A sección ‘Noticias de empresa’ inclúe informacións de actualidade empresarial, así como as notas de prensa de firmas colaboradoras.

Comeza o cebo: As claves para un destete exitoso

De Heus presenta dous lactoreemprazantes para potenciar a ganancia de peso dos tenreiros dende as primeiras semanas de vida

Comeza o cebo: As claves para un destete exitoso

Xosé Lois García Saco, membro do Equipo Técnico de De Heus.

Co obxectivo de obter unha boa conformación e a maior ganancia diaria de peso dos tenreiros lactantes durante as súas primeiras semanas de vida, De Heus desenvolveu varios produtos específicos que coidan especialmente a súa saúde dixestiva.

Esta semana a compañía presenta o Plan Kovital para tenreiros lactantes composto polo lactoreemprazante Bacilactol Absolut, para subministrar durante os dous primeiros meses de vida ao que se engaden dous concentrados: Kovital Iniciación e Kovital Arranque, cos que se favorece o máximo desenvolvemento das paredes e as papilas ruminais mediante o consumo de alimento sólido durante a lactación.

Falamos con Xosé Lois García Saco, membro do Equipo Técnico de De Heus, para coñecer os detalles dos novos produtos e as súas vantaxes de cara ao momento do destete, así como recomendacións de manexo para esta etapa crucial para os resultados produtivos no cebo de tenreiros.

-Cales son os requirimentos nutricionais dos tenreiros durante as primeiras semanas?
-Sabemos que, desde o punto de vista dixestivo, un tenreiro compórtase como un animal monogástrico até a terceira semana de vida, polo que o seu crecemento depende principalmente dos nutrientes proporcionados polo leite. Até ese momento, o abomaso xunto co intestino é o principal compartimento do tracto dixestivo, mentres que o retículo-rumen apenas presenta actividade fermentativa. A partir da cuarta semana, o rume comeza a ter unha actividade dixestiva máis importante e o abomaso vai perdendo relevancia até alcanzar as oito semanas de idade.

É importante que o proceso de formación do coágulo sexa rápido para favorecer a dixestión e un bo ritmo de baleirado abomasal. Desta forma evitaremos problemas dixestivos.

ternero-biberon-

Doutra banda, o incremento da poboación bacteriana do retículo-rume, así como a fermentación ruminal irá aumentando gradualmente pola inxesta de penso. Un bo programa de alimentación permitiranos destetar tenreiros sans e ben conformados.

-Cales son as recomendacións de manexo que darías para obter a máxima Ganancia Media Diaria (GMD) dos tenreiros?
-A nosa estratexia de alimentación é potenciar o máximo consumo de leite durante o primeiro mes e medio de vida para posteriormente diminuílo gradualmente, favorecendo o consumo de alimento sólido. Desta forma, conseguimos o máximo desenvolvemento ruminal. De aí en diante, a alimentación dos tenreiros até o seu destete consistirá nunha mestura de alimentación liquida combinada con penso prestarter e palla picada.

grafico-kovital

Estratexia de alimentación de De Heus para os tenreiros.

Sempre recomendamos aos nosos clientes prestar especial atención á preparación do lactoreemprazante, tanto na cantidade utilizada como na temperatura de preparación e de subministración aos tenreiros. A dosificación do lactoreemplazante a baixas concentracións implica desnutrición nos tenreiros xa que non cubriremos os seus requirimentos enerxéticos e proteicos, penalizando a súa ganancia de peso. Polo contrario, altas concentracións do sustitutivo lácteo, pode provocar problemas dixestivos pola diminución da velocidade de baleirado do abomaso. Por iso é importante seguir as recomendacións do equipo técnico de De Heus.

A hixiene é fundamental. É necesario limpar a fondo e regularmente calquera material que entre en contacto co leite (cubo, tetina, etc.) para previr incidencias na saúde dos tenreiros como diarreas. Merece a pena controlar diariamente as feces xa que son un indicativo de boa saúde dos tenreiros.

Outro punto que destacar é que os tenreiros mamóns deben ter concentrado a libre disposición desde o primeiro día, renovándoo diariamente para mantelo fresco. Tamén é importante proporcionarlles fibra en forma de palla picada a libre disposición xunto con auga limpa e fresca para favorecer o consumo de concentrado.

En canto ás instalacións, recomendamos aloxar aos tenreiros individualmente durante os primeiros días do período de alimentación con leite. Unha vez que os xuntamos en currais colectivos, buscaremos que os grupos sexan o máis homoxéneos posible para evitar competencia e asegurarnos a inxesta de alimento dos tenreiros máis novos.

-Como poden axudar os leites maternizados ao proceso de dixestión e desenvolvemento do rume? Cales son as vantaxes de Bacilactol?
-O proceso de produción dos leites maternizados inflúe no rendemento produtivo dos tenreiros lactantes. Os procesos de produción diferéncianse principalmente polo método de adición de graxa. Para a fabricación de Bacilactol Absolut aplicamos a tecnoloxía Spray Cooling mediante a que a graxa altamente emulsionada quéntase e aspérxese sobre unha nube de partículas de po lácteo que se arrefrían cunha corrente de aire a -20°C. A cristalización da graxa ten lugar moi rápido debido á alta diferenza de temperatura entre a graxa e o po.

Como consecuencia, obtense un lactoreemprazante cunha estrutura altamente homoxénea, con maior dixestibilidade da graxa e que mantén tódalas propiedades das proteínas. Grazas a estas propiedades do Bacilactol Absolut, o tenreiro mamón absorbe de forma simultánea as proteínas e graxas para cubrir os seus requirimentos nutritivos, obtendo un elevado rendemento produtivo: maior inxesta de alimento, maior ganancia media diaria e maior peso vivo ao destete. O resultado final é tenreiros sans e fortes, cunha mellor resposta fronte ás enfermidades.

-Que destacarías da súa formulación?
-A elección e combinación correcta das materias primas do sustitutivo lácteo son esenciais para o seu éxito en granxa. Por iso, Bacilactol Absolut  está formulado en base a materias primas de alta calidade cun contido nutricional adaptado aos requirimentos dos tenreiros mamóns. Incorporamos un alto contido de leite en po como fonte de proteína, o que nos asegura a formación do callo no abomaso e a posterior dixestión a nivel intestinal durante as primeiras semanas de vida nas cales o tenreiro apenas pode dixerir proteínas de orixe vexetal.

Outro punto que destacar do noso leite é a inclusión de aceite de coco e aceite de palma na composición, ácidos graxos de cadea media cunha dixestibilidade máis alta en tenreiros novos que outro tipo de graxas. Ademais, estes ácidos graxos presentan propiedades antibacterianas a nivel intestinal, o que fortalece o sistema inmune dos tenreiros. Formulamos con niveis de aminoácidos máis elevados para favorecer o desenvolvemento muscular e engadimos unha serie de probióticos e un emulsionante nutricional que melloran a dixestión e a dispoñibilidade de nutrientes.

bacilactol-absolut

Doutra banda, os pensos Kovital están deseñados especificamente para adaptar o rume de forma gradual ao consumo de penso. Para iso é clave o sistema de formulación Sfos desenvolvido por De Heus, co que se garante a sincronización da degradación do alimento no rumen e favorécese o funcionamento óptimo do mesmo evitando incidencias dixestivas. O obxectivo é cubrir todos os requirimentos nutricionais dos tenreiros lactantes de forma segura.

-Como mellora a rendibilidade das explotacións o Plan Kovital para Tenreiros Lactantes?
-En De Heus estamos comprometidos coa sustentabilidade e o benestar animal ademais de, por suposto, coa rendibilidade dos nosos clientes. Por iso, tivemos en conta ambos factores para lanzar o programa Kovital. Un tenreiro ben alimentado mellora a súa función inmune e reduce o risco de padecer enfermidades. Ofrecendo unha alimentación equilibrada e de precisión logramos aumentar o seu grao de benestar e mellorar os seus rendementos produtivos. Se aseguramos unha absorción eficaz de nutrientes, logramos diminuír a emisión de nitróxeno ao medio ambiente, reducindo considerablemente o impacto ambiental das explotacións.

Todo iso ofrecendo ademais unha optimización dos resultados produtivos, a través de ferramentas de control e xestión de datos para a optimización do proceso de cebo de tenreiros: cálculo de necesidades, comparación de dietas, estrutura de custos e control de resultados. Se aos gandeiros lles vai ben, a nós vainos ben. En De Heus apostamos polo sector e os nosos equipos de profesionais e asesores nutricionais van da man cos nosos clientes, comprometidos co seu desenvolvemento profesional.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *