“Cada hora extra que a vaca pasa deitada son 1,7 litros máis de leite”

Resumo do relatorio de Gordon Jones, consultor estadounidense en rendemento leiteiro, dentro do Congreso Internacional Anembe de Medicina Bovina que se celebra en Santiago de Compostela.

“Cada hora extra que a vaca pasa deitada son 1,7 litros máis de leite”

Gordon Jones durante a súa ponencia

“O leite é a ausencia de estrés na vaca”, “Por cada hora a maiores de descanso a vacas produce ata 1,7 litros de leite máis”. Baixo estas premisas Gordon Jones, consultor estadounidense, en rendemento leiteiro en diversas ganderías tanto de Estados Unidos como a nivel internacional, debullou este xoves as claves da comodidade en gando vacún, un factor determinante para a rendibilidade da explotación. Fíxoo no seu relatorio dentro do Congreso Internacional Anembe de Medicina Bovina que estes días celébrase en Santiago de Compostela.

Gordon Jones empezou o seu relatorio destacando que “a falta de comodidade adoita provocar o 25% dos problemas nunha granxa de vacún de leite, e se o resolvemos contribuímos a mellorar outras áreas sensibles como vacas secas ou sanidade animal”. Expresado doutra forma, subliñou que “a dieta é soamente responsable do 44% do rendemento leiteiro dunha vaca, o 56% débese a outros factores como ausencia de tensión, estado sanitario….etc”.

Neste sentido, o consultor estadounidense lembrou que “o día dunha vaca debe repartirse entre dar leite, comer e beber e estar deitada rumiando na súa cama”, dedicando un mínimo de 20 horas diarias ás tres últimas actividades.

A vaca debe comer pola mañá o 50% da súa inxesta diaria”

En canto ao capítulo de alimentación, Gordon Jones subliñou que “a alimentación da vaca debe adaptarse á súa natureza de animal crepuscular, que en estado salvaxe saía a comer ao amencer todo o que podía para despois esconderse dos depredadores nun lugar seguro, no que pasar rumiando o resto do día”.

“O ABC do benestar animal é aire de calidade e ventilación, comida suficiente e confort”

Neste sentido, advertiu que “a diferenza de Estados Unidos, en Europa vexo que non se ten en conta este rasgo natural dos bovinos”. Así, a súa recomendación foi que “o 50% da súa ración diaria, a vaca débea comer pola mañá, e así podemos conseguir un aumento do rendemento de leite de entre 2 e 4 litros”. “Ao saír do primeiro muxido da mañá, débese repartir a comida en abundancia de forma que non se vexa un espazo libre no chan do comedeiro antes de mediodía”, subliñou.

“Cada hora a maiores que a vaca pase descansando é ata 1,7 litros máis de leite”

COW_CONFORT_01

Proba da importancia do confort na produción de leite, o consultor estadounidense lembrou que, tal e como se explica na gráfica superior, “existe unha relación directa entre tempo de descanso e produción láctea”. “Por cada hora máis deitada, a vaca pode producir ata 1,7 litros máis”, subliñou.

Neste sentido, o cubículo desempeña un papel fundamental. A este respecto, Gordon Jones insistiu na necesidade de, polo menos, igual número de cubículos que de vacas na granxa; cubículos con espazo suficiente, sobre todo frontal, para para que a vaca poida abaterse cara a adiante ao levantarse, e nunca cunha parede enfronte, pois o animal debe poder divisar de fronte aos seus conxéneres ao estar deitada.

“A última tendencia -explicou- é conseguir que as vacas se deiten rectas, para que defequen fose da cama, reducindo así os problemas de mastite e mellorando a limpeza da ubre”. Para iso, tal e como se aprecia na fotografía inferior, adóitase colocar, por exemplo, unha táboa entre os separadores frontais para obrigar a manter esa posición recta.

COW_CONFORT_03

Colocación de táboas nos cubículos para conseguir que a vaca se deite recta e deste xeito conseguir que defeque fóra da cama

Como resumo do seu relatorio, Gordon Jones concluíu lembrando que “o leite é a ausencia de estrés, polo que se lle quitamos tensión ás vacas poden render moito máis”.

“Na miña gandería optei pola Raza Jersey porque é máis rendible que a Holstein neste momento”

Ademais de consultor, Gordon A. Jones é socio de Central Sands Dairy LLC. Central Sands Dairy, unha granxa de 10.000 vacas en Wisconsin. A gran maioría do rabaño é de raza Jersey e, en menor medida, de cruzamento de Jersey con Frisoa.

Asegura que a decisión que levou aos socios para cambiar de raza -inicialmente tiñan Holstein- foi que “comen menos, empreñan moi ben, case non teñen problemas de podoloxía e ademais o seu leite ten máis graxa e proteína que a de Frisoa”, unhas calidades que si valora e paga a industria láctea de Michigan, principalmente para a elaboración de queixos. Ademais, destacou que os xatos de Jersey en Estados Unidos “páganse ben, a entre 200 e 300 dólares, porque é unha raza moi apreciado polo alto marmolado ou infiltrado de graxa na carne”.

“Recoñezo que para o orgullo de gandeiro non é fácil pasar dunha vaca como a Holstein a unha moito máis pequena como a Jersey, pero o importante é que é unha vaca moi rendible, de forma que a nosa granxa hoxe segue gañando diñeiro, mentres que o resto dos gandeiros de Estados Unidos choran polos baixos prezos”, asegurou.

Por último, en canto ao estado sanitario destacou que o ano pasado en Central Sands Dairy houbo 4.200 partos e 4 desprazamentos de abomaso e a porcentaxe de vacas con mamite está por baixo do 1%.

 

 

 

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información