
Santiago, 13/06/25. XIV Foro Galis 20 aniversario en el Hotel OCA Puerta del Camino con la presencia de D. José Luis Rey, Presidente de AGAFAC, D. Pedro Cordero, Presidente de FEFAC, D. Venancio Salcines, Economista, D. Horacio González, Consultor EU Agrifood sector THOFFOOD, Sr. Corrales, Humorista y formador, D. Daniel Ferreiro Otero, Ex director general de AIRA SCG y D. Silvestre José Balseiros. Director General de Ganadería, Agricultura e Industrias Agroalimentarias.. Fotos: Agostiño Iglesias
Este venres o hotel Oca Porta do Camiño de Santiago de Compostela acolleu o XIV Foro Galis, organizado pola Asociación Galega de Fabricantes de Alimentos Compostos (Agafac).
O evento converteuse nunha cita imprescindible no calendario agroalimentario de Galicia, cunha edición moi especial para conmemorar o 20º aniversario do sistema Galis, que foi fundamental para a rastrexabilidade e control da calidade dos produtos no ámbito agroalimentario galego. Este aniversario marca un importante fito para o sector, consolidando a Galicia como un referente en termos de innovación, sustentabilidade e calidade na produción de alimentos.
O foro deu comezo ás 09:30 horas, coa recepción de invitados e a benvida a cargo de José Luis Rey, presidente de Agafac. “Este ano non é un calquera. Galis cumpre 20 anos. Dúas décadas desde que decidimos dar un paso adiante para garantir a seguridade alimentaria en Galicia”, manifestou.
O presidente de Agafac compartiu unha noticia moi esperada por todos: a posta en marcha do proxecto de construción da nova sede de Galis, que se situará no Porto Exterior de Punta Langosteira (A Coruña). “O novo edificio porá a Agafac e Galis á vangarda, tanto en España como en Europa, sendo o primeiro centro corporativo sectorial dedicado ao control da seguridade alimentaria nos pensos”, asegurou.
Entre as intervencións destacadas atopouse a de Pedro Cordero, presidente de Fefac e vicepresidente de Cesfac, quen abordou un tema tan complexo como é a transformación do sector agrícola e alimentario na Unión Europea. “Somos o futuro do sector. Producimos algo que se converte en comida, nun momento no que cada vez se demanda máis proteína animal”, manifestou.
Importancia do sector
Tamén quixo poñer de manifesto o impacto que ten a alimentación animal na pegada de carbono. “O punto débil do sector son as dificultades que ten para acceder a mercados exteriores”, remarcou, asegurando que España e Portugal teñen unha gran dependencia doutros países para importar produtos de alto valor proteico. “A comida é o terceiro piar da defensa europea”, terminou a súa intervención Cordero, apostando polo I+D+i para asegurar a competitividade do sector.
Por outra banda, Venancio Salcines, economista e presidente da Escola de Finanzas, quixo poñer sobre a mesa a súa perspectiva sobre o futuro económico de Galicia. “Durante moitos anos, fomos a man de obra barata de Europa”, asegurou, en referencia á situación que viviu Galicia durante a etapa do desenvolvismo.
Con todo, declarou que, na actualidade, a comunidade é a autonomía que máis está a crecer, pasando de atoparse á cola da renda per cápita, a situarse á metade da lista, superando a comunidades como Castela-A Mancha, Murcia, Valencia, Canarias ou Andalucía. “Por primeira vez en século e medio Galicia non se está desangrando”, concluíu.
A xornada tamén contou coa intervención por videoconferencia de Horacio González, consultor do sector agroalimentario na UE, quen analizou os factores xeopolíticos que impactan na alimentación animal e humana, centrándose nas consecuencias socioeconómicas da implantación de aranceis de EE. UU., así como das medidas para asegurar a sustentabilidade das actividades, entre elas, o cumprimento dos obxectivos marcados na PAC 2023-2027.
Ademais, o Sr. Corrales, humorista e formador, puxo o toque de motivación coa súa charla “Motivacción”, que fixo as delicias dos asistentes coa súa particular sátira, apelando ao sentido de humor como clave do éxito empresarial e sectorial.
Medalla ao Mérito de Agafac
Pero sen dúbida, un dos momentos máis especiais foi a entrega da Medalla ao Mérito de Agafac a Daniel Ferreiro Otero, ex director xeral de AIRA SCG, en recoñecemento á súa contribución ao desenvolvemento do sector, quen recolleu o galardón con gran emotividade e moi agradecido. “Gocei moito destes 20 anos por todo o que aprendín. Desde o primeiro momento entendín que a xente que formaba parte de Agafac e de Galis era capaz de harmonizar o interese xeral de sector”, expresou.
A clausura correu a cargo de Silvestre José Balseiros, director xeral de Gandería, Agricultura e Industrias Agroalimentarias da Xunta de Galicia. “Amigos, presumamos do que temos. Hai que seguir perseverando. Temos o mellor produto, pero hai que poñelos como excelentes. Por iso é importante Agafac e as persoas que o fan posible”, indicou.
O XIV Foro Galis non só foi un espazo de reflexión sobre os retos e oportunidades que enfronta o sector, senón tamén unha ocasión para celebrar os logros conseguidos nos últimos 20 anos grazas ao sistema Galis, que xogou un papel crucial na mellora da competitividade e calidade do sector agroalimentario galego.