Máis da metade do custo dunha xovenca é en alimentación e menos dun 5% en sanidade

Preto de 300 profesionais reúnense en Cantabria e en Galicia para debater sobre a rendibilidade das explotacións de vacún de leite

Máis da metade do custo dunha xovenca é en alimentación e menos dun 5% en sanidade

As xovencas de hoxe serán o futuro rabaño, dependendo delas o éxito da produción da granxa e, por tanto, a rendibilidade da explotación. Baixo esta premisa desenvolvéronse dous encontros celebrados os días 24 e 25 de febreiro en Hoznayo (Cantabria) e Guitiriz (Lugo,Galicia), respectivamente, que reuniron en total a preto de 300 profesionais do sector vacún leiteiro, para debater sobre a rendibilidade das explotacións de vacún de leite e o aspecto crave que a recría das xovencas representa na mesma. A reunión, denominada “Foro de Farmacoconomía en Vacún de Leite”, foi organizada pola empresa de saúde animal Zoetis, situada como “especialista en xovencas”.

O valor de investir na recría

As xovencas supoñen entre o 15 e o 20% do custo total na produción dun litro de leite leiteiro – expresaron Manuela Jiménez e Juan Antonio Latorre, xerentes de Márketing de Rumiantes de Zoetis, durante a introdución do evento-, por iso resulta imprescindible definir un programa con obxectivos moi concretos en termos de sanidade, crecemento, reprodución e lactación para obter o máximo partido na súa vida produtiva.

En concreto, o estado sanitario das xovencas de recría ten un efecto directo sobre a capacidade de crecemento das mesmas, especialmente durante os primeiros dous meses de vida. Por tanto, un dos aspectos sobre os que máis se incidiu durante o encontro foi na necesidade de establecer un programa de manexo sanitario que permita á xovenca chegar en peso e en conformación á primeira cubrición, maximizando todo o seu potencial xenético, xa que a consecución deste obxectivo determinará o resto da súa vida produtiva.

Máis da metade do custo de produción das xovencas débese á alimentación

Por outra banda, como mostrou Arnau Álvarez, veterinario de Vether Girona, durante a súa intervención, é clave coñecer que a sanidade é unha das partidas que menor porcentaxe representan no custo dunha xovenca. Así, producir unha xovenca costa ao redor de 1.800 euros de media, ou ben 2,50 euros ao día, dos que “máis da metade derívanse da alimentación, que xunto á man de obra e amortizacións son os custos máis cuantiosos”, declarou Arnau. No lado oposto atoparíase o custo que representa a sanidade (veterinario e medicamentos empregadas), sendo inferior ao 5% do total, e non alcanzando os 100 euros.

A sanidade nas primeiras idades é un investimento moi rendible

Para investir na recría e lograr o bo desenvolvemento da xovenca é prioritario atender a certos aspectos críticos. Fernando Soberón, Technical Services Manager Shur-Gain Ou.S.A, reflectiu os mesmos durante a súa exposición, comezando por un bo encalostrado, o crecemento pre-destete, e continuando pola saúde do animal, o destete, a condición corporal e a inseminación no momento máis oportuno. Novamente, fíxose especial fincapé no apartado de saúde animal, como un dos aspectos que maior relevancia ten.

Desta forma, a aparición da enfermidade na explotación xerará perdas asociadas á mortalidade dos animais, pero, en maior grao, á morbilidade, que provocará un atraso na cubrición e idade ao primeiro parto da xovenca, así como un menor rendemento produtivo nas primeiras lactaciones, e unha diminución da lonxevidade da femia no rabaño.

O impacto da aparición de enfermidade na rendibilidade da explotación foi avaliado no encontro por José María San Miguel e Nacho Peón, técnicos veterinarios de rumiantes de Zoetis. Unha destas enfermidades é a Síndrome Respiratoria Bovina (SRB) que, entre outros, ocasiona “dixeron os expertos- atraso na cubrición, diminución da produción de leite durante a súa primeira lactación e unha importante redución de días produtivos de ata 109 días en leite”.

Tendo presentes estes datos, o establecer un correcto plan sanitario na explotación significa apostar polo futuro reprodutivo e o máximo rendemento leiteiro.

Galicia e Cantabria, principais comunidades produtoras de leite

As rexións da Cornixa Cantábrica, xunto a Galicia e Castela e León, reúnen preto do 90% das explotacións de bovino de leite. Galicia, con 369.116 vacas de leite, é a primeira comunidade autónoma en censo deste tipo de animais, aglutinando case a metade das vacas leiteiras de España (853.239 animais). Pola súa banda, Cantabria tamén se atopa entre as principais comunidades autónomas de España en produción de leite de vaca, cun censo de 55.000 vacas de leite aproximadamente.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información