina Cabaleiro, Grupo de Viticultura e Sanidade Vexetal, Universidade de Santiago
19:15 – 20:00 horas. Mesa redonda entre os relatores
Martes 1 de Decembro
16:00 – 16:45 horas. “Control sustentable da Podremia Parda en froita de óso” Antonieta de Cal, Departamento de Protección Vexetal, INIA
16:45 – 17:30 horas. “Pragas habituais de incidencia local e o seu control” Pedro Mansilla, Estación Fitopatolóxica do Areeiro
17:30 – 17:45 horas. Pausa
17:45 – 18:30 horas. “Control biolóxico de enfermidades vasculares dentro dunha estratexia de control integrado: Fusariose do banano e Verticilose da oliveira” Carmen Gómez-Lama, Instituto de Agricultura Sustentable-CSIC
18:30 – 19:15 horas. “Vésenos o plumeiro: formas de control alternativas da herba da Pampa” Jaime Fagúndez, Grupo Biocost, Universidade da Coruña
19:15 – 20:00 horas. Mesa redonda entre os relatores
Mércores 2 de Decembro
16:00 – 16:45 horas. “Como levar a cabo un control sustentable de Botrytis cinerea a través do uso de funguicidas” Dolores Fernández, Universidade de Málaga, Instituto de Hortofruticultura Subtropical e Mediterránea ‘La Mayora’ (IHSM-UMA-CSIC)
16:45 – 17:30 horas. “Control integrado de malas herbas” Iñigo Loureiro, Departamento de Protección Vexetal, INIA
17:30 – 17:45 horas. Pausa
17:45 – 18:30 horas. “Plantas contra plantas: Como utilizar os compostos naturais para substituír aos herbicidas tradicionais” Adela Sánchez, Grupo de Agrobioloxía Ambiental: Calidade, Solos e Plantas, Universidade de Vigo
18:30 – 19:15 horas. “Manexo sustentable de patóxenos e fatiga do solo en cultivos hortícolas” María del Mar Guerrero, Departamento de Protección de Cultivos, Imida
Xoves 3 de Decembro
16:00 – 16:45 horas. “Deseño de novas ferramentas para o control de oídios”Alejandro Pérez, Universidade de Málaga, Instituto de Hortofruticultura Subtropical e Mediterránea ‘La Mayora’ (IHSM-UMA-CSIC)
16:45 – 17:30 horas. “As micorrizas: unha alternativa no control de pragas e enfermidades” María José Pozo, Estación Experimental do Zaidín-CSIC
17:30 – 17:45 horas. Pausa
17:45 – 18:30 horas. “Detección de bacterias fitopatóxenas: o primeiro paso no control de bacteriose”Jaime Cubero, Departamento de Protección Vexetal, INIA
18:30 – 19:15 horas. “Enfermidades de plantas cultivadas producidas por bacterias: O caso de Pseudomonas syringae pv. syringae” José Antonio Gutiérrez, Universidade de Málaga, Instituto de Hortofruticultura Subtropical e Mediterránea ‘La Mayora’ (IHSM-UMA-CSIC)
19:15 – 20:00 horas. Mesa redonda entre os relatores
20:00 – 20:15 horas. Clausura das xornadas