Os agricultores da comarca de Bergantiños rematan estes días as labores de colleita da pataca, nun ano que cualifican de excelente en cantidade, cun ata un 30% máis de produción, e tamén cunha óptima cualidade.
Animado polos bos prezos e pola boa acollida do mercado, o cultivo da Pataca de Coristanco colleu pulo nestes últimos anos na comarca, con máis de 500 hectáreas sementadas este ano, nun 95% da variedade Kennebec, e arredor dun 5% de Fina de Carballo. A variedade, o terreo e o método de cultivo e de colleita, con recollida a man, son os principais puntos fortes da pataca desta comarca, cunha demanda concentrada na provincia da Coruña.
“Este ano está sendo moi bo en cantidade, cunha media de entre 25 e 30 toneladas por hectárea, arredor dun 20 ou 30% máis que nun ano normal, e calidade é excelente, debido a que non houbo practicamente problemas sanitarios”, asegura Juan Carlos García, un dos principais produtores profesionais de pataca, con 15 hectáreas de tubérculo, que vende baixo a Indicación Xeográfica Protexida Pataca de Galicia.
O almacenamento e a comercialización, principais aspectos a mellorar
En canto aos prezos, recoñece que “nestas datas o mercado está saturada de pataca, polo que haberá que agardar unhas semanas, pero en praza non solen baixar de 0,50 euros o quilo e en almacén a maioría están a 0,40 euros”.
Precisamente, a mellora nas condicións de almacenamento, que permiten ao agricultor sacala ao mercado cando hai máis demanda, xunto coa comercialización, son a xuízo de Juan Carlos García dúas importantes materias pendentes para pechar o ciclo da pataca e aproveitar o seu gran potencial na comarca.
“Aquí a pataca ten un gran percorrido a pouco que se invista nela, e iso non é tanto cuestión de cartos, como de mellorar os coñecementos e que os agricultores sexamos máis profesionais, que apliquemos novas estratexias comerciais e coñezamos como funcionan os mercados”, conclúe este produtor.