Dende ECODES, xunto co Grupo Español para el Crecimiento Verde, SEO/BirdLife e expertos, como Joaquín Nieto ou Diego Gago, e investigadores do Centro Vasco de Cambio Climáticodo B C3, Real Instituto Elcano, a Universidad Politécnica de Madrid (ItdUPM) ou o CONAMA crearonse espazos de diálogo e consenso como a iniciativa Manifiesto por Una Recuperación Sostenible. Neste contexto, AGACA asinou o Manifiesto por unha agricultura multibenéfica.
Os asinantes son persoas con diferentes profesións, diferentes opinións e distintas traxectorias. Pero a todos nos preocupa moito o presente e o futuro do sector agroalimentario en España. Por iso, e movidos polas recentes mobilizacións no sector, a pesar destas diferenzas, acordamos estes 10 puntos:
-
Coincidimos en que o traballo que realizan os gandeiros é fundamental para o conxunto da sociedade. E é totalmente necesario que por este traballo imprescindible reciban uns ingresos que lles permitan ter unha vida digna. Non hai agricultura verde en vermello e un produto decente debe ter un prezo digno.
-
A produción de alimentos complícase moito se persiste e afonda a situación actual na que con frecuencia se repiten fenómenos atmosféricos extremos. Contra a seca, as ondas de calor, as inundacións, os incendios de nova xeración, as xeadas intempestivas… pouco poden facer a sabedoría, a maquinaria e as tecnoloxías do labrego.
-
Por iso, a xente da cidade e do campo temos que facer todo o posible para frear na medida do posible o cambio climático en curso. Estes fenómenos atmosféricos extremos provocan moitos danos nos núcleos urbanos e, sobre todo, no rural, que son os principais afectados
-
Pero, ademais do impacto provocado polo cambio climático, os agricultores tamén sofren as rápidas flutuacións dos prezos, o aluvión de novas normativas, a competencia provocada pola entrada no mercado europeo de alimentos producidos con estándares de calidade ridículos e a falta de servizos e oportunidades no rural. É unha situación moi complicada para moitas explotacións agrícolas.
-
Os agricultores necesitan un apoio efectivo e eficiente dos poderes públicos que os acompañen e axuden na obrigada adaptación que teñen que facer para minimizar os danos que o novo clima lles está a causar. As explotacións familiares que constitúen, por así dicilo, a “clase media” agrícola merecen unha axuda prioritaria. É xustiza. O tecido de persoas produtoras de alimentos en todo o territorio é o modelo que máis valor aporta á sociedade.
-
Os agricultores tamén necesitan axuda e acompañamento para acadar un obxectivo crucial: que a agricultura contribúa a resolver a crise climática. Como calquera sector económico, quizais máis, a agricultura tamén é unha parte moi importante da SOLUCIÓN para frear as consecuencias máis catastróficas do cambio climático. Non só podes reducir a túa pegada, senón que aparecen oportunidades como a captura de gases de efecto invernadoiro.
-
No haberá unha economía florecente e boa saúde das persoas se o noso planeta, que nos sostén, enferma. Coidar a terra que herdamos dos nosos pais e nais e deixala máis fértil para os nosos fillos é unha tarefa común, dos labregos e do resto dos sectores da economía. Durante miles de anos, e agora tamén, a agricultura precisa da axuda indispensable da natureza, da boa auga, dos insectos polinizadores.
-
Todos os consumidores preocupados pola saúde das súas familias queren ter a seguridade de que os alimentos que consomen son saudables e os agricultores queren producir alimentos sans. Esta relación de confianza entre os que producen alimentos e os que os compran é mutuamente beneficiosa. A desunión entre os labregos das vilas de España e os cidadáns que viven nas cidades sería prexudicial para ambos os colectivos. A xente da cidade debe entender as razóns polas que un terzo do orzamento comunitario da Unión Europea se dedica á PAC e a xente do rural debe entender que unha gran preocupación dos consumidores é asegurarse de que os alimentos que consumen sexan saudables.
-
Hai que fomentar o interese dos consumidores por como se producen os alimentos, onde, por quen, como chegan ás súas mans… a etiquetaxe debe axudar, a formación nos centros educativos, as campañas de información etc. A sociedade debe escoller que tipo de produción de alimentos quere, pero para iso debe coñecer o sector, e formar parte do cambio. Nun mundo con crises frecuentes, é fundamental que unha parte importante das necesidades alimentarias do noso país estea asegurada polos agricultores do noso país.
-
Tamén é importante poñer sobre a mesa a importancia da soberanía na produción, directamente vinculada á sustentabilidade e ao aproveitamento dos recursos endóxenos. Trátase de depender menos de insumos que veñen de fóra como o gasóleo, os fitosanitarios activos ou os minerais para fertilizantes.
Necesitamos unha agricultura multibenéfica: boa e produtiva para os agricultores, para o medio ambiente e para a sociedade. Para lograla teñen que colaborar todos os poderes públicos, pero tamén debe implicarse toda a cadea agroalimentaria, toda a cidadanía, toda a sociedade. É unha tarefa común e a esa tarefa común nos sumamos todas as persoas que subscribimos este manifesto.
E fixémolo porque, como se dicía sempre nas vilas de España, a unión fai a forza. E nestes tempos que corren necesítanse moita forza e moita unión.
Relación de Firmantes Manifiesto por unha agricultura multibenéfica por orde alfabética:
-
Eduardo Agosta Scarel, Carmelite ONG
-
Sergio Atarés, Director de Planificación Estratéxica de Fertinagro Biotech
-
Pedro Cabrera, Coordinador nacional da Alianza Médica contra el Cambio Climático
-
Hermanos Campa, Gandeiros
-
Julio Díaz, Doutor en CC Físicas, Profesor de Investigación do ISCIII
-
Mario Díaz, Doutor en Bioloxía e Profesor de Investigación do Museo Nacional de Ciencias Naturales
-
Ana Etchenique Calvo, Presidenta de CECU (Federación de Consumidores y Usuarios)
-
Cesar Fernández-Quintanilla Gallastegui, Profesor de Investigación ad Honorem CSIC
-
Diego Gago, Director de Estrategia Política de beBartlet e Exportavoz de Transición Ecológica no Congreso de los Diputados
-
Marcos Garcés, Agricultor
-
Tomás García Azcárate, Vicedirector do Instituto de Economía, Geografía y Demografía (IEGD-CSIC)
-
José María García Álvarez-Coque, Doutor Ingeniero Agrónomo, Catedrático de la Universitat Politècnica de València
-
Emilio Gil Moya, Catedrático da Universitat Politècnica de Catalunya
-
Mikel González-Eguino, Investigador Ikerbasque do BC3 (Basque Centre for Climate Change)
-
Javier Jauregui Ortun, Técnico de Proyectos en la Coalición Por Otra PAC
-
Borja Lafuente, Director de PA en Danone Iberia
-
Ruth Lázaro Torres, Directora xeral de Taisi
-
Josefa de León, Gandeira e directora de Competitividad Estratégica en Agroamb
-
Cristina Linares Gil, Doutora en Medicina Preventiva y Salud Pública. Científica titular del ISCIII
-
Teresa López, Presidenta da Federación de Asociaciones de Mujeres Rurales – FADEMUR
-
Santiago Mañosa Rifé, Profesor Titular, Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals, Universitat de Barcelona
-
Fernando Marcén, ex Presidente de Cooperativas Agro-alimentarias de España
-
Maite Martín Ibañez, Presidenta da Plataforma One Health e profesora da Facultad de Veterinaria da Universidad Autónoma de Barcelona
-
Carlos Mataix, Director do Centro de Innovación en Tecnologías para el Desarrollo Humano (itdUPM)
-
Luis Miguel Bautista Sopelana, Científico Titular CSIC
-
Higinio Mougán Bouzón. Director-xerente de AGACA (Asociación Galega de Cooperativas Agrarias)
-
Joaquín Nieto, Ex Director OIT
-
Juan Carlos del Olmo, Secretario xeral de WWF España
-
Joaquín Olona, ex Consejero de Agricultura y Medio Ambiente del Gobierno de Aragón
-
Severiano Ónega Arez, CEO AGROAMB PRODALT S.L.
-
Rocío Pastor, Directora de Sigfito Agroenvases
-
Begoña Peco Vazquez, Catedrática Emérita del Departamento de Ecología de la UAM
-
José Manuel Penella, Responsable de Desarrollo Rural de UAGA y Presidente de la Red Aragonesa de Desarrollo Rural (LEADER)
-
Josep Presseguer i Gené, CEO Grup Cooperatiu Fruits de Ponent
-
Amanda del Río, Directora Adxunta da Fundación Global Nature
-
José Manuel Roche, Secretario de Relaciones Internacionales de Unión de Pequeños Agricultores (UPA)
-
Andrés Rodríguez Gómez, Presidente de CLUSAGA (Clúster Alimentario de Galicia) e Presidente e conselleiro delegado de Viña Costeira, S.Coop.Galega
-
Antonio Romé, Presidente de la Cooperativa Gallicum
-
Asunción Ruiz, Directora de SEO/Birdlife
-
Gonzalo Sáenz de Miera, Presidente del Grupo Español de Crecimiento Verde
-
Javier Seoane Pinilla, Profesor titular do Grupo de Ecología Terrestre de la Universidad Autónoma de Madrid
-
Enric Tello, Catedrático da Facultad de Economía y Empresa, y del Food & Action Research Observatory (FARO) da Universidad de Barcelona
-
Pedro Tomé, Investigador Científico Instituto de Lengua, Literatura y Antropología (ILLA-CSIC)
-
Alicia Torrego, Directora de Fundación CONAMA
-
Víctor Viñuales, Director Executivo de Ecodes
Pode encontrarse máis información en https://www.porunarecuperacionsostenible.net/manifiesto-por-una-agricultura-multibenefica/