“As aflatoxinas son case inexistentes nos silos de millo en Galicia”

Entrevista a Thierry Dagnac, investigador do CIAM-INGACAL, especializado no ámbito da seguridade alimentaria e do impacto ambiental de contaminantes orgánicos. Recomenda cumprir as directivas europeas sobre micotoxinas “aínda que non sexan obrigatorias de momento”.

“As aflatoxinas son case inexistentes nos silos de millo en Galicia”

Thierry Dagnac, investigador do CIAM-INGACAL

Thierry Dagnac, investigador do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM-INGACAL) participou recentemente no Congreso de Alimentación Animal celebrado en Santiago cun relatorio sobre “Métodos analíticos para o control e a monitoraxe de diferentes clases de micotoxinas en forraxes ensilados”, na que avanzou algúns resultados da tese que dirixe de Alicia Latorre, e cuxa defensa está prevista para a primavera do próximo ano.

Que riscos supoñen as micotoxinas presentes nos ensilados de forraxe para a alimentación animal e humana?
No caso de que estivesen presentes algunhas micotoxinas en ensilados con concentracións elevadas, si que podería existir un risco importante, sobre todo para a saúde dos animais coa consecuente perda de produtividade.

Por exemplo, a zearalenona pode ocasionar desordes reprodutivas; a DON inflamación da pel, trastornos dixestivos, síndrome hemorráxico, inmunosupresión e trastornos no sistema nervioso e síndromes hemorráXico (A) e emético e de rexeitamento do alimento; as aflatoxinas poden provocar enfermidade crónica ou envelenamento agudo; as fumonisinas provocan leucoencefalomalacia en cabalos e edema pulmonar en porcos, reducido crecemento en pitos e alteracións hepáticas e do sistema inmune en vacún.

“As aflatoxinas son case inexistentes nos nosos silos de millo, pero se poden estar en pensos importados”

Por outra banda, a aparición de Aflatoxina M1 no leite (que provén de a aflatoxina B1) creou unha alarma social.  Con todo, esta aflatoxina B1 é case inexistente nos nosos silos de millo, pero si que pode atoparse en lotes de pensos concentrados importados.

Cales son as micotoxinas máis frecuentes nos ensilados de forraxes en Galicia?
A enniantin B foi a micotoxina coa frecuencia de detección máis alta, cun 51 % de casos detectados, seguida da fumonisina B2 e da ZEA, ambas as cunha frecuencia do 21 %.

A DON e o ácido micofenólico foron as dúas micotoxinas coas concentracións máximas máis altas, con valores superiores a 3000 ng/g (ppb).

Na evolución temporal dun silo, cales son os meses con maior presencia de micotoxinas?
Isto depende máis da climatoloxía que das estacións, así como das prácticas agrarias, no campo e logo nos ensilados. No Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM) fixemos mostraxes en dous anos diferentes e tamén, cada ano, unha mostraxe en febreiro-marzo e outra mostraxe en xullo.

O primeiro ano atopamos concentracións de micotoxinas bastante máis elevadas no verán.  Con todo, o segundo ano, foi ao revés, con contidos máis elevados durante a mostraxe de inverno-primavera.

Talvez o segundo ano sexa máis representativo, pois incluía 13 micotoxinas no canto de 7 para o primeiro ano.

Existen normativas de obrigado cumprimento para os gandeiros no relativo á conservación dos silos?
Existen as chamadas “boas prácticas” de ensilado, e moitas veces non só se busca minimizar a presenza de micotoxinas, senón que tamén se busca a obtención dun ensilado de calidade que poida obviamente conservarse nas mellores condicións.  Búscase asegurar a calidade fermentativa, a estabilidade aeróbica e a calidade hixiénica dos silos (doc adxunto).

Que recomendacións básicas lle daría ao gandeiro para evitar este tipo de micotoxinas?
Determinadas prácticas agronómicas como a rotación de cultivos, o laboreo, a elección da data de sementeira e colleita, a fertilización, a elección de variedades resistentes, control de pragas e malas herbas, poden reducir a infección por fungos e a consecuente produción de micotoxinas, pero non erradicalas.

É moi frecuente a contaminación simultánea de varias micotoxinas, destacando o deoxinivalenol e a zearalenona, como as máis habituais, ademais da variación do tipo de micotoxinas e do grao de contaminación entre rexións, explotacións da mesma rexión e mostras do mesmo silo.

Algúns dos factores determinantes no contido dos fungos nos silos comerciais son o lugar que ocupa a mostra no silo, a duración de proceso de elaboración do silo e o mes que se realiza a mostraxe.

Está claro que as zonas do silo máis expostas ao aire (osixeno) e onde hai máis porosidade (menor densidade) son máis susceptibles de provocar a aparición de micotoxinas.

No teu relatorio non Congreso de Alimentación Animal advertiches de que para a maioría das micotoxinas non está regulada a súa presenza tanto nos ensilados, como tamén nos pensos compostos. Explícate….Que recomendarías?
Coa intención de manter os niveis de micotoxinas por baixo dos niveis de risco para a saúde animal, establecéronse no ámbito da Unión Europea (UE)  unha serie de normas que regulan o contido máximo de micotoxinas en produtos destinados á alimentación animal.

Así, a Comisión Europea, fixa os límites máximos para a aflatoxina B1 en alimentos para animais na súa directiva 2003/100/CE e aconsella ademais  intensificar o seguimento da presenza de micotoxinas producidas por Fusarium en cereais e en produtos a base de cereais na súa Recomendación 2006/576/CE, establecendo niveis recomendados para deoxinivalenol (DON), zearalenona (ZEA), ocratoxina A (OTA) e fumonisinas (suma de FB1 e de FB2) en produtos destinados para animais.

 “Recomendaría cumprir as directivas europeas sobre micotoxinas, aínda que non sexan obrigatorias de momento”

Máis recentemente, de acordo coa Recomendación 2013/165/UE, establecéronse os límites máximos orientativos para a suma das toxinas T-2 e HT-2 en cereais e produtos a base de cereais para alimentos e para pensos.

A recomendación é simple: sempre tentar cumprir coas recomendacións europeas, aínda que de momento non sexan obrigatorias.

Tamén informaches de que ata o 70% das micotoxinas non se detectan actualmente, as chamadas micotoxinas enmascaradas. A que se debe esta situación e que se está facendo para para mellorar a súa detección?
Non é exactamente así: estaba a falar de experimentos realizados no CIAM con micro-silos contendo millo que cultivaramos e contaminaramos de forma intencional con cepas de Fusarium Verticilloides no campo. O que observamos é que as fumonisinas existían en formas modificadas nos silos,  con cociente do 70 % para FB1 e cociente do 38 % para FB2, en relación coas fumonisinas totais.

Pero insisto, só estaba a falar de fumonisinas, aínda que a necesidade de cuantificar formas modificadas doutras micotoxinas xa foi expresada:

Silo de millo ben conservado en Granxa O Cancelo.

Silo de millo ben conservado en Granxa O Cancelo.

– A necesidade de regular as micotoxinas modificadas foi recoñecida polas autoridades regulatorias europeas, pero debido á falta de datos toxicolóxicos, a implementación non se chega a concretar. En 2013, a Comisión Europea solicitou unha opinión científica á Axencia Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA) acerca dos riscos sobre a saúde animal e humana provocados pola presenza de DON, metabolitos de DON e  DON enmascarada en alimentos e produtos de alimentación animal.

– En 2011, soamente os derivados acetylados de DON foran engadidos a DON para levar a cabo unha avaliación de riscos especifica das diversas formas de DON.

– Ademais, a comisión europea solicitou unha opinión científica á EFSA acerca dos riscos sobre a saúde animal e humana provocados pola presenza doutras micotoxinas modificadas en alimentos e produtos de alimentación animal.

– É por exemplo o caso do conxugados mono e dei-glicolisados  das toxinas  T2 e HT-2 para os cales a comisión europea recomendou a súa análise en cereais e produtos a base de cereais.

No CIAM tamén realizastes ensaios con inoculantes para reducir a presenza de micotoxinas. Cales foron os máis efectivos?
Fixemos probas con inoculantes, pero non puidemos concluír de maneira firme sobre o seu papel acerca da diminución dos contidos en micotoxinas. Para ZEA e Acetyl-DON non observamos diferenzas significativas entre a presenza ou ausencia de inoculante en canto ás evolucións das concentracións en micro-silos.

Poida que a presenza de inoculante axudase en diminuír máis rapidamente as concentracións de DON en micro-silos.

En canto aos “secuestrantes”, forman parte dos aspectos que me gustaría estudar nun futuro. Sobre todo, avaliando a súa eficacia sobre as formas modificadas e metabolitos secundarios.

En que aspectos consideras que existe máis marxe de mellora nas ganderías galegas para a correcta conservación dos ensilados de forraxes?
Ademais do xa sinalado anteriormente, existen pautas xerais de boa prácticas de ensilado que é unha matriz onde a humidade e a actividade da auga (AW: cantidade de auga dispoñible para o desenvolvemento de micro-organismos) adoitan ser elevados. Admítese que a partir de unha AW de 0.8 pode empezar a produción de micotoxinas, e cunha AW de 0.7 pode empezar a aparecer fungos.

“Hai que ensilar de forma moi compacta e coa menor presenza de aire posible”

Algúns consellos básicos son que durante a elaboración de ensilados, é decisivo asegurarse que a atmosfera sexa anaerobia. Tamén hai que ensilar coa madurez (non esperar para cultivar) e nivel de auga adecuada. E por último, empacar/ensilar de forma moi compacta e coa menor presenza de aire posible.

Existe tamén risco de contaminación das vacas por micotoxinas nos prados cando pacen?
Non, nas praderías, o risco parece mínimo. Pola contra, o millo forraxeiro é moito máis susceptible que a herba á contaminación con fungos tales como Aspergillus e Furarium no campo (pre-colleita) e con fungos en xeral no silo (post-cultivo).

Algo máis que queiras engadir?
Dentro dun mes imos contar cunha nova tecnoloxía ultra moderna no CIAM. Trátase dun espectrómetro de masas de alta resolución e alta precisión (HRMS) que contribuirá á modernización da capacidade tecnolóxica do INGACAL-CIAM para seguir progresando nas liñas de investigación da calidade e seguridade alimentaria nos sistemas produtivos agrarios.

Entre outros obxectivos, espero que podamos iniciar pronto novos estudos sobre a identificación e a cuantificación de formas modificadas (antes chamadas enmascaradas) de micotoxinas en ensilados e materias primas.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información