O Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras dá por iniciada a campaña de vendima 2024, data que celebra o 50º Aniversario do Plan Revival (Reestruturación de Viñedos de Valdeorras), que marcou un antes e un despois na forma de facer viño na comarca.
Valdeorras convértese na primeira Denominación de Orixe de Galicia en iniciar os traballos de vendima. A bodega Valdesil foi a que deu o pistoletazo de saída co comezo dos traballos na viña As Chas Vieja, en Portela de Vilamartín. A primeira uva en colleitar foi a Godello que se empregará para elaborar un viño tostado.
A colleita deste ano anticípase “histórica e ideal”, “cunha maduración máis progresiva que a do ano pasado”. Así o asegura Santiago Pérez, técnico da DO, que pon o acento ademais nunha climatoloxía favorable, no arduo traballo dos viticultores para evitar a aparición de enfermidades como o mildiu ou o oídio.
Tras as primeiras medicións, os técnicos da DO falan de “grao de alcol e acidez ideais”, datos que anticipan unha colleita de alta calidade e rendemento satisfactorios. “Os resultados prometen ser excepcionais, son un reflexo do que xa estamos a ver, nos numerosos premios que estamos a obter, na marca de vendas; os nosos viños están mellor que nunca”, afirma Pérez.

Inicio dos traballos da vendimia en Valdeorras. Cedida
Plan Revival, un cambio na viticultura de Valdeorras
Para José Ramón Rodríguez Casteláns, presidente da DO Valdeorras, o Plan Revival “foi algo extraordinario para a nosa zona, foi o plan que cambiou a nosa viticultura e que, entre outras moitas cousas, recuperou a Godello para Valdeorras e para o mundo”.
Desenvolvido en 1974 por un grupo de adegueiros, enólogos, viticultores, e viveiristas, co apoio das Oficinas Agrarias Comarcais de Valdeorras, o Plan Revival foi o motor do rexurdimento e desenvolvemento sustentable da viticultura na comarca, consolidando a Valdeorras como unha referencia de calidade e tradición no panorama vitivinícola nacional e internacional.
Desde a implementación do Plan Revival, adoptáronse prácticas vitivinícolas sacrificadas, innovadoras e respectuosas co medio ambiente
Durante cinco décadas, conseguiu a revitalización dos viñedos, rescatando as variedades autóctonas que hoxe en día, convertéronse en emblemas da rexión. Exemplos diso son a Mencía ou a Godello, desta última, o rescate foi da súa práctica extinción.

Auguran unha colleita histórica e ideal cunha maduración máis progresiva que a do ano pasado. Cedida
Grazas á investigación e desenvolvemento que o Plan Revival potenciou, Valdeorras situouse á vangarda da innovación enolóxica, sen perder de vista as súas raíces históricas. Desde a súa implementación, adoptáronse prácticas vitivinícolas sacrificadas, innovadoras e respectuosas co medio ambiente, dunha forma compartida polos pequenos viticultores da comarca, reflectindo a riqueza e diversidade do terroir de Valdeorras.
Ao longo destes 50 anos, o Plan Revival demostrou ser un modelo de éxito, garantindo a sustentabilidade e o desenvolvemento económico da rexión e aproveitando a gran diversidade de pequenas parcelas e condicións xeográficas e climáticas, o que augura un futuro prometedor.
Anuncian unha protesta na Ribeira Sacra para o 6 de setembro