Así repartirá o Goberno no sector do viño os 90 millóns de € de axudas para paliar a caída de vendas polo COVID-19

Publicidade
Así repartirá o Goberno no sector do viño os 90 millóns de € de axudas para paliar a caída de vendas polo COVID-19

O Consello de Ministros aprobou hoxe,  a proposta do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, un paquete de medidas extraordinarias para o sector do viño, por valor de 90,5 millóns de euros, que recolle destilación de crise, axudas ao almacenamento privado e colleita en verde. O seu obxectivo é paliar a difícil situación que atravesa o sector por causa da COVID-19 debido ao desplome das vendas polo peche da hostalaría.

Destilación de crise

A destilación de crise, para 2 millóns de hectolitros, terá cotas separadas para viños con denominación de orixe e resto de viños. Esta medida está dotada con 65,5 millóns de euros, con importes de axuda de 40 euros por hectólitro no primeiro caso e de 30 euros por hectólitro no segundo.

O importe da axuda inclúe os custos de subministración e os de destilación do viño, o que beneficiará tanto a adegas como a destilerías, con impacto inmediato nos viticultores. Ademais, para que todas as zonas vinícolas poidan optar á axuda, abonaranse suplementos adicionais cando a distancia á destilería sexa superior a 150 quilómetros. O alcol obtido deberá utilizarse en fins industriais e enerxéticos, nunca de boca ou alimentarios.

Almacenamento privado

As axudas ao almacenamento privado, para 2,25 millóns de hectolitros, están orientadas exclusivamente a viños con denominación de orixe protexida e indicación xeográfica protexida que, coa recuperación do mercado, retomarán a súa cotización e ritmo de vendas.

Dotada con 15 millóns de euros, terá ás adegas como beneficiarias, cun importe de axuda de 0,027 €/hl de viño e día de almacenamento, para un período de 180 días en todos os viños, que pode ampliarse até os 270 ou 360 días en caso de tintos. Os almacenamentos serán en depósito ou almacén precintable, salvo para os espumosos que, polo seu proceso de elaboración, se almacenen en botella.

Colleita en verde

O paquete de medidas inclúe ademais a posibilidade de aplicar, por primeira vez, en España, a colleita en verde naquelas comunidades autónomas que así o decidan para parcelas amparadas baixo denominacións de orixe protexidas. A medida conta cun orzamento de 10 millóns de euros que se abonarán directamente aos viticultores.

O obxectivo das medidas é tratar de paliar a difícil situación pola que atravesa o sector vitivinícola pola crise sanitaria provocada pola COVID-19, agravada con anterioridade polo peche e actualmente polas limitacións á canle HORECA, saída principal de moitos viños.

Medidas de regulación do mercado

Estas medidas de apoio ao sector e ao seu equilibrio de mercado van acompañadas de medidas de regulación do mercado como limitacións de rendementos máximos de uva por hectárea e dun posible incremento do volume de alcol esixido nos subproductos resultantes da elaboración do viño, no caso de que a situación do mercado en cada campaña así o recomendase.

Cambios no réxime de autorizacións de viñedo

No réxime de autorizacións de viñedo, as modificacións introducidas evitarán que os viticultores e titulares de autorizacións de viñedo vexan minguados os seus dereitos, tras verse abocados a inevitables atrasos nos procedementos de autorización e enfrontarse a dificultades para realizar os labores do cultivo do viñedo.

Con esta modificación da normativa de potencial produtivo vitícola atrásanse algúns prazos do procedemento de concesión de autorizacións de novas plantacións.

Así, aprázase até o 4 de maio de 2021 a vixencia das autorizacións de nova plantación e replantación que vencen en 2020 e o vencemento dos arranques comprometidos en autorizacións de replantación anticipada que caducan en 2020; amplíase nunha campaña máis a vixencia dos dereitos de replantación e as autorizacións de conversións de dereitos que caducan na campaña 2019/2020; e dáse a posibilidade ás  comunidades autónomas de realizar os controis sobre o terreo dos arranques con posterioridade á notificación da resolución de arranque.

Programa de apoio ao sector vitivinícola

No que respecta ao Programa de Apoio ao Sector Vitivinícola Español, os cambios establecidos afectan as medidas de promoción en terceiros países, restructuración e reconversión de viñedo e investimentos. Ademais, resolven os problemas existentes para a execución das operacións e proxectos en curso, que finalizan no exercicio financeiro 2020, e víronse paralizados ou afectados o período de alarma.

Mediante a inclusión da forza maior, achégase máis seguridade xurídica ás entidades xestoras das diferentes medidas á hora de resolver expedientes, ademais de facilitar o acceso á axuda aos beneficiarios, e a flexibilización de determinados procedementos e prazos consecuencia da actividade paralizada polo estado de alarma.

Ademais, o texto lexislativo aprobado, inclúe modificacións de tipo técnico para contribuír a equilibrar a oferta e a demanda dalgúns produtos, así como adaptar determinados investimentos dos programas operativos á evolución do sector hortofrutícola.

O texto publicarase de maneira urxente para que as flexibilidades poidan aplicarse canto antes aos beneficiarios destas axudas.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información