Unha granxa de porcino galega logra a distinción á mellor de España

A granxa de porcino Gulfar, no concello ourensán da Peroxa, e integrada na cooperativa COREN, logrou o Porc d´Or con Diamante á mellor explotación de porcino de capa branca de España na 27ª edición dos prestixiosos premios Porc d´Or de capa branca, organizados polo Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentarias (IRTA). É a primeira vez nestes galardóns que Galicia se alza coa máxima distinción.

No caso do ibérico, o máximo galardón, que recaeu no seu tres edicións anteriores en Castela e León, atopa destino por primeira vez en Badaxoz, en Dehesa Solobeña, de Frenegal de la Sierra, que se fixo tamén co premio á Máxima Produtividade, con 19,42 leitóns destetados por porca.

Outro dos galardóns especiais da noite é o que entrega o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA) á granxa máis valorada polas súas características en materia de “Sanidade, Benestar Animal e Medio Ambiente”. Este ano o galardón levoullo a granxa Granja Urieta Lázaro, da empresa Piensos Costa, en Zaragoza, no caso de capa branca e a Ganja La Romana, da empresa MIO1898 SL, en Córdoba, no caso do ibérico.

En termos de innovación premiouse á segoviana Granja Producciones Ganaderas da empresa Innoporc, por CheckPig, ferramenta para facilitar o fluxo de información entre os seus centros de produción, e á cordobesa Granja La Romana, polas súas iniciativas en benestar animal e uso responsable de antibióticos; ambas foron merecedoras este ano do Porc d´Or Zoetis á Innovación na categoría de capa branca e ibérico respectivamente.

Oito comunidades e 17 provincias premiadas

Os premios restantes, figuras de ouro, prata e bronce outorgadas en base aos criterios técnicos de Produtividade Numérica (PN), Taxa de Partos (TP) e Lonxevidade (LG), no caso da capa branca, e Nados Vivos (NV), Taxa de Partos (TP) e Produtividade Numérica (PN), no ibérico, repartíronse entre oito comunidades autónomas e 17 provincias.

Aragón é a comunidade autónoma máis premiada no que a capa branca refírese, con 18 figuras -entre ouros, pratas e bronces-, 11 para Huesca e 7 para Zaragoza. Séguelle Cataluña con 13 (10 a Barcelona e unha para cada unha das restantes provincias), Galicia con 9 (8 en Ourense e 1 na Coruña) e Castela e León e Navarra con catro.

En ibérico, á cabeza Castela e León con 15 premios (7 para Valladolid, 6 para Segovia e un para Salamanca e Burgos respectivamente), seguida de Estremadura, con 14 premios -todos eles en Badaxoz- e, a moita distancia, Andalucía, con dous premios que quedan en Córdoba.

PORC DOR 2020 1 PORC DOR 2020 2

Unha cita ineludible para o sector porcino español

Os premios Porc d´Or representan o gran evento anual do sector gandeiro en xeral, e do porcino en particular. Produtores e técnicos de toda España, empresas e personalidades ligadas á porcinocultura, así como autoridades locais, autonómicas e nacionais, participan cada ano na súa celebración.

Nesta edición analizáronse preto de 1.000 granxas e máis de 1.100.000 reprodutoras de capa branca e ibérica, todas elas adheridas ao BDporc, en base aos criterios reguladores e ao Regulamento dos premios Porc d´Or.

Os premios Porc d´Or concédense ás granxas que remiten periodicamente os seus datos ao BDporc, atendendo aos criterios xa mencionados en cada caso.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información