Menos antibióticos e máis insectos para a alimentación animal

Menos antibióticos e máis insectos para a alimentación animal

Clausura de la jornada por Belén do Campo

Os principais expertos en alimentación animal déronse cita este venres en Santiago de Compostela con motivo da “XVIII Xornada Técnica da Fundación Instituto Tecnolóxico do Penso: Novo escenario de redución de antibióticos e novas materias primas na industria da alimentación animal”.

A xornada serviu de foro de análise dos novos retos do sector da alimentación animal nas distintas conferencias e debates, co freo ao uso de antibióticos e a introdución de novas materias primas, como insectos e microalgas, como claves.

Os expertos participantes debuxaron o actual escenario de redución de antibióticos na fabricación de alimentos compostos para animais en Europa e Sara Sacristán, do grupo coordinador do Plan Nacional de Resistencias Antibióticas (PRAN) da Axencia Española de Medicamentos e Produtos Sanitarios (AEMPS), analizou como desde o sector de fabricación de pensos pódese contribuír a reducir as resistencias antimicrobianas nas explotacións gandeiras.

Ademais, destacou o Plan nacional de resistencia a antibióticos, co obxectivo de preservar de maneira sustentable o arsenal terapéutico existente.

Dinamarca: referente mundial na redución de antibióticos

A continuación, Niels Jorgen Kjeldsen, do SEGES Danish Pig Research Centre, exportou o modelo de Dinamarca como proposta á alimentación de animais sen antibióticos. Segundo os plans do país nórdico, o obxectivo entre 2015-2018 será a redución dun 15% no seu uso e o freo inmediato á tetraciclina.

Loitar contra a resistencia antimicrobiana, clave para o MAGRAMA

Pola súa banda, Francisco Javier Piquer, xefe da área de alimentación animal da Subdirección Xeral de Medios de Produción Gandeiros do Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente (MAGRAMA), analizou o novo escenario lexislativo europeo para a industria da alimentación animal, cos obxectivos claros de protexer a saúde, o medio ambiente e loitar fronte ás resistencias antimicrobianas garantindo ademais alimentos seguros.

Entre os retos para a Administración, destaca a introdución dunha nova lexislación en materia de alimentación animal, un marco regulatorio do uso de medicamentos e pensos medicamentosos e o reforzo aos sistemas de vixilancia ás resistencias bacterianas no ámbito veterinario.

Ademais, na Xornada Técnica da Fundación Instituto Tecnolóxico do Penso analizáronse novas materias primas que nun futuro próximo poderían ser utilizadas para a alimentación dos animais de abasto. Neste contexto, o profesor do CSIC Antonio Martínez presentou o novo panorama que se abre co cultivo de insectos destinados á alimentación animal e/ou alimentación humana.

Insectos, fonte sustentable de proteínas para pensos monogástricos

No horizonte do ano 2050, debuxou o experto, cunha poboación de nove mil millóns de persoas e escaseza de terras de cultivo, os insectos constitúen unha alternativa real pola súa eficiencia e a dixestibilidade das proteínas, nunha taxa máis alta (86-89%). Desta maneira, o verme da fariña, termites, grilo, lagostas e mesmo moscas identifícanse como unha nova fonte sustentable de proteínas para a súa incorporación a pensos monogástricos.

Pola súa banda, Ana Hurtado, directora técnica da Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compostos (CESFAC), explicou o proxecto ALGADISK, que introduce as microalgas como materia prima útil para a fabricación de alimentos para animais, con moitas virtudes: proteínas de calidade, con efectos positivos na fisioloxía, mellora do sistema inmune e incremento da fertilidade.

A xornada, celebrada no Hostal dous Reis Católicos, foi clausurada por Belén do Campo, directora xeral de Gandería, Agricultura e Industrias Agroalimentarias da Consellería do Medio Rural. A organización correu a cargo da Asociación Galega de Fabricantes de Alimentos Compostos (AGAFAC), a empresa Andersen e a Fundación Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compostos (CESFAC).

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información