Alltech é pioneira en investigación nutrixenómica aplicada á agricultura. A nutrixenómica estuda a resposta natural dos cultivos aos nutrientes bioactivos a nivel xenético. Desta forma podemos ver que tipo de respostas se observan na planta como a activación de xenes de desenvolvemento, xenes asociados á tensión e a procesos de defensa da planta. Alltech Crop Science, en colaboración con Delagro, organizaron unha xornada en Cambados para explicar esta innovadora tecnoloxía, aínda é descoñecida, baixo o título “Nutrixenómica en viñedo: investigación e desenvolvemento na saúde do chan”.
O encontro reuniu ás principais adegas e viticultores do Salnés, interesadas en coñecer como a nutrixenómica pode mellorar o manexo da vide e a súa resistencia a enfermidades, así como mellorar a calidade do viño.
Nesta xornada interveu Francisco Zunino, Iberia Technical Manager de Alltech Crop Science Iberia, quen profundou na importancia de avaliar as actividades encimáticas do chan no cultivo da vide. “As encimas teñen un papel clave no chan, dannos moita información, pero son moi sensibles aos cambios. As actividades encimáticas ofrecen moitos datos sobre a saúde do chan”, describe.
A actividade de encimas, como a β-Glucosidasa, a Fosfatasa e a Ureasa, permite coñecer o estado biolóxico do chan e a súa capacidade para prover nutrientes esenciais á vide. Esta información é clave para deseñar estratexias de fertilización personalizadas que optimicen o rendemento do viñedo.
Levan percorridas máis de 25.000 hectáreas, con 16 cultivos diferentes e en tres países de varios continentes, nos que agricultores e empresas acóllense á metodoloxía Crop Science
O experto de Alltech resaltou o papel dun chan bioloxicamente activo na resistencia da vide fronte a enfermidades. Neste sentido, un microbioma equilibrado xera compostos que poden influír nas defensas naturais das plantas e facilitar a absorción de nutrientes.
“O obxectivo é traballar cara a un chan supresivo que posúe unha alta diversidade de microorganismos beneficiosos. Un chan capaz de reducir os danos producidos por enfermidades”, destacou Zunino.
“Estes microorganismos non só actúan como biofertilizantes ao solubilizar minerais e xerar ácidos orgánicos, senón que tamén poden producir sustancias que activan os mecanismos de defensa da vide. Estratexias como a Resistencia Sistémica Inducida (RSI) permiten que a planta fortaleza as súas defensas naturais dende a raíz, o que se traduce nun viñedo máis san e con uvas de mellor calidade”.
Dende que aplican os programas de Alltech aprecian unha redución no uso de fitosanitarios de síntese química
Protocolos para os viñedos
Alltech segue unha metodoloxía de traballo en todos os viñedos para implantar o protocolo necesario para conseguir os obxectivos que se marca a adega. Así, marcan un punto de partida e estudan o histórico da leira. Posteriormente, realizan unha análise, observando a calidade do chan, foliar, a microbioloxía e todos os necesarios: “Cantas máis analíticas teñamos, mellor”. Con estes resultados, preparan o diagnóstico e deseñan a estratexia que finalmente implanta. “Ao ano seguinte, volvemos para observar como está o viñedo, se se conseguiu o obxectivo ou se é necesario seguir mellorando”.
Neste sentido, xa levan percorridas máis de 25.000 hectáreas, con 16 cultivos diferentes e en tres países de varios continentes, nos que agricultores e empresas acóllense á metodoloxía Crop Science.
Resultados sobre o terreo
As probas de campo realizadas nos viñedos do Salnés mostran unha redución significativa na incidencia de enfermidades fúngicas tras a implementación de estratexias nutrigenómicas. Os produtores locais han confirmado melloras notables na saúde dos seus viñedos e na calidade das uvas producidas.
A este respecto, Marta Simón, enxeñeira técnica agrícola en Galicia de Alltech Crop Science, sinala: “Dende que empezamos a aplicar os nosos programas apreciamos unha redución no uso de fitosanitarios de síntese química e unha mellor resposta das vides fronte a enfermidades que tradicionalmente ocasionaban grandes danos. Ademais, estes programas contribúen a promover unha agricultura máis sustentable, algo que cada vez ten máis peso na decisión de compra do consumidor final”.
Simón destaca que se poden definir por ofrecer produtos con base natural, de fermentación microbiana, “que se poden considerar complementarios aos fitosanitarios ou aos abonos de sínteses químicas, que melloran e axudan a potenciar os produtos”.
Bioestimulantes
SOIL SET. Trátase dun bioestimulante desenvolvido en base a procesos específicos de fermentación de precisión que combina un caldo de fermentación de Lactobacillus e un extracto natural rico en saponinas de Yucca. Este produto “favorece a xeración de chans supresivos, diminuíndo a presión de patóxenos e mellorando o crecemento, a calidade e a produción de antioxidantes, ademais de aumentar o rendemento do cultivo”.
O Lactobacillus é apreciado pola capacidade que teñen as bacterias de fermentar diversas fontes de carbono simples, producindo máis de 100 compostos diferentes entre encimas e metabolitos. O extractor de Yucca contén máis de 130 metabolitos e proteínas diferentes, polo que é un bioestimulante vexetal natural que promove o desenvolvemento da planta e mellora a fertilidade do chan, acelerando os procesos de descomposición de materia orgánica.
O efecto bioestimulante de SOIL SET, nos cultivos leñosos de viña, aumenta un 10 % a taxa fotosintética e un 4 % a produción.
PRCROP ISR. Trátase dun fertilizante que activa os mecanismos naturais das plantas para optimizar a súa saúde e rendemento. Desta maneira, ao entender como as plantas responden de forma natural á nutrición e aos compostos bioactivos a nivel xenético, permitirá aproveitar mellor os nutrientes e entender cando é o mellor momento e forma de aplicación para poder desenvolver o máximo potencial do cultivo, neste caso, os viñedos.
Trátase, en definitiva, de “un produto que fortalece a planta, achegando nutrientes esenciais para optimizar os procesos metabólicos. Maximiza a produción de cultivos sans e de máxima calidade, ademais de mellorar a calidade da uva e compensar a maduración”, subliñou Zunino.
A mellora obtida nos niveis indicativos da madurez fenólica, relacionados de forma directa coa calidade da colleita, permite obter uvas cunha maior capacidade de extracción, cor e envellecemento na elaboración dos viños
Os viñedos tratados con este produto teñen un predominio de verdes e azuis, indicativo dunha elevada cantidade de clorofila e actividade fotosintética. Ademais, consérvase unha elevada masa foliar con follas máis verdes, fortes e con maior vitalidade. Os viñedos móstranse fortes e sans, cunha maior carga e unha maduración máis homoxénea nos acios.
“Con PROCROP ISR lógranse reducir factores ambientais que alteran os procesos fisiolóxicos e metabólicos das plantas, ademais dunha maior homoxeneidade, coloración e vitalidade da masa foliar. Por outra banda, aumenta a composición fenólica dos acios con incremento nos IPT e na capacidade antioxidante total”, indicou Zunino.
Así, a mellora obtida nos niveis indicativos da madurez fenólica, relacionados de forma directa coa calidade da colleita, permite obter uvas cunha maior capacidade de extracción, cor e envellecemento na elaboración dos viños.
Simón explicou que, de normal, débese aplicar no foliar, 1cc/l cada 15 días, durante brotación, floración, callado e engorde. “Eu considero que se debe empezar desde que se entre a tratar, para así traballar en preventivo e evitar problemas de enfermidades. Os dous tratamentos ao mes (cada 15 días) poderanse alargar ata uns 6 tratamentos ou máis, en función de como se atope o viñedo, polo que hai que estudar cada caso”.

Marta Simón, enxeñeira técnica agrícola en Galicia de Alltech Crop Science
Fertilizantes de alta asimilación
CONTRIBUTE ibNP. Un fertilizante que incrementa a fixación de nitróxeno atmosférico e a solubilización de fósforo e potasio no chan. Permite reducir a aplicación de fertilizantes e aproveitar ao máximo os recursos dispoñibles. Mellora o sistema radicular e a absorción dos nutrientes e promove un microbioma equilibrado, favorecendo un chan supresivo, a maiores de preservar o equilibrio do chan, contribuíndo a un mellor crecemento das plantas en condicións de tensións.
Ao aumentar a solubilización do fósforo e a dispoñibilidade de nitróxeno e ferro, os microorganismos beneficiosos melloran o crecemento das raíces, a dispoñibilidade e a absorción de nutrientes e o crecemento das plantas. Os microorganismos beneficiosos desempeñan un papel importante no mantemento dun microbioma saudable. Son a clave para mellorar o rendemento dos cultivos.
CONTRIBUE AID é un produto formulado única e exclusivamente a base de Trichoderma koningiopsis, fungo promotor do crecemento vexetal. “Foi especialmente deseñado para promover o desenvolvemento radicular e estimular o microbioma do chan en cultivos tanto hortícolas como leñosos e mellora os rendementos debido a unha mellor asimilación de nutrientes”, resaltou.
Recoméndase aplicar en fertirrigación en cultivos hortícolas a unha dose de 1 kg/ha ao comezo do cultivo do mesmo xeito que nos leñosos.