Os expertos recomendan plans de prevención personalizados como a mellor blindaxe contra o coronavirus en granxas

Destacados especialistas en control de materias primas e seguridade alimentaria debullaron este venres as principais medidas para evitar os contaxios pola Covid-19 no transcurso das XII Xornadas Técnicas organizadas pola Asociación Galega de Fabricantes de Alimentos Compostos (Agafac)

Un momento de las jornadas de Agafac, celebradas por videoconferencia

Un momento das xornadas de Agafac, celebradas por videoconferencia por mor da pandemia

Cada granxa e explotación agraria debe contar cun plan de continxencia específico porque a planificación e prevención serán os seus mellores antídotos contra a pandemia. Así se destacou este venres durante a XII Xornada Técnica Galis para responsables de calidade das fábricas que forman parte do Sistema Galicia Alimentos Seguros (Galis), impulsado pola Asociación Galega de Fabricantes de Alimentos Compostos (Agafac).

Baixo o título Actualización sobre micotoxinas e aspectos básicos de prevención da Covid-19, o foro, que se celebrou online con motivo da crise sanitaria, contou coa presenza de expertos en seguridade alimentaria, que abordaron, entre outras cuestións, como afronta o sector agroalimentario a crise sanitaria.

Cada empresa e cada granxa é un mundo, polo que son necesarios plans de continxencia a medida nos que é indispensable a formación dos traballadores (María del Carmen Ramos)

A directora técnica en Consultoría Integral de Prevención de Riscos Laborais, María del Carmen Ramos Lema, impartiu a relatorio Aspectos básicos da prevención da Covid-19. Na súa intervención, a experta fixo fincapé na importancia de realizar plans de prevención a medida porque “cada empresa é un mundo, aínda que todas pertenzan ao mesmo sector”, polo que insistiu en que implantar unha planificación xenérica sería un grave erro.

74.000 explotacións agrarias e 30.000 granxas en Galicia

Ramos encomiou o comportamento dun sector que desde o primeiro momento se converteu en esencial e recomendou non baixar a garda. “Hai que tomar todas as precaucións posibles”, engadiu a experta. Así, lembrou que a prevención sempre ten que ir acompañada da formación dos traballadores e sinalou que este aspecto debe ser “indispensable” en todos os plans de continxencia.

“Mesmo naquelas granxas e explotacións que están máis illadas e onde, a priori, hai menos risco de contaxios é necesario dispoñer dun plan específico”, dixo, tras lembrar que en Galicia hai máis de 74.000 explotacións agrarias e 30.000 granxas. Por último, lembrou que actos tan básicos como manter a distancia de seguridade, usar máscara ou a desinfección son claves para blindarse fronte ao coronavirus.

Control das micotoxinas nos pensos

Veterinarian in white coat, hat and with protective mask on face writing in clipboard results of pigs examination while standing in cote.

O director de Agafac, Bruno Beade, foi o encargado de abrir a XII Xornada Técnica para responsables de calidade das fábricas Galis, que tamén contou coa presenza de destacados especialistas no control das micotoxinas, entre eles, co director dos servizos científico-técnicos da Universidade de Lleida, Antonio J. Ramos Girona, que pronunciou a conferencia Micotoxinas: Aspectos básicos e resto de futuro. A contaminación de micotoxinas no cultivo de millo centrou a intervención de Joan Serra Gironella, investigador do Programa de Cultivos Extensius Sostibles do Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentarias (IRTA) de Cataluña.

O 96% dos pensos que se fabrican en Galicia contan cunha analítica das materias primas en porto á chegada dos barcos que as transportan

O foro puxo o broche final co relatorio de Luisa Delgado Núñez, responsable do departamento técnico de Agafac e Galis, titulada 15 anos do sistema Galis: control de micotoxinas. O Sistema Galicia Alimentos Seguros (Galis) foi creado por Agafac para extremar a seguridade alimentaria a través da propia implicación do sector. Na actualidade, Galis controla o 96% da produción de pensos de Galicia mediante as análises da materia prima que os técnicos realizan á propia chegada dos buques. Estes controis rápidos comproban que as materias primas non superen e cumpran os límites establecidos pola Unión Europea, que se encarga de ditaminar que ingredientes se poden utilizar nos pensos e cales non.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información