“A información ao consumidor é clave para impulsar os queixos españois no mercado”

O presidente da Organización Interprofesional Láctea (INLAC), Ignacio Elola, defende a produción nacional de calidade nun país que importa ao ano máis de 300.000 toneladas de queixo, en gran parte referencias de escaso valor que serven para dar saída aos excedentes de países como Alemaña, Holanda e Francia

Ignacio Elola, presidente de la Interprofesional láctea

Ignacio Elola, presidente da Interprofesional láctea

Cada ano España importa da orde de 300 millóns de quilos de queixo do exterior, na súa maioría referencias pouco diferenciadas, que dan saída ao excedente de leite doutros países do norte de Europa. Estes produtos lácteos transformados exercen unha enorme competencia sobre o queixo de orixe español, que precisa de novos estímulos.

A pesar desta circunstancia, o sector queixeiro español ten gran potencial de crecemento e desenvolvemento tanto no mercado nacional como na exportación, explica o presidente da Organización Interprofesional Láctea (INLAC), Ignacio Elola. Na súa opinión, a innovación é un factor clave para seguir avanzando, así como a información ao consumidor sobre os valores nutricionais e os beneficios para a saúde.

As vendas de queixo español de vaca, cabra, ovella ou mestura no exterior multiplicáronse por 2,6 na última década

“As exportacións de queixo de vaca, cabra, ovella ou mestura multiplicáronse por 2,6 no últimos dez anos e o seu futuro é moi prometedor. Mentres tanto, o consumo interior do queixo español segue sendo unha materia pendente”, indica Elola.

O presidente da interprofesional láctea, formada por industrias, cooperativas e organizacións agrarias, destaca os altos parámetros de calidade e seguridade alimentaria que garanten os gandeiros, cooperativas e fabricantes españois, así como o compromiso con mostrar o alto valor destes alimentos por parte de colectivos profesionais como os mestres queixeiros, os afinadores, os comercializadores e os detallistas.

O consumo de queixo en España, un dos máis baixos de Europa

queixos2

A xuízo de INLAC, existe amplo espazo aínda para que os queixos nacionais sigan gañando presenza nos lineais. En España, o consumo de queixo é un dos máis baixos de Europa (7,78 quilos de media ao ano; moi lonxe dos 17,2 quilos de media na UE) e, a nivel global, o noso país ocupa a trixésimo sétima posición mundial.

En todo caso, debe recoñecerse que o queixo é un alimento clásico para todos, ao formar parte da cesta da compra do 89% dos españois. “Creo que haberá poucas neveiras que non teñan algún queixo nalgunha das súas variedades”, comenta o presidente da interprofesional láctea.

A INLAC avoga por unha maior presenza e visibilidade para os queixos españois nos lineais dos supermercados

Os fogares adquiriron durante o ano móbil comprendido entre decembro 2019 e novembro 2020 ao redor de 404.700 toneladas de queixo por valor de 3.082 millóns de euros, aínda que o peso das importacións é enorme.

Sabores máis intensos e novas variedades

Pero, que busca o novo consumidor? Segundo explica o presidente da INLAC, os españois valoran de forma crecente solucións pracenteiras e saborosas, que permitan aforrar tempo (fáciles de preparar) e saudables (alimentos funcionais, enriquecidos…).

Así mesmo, queren probar sabores máis intensos ou “diferentes”, novas variedades, “ser sorprendidos no lineal”. “A innovación é un factor determinante para responder as demandas do mercado, en permanente metamorfose”, reitera Elola.

De forma crecente, os consumidores queren que os produtos sexan o máis naturais posibles, sen artificios, procedan de materias primas sostibles e respectuosas co planeta (por exemplo, envases biodegradables ou reciclables). Tendencias, asegura a INLAC, ás que se está adaptando con acerto o sector, que mostra un claro liderado fronte a outros.

O sector debe comunicar valores como a creación de emprego ou a sostibilidade

As ganderías, cooperativas e os fabricantes de queixo, son operadores claves para o desenvolvemento rural, imprescindibles para combater a chamada España Baleirada. A cadea de produción, transformación e comercialización do sector lácteo (vacún, ovino e caprino) factura 13.000 millóns de euros ao ano e xera máis de 60.000 empregos directos.

“O consumidor debe coñecer tamén que os queixos son unha fonte de emprego e riqueza no medio rural, unha garantía de sustentabilidade ambiental, ao que debemos engadir os beneficios nutricionais que acompañan os lácteos”, conclúe o presidente da organización que adhire a Cooperativas Agro-alimentarias de España, Fenil, Asaja, COAG e UPA.

Alimento san e nutritivo

O queixo contén proteínas de alto valor biolóxico, superior mesmo ao leite. Ademais, unha porción de 100 gramos de queixo equivale ao requirimento diario dun adulto.

O queixo é un alimento rico en vitaminas A e D, que axudan ao corpo para absorber o calcio. Tamén é rico en vitaminas do grupo B, entre as que destaca a B12, a B9 (ácido fólico), a B1 (tiamina) ou a B2 (riboflavina).

As principais Guías en Alimentación recomendan entre 2 e 4 racións ao día de lácteos (leite, queixo ou iogur). A porción de queixo semicurado ou curado roldaría os 30 gramos e, a de queixo fresco, uns 60.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información