Altramuz e colza, cultivos forraxeiros que chegan en rotación co trigo

O grupo panadeiro Da Cunha está a fomentar a rotación do trigo con forraxes altas en proteína, en especial na produción en ecolóxico. A próxima posta en marcha da IXP Pan Galego xera expectativas no campo

O altramuz pode ser un cultivo interesante para a rotación co trigo

O altramuz pode ser un cultivo interesante para a rotación co trigo

A inminente posta en marcha da IXP Pan Galego, que comezará a funcionar este ano, xera novas expectativas para o cultivo do trigo en Galicia, así como oportunidades para a produción de novas forraxes, que xa se están a introducir en rotación co cereal, en especial o altramuz e a colza, ambas cunha alta proteína que permitiría substituír parte da soia importada.

En colaboración co grupo Da Cunha, o Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo vai poñer en marcha nos vindeiros dous anos diversos campos de ensaio para avanzar no cultivo de trigo autóctono en ecolóxico e analizar o seu comportamento en rotación con outros cultivos. O obxectivo final deste proxecto Feder, concedido para o periodo 2019-2021, é publicar, logo da experimentación nas distintas parcelas, un manual de produción ecolóxica de cereal autóctono. “Queremos mirar de incrementar por esta vía o prezo e a rendibilidade para os agricultores”, indica o investigador de Mabegondo Luis Urquijo.

Existe xa algunha experiencia realizada de cultivo de trigo en ecolóxico e un agricultor de Ferreira de Pantón, no val de Lemos, vai comezar a plantar 200 hectáreas con trigo da variedade caaveiro en ecolóxico, polo que dentro de dous anos, unha vez transcorrido o periodo de conversión, obtería a certificación do CRAEGA.

Boa competencia natural do trigo do país fronte ás malas herbas

“O trigo autóctono préstase para a produción en ecolóxico porque é máis rústico e resistente e ten un desenvolvemento vexetativo maior que lle permite competir mellor coas malas herbas, ademais de soportar mellor as condicións de encharcamento”, explica Fernando Almeira, do grupo panadeiro Da Cunha.

A produción en ecolóxico atópase coa problemática do control das malas herbas ante a imposibilidade de empregar herbicidas. “Tentaremos facer varias pasadas con cultivadores de púas, aínda que se o terreo está moi mollado non se pode facer porque compacta moito a terra. Un dos problemas é que en inverno as grades de púas non logran bos resultados porque coa humidade da terra e a choiva esas raíces das plantas que arrincas volven a arraigar. Pero pensamos que podería funcionar ben, porque a altura que logra o trigo en Galicia fai que cando medra sexa unha boa compentencia para as malas herbas”, argumenta Luis.

A calidade do trigo mellora coa rotación de cultivos

As variedades autóctonas soportan mellor as condicións de encharcamento do solo

As variedades autóctonas soportan mellor as condicións de encharcamento do solo

Os ensaios vanse facer na finca Robles da Pobra do Brollón e na de Mabegondo, as dúas pertencentes ao CIAM. Nas dúas ubicacións vaise probar unha parcela con rotación a dous anos altramuz-trigo-colza (sementado do altramuz en outubro e recollida a finais de febreiro para incorporar o nitróxeno; sementado do trigo a comezos de marzo e recollida a mediados de agosto; sementado da colza a mediados de setembro e recollida a mediados de xullo) e outra na que se vai facer rotación trigo sobre trigo nese mesmo tempo (sementado en novembro e recollida a mediados de agosto). Cada parcela será á súa vez subdividida para tres tratamentos diferentes:

– Laboreo tradicional (arado de vertedeira + fresa) e abonado orgánico (galiñaza)

– Laboreo tradicional e abonado mineral complexo

– Mínimo laboreo, abonado mineral ecolóxico (patenkali, physalg) e abonado foliar nitroxenado

O cultivo do trigo autóctono en rotacións con altramuz e colza ten importantes vantaxes porque é o xeito máis doado de evitar o esgotamento dos solos provocado polo cultivo intensivo do mesmo produto, o que permite minimizar o uso de fertilización química, e así evitar o impacto ecolóxico negativo destes fertilizantes.

“Ao agricultor compénsalle a rotación porque lle supón un aforro nos custos de produción porque diminúe o aporte de fitosanitarios e de abono mineral e ás panadarías tamén, porque coa rotación melloramos a proteína, o rendimento en fariña e o peso específico do gran”, afirma Fernando.

O altramuz é unha leguminosa co 40% de proteína que pode ser unha alternativa á soia para a alimentación do gando

O grupo Da Cunha está a fomentar esta práctica entre os agricultores aos que lles compra o cereal, garantindo non só a compra do trigo, senón tamén do resto de cultivos. “Queremos incentivar a rotación garantindo a sostibilidade da produción durante todo o ano, non só do trigo, senón tamén do resto de cultivos que entran na rotación”, explica.

A colza destínase a facer aceite ou tamén a biodiésel, xerándose un subproduto, a torta de colza, atractivo para a alimentación do gando pola súa alta proteína; mentres que o altramuz é unha leguminosa cun 40% de proteína. “É un cultivo interesante en Galicia como alternativa á soia para a alimentación do gando, porque a soia hai que importala porque non se produce aquí, mentres que o altramuz si que se dá en Galicia”, engade Fernando.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información