Que variedade de gramínea ou leguminosa se adapta mellor á nosa explotación?

Resumo do relatorio de Sébastien Ferran sobre “Implantación e fertilización de praderías” dentro das últimas Xornadas Técnicas de Vacún de Leite de Seragro. Elección das distintas variedades forraxeiras segundo o tipo de chan, duración ou tipo de aproveitamento

Sébastien Ferran é enxeñeiro agrónomo e colaborador de Certiherb. Participou nas últimas Xornadas Técnicas de Vacún de Leite de Seragro cun relatorio sobre “Implantación e fertilización de praderías”. A continuación ofrecemos un resumo da mesma.

Os criterios para a elección dunha especie forrajera serían os seguintes, de maior a menor importancia:

– A adaptación ao tipo de chan e á climatoloxía

– A duración da pradería

– A adaptación ao modo de aproveitamento

– O período de produción

A) Elección de especies en función dos tipos de solo:

Solos

Gramíneas

Leguminosas

Secos

Dactilo

Bromo

Festuca alta

Alfalfa

Esparceta

Serradella

Medianos

Todas las especies

Trébol blanco

Serradella

Húmidos

R.G. Inglés

Festuca Meadow

Trevo Violeta e branco

Moi húmidos

Festuca alta

Festuca Meadow

Fleo

Adaptación ao clima:

Adaptación ás altas temperaturas, de máis e menos temperatura: Alfalfa, Esparceta, Bromo, Dactilo, Festuca alta, Serradella, Trevo branco, RG inglés, RG híbrido, RG italiano, Fleo. Festuca meadow e Trevo violeta.

Adaptación ao inverno, de máis a menos adaptadas: Fleo, dactylo, festuca alta, Festuca meadow, alfalfa, Trevo branco (hollandicum), Serradella, Trevo violeta, raigrás inglés, raigrás híbrido, bromo, esparceta e raigrás italiano.

Elección dunha leguminosa en relación co PH

CADRO_FORRAXEIRAS_01

B) Elección de especies forrajeras en función da súa duración:

Gramíneas:

CADRO_FORRAXEIRAS_02

Leguminosas:

CADRO_FORRAXEIRAS_03

C) Elección de especies en relación co tipo de aproveitamento:

Para pasto, de maior a menor idoneidade: Trevo branco, raigrás inglés, raigrás híbrido, festuca meadow, rebrotes de dactilo, festuca alta e bromo

Para ensilaxe, de maior a menor ensilabilidade: raigrás italiano, raigrás híbrido. raigrás inglés precoz, festuca alta, festuca meadow, dactilo, raigrás inglés, trevo violeta e alfalfa

Para feo, de maior ou menor capacidade de henificación: fleo, bromo, dactilo, festuca alta, festuca meadow, raigrás italiano, raigrás híbrido, alfalfa e trevo violeta.

D) Elección de especies en relación co período de produción:

Principio da primavera

Festuca Alta

R.G. Italiano e Híbrido

Dáctilo

Primavera

Todas as especies

Final da primavera

Renovos dos R.G. Ingleses precoces

Trevo Branco

Outono

Alfalfa

Dáctilo (rebrotes)

Festuca Alta (rebrotes)

Inverno

Renovos de todas as especies

Cando realizar a sementeira de primavera?

Familias

Data óptimas

Vantaxes

Inconvenientes

Gramíneas Perennes

En solo desnudo, de finais de Marzo a finais de Abril

Preparación da cama de sementeira máis fácil

Produción do ano máis baixa

Leguminosas

Solo cuberto do 1 de marzo ao 15 de abril

Temperaturas favorables para a nacenza

Seca

Sorgo Forrajero , moha, mijo

15 de maio a finais de xuño

A que doses sementar?

Familia

Especies

Dose da sementeira

Gramíneas

Fleo

3 – 7 kg/ha

Festuca Meadow

20 – 25 kg/ha

Festuca Alta

25 – 30 kg/ha

Dáctilo

20 – 25 kg/ha

Ray-grass Italiano
Diploide
Tetraploide


25 – 35 kg/ha
25 – 35 kg/ha

Ray-grass Híbrido
Diploide
Tétraploide


25 – 35 kg/ha
25 – 35 kg/ha

Ray-grass Inglés
Diploide
Tetraploide


25 – 35 kg/ha
25 – 35 kg/ha

Bromo Sitchensis

40 – 45 kg/ha

Bromo Cathartique

50 – 60 kg/h

Familia

Especies

Dose da sementeira

Leguminosas

Alfalfa

15 – 20 kg/ha

Trevo violeta

15 – 20 kg/ha

Trevo vermello

20 – 25 kg/ha

Trevo persa

20 – 25 kg/ha

Serradella

10 – 15 kg/ha

Esparceta

40 – 60 kg/ha

Veza

40 – 60 kg/ha

Guisante Forraxeiro

40 – 60 kg/ha

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información