A D.O Valdeorras comeza a vendima e augura unha colleita “histórica”

O Consello Regulador deu por iniciada a campaña de 2024, marcada polo 50 aniversario do Plan Revival, e auguran unha colleita de calidade excepcional

Publicidade
A D.O Valdeorras comeza a vendima e augura unha colleita “histórica”

O Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras dá por iniciada a campaña de vendima 2024, data que celebra o 50º Aniversario do Plan Revival (Reestruturación de Viñedos de Valdeorras), que marcou un antes e un despois na forma de facer viño na comarca.

Valdeorras convértese na primeira Denominación de Orixe de Galicia en iniciar os traballos de vendima. A bodega Valdesil foi a que deu o pistoletazo de saída co comezo dos traballos na viña As Chas Vieja, en Portela de Vilamartín. A primeira uva en colleitar foi a Godello que se empregará para elaborar un viño tostado.

A colleita deste ano anticípase “histórica e ideal”, “cunha maduración máis progresiva que a do ano pasado”. Así o asegura Santiago Pérez, técnico da DO, que pon o acento ademais nunha climatoloxía favorable, no arduo traballo dos viticultores para evitar a aparición de enfermidades como o mildiu ou o oídio.

Tras as primeiras medicións, os técnicos da DO falan de “grao de alcol e acidez ideais”, datos que anticipan unha colleita de alta calidade e rendemento satisfactorios. “Os resultados prometen ser excepcionais, son un reflexo do que xa estamos a ver, nos numerosos premios que estamos a obter, na marca de vendas; os nosos viños están mellor que nunca”, afirma Pérez.

Inicio dos traballos da vendimia en Valdeorras. Cedida

Inicio dos traballos da vendimia en Valdeorras. Cedida

Plan Revival, un cambio na viticultura de Valdeorras
Para José Ramón Rodríguez Casteláns, presidente da DO Valdeorras, o Plan Revival “foi algo extraordinario para a nosa zona, foi o plan que cambiou a nosa viticultura e que, entre outras moitas cousas, recuperou a Godello para Valdeorras e para o mundo”.

Desenvolvido en 1974 por un grupo de adegueiros, enólogos, viticultores, e viveiristas, co apoio das Oficinas Agrarias Comarcais de Valdeorras, o Plan Revival foi o motor do rexurdimento e desenvolvemento sustentable da viticultura na comarca, consolidando a Valdeorras como unha referencia de calidade e tradición no panorama vitivinícola nacional e internacional.

Desde a implementación do Plan Revival, adoptáronse prácticas vitivinícolas sacrificadas, innovadoras e respectuosas co medio ambiente

Durante cinco décadas, conseguiu a revitalización dos viñedos, rescatando as variedades autóctonas que hoxe en día, convertéronse en emblemas da rexión. Exemplos diso son a Mencía ou a Godello, desta última, o rescate foi da súa práctica extinción.

Auguran unha colleita histórica e ideal cunha maduración máis progresiva que a do ano pasado. Cedida

Auguran unha colleita histórica e ideal cunha maduración máis progresiva que a do ano pasado. Cedida

Grazas á investigación e desenvolvemento que o Plan Revival potenciou, Valdeorras situouse á vangarda da innovación enolóxica, sen perder de vista as súas raíces históricas. Desde a súa implementación, adoptáronse prácticas vitivinícolas sacrificadas, innovadoras e respectuosas co medio ambiente, dunha forma compartida polos pequenos viticultores da comarca, reflectindo a riqueza e diversidade do terroir de Valdeorras.

Ao longo destes 50 anos, o Plan Revival demostrou ser un modelo de éxito, garantindo a sustentabilidade e o desenvolvemento económico da rexión e aproveitando a gran diversidade de pequenas parcelas e condicións xeográficas e climáticas, o que augura un futuro prometedor.

Anuncian unha protesta na Ribeira Sacra para o 6 de setembro

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información