O Ministerio de Agricultura e Pesca, Alimentación e Medio Ambiente, organizou este xoves unha xornada na que se presentaron as Bases Zootécnicas para o cálculo de emisións na gandaría, tanto para o sector equino e porcino branco, como para as aves de posta e de carne.
Estes documentos establecen o balance do nitróxeno e o fósforo en tres sectores de gran importancia para a gandaría española como son o porcino branco e o aviario nas súas dúas vertentes de posta e de carne, así como o equino.
Desde o MAPAMA destacan que “estes documentos son de extraordinaria importancia para a estimación dos gases contaminantes e de efecto invernadoiro”. “Ademais -engaden- teñen outro valor adicional de importancia, xa que permiten recompilar, nun só documento, a información relativa á evolución da cabana gandeira; a súa capacidade produtiva; os diferentes sistemas produtivos; as variacións na alimentación e a súa implicación nas emisións dos distintos compostos. Todo iso, durante unha serie histórica importante, desde 1990 no que empeza o período de estudo, ata o ano 2015”.
O Ministerio avanza que estes documentos “complementaranse co estudo correspondente ao gando ovino, que xa se finalizou e está en fase de publicación, así como outros correspondentes ao gando vacún, tanto de leite como de cebo e de porcino ibérico sobre os que se está traballando na actualidade”. Tamén está previsto a redacción do correspondente ao gando caprino e unha recompilación especial dos diferentes sistemas de xestión de estercos.
Descarga aquí as guías:
Ferramenta para o cálculo de emisións
Aproveitando esta información e coa intención de proporcionar criterios homoxéneos para a estimación das distintas emisións, presentouse na Xornada unha ferramenta de cálculo de gases nitroxenados en porcino branco e aves de posta e de carne, que permite, a partir duns datos medios, establecer as emisións de gases contaminantes, fundamentalmente o amoníaco, a nivel de explotación gandeira.
Esta ferramenta, que debe aínda enriquecerse coas achegas dos usuarios, axudará aos gandeiros a elaborar e presentar o inventario de emisións das súas explotacións, tal como esixe a normativa vixente.