Viticultores participan en Lugo nun curso sobre virus en viñedo

Publicidade
Viticultores participan en Lugo nun curso sobre virus en viñedo

Xornada de formación sobre virus en viñedo no Campus Terra da USC

Formar para previr. Ese é o obxectivo do proxecto europeo PAThOGEN, posto en marcha o pasado ano, coa intención de dotar aos viticultores e demais axentes implicados no sector vitícola dos coñecementos necesarios para identificar os síntomas dos virus que causan danos nos viñedos e ensinarlles que tipo de técnicas deben aplicar para controlalos e evitar a súa propagación.

Entre as accións desenvolvidas dentro do proxecto, FEUGA e a USC organizaron dous cursos piloto, un de nivel básico e outro avanzado, nos que están a participar 50 axentes, entre os que figuran viticultores, viveiristas, asesores, técnicos ou investigadores, para ofrecerlles unha aprendizaxe integral e práctica sobre o manexo das enfermidades víricas da vide.

A primeira sesión de campo do curso de nivel básico celebrouse o fin de semana pasado na Escola Politécnica Superior de Enxeñería do Campus Lugo e nos viñedos experimentais da USC en Portomarín. Este próximo sábado, 30 de setembro, realizarase a primeira das sesións de nivel avanzado. A formación práctica en viñedos será útil para o recoñecemento de síntomas e para a toma de mostras.

O proxecto PAThOGEN desenvolveu unha plataforma de formación e-learning, dispoñible desde o mes de xullo, con contidos temáticos elaborados polos socios investigadores (USC, IFV e CREA), accesible para os alumnos participantes nos cursos piloto.

No proxecto participan socios de tres países: Francia, Italia e España. A Fundación Empresa Universidade Galega (FEUGA) e o grupo de investigación da USC “Vitis Research” son os representantes nacionais de PAThOGEN. O Instituto Francés da Vide e o Viño (IFV) lidera o proxecto, no que tamén participa o Centro para a Investigación e Economía Agraria de Italia (CREA) e unha spin off (HORTA) da Università Cattolica do Sacro Cuore de Milán. Conta con financiamento procedente do programa europeo Erasmus+ e terá unha duración de tres anos.

Virus comúns en Galicia

En Galicia, as patoloxías de maior incidencia nas cepas son o virus do enrolado, que manifesta o seu sintomatoloxía especialmente despois do verán e é causante c característico enrollamento cara ao envés, e dunha maduración heteroxénea da colleita cun menor contido en azucre; e o virus do entrenó curto, que se caracteriza por provocar unha importante diminución no rendemento da colleita e por orixinar alteracións na coloración das follas, deformacións nos sarmentos, como son os entrenós curtos e as bifurcacións.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información