Proxecto REGAVID: Unha innovadora ferramenta para optimizar a rega en viñedos de Galicia

O Grupo Operativo galego REGAVID creou un modelo que axuda aos viticultores galegos a tomar decisións informadas sobre cando e canto regar

Publicidade

Medição da transpiração da videira e das variações do diâmetro do tronco (indicadores do estado hídrico de medição automatizada)

Os efectos do cambio climático fánse notar na agricultura, obrigando a evolucionar as metodoloxías empregadas para adaptarse ás novas condicións existentes. O cultivo de viñedos non é unha excepción, sendo necesario na actualidade aplicar rega na maioría destes cultivos para garantir a súa viabilidade, tendo sempre en conta as diferentes necesidades rexionais. Concretamente en Galicia, onde a dispoñibilidade de auga no verán é maior que noutras áreas de España, estáse comezando a aplicar métodos de rega puntuais ou para a aplicación de nutrientes (fertirrigación), resultando imprescindible o desenvolvemento de modelos de apoio á decisión para xestionar a rega de maneira eficiente. Para iso, empregan tecnoloxías que permiten coñecer as necesidades hídricas reais do viñedo, evitando o desperdicio de auga, un recurso cada vez máis valioso, e garantindo a máxima calidade do produto final.

Neste contexto nace o Grupo Operativo galego REGAVID, que creou un modelo que axuda aos viticultores galegos a tomar decisións informadas sobre cando e canto regar, considerando factores como as propiedades do solo, a variedade de uva e as condicións climáticas previstas. O proxecto conta cun orzamento de 180.000,00 € totalmente subvencionado, está liderado por Monet Viticultura e inclúe a participación de Bodegas Martín Códax, o grupo de investigación de Proxectos e Planificación (PROEPLA) da Universidade de Santiago de Compostela e a Fundación Empresa-Universidade Galega (FEUGA).

O modelo desenvolvido en REGAVID avalía as características físicas do solo, a variedade de uva, a xestión do dosel vexetal, a presenza de cuberta vexetal, as particularidades do sistema de rega localizado e as predicións meteorolóxicas empregando intelixencia artificial. Para a programación da rega, calibráronse os coeficientes culturais, adaptados ao sistema da parcela de estudo, seguindo a metodoloxía Dual (FAO-56).

O estudo realizouse nunha parcela da D.O. Monterrei cultivada con variedade Godello no ano 2013 pola adega Martín Códax (lugar Bustelo, Vilardevós, Ourense), que utiliza un sistema de rega localizado con goteiros autocompensantes. Nesta parcela implementouse en 2022 un tratamento de seca e a rega habitual da adega, mentres que en 2023 establecéronse diferentes manexos de rega: o proposto pola adega, o baseado no modelo REGAVID e un tratamento control sen rega. Tomáronse mostras de solo que revelaron un solo franco limoso con pH de 5,6 e un 7,6% de materia orgánica. Tamén se mediu a condutividade eléctrica aparente do solo para avaliar a variabilidade espacial da parcela.

A medición continua do estado hídrico da planta e da auga no solo é crucial para un manexo adecuado da rega. Na parcela de Vilardevós, instaláronse sensores a tres profundidades e mediuse o contido de auga do solo, ademais de contadores volumétricos para rexistrar a auga aplicada en cada rega. Ademais, modeláronse as necesidades hídricas do cultivo e calibráronse os coeficientes de cultivo, medindo variables como a altura e anchura do dosel vexetal e os niveis de cobertura da cuberta vexetal en diferentes etapas de crecemento do cultivo, así como parámetros climáticos para calcular o balance de auga no solo. Esta modelización predictiva permitiu anticipar con unha semana de antelación os parámetros clave para o balance hídrico do solo, facilitando unha programación de rega axustada ás condicións climáticas locais.

Imaxe1

Durante a campaña 2022 calibráronse os coeficientes de cultivo para a variedade Godello, obtendo valores medios de Kc de 0,85 (floración-envero) e 0,65 (envero-vendima), axustados ás condicións locais. Aplicáronse coeficientes de estrés (Ks) de 0,5 antes da floración e 0,25 despois dela. En 2023, validáronse estes coeficientes mediante a aplicación de doses de rega semanais segundo a modelización. O inicio e a dose de rega semanal programáronse segundo os valores de potencial e contido de auga do solo, así como a previsión meteorolóxica. Estableceuse un valor medio de -75 cbar para iniciar a rega, con regas realizadas dende o 27 de xuño ata o 4 de setembro. Observáronse diferenzas significativas no potencial de auga no solo e leves diferenzas na planta ao longo de 2023. Os tratamentos regados mostraron maiores producións debido a un maior peso medio do acio, sen presentar diferenzas significativas nos parámetros de calidade, aínda que o tratamento REGAVID mostrou maior acidez total en vendima.

A plataforma REGAVID, en fase beta, integra toda esta información para facilitar ao viticultor a toma de decisións baseadas en datos. Proporciona recomendacións semanais de rega, expresadas en tempos de rega, e agárdase que inclúa detalles do sistema de rega e sensores utilizados. Os sensores empregados permiten coñecer a dinámica da auga no solo e establecer umbrais para xestionar a rega, ofrecendo unha estratexia de rega deficitaria adaptada ao estado do viñedo e á temporada.

Imaxe3

En resumo, a dixitalización do viñedo con datos do estado hídrico do solo a diferentes profundidades proporciona información esencial sobre o movemento da auga e as necesidades de rega. A predición de datos climáticos de calidade mellora a eficiencia do manexo da auga e o balance hídrico no solo. Non obstante, é necesario mellorar os modelos predictivos, especialmente para eventos extremos, xa que a súa predición máis alá dos primeiros días é incerta. Aínda que é posible axustar a rega diariamente, é recomendable realizar correccións de doses de rega na semana seguinte para facilitar a xestión do viticultor. Conclúese, polo tanto, que as ferramentas flexibles de xestión da rega baseadas en datos climáticos preditos cunha semana de antelación son vitais para a xestión da rega en climas temperados, especialmente en solos con alta fracción groseira e rápida drenaxe.

Autores:

  • Cancela J.J. Rodríguez-Febereiro M.; Fandiño M. (Universidade de Santiago de Compostela, Campus Terra)
  • Franco D., Rey D., Gay J.A. (Monet Tecnoloxía e Innovación SL)
  • Tubío M.; Martínez X. (Adegas Martín Códax)

Orzamento total do proxecto:

180.000,00 € – Subvención: 180.000,00 €

Este proxecto está financiado polas axudas para a execución de proxectos dos grupos operativos da Asociación Europea de Innovación (AEI), cofinanciadas nun 75% polo Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (FEADER) no marco do Programa de Desenvolvemento Rural (PDR) de Galicia 2014-2020, con fondos propios da Xunta de Galicia nun 22,5% e con fondos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación nun 2,5%. A Consellería do Medio Rural é o órgano da Administración Galega ao que corresponde propoñer e executar as directrices xerais no ámbito rural, e engloba as competencias en materia de agricultura, gandería, desenvolvemento rural e ordenación comarcal, estruturas rurais, industrias agroalimentarias e forestais, montes, prevención e defensa dos incendios forestais.

logos financiacion

 

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información