Coidados da vaca antes e despois do parto

Intervención de Juan Manuel García Castro, veterinario de Albeitaneria, Servizos Veterinarios, na xornada Técnica: Sanidadeen Vacún de Leite, celebrada na EFA-Fonteboa, en Coristanco (ACoruña). Relatorio sobre "O periparto: Aspectos nutricionais relacionados coas enfermidades posparto"

Coidados da vaca antes e despois do parto

Vacas en zona de preparto.

Comezaremos recordando que os obxectivos do inicio da lactación, e en consecuencia da transición, son obter un bo nivel de produción leiteira, evitar ou controlar a incidencia de patoloxías e recuperar a función reprodutiva, cunha alta aos 30 días posparto e un primeiro celo antes dos 45-60 días.

Para iso debemos ter en conta que a vaca se encontra nun período de transición, tal e como se describe no cadro, no que deberá adaptar a súa capacidade dixestiva a unha maior inxestión -adaptación da flora microbiana e da parede ruminal- e tamén o seu metabolismo, cun novo balance de nutrientes, alteracións na función inmunitaria e na inxestión da materia seca.

VACAS_NUTRICION_PERIPARTO_01

Vacas transicion -Fase 1 -Zona amarela

Esta fase vai dende o secado aos 21 días prepartofase seca temperá). Durante esta fase a dieta recomendable é a seguinte:

  • Dieta Totalmente Mezclada (TMR) con dieta de fibra longa; entre 4-5 kg de palla e máis do 70% de forraxe.
  • ENL 1.3-1.4 Mcal/kg
  • 12-13%-13 de proteína crua.
  • Dieta con 60-80 gr Calcio; 30-40 gr de fósforo.
  • Un corrector vitamínico mineral TMR.
  • En canto á saúde, é necesario aplicar un tratamento de mamite ao secado, as vacinas e realizar un recorte funcional de pezuños

Vacas transición -Fase 2 – Zona vermella

É unha fase que vai dende os 2- 21 días de preparto (período seco tardío: preparto).
Recomendacións de dieta:

  • TMR, fibra longa, moi apetecible
  • Lonxitude fibra axeitada (>3.75 cm)
  • 2-3 kg palla
  • 15% de proteína crua.
  • Incrementar o amidón ( 16-18%-18) NFC 30-35%-35
  • Controlar a inxestión de materia seca.
  • Engadir minerais e vitaminas na dieta, sales aniónicos ( BAC negativo )
    Outeiro protexido; Omega 3 & 6 F.A. (CLA), monensina
  • Levaduras.

Hai que ter en conta que a inxestión de comida diminúe ata un 30% nas 3 ultimas semanas preparto e é maior nos últimos 5 días, con maior caída nas vacas gordas.

Nesta fase chega o parto, que é unha situación de estrés para a vaca. Nesta fase recoméndase unha zona de parto específica para a vaca, con acceso a comida e auga e de 8-10 m2 de espazo por vaca.

Vacas transicion-Fase 3 – Zona verde

Esta fase vai dende os 3 a 21 días posparto. Recomendacións nutricionais:

  • TMR ENL 1.6-1.7 Mcal/kg
  • Alimentos apetecibles (30-33%-33 FND)
  • Fibra longa axeitada
  • 2-3 kg feo boa calidade
  • 16-17%-17 de proteína crua.
  • Incrementar amidón 26-28%-28 (NFC 38-40%-40)
  • Corrector vitamínico mineral TMR
  • Colina protexida, omega 3 & 6 FA (CLA)
  • Controlar o consumo de materia seca e limitar a graxa total

Recomendacións xerais para vacas secas e de preparto

–  Bebedoiros limpos e suficientes 8-10 cm/animal, cun mínimo de 2 por lote e con bo acceso.

–  Comedeiros: espazo de comedeiro maior de 70 cm e calidade da comida.

–  Contar cunha zona preparto con boa cama onde as vacas paren. Tamén poden ser levadas a parideras debidamente acondicionadas. Son dúas alternativas de manexo diferentes.

–  Parideras: en número abondo, cunha dimensión de 4 x 4 m, con separadores móbiles, chans non escorregadizos, e manter a hixiene.

–  Manexo da vaca de parto: separar no momento do parto e evitar situacións de estrés.

–  Atención ao parto: desinfección dos utensilios e esperar para axudala entorno a 2 horas.

–  As vacas en preparto e posparto son moi sensibles a factores de estrés tales como: sobrepoblación, cambios de lote, mesturar xovencas con vacas, aloxamento en malas condicións, falta de descanso, sucidade e calor.

Juan Manuel García Castro

Juan Manuel García Castro, veterinario de Albeitaneria, Servizos Veterinarios.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información