Éxito de calidade e cantidade na vendima 2020 da DO. Rías Baixas

Publicidade
Éxito de calidade e cantidade na vendima 2020 da DO. Rías Baixas

Neste ano de incerteza a vendima no D.O. Rías Baixas pechouse sen ningún sobresalto. As 159 adegas implicadas na campaña 2020 recolleron 34.470.166 kg de uva, un 6,38% máis que na anterior. Os rendementos medios da mesma situáronse en 8.420 kg de uva por hectárea.

As previsións apuntaban a que podería ser unha vendima máis abundante, pero finalmente os acios non pesaron todo o esperado. Como explica o director técnico do Consello Regulador, Agustín Lago, “o relevante é o óptimo estado da uva á súa entrada en adega, tamén o feito de que a meteoroloxía acompañou para que se puidese recoller no momento idóneo de maduración, así como de forma ordenada e con tranquilidade”.

A vendima no D.O. Rías Baixas comezou o pasado 27 de agosto e finalizou o 2 de outubro: “Os traballos de recollida iniciáronse un pouco antes do habitual na nosa denominación e desenvolvéronse practicamente durante o mes de setembro”, explica Agustín Lago. As expectativas para os viños son boas: “Os mostos destacan pola súa intensidade aromática e equilibrio, ou sexa, a súa compensada acidez coa gradación”, engade o director técnico do Consello Regulador.

Desagregación por variedades

A vendima comezou coa recollida das variedades destinadas á elaboración dos viños espumosos de calidade, logo seguíronlle as uvas brancas, especialmente a Albariño, cuxo ciclo vexetativo é máis curto e a súa maduración máis temperá. Finalmente deuse paso ás tintas e vendimas tardías.

No D.O. Rías Baixas, as variedades brancas representan o 99,08% da uva recollida, abanderadas pola Albariño que superou os 33 millóns de quilos, e seguida pola Caiño Branco, a Loureira e a Treixadura. As variedades tintas representan o 0,92% do total, coa variedade Sousón como principal e, seguida pola Mencía e o Caiño Tinto.

En canto á produción por subzonas, dicir que o Val do Salnés continúa sendo a de maior produción cunha representación do 64%, seguida polo Condado do Tea cun 21% e O Rosal co 9,3%.

Na presente campaña de vendima participaron 159 adegas elaboradoras. Un total de 4.687 viticultores recolleron uva nas 4.090 hectáreas de superficie produtiva inscritas na Denominación de Orixe Rías Baixas.

Protocolo COVID-19

Os estritos protocolos de prevención adoptados para protexerse contra a COVID-19 deseñados polo sector e o Consello Regulador teñen contribuído a preservar a saúde tanto de vendimiadores e viticultores como dos traballadores de adega, os 24 veedores/auditores e o persoal técnico implicados na presente campaña. As directrices establecían unha serie de medidas para garantir a seguridade no labor de auditoría desenvolvida durante o proceso de recollida da uva, todo iso coa intención de previr os contaxios.

Ademais das normas xerais -uso obrigatorio de máscara, hixiene de mans e distancia de seguridade interpersoal-, establecéronse unha serie de especificidades relativas ás auditorías a realizar nas adegas e viñedos inscritos.

É importante lembrar ademais, que antes de empezar a campaña, o Sergas realizou probas serolóxicas aos traballadores para poder afrontar as tarefas con garantías.

VOLUMEN DE UVA VENDIMIADA/VINIFICADA POR SUBZONA (DATOS EN Kg)

Datos en Kg

Uva vendimiada

Uva importada de otras subzonas

Uva exportada a otras subzonas

Uva vinificada en cada subzona

         
Condado do Tea

7.454.666

580.438

903.880

7.131.224

O Rosal

3.265.875

1.005.725

166.476

4.105.124

Ribeira do Ulla

1.490.434

30.979

1.148.881

372.532

Soutomaior

58.240

0

0

58.240

  1. Val do Salnés

22.200.951

1.681.333

1.079.238

22.803.046

         

Total

34.470.166.-

3.298.475.-

3.298.475.-

34.470.166.-

PRODUCCIÓN VARIEDADES BLANCAS POR SUBZONAS (DATOS EN Kg)

 

Condado do Tea

O Rosal

Ribeira do Ulla

  1. Soutomaior

Val do Salnés

Total

             
ALBARIÑO

7.056.446

2.612.857

1.465.733

55.659

22.093.976

33.284.671

TREIXADURA

144.495

56.842

7.805

0

422

209.564

LOUREIRA

56.965

171.264

0

0

3.777

232.006

CAIÑO BLANCO

6.811

326.703

5.761

0

11.278

350.553

GODELLO

1.431

47.050

3.150

654

16.600

68.885

TORRONTES

5.881

0

0

0

0

5.881

             

Total

7.272.029.-

3.214.716.-

1.482.449.-

56.313.-

22.126.053.-

34.151.560.-

PRODUCCIÓN VARIEDADES TINTAS POR SUBZONAS (DATOS EN Kg)

 

Condado do Tea

O Rosal

Ribeira do Ulla

  1. Soutomaior

Val do Salnés

Total

             
CAIÑO TINTO

3.630

3.052

1.987

790

38.482

47.941

LOU.TINTA

166

0

0

174

3.781

4.121

ESPADEIRO

11.933

0

0

0

18.413

30.346

BRANCELLAO

1.863

8.614

0

225

2.142

12.844

SOUSON

115.480

20.542

188

185

1.662

138.057

MENCIA

39.760

0

5.810

553

7.014

53.137

PEDRAL

9.805

0

0

0

1.780

11.585

CASTAÑAL

0

18.951

0

0

1.624

20.575

             

Total

182.637.-

51.159.-

7.985.-

1.927.-

74.898.-

318.606.-

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información